różnorodnie kombinować. Mnie najbardziej odpowiada z sosem czosnkowym, a mój brat i A. wolą wersję pomidorową. Wszystko to kwestia gustu. Składniki to także nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec w ziołach. A oto wersja obiadu, którą zrobiłam(...)miałam te podłużne) lub 2 normalnej wielkości 4 razy ogórek gruntowy Pół małej cebuli 1 papryka – najlepiej żółta, ja miałam tylko czerwoną, więc taką dałam, ale zlewała się w sałatce z pomidorami Sól Pieprz Ok. 0,5 kg piersi z kurczaka Przyprawa kamis chrupiąca panierka do kurczaka Mleko – odrobina do talerza do maczania mięsa 1 jajko 4 duże placki tortilli
Fabryka pomysłówwyrzućcie, natomiast miąższ włóżcie na kilka minut do cedzaka- w ten sposób pozbędziemy się części wody. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie, rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich bakłażana, rozmącone jajo, pokruszoną fetę, starty parmezan, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze wymieszajcie, jeśli trzeba dodajcie trochę bułki tartej. Z masy uformujcie(...)Wstawcie na około pół godziny do lodówki, aby stężały. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz. Smażcie krokieciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączcie z tłuszczu, podawajcie od razu z lekką sałatką
OliveandThymeSZYBKO, SMACZNIE I KOLOROWO! składniki: - 4 GARŚCIE SAŁAT (rukola, masłowa, roszponka) - 6 RZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA
SMYKWKUCHNIwspominając już o kwestiach zdrowotnych. Jednym z genialnych pomysłów, który często wykorzystuję są... pieczone warzywa! A najlepiej takie, które można nadziać jakimś przepysznym farszem i podać z lekką sałatką lub innymi, również zapiekanymi warzywami. Ostatnio powróciłam do mojej ulubionej papryki. Leżała samotnie na obrzeżach lodówki czekając aż spełni swoje życiowe przeznaczenie i odegra główną rolę w jednym z moich(...)zielona lub czerwona 60-70 g kaszy gryczanej * ulubione warzywa do kaszy (np. marchew, cebula) 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 kostki sera feta półtłustego ulubione przyprawy (np. natka pietruszki pomidorki koktajlowe olej rzepakowy Przygotowanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Doprawiamy wg własnego uznania. Ja polecam
Kuchnia EllieJedzmy więc figi na zdrowie :) Fig nie musimy obierać - najlepiej pokroić je na 4 części i po prostu zjeść ze skórką. Świetnie komponują się z serami (np. kozi, feta czy pleśniowy). Ja proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody(...)skórką). 2. Posyp borówkami i orzechami. 3. Przygotuj sos - składniki wymieszaj dokładnie łyżeczką lub w małym słoiczku. W razie potrzeby modyfikuj ilość miodu i soku z cytryny. 4. Polej sałatkę. Smacznego! Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 509 kcal 7,5 g 28,7 g 60 g 8,8 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom niecałość. Pokrój tortille na 4 części i użyj wykałaczek do tego aby tortille się trzymały. KULKI SEROWE PRZYGOTOWANIE: 20 minut SKŁADNIKI: – 200 g sera białego – 200 g sera feta – 1 łyżeczka pasty tikka masala Patak’s – zioła do otoczenia kuleczek – u mnie czarnuszka i czerwony pieprz Przygotowanie: Do miski dodaj obydwa rodzaje sera(...)takiej formie, użyć ulubionych przypraw lub ziół do otoczenia kulek. KORECZKI Z PANEER PRZYGOTOWANIE: 20 minut + wykonanie sera paneer SKŁADNIKI: – 200-250 g sera paneer (w tym przepisie na sałatkę z paneer znajdziesz przepis na jego zrobienie w domu) – 2 łyżeczki pasty Patak’s Madras – 1-2 jabłka – oliwki, pomidorki, inne dodatki – wykałaczki
nietylkopasta.plSKŁADNIKI: • 1 brokuł • 1/2 sera feta • 2 średnie pomidory • 1/2 pora • 1 mała śmietana • 1 łyżeczka majonezu • 3 ząbki czosnku • sól, cukier PRZYGOTOWANIE : Brokuła gotujemy al dente, przekładamy do miski, ja układam warstwami, 1/2 brokuła, 1 pomidor pokrojony w kostkę, trochę sera, por i znów brokuł, pomidor, ser i por, w kubeczku mieszamy śmietanę z majonezem i wyciśniętym czosnkiem(...)doprawiamy solą, ja doprawiam trochę mocniej bo warzywa nie solone, dodajemy też szczyptę cukru do smaku i polewamy sałatkę naszym sosem
KUCHNIA POLSKAAleż pyszną surówkę mam do przedstawienia. Dynia na surowo, musi być piżmowa bo wiem że ona nadaje się do jedzenia na surowo. Do tego brokuł, również
