Zdrowa, smaczna i pożywna sałatka z kaszy jaglanej i młodej kapusty. Doprawiona czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Świetna jako dodatek do obiadu lub do zabrania na lunch do pracy. Sama, często podaję ją jako samodzielne danie, z ugotowanym/usmażonym jajkiem lub pokruszoną fetą. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżeczka masła 1/2 główki młodej kapusty / drobno
cool and mintyczarnym ryżem i marynowaną dynią. W zielonym 800 ml przygotwałam sałatkę z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami . W czerwonym, największym 1200 ml podałam penne z fasolą i frankfurterkami . Aluminiowe foremki to nowość od Jana Niezbędnego, są bardzo wygodne w użytkowaniu i transporcie. Posłużyły mi do upieczenia wytrawnych muffinek z fetą i szparagami . Ostatni produkt to okrągły papier do wypieków. Jest
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysmaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrilla z krewetkami pełna lata i kolorów. Takie sałatki moja rodzina uwielbia. Polecam teraz kiedy mamy pełnię sezonu na owoce. Zapewniam że będzie pachnieć malizną. 1 doniczka salaty strzępiastej 1 garść borówek 1 szklanka malin 1 cukinia mała 1 nektarynka 1 brzoskwinia 1/2 cebuli czerwonej 5 dkg sera feta sos balsamico 20 dkg krewetek oczyszczonych sól, pieprz przyprawa
wesoła kuchniaZdrowa i pożywna sałatka, doskonale sprawdzi się na obiad, drugie śniadanie czy kolację. Do przygotowania użyłam fasoli czerwonej firmy Cenos. SKŁADNIKI 1 woreczek kaszy jaglanej Cenos , ½ szklanki ugotowanej fasoli czerwonej Cenos, ½ szklanki ugotowanej zielonej fasolki, 1 upieczona pierś z kurczaka, 100 g sera feta, kawałek czerwonej papryki, ½ łyżeczki czarnuszki, cebula dymka ze szczypiorkiem, curry, sól, pieprz, oliwa
słodki brateksmakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie;) Składniki: 200 g kaszy gryczanej 200-250 g sera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei
Kulinarne Inspiracjedzisiejsza kolację, koniecznie musicie zaserwować jakąś sałatkę, coś lekkiego po kolejnym długim weekendzie. Moja propozycja jest dość spontaniczna, ale bardzo trafiona. Sałatka jest syta i wcale nie ma za dużo kalorii. Dość już łasuchowania! Teraz trochę lżej, bo niedługo czekają nas karnawałowe szaleństwa... Składniki:150 g rukoli60 g kabanosów serowych1 papryka czerwona40 g oliwek zielonych50 g sera fetasos2 łyżki(...)miodowej1 łyżka soku z cytryny3 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Rukolę myjemy i osuszamy, kabanosy kroimy w małe krążki, paprykę i oliwki kroimy w kosteczkę, ser feta rozdrabiamy ręcznie. Wszystkie składniki sosu starannie mieszamy ze sobą i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego
Niezły MłynekZapraszam na szybką i prostą sałatkę z awokado i moimi ulubionymi suszonymi pomidorkami. Może tak ładnie się nie prezentuje ale na pewno bardzo dobrze smakuje.składniki:1/2 główki sałaty lodowej2 awokado1/2 słoika pomidorków suszonych z oleju4-5 łyżek słonecznika Kreto100 g fetySałatę porwać na małe kawałki. Dodać obrane i pokrojone na małe kawałki awokado oraz pokrojone w paski suszone pomidory(...)Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Dodać pokruszoną fetę i uprażony słonecznik. Skropić olejem z zalewy od pomidorków i dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeCzas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2 porcje Drukuj Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini By Piotr 11 grudnia 2018 Składniki: Pieczony kalafior kalafior - 1/2 średniej wielkości, podzielony na mniejsze różyczki oliwa - 3 łyżki papryka słodka - 1 łyżeczka papryka ostra - 1/2 łyżeczki oregano - 1/2 łyżeczki tymianek - 1/2 łyżeczki sól, pieprz - po 2 solidne szczypty Dodatkowo: sałata rzymska(...)główki, podzielona na liście i porwana papryka - 1, pokrojona w paski (opcjonalnie) ser feta - ok. 60g (opcjonalnie)* Sos tahini pasta tahini - 2 łyżki oliwa - 3 łyżki czosnek - 1/2 ząbka sok z cytryny - z 1/2 cytryny miód - 1/2 łyżeczki* sól, pieprz - do smaku * W wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić innym substytutem. Wykonanie: Umytego kalafiora osuszamy i układamy na blasze
