Szybkie i proste danie na śniadanie lub kolację. Składniki nie są udziwnione, ale podane w innej formie. Składniki na muffinki jajeczne (3 kokilki): kulka lub pół
Karola gotujeW jednym poście dwie znakomite pizzerie w tym samym miasteczku Biograd na moru na Chorwacji. Obie znakomite. Tak dobrej pizzy nie jadłam chyba jeszcze ani w
Karola gotujeIdealny dodatek do obiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku(...)kółka, cebulę w cieniutkie półksiężyce, plasterki ogórka przekrawam na 4 części. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję zioła i dokładnie mieszamy. W szklance łączymy wszystkie składniki na sos. Sałatkę polewamy sosem 10 min przed podaniem, możemy przemieszać
Piekielna Kuchnia Patiszpinaku typu baby 150 g kurczaka 30 g parmezanu 1 łyżka ziaren chia 30 g orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego lub kokosowego 100 g sera camembert light lub fety 150 g ciemnych winogron Wykonanie Cukier wsyp na suchą patelnię, na małym palniku i na małym ogniu zostaw do procesu topienia – nie mieszaj Po kilku minutach cukier zacznie(...)potem znów ją na bardzo małym ogniu podgrzej tym razem mieszając od początku – skarmelizowany cukier się rozpuści. Sosu wychodzi spora porcja, jeśli nie zużyjesz całości do polania sałatki, możesz ją przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Składniki 100 g cukru trzcinowego 75 ml octu balsamicznego najlepiej z czerwonych winogron Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage
Eat me! Fit me!burki były dreszcze, ale po spróbowaniu okazywało się, że nawet do zjedzenia, a po kilku latach mieszkania ze mną, buraki stały się ulubionym dodatkiem do obiadu i sałatką. Spróbujcie koniecznie. Buraki można ugotować i zdjąć później skórkę, albo upiec i tu smak zaczyna już pracować na naszą korzyść . Buraki upiec nie jest trudno wystarczy je umyć(...)wszytko zależy od naszych upodobań. Modyfikujcie więc przepis tak, aby on stał się doskonały dla Was. 5 buraków (raczej mniejszych niż większych) 100 g sera feta 3-4 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy bazyliowej kilka listków rukoli, rozmarynu. 4 łyżki prażonego słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać ze skórki. Pokroić je w duże
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDanie po treningu, do zrobienia w 10 minut. Ugotuj brokuła 200 g w małej ilości słonej wody przez 4 minuty. W tym samym czasie wstaw
Pasje Jolkizłocisty kolor. Do miski wbijamy 2 jajka, umyte i pokrojone warzywa (papryka w kostkę, por w półksiężyce), dodajemy sery (1/2 Emmentalera, resztę użyjemy do posypania), szczyptę soli (uwaga! feta i boczek są słone!), pieprzu, bazylię i paprykę ostrą. Gdy boczek przestygnie, dodajemy go do masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki, kładziemy na papier(...)cieście - czas i temperatura może być różna). I co? Czy to nie jest fajne i efektowne danie na wyczyszczenie lodówki lub przyjemny wieczór? :) Mała rada: Można podawać z dodatkową sałatką z pomidorami! Smacznego
Kitchens Alphabetorzechów . Takich olejów tłoczonych na zimno nie wolno podgrzewać, ale na zimno są wyjątkowo odżywcze i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można z nich przygotowywać dressingi do sałatek oraz roślinne pasty i ziołowe pesto. Każdy z nich smakuje zupełnie inaczej, dlatego pole do popisu jest większe. Naturalne, czyli nieprzetworzone – superfood! Natura jest modna. Głośno jest teraz o „superfood(...)koryciński, mięso ze świni złotnickiej, bryndza podhalańska, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka – oryginalność produktów gwarantuje nam ich najwyższą jakość. To samo tyczy się produktów zagranicznych. Oryginalna mozzarella, feta, parmezan czy chorizo zaczynają być bardziej doceniane niż ich odpowiedniki i podróbki na masową skalę. Podróżując i odwiedzając inne kraje możemy próbować, testować – potem wracamy i szukamy tych samych smaków
