Sałata lodowa jako chyba jedyna nadaje się do krojenia nożem. Jest krucha, słodkawa. Nie wiem jak Wy, ale ja ją bardzo lubię. Chyba tego roku będzie
Smaki EwyNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajka, orzechy czy pestki doskonale urozmaicą sałatkę i zmienią ją w ciekawe obiadowe danie. Wybierzcie do tego dobry makaron z pełnego ziarna, a otrzymacie zdrowy i pożywny posiłek :) SAŁATKA MAKARONOWA Z SOSEM CZOSNKOWYM Czas przygotowania 10 minut (plus czas gotowania pieczarek i makaronu) Z podanych składników przygotowałam 2 porcje 3-4 duże pieczarki Kilka zielonych oliwek Pół czerwonej papryki(...)kostkę Dodać umytą rukolę i kukurydzę Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu i przyprawić solą i pierzem Połączyć wszystkie składniki z sosem Można dodać pokruszony ser feta lub inne dodatki
HealthyCreationsJak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Okres grillowy przed nam a i do obiadu są bardzo istotne. Na dzisiaj proponuję surówkę z cukinią i
Smaki EwyPierś z kurczaka jest jedną z najpopularniejszych części drobiu. Można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw. Faszerowana pierś kurczaka Sprawdzi się w sałatce, panierowana, nadziewana, grilowana, pieczona, z makaronem, w zupie…i tak dalej i tak dalej. Ja najczęściej przygotowuję pierś kurczaka panierowaną. Nacieram ją ziołami, panieruję w jajku i bułce tartej. Zajmuje mi to dosłownie kilka minut(...)kuchni. Wtedy to na przykład robię piersi faszerowane. Jeśli chodzi o sam farsz, którym kurczaka można nadziewać to opcji jest kilkadziesiąt. Ja dość często robię nadzienie z sera fety, szparagów i suszonych pomidorów. Lubię też ser brie połączony z żurawiną. Przepis dla Was poniżej jest na kurczaka faszerowanego pieczoną dynią i wątróbką. Myślę, że Wam posmakuje. Jeśli zdecydujecie się
mecooksInstytut Badań nad Rakiem podaje, że przeciwutleniacze znajdujące się w sałacie rzymskiej pomagają w zapobieganiu nowotworom.( źródło ) Sałata rzymska ma delikatniejszy smak niż sałata masłowa. Pasuje do wszelkiego typu sałatek, zwłaszcza z dodatkiem różnego rodzaju serów i dipów. Dobrze komponuje się z owocami granatu i pomidorami.Można ją także dodawać do zup. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo(...)dwie części, opłukane i wysuszone 4 pomidory śliwkowe pokrojone w ćwiartki 50 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 50g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę Do dekoracji 50g rozdrobnionego sera feta Dressing Smoked Boody Mary - składniki i przygotowanie 60ml oliwy 80 ml soku pomidorowego 30 ml (2 łyżki) Tabasco Chipotle Pepper Sauce 1 łyżka czystej wódki 1 łyżka sosu Worcestershire
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam obiady w wykonaniu Madzi. Z pozoru wydają się bardzo proste,- kilka niewyszukanych składników, a całość tworzy niesamowite wrażenie. Tym razem pokażę Wam przepis na pyszny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczoną z oliwą i czosnkiem. Gyros ( Гύρος - czyt. jiros)Co tu dużo mówić, to taki grecki kebab;) W naszej tawernie podawany był z pitą, frytkami, sosem tzatziki i sałatką. Bardzo popularne danie i jedne z tańszych, szczególnie w wersji ulicznej na wynos, gdzie mięso wkładane jest do bułki z warzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro(...)restauracja, w której deser rośnie ci nad głową:) Grecka kuchnia - co mnie zaskoczyło?1. Ser FetaUwielbiam fetę, często ją jem i przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością słonego smaku - od kremowych i lekko słonych, przypominających nasz biały ser, po mocno słone, a nawet
Chilli Czosnek i Oliwawiększości przypadków jemy pieczarki po obróbce cieplnej, choć są i zwolennicy jedzenia pieczarek na surowo. Można je pokroić bardzo cieniutko w plasterki i wykorzystać do zrobienia carpaccio lub sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy(...)ośmiornica Grillowany ananas z szynką parmeńską Kiełbaski na grilla Pljeskavica czyli serbskie mielone Grillowane bakłażany z fetą Soulvaki z grillowanymi warzywami ------------------------------------------------------------- Faszerowane pieczarki na grilla Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 6 dużych pieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 40 g sera feta sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka oliwy + oliwa do posmarowania pieczarek 1 łyżka posiekanej natki
Kulinarne przygody GatityZa chwilę rozpocznie się Majówka! :) Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo z rodzinką wybieramy się do Ojcowskiego Parku Narodowego. A dziś mam dla Was przepis, który
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: placki tortilli ( można kupić gotowe lub zrobić samemu PRZEPIS TUTAJ ) sałata serek typu Feta jogurt naturalny papryka czerwona papryka żółta łosoś wędzony wykałaczki *** Serek typu feta mieszamy dokładnie z jogurtem naturalnym, w proporcji 1:1 (na jedną łyżkę serka dajemy jedną łyżkę jogurtu). Tak uzyskaną masą smarujemy tortillę *** *** Na tortilli, na warstwie serka układamy sałatę(...)roladkę wbijamy wykałaczkę *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ROLLSY Z SZYNKĄ PRZEPIS TUTAJ KORECZKI Z SALAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rollsy z łososiem – koreczki z tortilli pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemtylko natknęłam się w internecie na zdjęcie sałatki z arbuza podanej w formie pizzy wiedziałam, że sama ją przygotuję. Banalnie prosta, urzekająca wyglądem. No i pyszna, oczywiście! Świetnie sprawdzi się w upalne dni. W czasach "sprzed bloga" mniejszą uwagę przywiązywałam do zdjęć kulinarnych. Zmieniło się to, kiedy sama zaczęłam próbować swoich sił w temacie fotografii. Temacie nieco bliższym niż(...)wręcz małymi dziełami sztuki kulinarnej. Poziom profesjonalizmu, być może nie do osiągnięcia przeze mnie, za to poziom radości z prowadzenia bloga mam dość wysoki ;) :) Składniki : arbuz czarne oliwki ser feta listki mięty Wykonanie: Arbuza przekroić na pół, odciąć plaster o grubości ok. 1 cm. Następnie plaster pokroić na ćwiartki. Oliwki pokroić w plastry. Na plastrach arbuza ułożyć kawałki oliwek, pokruszyć
zadanie-gotowanieTabbouleh (tabule) to odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur, zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze. Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany(...)cebuli 1 pomidor (bez skórki) 1/3 cukinii 1 marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżka cytryny przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, kolendra, mięta, pietruszka, chilli *opcjonalnie: pokruszona feta, papryka, ogórek Przygotowanie: Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją objętość!), zalewamy bulionem i odstawiamy na 10-15 minut. Miskę można przykryć folią aluminiową. Na patelni rozgrzewamy
Kitchens Alphabet