jagnięcina, pomidory, kefalograviera, feta, karczochy, oregano, souvlaki, mousaka, ouzo, baklava… Bardzo to było dobre. I taka Grecja jest w książce „Kuchnia grecka” George’a Colombarisa – tętniąca życiem, pełna przyjaciół, słońca, zabawy, przyjemnie pachnąca, smaczna, ciepła. Kupcie i zróbcie sobie pyszne Dionizja – spanakorizo, saganaki, patates tiganites, keftedes albo przynajmniej sałatkę grecką, mousakę i tzatziki
GRUBY WAŁEKSzybka i Łatwa sałatka grecka bardzo często króluje u mnie na stole. Jest lekka a zarazem bardzo sycąca. Idealna na śniadanie czy lunch do pracy. Zapraszam do wypróbowania i podzielenia się opinią .Smacznego. SKŁADNIKI 1 cebula 1 ogórek świeży 5 rzodkiewek 1/4 główki sałaty lodowej 1 opakowanie sera feta typ Grecki pieprz,sól 1 łyżki oleju
Gotowanie Patkiciecierzycą, z dodatkiem curry. Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 5 osób Składniki: 150 g kaszy pszennej 200 g ciecierzycy z zalewy lub puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny 1 łyżeczka curry 6 przepiórczych jajek 6 koktajlowych pomidorków 100 g fety oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony
Kulinarne przygody GatitySałatka to świetna alternatywa gdy mamy niespodziewanych gości. Ja lubię takie błyskawiczne w przygotowaniu, ale zarazem niezwykłe i smaczne:) Ta właśnie taka jest... Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka czerwonej fasoli (użyłam Jamar), 2 duże pomidory, pęczek natki pietruszki, łyżka suszonego oregano, 100g sera feta, por. Wykonanie Por dokładnie umyć, pokroić
Z miłości do słodkościpieczonego morszczuka. Lubimy podjeść łososia w sałatce, na kanapce z cytrynką lub wędzoną makrelę w towarzystwie kiszonego ogórka. Carpaccio to danie, które zazwyczaj podaje się z surowego mięsa - wołowiny. Jednak doczekaliśmy się czasów, w których można podać carpaccio łososia, tuńczyka, czy dziczyznę i smakuje świetnie. Istnieje także carpaccio z buraków podanych z fetą, pieczarek z pomidorami. Mają wspólny mianownik - wszystkie
Zasmakuj Kuchnizarazem bardzo zdrową sałatkę z kaszy kuskus. Doskonała na każdą okazję. A przy tym bardzo szybka w przygotowaniu. Idealna na lato. Składniki: 1,5 szkl. kaszy kuskus, 1 papryka, 1 świeży ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, 8 rzodkiewek, 1 czerwona cebula, natka pietruszki ( ilość wedle uznania) 1 kostka sera fety, sól Wykonanie: Kaszę przesypać do miski
Passion of Cookingfeta świeżo zmielona sól, u mnie jak zawsze różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz Ziemniaki: 3 niewielkie ziemniaki czosnek niedźwiedzi suszony estragon świeżo zmielona sól himalajska oliwa z oliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola(...)zdjęciach wyżej smażę kilkanaście sekund do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i zmieni kolor na ciemno zielony. Doprawiam pieprzem i delikatnie solą, bo do szpinaku dojdzie ser feta, który jest mocno słony. Zawartość patelni wykładam do miseczki, do której rozdrabniam w palcach kawałek sera feta. Wszystko razem mieszam i odstawiam na bok. Kawałki mięsa ponacinałam
Blondynka GotujeProsta, smaczna i sycąca, choć nie wygląda. Składniki: 1 brokuł ugotowany na parze, podzielony na różyczki 1 duża garść żurawiny 1 opakowanie fety, pokrojonego w
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj proponuję kolorową sałatkę warstwową z tuńczykiem. Składniki : 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w wodzie (najlepiej w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1/2 średniego słoika majonezu 1 puszka czerwonej fasoli 2 słoiczki marynowanych szalotek kilka łyżek keczupu 3 duże ogórki gruntowe szczypior z trzech cebul 5 dużych jajek małe opakowanie twardej fety pieprz, sól, pół łyżeczki czerwonej papryki
Czerwień i błękitprzygotowuję na nasze wyprawy szybką sałatkę z awokado, którą znalazłam w Internecie. Jest pyszna, zdrowa i pożywna. My bardzo ją lubimy, dlatego polecam ją także Wam. Spróbujcie. Składniki: • 2 średnie pomidory • 1 dojrzałe awokado • 1 pęczek drobnego szczypiorku • 2-3 gałązki natki pietruszki • 1 czerwona cebula • 1 ząbek czosnku • 5 plastrów sera feta • oliwa z oliwek • sól, pieprz Sposób
W mojej kuchnisałatka w 15 minutek Tą sałatkę stworzyłam do równie zdrowego dania głównego ViolaPassion Składniki: 4 garści mieszanki (rukola rukiew szpinak) 2 gałązki pokrzywy 4 świeże figi 2 garści mieszanki orzechowej (pini ziemne itp) 3 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do prażenia orzechów 2 łyżki octu balsamicznego z fig kilka małych kostek fety łyżka słodkiej papryki
Viola cooks with passionNajlepsza sałatka z selerem naciowym, takim ze słoika i świeżym. 2 w1 ;-) pyszna, słodko- kwaśna, taka jak lubię, zapraszam! ;-) SKŁADNIKI: - 1 słoiczek selera konserwowanego - 1/2 selera naciowego świeżego - 2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego - 4 jaja ugotowane na twardo - 3/4 puszki ananasa - 3 łyżki rodzynek sułtańskich - 1/2 kostki sera feta - puszka kukurydzy - majonez + jogurt grecki - sól, pieprz - 3 łyżki kaparów
SMYKWKUCHNIszkoda. Najlepiej zastąpić ją naszą czerwoną. Nasza sałatka była pyszna między innymi dzięki temu, że kilka cebul, czosnek i oliwa przyleciało z nami z Grecji. Porcja jest solidna, dwie osoby będą najedzone !składniki (2 duże porcje)5 pomidorów6 małych ogórków gruntowych1 czerwona cebula1 długa zielona papryka - pozbawiona pestekgruby plaster sera Feta garść oliweksól, pieprzoliwa z oliwekocet winnyoreganoprzygotowanieWarzywa umyć
Stare GaryWspaniała do obiadu , wspaniała jako lunch do pracy , jak również na kolację :) Polecam ją wypróbowac , potrafi zaspokoic głód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba
Słodkości i nie tylkoDelikatna sałatka z miękkiego, soczystego indyka, wyrazistej w smaku rukoli i słonego sera, które idealnie komponują się z chrupiącą, słodką suszoną morwą, świeżą gruszką i orzeźwiającym miodowym dressingiem z dużą ilością soku z limonki. Składniki: 350g fileta z indyka 60g suszonej morwy białej 60g rukoli 2 gruszki 180g sera fety 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
Szalona Kuchnia Eweliny