Poezja smakucukinie ok 800 g 1 szkl mleka 1 szkl mąki 1 szkl białek 1/3 szkl oleju 100 g sera feta 1 ząbek czosnku pół cebuli sól pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia natka pietruszki świeże zioła (majeranek, bazylia, mięta) Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić by puściła sok. Odcisnąć na durszlaku (lekko) Z mąki(...)papierem. Posypać bazylią i oregano. Piec ok 45 min w temp 180 st.. pod koniec można obniżyć do 150 st gdyby zaczynała się za bardzo podpiekać. Podawać z sałatką z pomidorów
Gotowanie jest łatweryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz Wykonanie: Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam(...)wymieszałam z sosem wszystkie składniki, doprawiłam pieprzem – sól okazała się już niepotrzebna. Po nałożeniu do salaterek posypałam kiełkami rzodkiewki. Sosu nie jest wiele, ale my wolimy takie raczej „suche” sałatki
Kuchenne zapiski Edytyniskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy B1, B2, C, K, potas, wapń, magnez i kwas foliowy. Składniki: 300 g zielonych szparagów 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych 1 czerwona cebula 1 garść rukoli kilka gałązek tymianku Sos: 3 łyżki oleju aromatyzowanego ziołami 2 łyżki octu winnego sól morska i pieprz(...)pół. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Gdy szparagi już przestygną przekroić każdy na 3 części i dodać do pozostałych warzyw. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz z rukolą...Smacznego
Gosia gotujemiksujemy dalej około 2-3 minut. Skończymy z delikatną, gładką, lekką i aksamitną pastą, którą w miarę swoich potrzeb smakowych leciutko dosalamy i dopełniamy – konfitowanym czosnkiem i fetą , masłem orzechowym (tak, tak, to ja!), suszonymi pomidorami , ziarnami prażonej ciecierzycy, orzeszkami ziemnymi, sezamem, za’atarem, ziołami… My zjedliśmy z chlebkami naan – resztę na drugi dzień lekko wzmocniłam czosnkiem i podałam(...)przepisie dodatek sody, a AK zrobiła spory błąd, polecając namaczanie ciecierzycy z sodą jako sposób jedynie słuszny postępowania z tą rośliną. Otóż nie – jeśli chcecie ciecierzycę użyć do sałatki, w całości, czy zrobić z niej ciecierzycowe orzeszki w piekarniku – spotkacie się z totalną klapą. Ciecierzyca bez łupinki – czym skutkuje gotowanie i namaczanie jej z sodą – po prostu się Wam porozpada
Karo in the Kitchenciasto odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie robimy masę. Masło rozpuszczamy dodajemy mąkę i mieszamy, po chwili dodajemy mleko, delikatnie podgrzewamy i dodajemy pokruszony serek feta, podgrzewając i mieszając do połączenia się składników na samym końcu dodajemy żółtka i doprawiamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy bardzo cienko na okrągło (podane proporcje(...)odwracamy ją do góry dnem, ciasto w ten sposób ląduje na talerzu, a potem tylko smykamy je z powrotem na patelnie. Podajemy oczywiście na ciepło, najlepiej z jakąś sałatką
Jadło i czytadłosałatek. Lubię jej lekko orzechowy smak. Gotuje się ją równie łatwo jak ryż, a jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji. Świetnie sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do zup i dań głównych, doskonała alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Pęczak to najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo(...)rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki garść płatków migdałów duża garść natki pietruszki, drobno posiekanej duża garść listków świeżej bazylii, drobno posiekanej duża garść rukoli, drobno posiekanej 200 g sera feta drobno otarta skórka i sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 20 minut, odcedzamy i studzimy. Przesypujemy kaszę
Smakowity Blog Kulinarnysprawach: po pierwsze musimy odciążyć wątrobę po drugie wspomóc trawienie i przemianę materii Żelazna zasady detoksu to: zero alkoholu, nabiału, w tym mleka, twarogów i serów białych (oprócz mozzarelli, fety i jogurtu probiotycznego), glutenu, cukru, soli i konserwantów ograniczenie mięsa wieprzowego jedzenie w stylu Raw Food - szybkie, proste i świeże Autorka pokazuje nam kiedy mamy jeść węglowodany, kiedy białka(...)żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne
kruche babeczki