warzywa, mnóstwo ich na krzaczkach i coraz więcej z dnia na dzień dojrzewa. Sałatki przygotowujemy więc najróżniejsze, zachwycając się ich smakiem. Są bardzo zdrowe, warto jeść je codziennie. Składniki: 4 pomidory malinowe pół czerwonej cebuli pół szklanki posiekanej natki pietruszki kilkanaście kosteczek fety sól,pieprz olej lniany lub inny ulubiony Wykonanie: Pomidory kroimy w duże kostki, cebulę drobno
Z Majeczką w kuchniPistachio . Naprawdę warto ja przygotować szczególnie teraz gdy mamy dostęp do młodych warzyw. Sałatka z młodego kalafiora curry z orkiszem 1 mały młody kalafior oliwa z oliwek 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 pęczek dymki 75 g sera feta 1 garść rodzynek 100 - 150 g ugotowanych ziaren orkiszu (gotujemy wg przepisu na opakowaniu
Dzieje kuchennej Wiewióryserowego. Zobaczcie sami czy nie mielibyście na taką mieszankę kolorów i smaków ochoty! Sałatka z dzikiego ryżu, buraka i rukoli z dressingiem wiśniowym 1 torebka (125 g) mieszanki ryżu białego i dzikiego 2 duże buraki (upieczone) 50 g suszonych wiśni 50 g fety garść rukoli oliwa ocet balsamiczny Ryż gotujemy w garnku wg przepisu na opakowaniu. Upieczone buraki obieramy
Dzieje kuchennej Wiewiórycieście, szczególnie przy brzegach i między szpinakiem i układam na wierzchu kostki sera feta, lekko je wbijając palcem do masy jajecznej. Wkładam do piekarnika na kolejne 20-25 minut, aż brzegi ciasta będą złote, a masa się zetnie. Tartę podawać ze świeżą sałatką, np. z rucoli, czy sałaty lodowej z dodatkiem warzyw i sosem z TEGO PRZEPISU
Calzonella.comgrillowaną lub smażoną pierś z kurczaka czy indyka. Z podanych składników wychodzi duża micha sałatki. składniki: 2 papryki 2 cebule 2 średnie cukinie po ok 500 g 1 duży bakłażan ok 700 g 300 g pomidorków koktajlowych 250 g sera sałatkowego a'la feta natka pietruszki 1 szklanka kuskusu zioła włoskie olej przyprawa do grillowanych warzyw duża garść posiekanej
Monia miesza i gotujekolację i może je wszędzie ze sobą zabrać bo świetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego odrobina miodu
sierotka maRysia w kuchniPropzycja na prostą, szybką, bardzo efektowną sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki: 1 filet z kurczaka 1 brokuł 1 opakowanie sera typu Feta 3 łyżki nasion słonecznika prażonego po szczypcie: sól, imbir mielony, curry, majeranek, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka słodka mielona, ostra, kolendra mielona, kminek
kgwjanczewochyba najszybsza sałatka jaką możemy przygotować, potrzebujemy tylko trzech składników i w kilka minut mamy gotową pyszną przekąskę.Myślę,że warto ją włączyć w menu karnawałowe :). 2 brokuły 270 g sera feta 75 g płatków migdałów Brokuły gotujemy ok. 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby zachowały ładny zielony kolor. Dzielimy na małe
noteskulinarnyfigasmakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze CzarneOgród botaniczny w BałczykuOgród botaniczny królowej RumuniiOgród w BałczykuPółwysep Kaliakrawschód SłońcaCerkiew Katedralna Zaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta
Bon Appetit MałgorzatyOstatnio moim ulubionym połączeniem stały się szpinak, pieczarki i feta. Pierwszy raz jadłam je jako nadzienie w naleśniku (który też dodam w późniejszym czasie). Postanowiłam
Karola gotujejajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza(...)liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami
Moja smaczna kuchniazarazem - został w pełni osiągnięty. Taką sałatkę gorąco polecam solo zamiast obiadu czy kolacji, jak i do dań z grilla - jako dodatek do posiłku na świeżym powietrzu będzie jak znalazł. Składniki ( na dużą michę ) : 300 g ulubionego makaronu (u mnie casarecce ) 500 g bobu 200 g sera bałkańskiego lub sera feta 1 czerwona papryka 1 słoiczek czarnych oliwek(...)również pokrój w kostkę, oliwki zaś w plasterki. Miętę posiekaj. Wrzuć do miski razem z bobem i makaronem. Czosnek zetrzyj na tartce o drobnych oczkach i dodaj do sałatki. Polej wszystko odrobiną oliwy i dokładnie wymieszaj. Sałatkę można podawać schłodzoną, jak i na ciepło (oczywiście wtedy nie hartujemy makaronu, tylko do ciepłego dodajemy wszystkie składniki
Food Squaresałatka w sumie też. Podrasowałam to trochę i wow! Smakuje jak w niejednej restauracji :) Takie proste, a takie dobre! :) Ziemniaki Około 1 kg ugotowanych dzień wcześniej młodych ziemniaków w skorupkach (miałam ziemniaki czerwone, dlaczego dzień wcześniej możesz sprawdzić TU ) 3-4 łyżki oliwy łyżeczka przyprawy do ziemniaków (naturalna mieszanka) pół łyżeczki tymianku suszonego łyżeczka rozmarynu suszonego 200 g owczej fety(...)ziemniaki obtoczyć w przyprawach) Na kratce od piekarnika połóż papier do pieczenia, ułóż na nim połówki ziemniaków Ser pokrój na grube plastry i ułóż na ziemniakach Piecz 15 minut Sałatka: 100 g jarmużu - umytego, bez twardych gałązek, podartego na mniejsze kawałki 1 jabłko pokrojone w kostkę 100 g truskawek pokrojonych na ćwiartki ok. 50g jasnej tahiny 3 łyżczki keczupu (użyłam
pyszne zdrowościprawie postukałam się w czoło. Jak można jeść arbuza z serem feta?! Zaryzykowałam i zdecydowanie potwierdzam, że się da. Nie ma sensu bać się nowych smaków, czasem warto się przełamać i spróbować czegoś zupełnie odmiennego, o czym nawet byśmy nie pomyśleli. Czemu właśnie teraz polecam tą sałatkę? Bo straszą mnie wszędzie w koło, że to ostatnie ciepłe(...)font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ok ¼ arbuza ok 80g greckiego sera Feta 1 limonka Kilka czarnych oliwek Drobne listki mięty Ocet balsamiczny lub sos winegret do podania Sposób przygotowania: Schłodzonego arbuza dzielimy na plastry, a następnie wycinamy jednakowej wielkości kwadraciki. Łączymy
Kuchnia w czekoladzieZdrowa i - wbrew pozorom - szybka sałatka. Jest kolorowa, rybno - warzywna, bardzo smaczna. Dodatkowego smaku dodaje jej świeża bazylia oraz aromatyczny sos miodowo-musztardowy z sokiem z cytryny, świeżo wyciśniętym z praski czosnkiem i oliwą z oliwek. Na śniadanie, kolację czy przekąską w ciągu dnia idealna! Porcja energii i zdrowia, jaką w naszej rodzinie lubimy najbardziej:) A gdy jesteście(...)Dodaj odsączoną z sosu czerwoną fasolę oraz fetę. Wymieszaj delikatnie, dodając listki świeżej bazylii i kawałki makreli. Zrób sos: do miseczki wlej musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek, połącz trzepaczką. Po tym czasie dodaj świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany), przypraw do smaku, wlej do sałatki, podawaj z bagietką. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchni