żurawiny i miodu. Robi się tak prosto i szybko, że goście dostaną to równo ze szklanką ciepłej „kapucziny”. Jak ktoś nie lubi sera pleśniowego, to daje więcej orzechów lub fetę, od biedy nada się też ostry ser żółty. Potrzebujemy: gruszki – po 1 na osobę konfiturę z żurawiny – 2 łyżeczki na gruszkę orzechy włoskie – około szklanki ser pleśniowy – ja użyłam standardowego(...)miękkie gruszki, ale to kiedy wyciągnięcie, zależy tylko od waszego gustu. Z czym podajemy? Można podać z jogurtem lub śmietaną, ale same też robią robotę. Idealnie pasują z sałatką z rukoli, oliwy, czosnku, soli i pieprzu. Zamiast żurawiny możecie użyć kwaśnego dżemu wiśniowego lub innego ulubionego, ważne, żeby był mocno kwaśny. Takie gruszki + sałatka = to fajny obiad. A jeśli zamiast
ladykitchentylu jesienno - zimowych miesiącach tęsknoty za świeżymi, wiosennymi warzywami teraz trzeba z nich korzystać ile się da! W kanapkach, sałatkach, obiadach, kolacjach, deserach,.... Na wszystko przyjdzie czas. Dzisiaj zapraszam na kolejną śniadaniowo - lunch'ową opcję - pyszny wiosenny omlet. Ze świeżym szpinakiem, z cukinią, szparagami i parmezanem. Zmasowany atak zielonych warzyw! Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, garstka(...)Następnie układam świeże liście szpinaku, po chwili układam cukinię i szparagi. Gotowy omlet przekładam na talerz, ścieram jeszcze troszeczkę parmezanu i gotowe :) Smacznego! * zamiast parmezanu możemy użyć ricotty, pokruszonej fety czy chociażby cheddaru
Plate of JoyTak, to już końcówka, a właściwie o ile ktoś nie podjął decyzji o zamrożeniu kilku pęczków, raczej już nie ma szansy na cieszenie się szparagami. Niech
Brzuszki Łakomczuszkipogoda nie zachwyca, jednak mam nadzieję, że chociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez ostatnie dni. Natomiast tym, co dziś zaproponuję jest prawdziwa bomba witaminowa - sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem winogron, pomarańczy, zawierająca ponadto doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, dzięki dodatkowi orzechów i oliwy. A zatem smacznego i mam nadzieję, że Wasze prace w kuchni(...)font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Następnie obieramy pomarańcze
psgotujemyWeganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!brokuły, jajka, cebulę, kukurydzę, czosnek i ser żółty. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy. Wstawiamy na lodówki na godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem. Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 100 g kaszy gryczanej prażonej 500 g pieczarek 700 ml bulionu warzywnego 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka(...)Smażymy, często mieszając, aż kasza gryczana wchłonie cały bulion. Tuż przed podaniem posypujemy szczypiorem. Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano 1 opakowanie serka typu feta, np. Arla Apetina Snack z Chili 4 duże ziemniaki 3 gałązki świeżego oregano kilka szczypt suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
My Chcemy Jeśćwidziałem. No i super - o to chodziło :) Robi się ją bardzo łatwo, więc jak tylko znajdę wolną chwilę, to powtórzę! Zaraz? Kiedy ja znajdę wolną chwilę?! Mówiąc poważniej - w sałatce łączą się harmonijnie mocne słodko-kwaśne smaki pomarańczy i delikatne aromaty fenkułu i mięty. Łagodność buraka i ostrość cebuli. Do tego kontrastowe kolory. Polecam - samo zdrowie i smak! Składniki(...)odsączyć i zaaranżować na talerzu z resztą składników i kilkoma listkami zielonej mięty. Można polać niewielką ilością sosu, w którym marynowały się buraki. Opcjonalnie można pokruszyć na wierzch trochę fety lub ułożyć obok kleks jogurtu
zadanie-gotowanieKtóż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zimą częściej niż w pozostałych porach roku przygotowuję śledzie. Polecam kupić solone i zamarynować. Można je wtedy wykorzystać na przykład do sałatki. Oto jedna z moich propozycji. Polecam przygotować na święta, Sylwester i Nowy Rok. Składniki : 1 słoik śledzi marynowanych w oleju 5 jajek 1 duży por 150 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 5-6 korniszonów pół średniego(...)śledziach pory. Posmarować 1/3 sosu. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i położyć jako kolejną warstwę. Posmarować ostatnią porcją sosu. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę i schłodzić
Czerwień i błękitSezon grillowy w pełni więc proponuje Wam banalną, szybką sałatkę piknikową. Jest ekspresowa w przygotowaniu, jedne co warto przygotować wcześniej, to chrupiące grzanki. Mam nadzieje że pokochacie tą sałatkę równie mocno jak moja rodzina. Porcja ma średnią salaterkę 5 średnich pomidorów ( powinny być słodkie winne, dojrzałe) 1 średnia cebulka dymka garść ziół- bazylia oregano, kilka listków mięty cytrynowej, tymianek, kolendra(...)minut, aby pozbyć się nadmiaru soku. Pomidory przełożyć do salaterki, posiekać drobno zioła i cebulę . Wymieszać, dodać, oliwę i doprawić do smaku. Na wierzchu można posypac serem feta. Smacznego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrobi a w środku można skryć różne smakołyki i zrobić ciekawą panierkę. W środku tych pysznych roladek ukryłam ser żółty i szpinak. Podałam je z pesso pszenno-gryczanym i sałatką z pomidorków koktajlowych.składniki:1 duża podwójna pierś z kurczakakilka liści szpinakukawałek żółtego sera ok 100 gsezam i bułka tarta do panierowania1-2 jajkaolej do smażeniasól,pieprzdodatki300 g pomidorków koktajlowych1(...)pokroić w drobną kostkę. Dodać razem z posiekanym koperkiem do pomidorków. Wymieszać a następnie całość lekko skropić olejem lnianym. Pesso przygotować wg przepisu na opakowaniu.Polecam też:Roladki nadziewane feta z marchewka i kuskusemRoladki z camembertem i rukolą
Monia miesza i gotujezaliczany do rodziny selerowatych. Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna(...)składniki. Składniki: korzeń fenkułu włoskiego cebula kapary czarne oliwki suszone pomidory czosnek papryczka chili łyżka masła oliwa z oliwek pasta pomidorowa bazylia oregano sól,czarny pieprz makaron parmezan/ser feta Fenkuł umyłam i wykroiłam twardy środek. Pokroiłam w cienkie piórka. W żeliwnym garnku rozpuściłam masło i oliwę i wrzuciłam pokrojone warzywo. Smażyłam je około 30 minut aż nabrało złotego
potrawyregionalneMakaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pory głównie zalegał on na mojej półce. Marynata zaproponowana przez kucharzy jest jednak na tyle interesująca, że powinnam zdecydowanie częściej po niego sięgać. Sztosem była natomiast sałatka z ogórka z imbirem genialna w swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie, które uzupełniało smak całego dania i dla którego warto sięgnąć po ten zestaw. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to ilość mięsa(...)październiku Ojami zorganizowało konkurs na nowe danie, które miało trafić do ich menu. I tak oto w listopadzie mój przepis na tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta trafiło do menu Ojami. Ponieważ nie wypada mi zachwalać własnego przepisu najlepiej będzie, jeśli sami go spróbujecie i ocenicie zamawiając tutaj . Dodam tylko, że ten wegetariański makaron zadowolił już niejednego
Bez Cebuli