Pogotujmy.plniesamowicie szybka w przygotowaniu i pożywna sałatka z tuńczyka, którą szczególnie polecam latem. Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach 150 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 2 duże ogórki gruntowe 1 puszka białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 125 g fety w oliwie z przyprawami Tuńczyka odcedzić, pozostawiając nieco oleju. Umieścić
Czerwień i błękitmałą zawartość cukru używa się go raczej do sałatek lub dań głównych, nie do deserów. W 1883 roku Amerykanie rozwiązali ten problem, wprowadzeniem ustawy, która ze względu na zastosowanie kulinarne pomidora uznała go za warzywo. Arbuzowe gazpacho możecie traktować dwojako, w formie koktajlu lub z posiekanymi ogórkami, oliwkami, pokruszoną fetą oraz chlustem dobrej oliwy jako danie główne. Składniki
Słodki Kompromisułożyć po 4 szparagi i kawałek fety,zwinąć roladkę. Jajko roztrzepać i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. Roladki maczać w jajku,obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubioną sałatką
Kolorowa kuchnia Elkizrobiłam z musztardy, miodu i oliwy z oliwek sałatka staje się bardzo aromatyczna przełamana ostro słodkim smakiem. Składniki: 100 g rukoli 100 g roszponki 200 g oliwek czarnych 100 g oliwek zielonych 1 czerwona papryka 1 zielona papryka (możecie użyć dwóch czerwonych, jak wolicie) 4 jajka ugotowane na twardo feta w kostkach 2 x 200 g przyprawy: pieprz
Zasmakuj KuchniSałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami to świetna propozycja na obiad i kolację. Zapakowana do słoika będzie stanowiła pożywną i bardzo zdrową przekąskę w pracy lub na spacerze. Polecam. POTRZEBUJEMY (na 3,4 porcje) 2/3 opakowania mieszanek sałat 2/3 serka feta małe opakowanie pomidorów suszonych w oleju z dodatkiem dyni lun osobno pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni
WYSPA SZCZĘSLIWASałatka zrobiona przez moją córkę..kiedyś robiła podobną, ale tym razem dodała ser sałatkowy..pyszna była.. 2 filety drobiowe przyprawa do gyrosa kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 ogórek świeży 1-2 ogórki korniszony 1 pomidor kawałek sera sałatkowego typu feta 1 ząbek czosnku majonez sól, pieprz Filety pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą gyros.Odstawi
Moje domowe kucharzeniemozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę, garść listków świeżej bazylii. sos: 50ml oliwy extra virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać. Dodatkowo: grzanki, np. czosnkowe. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem wymieszać (dodatkowo można dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paski). Sałatkę z sosem wymieszać najlepiej tuż przed podaniem. Grzankami
W kuchni u Monikisłodkich truskawek i wyrazistej w smaku glazury balsamicznej. Sałatka jest świetną alternatywą obiadu w upalny dzień, kiedy nie chce się nam stać w kuchni przy parujących garnkach. Jako wytrawny akcent wykorzystałam do niej wcześniej zamarynowane tofu (tu znajdziesz przepis na tofu marynowane w ziołach ) - i użyłam go zamiast np. fety. Z sałatą możesz miksować tak naprawdę wiele owoców - wybierz
Moje QulinariaProsta sałatka makaronowa z dodatkiem pomidorów. Dodałam trzy rodzaje pomidorów - świeże małe pomidorki, suszone w oleju i suszone granulowane. składniki: 250 g makaronu, u mnie kokardki Czanieckie 500 g piersi z kurczaka 250 g pomidorków cherry 100 g sera sałatkowego a`la feta 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią olej do smażenia słodka
Monia miesza i gotuje