wiele osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym(...)octem balsamicznym, garść roszponki i kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :) SKŁADNIKI ( 1 porcja) 1 burak 1 mandarynka 1 łyżka sera feta 1 łyżka prażonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i płatki migdałów) 2 garści roszponki dodatkowo 2 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki galangalu
DefinicjaSmakukoniecznie dajcie znać, czy sałatka przypadła Wam do gustu. Składniki na 2 porcje: główka sałaty masłowej/ pół sałaty główki sałaty lodowej/ 100 g roszponki 300 g polędwicy wieprzowej 2-4 garście kaszy jaglanej/gryczanej duży pomidor malinowy średni (80g) ugotowany burak kilka plastrów sera pleśniowego typu „brie”/ ok. 100g sera typu feta kiełki brokuła/słonecznika(...)pokrojoną w cienkie plastry, zamarynowaną w oleju z solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem, podsmażamy na średnim ogniu, przez ok. 3-5 min., z obu stron. Przekładamy mięso na wierzch sałatki. Dodajemy konfiturę i posypujemy kiełkami. Całość można doprawić jeszcze solą i pieprzem. Trzymamy kciuki
Pyszny DuetSałatka Superfood z Alchemist Gastropub tak bardzo za nami chodziła przez ostatnie dni, że wracając z pracy zahaczyliśmy o małe zakupy i oto jest! Podrasowaliśmy ją nieco dodając szparagi i kurczaka teriyaki oraz zastępując fetę mozarellą. Pyszna, zdrowa, pożywna i lekka – idealna na upały Składniki: Świeże liście szpinaku baby Rukola Roszponka Mozarella Zielone oliwki Pomidor Ogórek Rzodkiewki Kiełki rzodkiewki(...)opakowaniu – ziarna przepłukać, a następnie gotować około 20-30 minut w wodzie w proporcji 1:1,5 ze szczyptą soli i 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Artykuł Sałatka superfood z kurczakiem teriyaki, awokado i quinoa pochodzi z serwisu Taste and Cook
Taste and Cooksmaku. Do sałatki dodałam też odpowiednią porcję orzechów nerkowca i słonecznika, które to usprawnią naszą intelektualną pracę i poprawią krążenie. Polecam! SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - 4 garście mieszanki sałat - 2 - 3 czubate łyżki pomidorów suszonych w paskach - Ole! - 10-15 cebulek marynowanych złotych - Ole! - 3 łyżki orzechów nerkowca - 1-2 łyżki słonecznika - 1/4 opakowania sera feta chudego(...)szpiczastej słodkiej papryki - 4-5 łyżek grzanek pełnoziarnistych bądź pieczywo Paprykę kroimy na cienkie plasterki. Sałaty myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli masz czas dodatkowo możesz na suchej patelni podprażyć orzechy i słonecznik, uwolnią one dodatkowo jeszcze bardziej swój aromat i smak. Całość polej dressingiem. dressing
SMYKWKUCHNIrzodkiewek dodałam ogórka, ser, sałatę lodową oraz kurczaka aby sałatka była bardziej pożywna. Całość połączyłam sosem na bazie oleju z dodatkiem grubo mielonej musztardy czeskiej. składniki: 1 główka sałaty lodowej 500 g piersi z kurczaka 2 długie ogórki 350 g rzodkiewek 250 g sera sałatkowego typu feta 1 garśc kwiatków szczypiorku lub posiekanego szczypiorku sól,pieprz olej do smażenia(...)małego słoiczka wlać olej oraz sok z cytryny. Dodać miód, musztardę i słodką paprykę. Słoiczek zakręcić i chwile potrząsać aby składniki sosu się połączyły. Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem i jeszcze raz delikatnie wymieszać
Monia miesza i gotujewarzywa, mnóstwo ich na krzaczkach i coraz więcej z dnia na dzień dojrzewa. Sałatki przygotowujemy więc najróżniejsze, zachwycając się ich smakiem. Są bardzo zdrowe, warto jeść je codziennie. Składniki: 4 pomidory malinowe pół czerwonej cebuli pół szklanki posiekanej natki pietruszki kilkanaście kosteczek fety sól,pieprz olej lniany lub inny ulubiony Wykonanie: Pomidory kroimy w duże kostki, cebulę drobno
Z Majeczką w kuchniPistachio . Naprawdę warto ja przygotować szczególnie teraz gdy mamy dostęp do młodych warzyw. Sałatka z młodego kalafiora curry z orkiszem 1 mały młody kalafior oliwa z oliwek 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 pęczek dymki 75 g sera feta 1 garść rodzynek 100 - 150 g ugotowanych ziaren orkiszu (gotujemy wg przepisu na opakowaniu
Dzieje kuchennej Wiewióryserowego. Zobaczcie sami czy nie mielibyście na taką mieszankę kolorów i smaków ochoty! Sałatka z dzikiego ryżu, buraka i rukoli z dressingiem wiśniowym 1 torebka (125 g) mieszanki ryżu białego i dzikiego 2 duże buraki (upieczone) 50 g suszonych wiśni 50 g fety garść rukoli oliwa ocet balsamiczny Ryż gotujemy w garnku wg przepisu na opakowaniu. Upieczone buraki obieramy
Dzieje kuchennej Wiewiórycieście, szczególnie przy brzegach i między szpinakiem i układam na wierzchu kostki sera feta, lekko je wbijając palcem do masy jajecznej. Wkładam do piekarnika na kolejne 20-25 minut, aż brzegi ciasta będą złote, a masa się zetnie. Tartę podawać ze świeżą sałatką, np. z rucoli, czy sałaty lodowej z dodatkiem warzyw i sosem z TEGO PRZEPISU
Calzonella.comgrillowaną lub smażoną pierś z kurczaka czy indyka. Z podanych składników wychodzi duża micha sałatki. składniki: 2 papryki 2 cebule 2 średnie cukinie po ok 500 g 1 duży bakłażan ok 700 g 300 g pomidorków koktajlowych 250 g sera sałatkowego a'la feta natka pietruszki 1 szklanka kuskusu zioła włoskie olej przyprawa do grillowanych warzyw duża garść posiekanej
Monia miesza i gotujekolację i może je wszędzie ze sobą zabrać bo świetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego odrobina miodu
sierotka maRysia w kuchniPropzycja na prostą, szybką, bardzo efektowną sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki: 1 filet z kurczaka 1 brokuł 1 opakowanie sera typu Feta 3 łyżki nasion słonecznika prażonego po szczypcie: sól, imbir mielony, curry, majeranek, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka słodka mielona, ostra, kolendra mielona, kminek
kgwjanczewochyba najszybsza sałatka jaką możemy przygotować, potrzebujemy tylko trzech składników i w kilka minut mamy gotową pyszną przekąskę.Myślę,że warto ją włączyć w menu karnawałowe :). 2 brokuły 270 g sera feta 75 g płatków migdałów Brokuły gotujemy ok. 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby zachowały ładny zielony kolor. Dzielimy na małe
noteskulinarnyfigasmakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze CzarneOgród botaniczny w BałczykuOgród botaniczny królowej RumuniiOgród w BałczykuPółwysep Kaliakrawschód SłońcaCerkiew Katedralna Zaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta
Bon Appetit MałgorzatyOstatnio moim ulubionym połączeniem stały się szpinak, pieczarki i feta. Pierwszy raz jadłam je jako nadzienie w naleśniku (który też dodam w późniejszym czasie). Postanowiłam
Karola gotuje