Zbliżał się termin ważności do spożycia sera. Powstała więc sałatka z wykorzystaniem tego co w lodówce. Połączenie słonego sera z słodkimi innymi składnikami i słodkim sosem uważamy za udany. Ser musi być fetą, a nie typu feta. Składniki pół główki sałaty lodowej 300 g małych pomidorków 150 g sera feta 170 g kukurydzy z puszki 1/4 czerwonej cebuli
R'n'G KitchenSJŁADNIKI: Garść sałaty Pokrojona szynka gotowana 1/4 papryki 1/2 małego pomidora 3-4 oliwki kilka kosteczek sera Feta kiełki grzanki z chleba SOS: 2 łyzki oliwy z oliwek łyżeczka posiekanego koperku sok z cytryny miód sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Składniki na sałatkę kładziemy warstwowo do słoika Oliwę, sok z cytryny, miód,sól i pieprz -mieszamy-dodajemy posiekany kiperek-gotowe
Kopystką po garachkwiatami cukinii lub makaron z kwiatami cukinii Kwiaty możesz też zjeść na surowo, dodając płatki np. do sałatki lub udekorować nimi zupę. Faszerowane kwiaty cukinii - pomysły na nadzienie: Jak już wspomniałam, kwiaty cukinii kochają ser. Jeżeli nie lubisz zaproponowanej poniżej fety, możesz ją zastąpić innym serem lub przygotować zupełnie inne nadzienie. Np.: ricotta wymieszana z parmezanem i świeżą bazylią ricotta
Chilli Czosnek i Oliwakorzystać ile się da. Pyszne czerwone owocki codziennie goszczą na naszym stole. Oczywiście nie może zabrakną ć sałatek z truskawkami. Na blogu jest już kilka przepisów a teraz polecam kolejną. składniki: 2-3 garście rukoli ok 12 truskawek 80 g fety sos balsamiczny Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć listki rukoli. Truskawki dokładnie umyć, oderwać szypułki i przekroić
Monia miesza i gotujeobiadu, wyskoczyłam na chwilę do ogrodu zerwałam trochę pomidorków, ciut szczypiorku i uszczknęłam kilka listków bazylii i sałatka już prawie była gotowa:) Składniki: około pół kg pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku kilka listków bazylii (szczerze mówiąc dałam kilkanaście:) ) pół kostki fety świeżo zmielony pieprz mała czerwona cebulka sól (nie dałam feta i tak jest bardzo słona) Sposób przygotowania
na moim stole...wymieszać dokładnie. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na 2 lub 4 części i dodać do makaronu. Dodać również fetę. Delikatnie wymieszać. Gotowe :) Piknikowemu penne służą niskie temperatury, ale nie traci również w cieple. Dzięki oliwie z oliwek, będącej bazą sosu vinaigrette, sałatka pozostaje świeża nawet w letnim słońcu. Czas przygotowania całego dania to około 20 minut. Przepis bierze udział
Trzeci talerzmakaron, który został z obiadu, oraz to co akurat miałam w lodówce, całość okazała się trafionym pomysłem. Sałatka z makaronem spaghetti SKŁADNIKI: 15 pomidorków koktajlowych ok 150 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 papryka żółta 3 ogórki kiszone 100 g sera feta pieprz papryka słodka kawałek pora 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka keczupu PRZYGOTOWANIE: Ugotowany makaron kroimy na drobne
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinią zrobić to polecam tą sałatkę. Bardzo prosta a jaka smaczna.składniki:350 g ugotowanej fasolki żółtej1-2 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów70 g fetyUgotowaną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Ja miałam ugotowaną z poprzedniego dnia, trzymałam ją w lodówce. Następnie do fasolki dodać pesto i dokładnie wymieszać. Potem rozkruszyć fetę i ponownie dokładnie wymieszać i gotowe
Monia miesza i gotujeszpinaku i wszystko podsmażamy razem przez kilka minut – do momentu, aż liście zwiędną. Patelnie zdejmujmy z kuchenki i odkładamy na bok *** *** W osobnej miseczce mieszamy ze sobą ser feta i jogurt naturalny *** *** Ser z jogurtem dodajemy do mięsa i wszystko razem dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę(...)TUTAJ ZAPIEKANKA RYŻOWO-WARZYWNA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ ZAPIEKANKA GYROS PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Muszle ze szpinakiem, kurczakiem i fetą w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej...Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna
Anioły w kuchniskładniki:4 plastry szynki wędzonej a'la parmeńska5 liści sałaty masłowejkilka listków rukoli25 g fety5 pomidorków cherryolej lniany do skropieniaNa talerzu ułożyć porwane liście sałaty masłowej
Monia miesza i gotujeskładniki:1 garść rukoli6 kulek winogrona100 g arbuza bez skóry i pestek30 g fetyolej lniany do skropieniaRukolę ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pokrojonego arbuza oraz
Monia miesza i gotujerukoli ma trochę bardziej pieprzny smak i aromat, który kojarzy mi się z wiosenną zieleniną. Można nim smarować pieczywo zamiast masłem, wykorzystać do takich flatbreadów , użyć zamiast sosu do sałatki z makaronem czy kaszą oraz wzbogacić przy jego pomocy smak zup (pasuje na przykład do minestrone , fasolowej i ziemniaczanej). Tym razem z pomocą takiego pesto wyczarowałam crostini , czyli kanapeczki(...)wpisie 12 pysznym przekąsek na imprezę sylwestrową . Crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą Składniki / na 12 sztuk: 12 kromek chleba, np. ciabatty czy graham ½ czerwonej papryki 120 g pomidorków koktajlowych 45 g czarnych oliwek 60 g fety 12 łyżek pesto z rukoli Monini garść świeżej bazylii Przygotowanie crostini : Kromki chleba opiecz na patelni
Chilli Czosnek i OliwaLekka, chrupiąca sałatka. Może być wykorzystana w różnych sytuacjach na śniadanie, obiad czy kolację. Prosta w wykonaniu, smaczna i dietetyczna. Składniki: 200 gram ogórków sałatkowych ze skórką 200 gram pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram twardego sera typu feta 1 duży pęczek natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy Sok z ½ cytryny Pieprz Sól Ok. ½ łyżeczki cukru Wykonanie(...)plasterki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, pietruszką siekamy i dodajemy do pomidorów i ogórków. Składniki na sos łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż powstanie emulsja. Sos dodajemy do sałatki. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed podaniem wierzch sałatki posypujemy pokruszonym serem. SMACZNEGO
Smaki Ewy