Sezon na dynię trwa w pełni, dlatego przygotowałam dla Was zestawienie najciekawszych przepisów na dynię, które znalazłam na blogach kulinarnych. Znajdziecie tutaj ciasta, dania wytrawne, sałatki, a także placuszki. Przypuszczam, że niektórzy z Was mogą nie być przekonani do dyni ze względu na jej dość mdły smak, jednak przy odpowiedniej obróbce, proporcji składników i przypraw, dynia zmienia swoje oblicze Osobiście(...)uwielbiam ciasta dyniowe, które są wilgotne i bardzo lekkie. Jeżeli znacie sprawdzone przepisy na dynie, których tutaj nie ma, podzielcie się nimi w komentarzu Pasta z dyni i fety (na kanapki) BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Syrop dyniowy BLOG: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/ Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo-figowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Surowa tarta z musem z dyni (bezglutenowa) BLOG: http://cookitlean.pl
Kuchnia BazyliiBardzo szybka i efektowna sałatka. Nie wspomnę o walorach zdrowotnych. Idealna dla osób dbających o szczupłą sylwetkę :) Składniki: -4 łyżki kaszy kuskus -1/4 szklanki wody -garść rukoli -5 czerwonych winogron -1/3 granatu -50 g sera feta -świeża bazylia -1 łyżka nasion słonecznika sos winegret: -4 łyżki oleju lub oliwy -1 łyżka miodu
Kulinarne przemysleniagrubości 1,5 cm. Odciąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. 2. Ser feta pokroić w plastry a następnie w kostkę o podobnej wielkości jak arbuz. 3. Naprzemiennie układać kawałki sera i arbuza tworząc kostkę o podstawie 3x3. 4. Miód połączyć z sokiem z cytryny, polać sałatkę. 5. Udekorować listkami mięty. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU
Atlas Smakówwyboru. W karcie oprócz naleśników były również inne dania jak: pierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany w składnikach farszu
Projekty ze smakiemszynką Pieczone pierożki z wytrawnym farszem Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną Chińskie pierożki Roladki z wędzonego łososia Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw Polecam także przejrzenie przepisów na SAŁATKI
Pasja Smakupomidory, delikatnie odsączyć z oleju za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić dość drobno i rozłożyć na jednym z brzegów piersi kurczaka. Do pomidorów dodać pokruszony (lub pokrojony w kostkę) ser feta, a całość zawinąć w roladkę. Na wierzchu owinąć paskami pociętej (nożykiem do obierania warzyw) cukinii. Cukinii nie trzeba obierać, wystarczy ją wcześniej umyć, skórka daje bardzo ładny efekt wizualny(...)suchej patelni uprażyć łyżkę ziaren słonecznika. Sałatkę podawać świeżo po przygotowaniu, posypać prażonym słonecznikiem, a obok ułożyć uparowane piersi kurczaka. 1 porcja to ok. 360 kcal , węglowodany: 17g, białko: 32g, tłuszcz: 18g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,7WW i 2,9WBT SMACZNEGO! Artykuł Pierś kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami w cukinii na parze i surówka
Dietologsobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest tylko raz do roku! A że ostatnio uwielbiam wszystko co zawiera kaszę pęczak i orzechy(...)mielony pieprz mała czerwona cebula drobno posiekana kilka posiekanych listków mięty 6 suszonych moreli pokrojonych na plasterki 6 orzechów włoskich – wyłuskanych i podprażonych na patelni pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki Przepis na pęczak ze szparagami Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować je 5 minut w gorącej wodzie z odrobiną soli i cukru. Pęczak odsączyć, podgrzewając