Moje Małe Czarowanieniej chociaż trochę, więc jeśli mam w planach przygotować takie danie na obiad lub lekką kolację , to przygotowuje mięso rano. Ale tak przygotowany filet będzie również świetnym dodatkiem do sałatki ! Do marynaty użyłam oliwy z oliwek, czosnku i świeżego rozmarynu, którego piękną, wielką sadzonkę kupiłam ostatnio w markecie budowlanym za 10 złotych. Świetnie sprawdziłby się również świeży tymianek. Przed pieczeniem(...)dipem. Właściwie wszystko ostatnio podaję z dipami - czy to jest pieczony kurczak, czy karkówka z grilla. Zbzikowałam na punkcie dipów. Mój ulubiony to ten na bazie jogurtu i fety. Tym razem przygotowałam go z młodziutkimi rzodkiewkami prosto z ogródka. Przepis wkrótce!! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówląduje w piekarniku i piecze się z 5-10 min (w zależności od wielkości) w temp. ok 200 stopni. Następnie ugotowaną kaszę łączymy z wędzoną makrelą, szczypiorkiem i serem feta. Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Nadziewamy ciepłego patisona i wkładamy go z powrotem do piekarnika. Dajemy mu jeszcze jakieś 10 minut na zapieczenie. Dzięki temu, że kasza była wcześniej(...)zrobiło. Gdybyśmy nadziali go na początku, to potrzebował by znacznie więcej minut by zmięknąć. Można go jeść jako samodzielne danie, z ulubionym sosem np. tzatziki lub jako dodatek do sałatki
Karczma HonoriettySkładniki: główka sałaty 3 rzodkiewki 3 jajka na twardo pół ogórka pomidor 1/2 opakowania sera feta w kartoniku sos winegret 2 łyżki musztardy łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy łyżka ciepłej wody (musi być ciepła aby oliwa połączyła się z musztardą) łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: Sałatę umyć i podrzeć na mniejsze kawałki (nie kroić nożem). Rzodkiewkę pokroić w mniejsze cząstki(...)samo zrobić z ogórkiem i pomidorem, pokrojone dodać do sałaty. Ugotowane jajka obrać i pokroić w dużą kostkę. Ser również pokroić w kostkę wg uznania i dodać do sałatki. Składniki na sos winegret połączyć ze sobą ciągle mieszając. Gotowym sosem polać sałatkę
Pychotkaaadobry, Pamiętacie, jak na początku maja opowiadałam Wam o tradycji spożywania dzikiej roślinności kultywowanej w krajach śródziemnomorskich?Zebrałam przy tej okazji spory koszyczek liści mlecza, z których przygotowałam francuską sałatkę oraz tradycyjne greckie danie o nawie horta vrasta.Horta vrasta, czyli gotowana horta, to zielenina ugotowana i podana z tradycyjnym greckim dressingiem zrobionym z oliwy i soku z cytryny. Grecy mają(...)nasze tegoroczne majowe upały:)Do przygotowania horty vrasta nadaje się dowolna zielenina, również botwinka i szpinak, które teraz są w sezonie. Zielenina ożywiona dressingiem i posypana słonym serem feta to świetny dodatek do wiosennego i letniego obiadu. P.s. Przy okazji pisania tego wpisu dowiedziałam się, że wegetarianin po Grecku to hortofagos, czyli dosłownie "zjadacz zielska". Można by to odebrać
Chilli Czosnek i Oliwaporze roku. Sałat wszelkiego rodzaju mam bez liku, bo przyznam się, że najchętniej je jem właśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego(...)dole postu. Składniki : podwójna garść różnych odmian sałat (u mnie rukola, mizuna, musztardowiec, gorczyca sarepska) duży pomidor (u mnie półkilogramowy żółtej odmiany Virginia Sweets) 100 g sera typu feta czerwona papryka mała cebula lub szalotka pieprz ok. 3 łyżek oliwy Sałaty dobrze wypłukać, oberwać listki, ewentualnie je rozdrobnić. Potem osuszyć. Przy takim mixie bardzo dobrze sprawdza się wirówka
Weekendy w domu i ogrodziePyszna i prosta w przygotowaniu. Czegóż chcieć więcej?? Chyba tylko tego, żeby tak szybko nie znikała. Polecam zrobić od razu w podwójnej ilości, bo jest bardzo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 10 liści jarmużu 270 g sera typu feta 1 szklanka (nieugotowanego) makaronu pełnoziarnistego 1/2 czerwonej cebuli 4 jajka 12 kawałków pomidorów suszonych (w oliwie) oliwa z pomidorów 4 łyżeczki zielonego pesto 5 łyżek pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w średniej wielkości kostkę. Jarmuż(...)myjemy i obrywamy listki z twardych łodyg. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Ser kroimy na średniej wielkości cząstki. Pestki dyni prażymy na patelni. Pomidory kroimy w paski. Składniki sałatki mieszamy delikatnie ze sobą. Polewamy oliwą z pomidorów, dodajemy pesto. Sałatkę posypujemy pestkami dyni i oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem
Qchnia po prostu