Ugotowane pozamiataneSałatka z suszonymi pomidorami jest bajecznie prosta i smaczna. W misce mieszamy makaron z suszonymi pomidorami, szpinakiem, ziarnem słonecznika i sosem. Podajemy do pieczonych mięs lub zjadamy samą. SKŁADNIKI : 250 g makaronu penne lub kokardki duża garść liści szpinaku 8-10 suszonych pomidorów 1/2 puszka kukurydzy 100 - 200 g sera fety 1 mała papryka czerwona(...)pół lub ćwiartki. Na małej patelni podpiekamy na odrobinie oleju ziarno słonecznika, solimy. Do dużej miski dodajemy makaron, oraz wszystkie pokrojone składniki. Wlewamy sos, dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do ozdobnej miski, posypujemy słonecznikiem i kiełkami. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje Mariolisię nieskończona ilość pomysłów.Do przygotowania potrzebujemy:Proste słoiki o poj. 400-500 ml z pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz.Składniki podstawowe na sałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży(...)sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella.Należy pamiętać:– o kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, seler) lub „mokre” składniki (np. suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę!– jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na prostą i pyszną sałatkę z sera halloumi, pomidorów i orzeszków piniowych. Idealne połączenie smaków i cudowny wygląd dania zachęcają do natychmiastowej konsumpcji :-) - bez mięsa - szybko, prosto i efektownie Z serem w roli głównej gorąco polecam makaron z fetą i pomidorami oraz nieziemskie wręcz bataty z pieczoną fetą
AniaGotuje.plSkładniki sezonowe, sałatka wiosenna. Składniki sok z jednej cytryny 7 łyżek oliwy płaska łyżka płynnego miodu 2 kalarepki łyżka pestek czarnuszki długi ogórek pęczek rzodkiewek 10 szt dużych truskawek 200 g bałkańskiego sera koziego ( może być feta ) garść oderwanych listków koperku Przygotowanie Sos : połączyłem sok z cytryny, miód, sól, pieprz. Kalarepkę obrałem, pokroiłem
R'n'G Kitchenrazem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Kroimy oliwki, paprykę i ser feta. Sałatę strzępimy dłońmi. Składniki układamy warstwowo: sałata, posypujemy papryką, oliwkami, kurczakiem i powtarzamy czynność, aż do skończenia składników. Z 3 łyżek oliwy i 1 łyżki soku z cytryny robimy sos i polewamy gotową sałatkę. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąUwielbiam nietypowe połączenia smakowe, zawsze można odkryć coś nowego :) Ta sałatka jest wynikiem poszukiwania nowych smaków truskawek i jest po prostu przepyszna. Bardzo orzeźwiająca. Łączy w sobie słodki smak truskawek i kukurydzy, kwaskowy smak octu balsamicznego a wszystko dopełnia słony i lekko ostry ser feta i orzeźwiający ogórek. Jest po prostu pysznie! :) Składniki: 2 garści roszponki 1 ogórek gruntowy
pyszne zdrowościlekka sałatka z kurczakiem, warzywami, przełamana orzeźwiającą pomarańczą SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 1/2 puszki kukurydzy, 1 pomidor, 1 mała zielona papryka, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 pomarańczy, 200 g sera typu feta, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz papryka słodka
słodki brateklodówce. Zawsze jest to eksperyment i zazwyczaj jest on udany, gdyż sałatki nie potrzebują wielu dodatków by były pyszne. Wystarczy odpowiedni dressing i ulubione składniki. Składniki: kilka listków botwiny i szpinaku szczypta soli łyżka soku z cytryny kawałek papryki 1 pomidor malinowy kawałek ogórka ser feta prażone nasiona słonecznika 3 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo dressing: łyżka oliwy
Mango Papajatutaj ), czyli sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową. Sałatka z żółtymi buraczkami i fasolką szparagową Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2-3 osób Składniki: 1 pęczek żółtych buraczków 3 spore garści rukoli 300 g zielonej francuskiej fasolki szparagowej 50 g sera feta oliwa z oliwek EV krem balsamiczny sól morska lub różowa himalajska
Kulinarne przygody GatityJeśli macie mało czasu na kuchenne przygotowania, to polecam prostą sałatkę z kapusty pekińskiej, zrobienie jej zajmie Wam tylko kilka minut, a smakuje wyśmienicie. Świetnie sprawdzi się do potraw z grilla jak również jako lekka kolacja. Składniki: 1 średnia główka kapusty pekińskiej opakowanie sera feta 1/2 szklanki orzechów włoskich Sos: 2 łyżki musztardy stołowej 2 ząbki
Apetyczna babeczka