świątecznych i sylwestrowych szaleństwach kulinarnych przyszła pora na odchudzenie naszego menu. Czytałam ostatnio najnowszą książkę Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit", (recenzję znajdziecie tutaj ) i tak oto powstał przepis zainspirowany tą książką. Chciałam, aby sałatka zawierała minimalną ilość tłuszczu, dlatego postanowiłam podać grillowanego kurczaka, a nie smażonego na tradycyjnej patelni. Do niego idealnie pasuje grillowany
Kulinarne przygody Gatityróżnych miejscach na Krecie. To jedna z narodowych potraw Greków. Oni sami zwą ją po prostu sałatką wiejską ( choriatiki salata ). Co ciekawe, prawie nigdy nie było w niej liści sałaty. Zawsze smakowała bosko. Właśnie teraz zaczyna się ta cudowna pora roku, gdy możemy ją robić w domu – warzywa, a przede wszystkim pomidory, wreszcie mają smak. Nigdy(...)się nie znudzi! Przepis na sałatkę grecką Składniki: 3-4 dojrzałe pomidory średniej wielkości, jeden długi ogórek, papryka (w sałatce greckiej przeważnie jest zielona, tym razem nigdzie nie udało nam się dostać ładnej, dodaliśmy więc czerwoną), mała cebula czerwona, kilka czarnych oliwek, suszone oregano, oliwa, ocet winny, sól, pieprz, ser feta. Zrób tak: pomidory pokrój w ćwiartki, ogórki w grubsze
Kulinarna PolskaSurówka codzienna , prosta ,smaczna i zdrowa Surówka z pora , jabłka i marchewki to chyba najprostsza surówka jaką można zrobić . Jest niezastąpiona , pasuje do każdego
Ogrodnik w podróżysłonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Koperek i korniszony
Czerwień i błękitUwielbiam Lekkie Sałatki taką właśnie jest Sałatka ze Świeżym Szpinakiem i Tuńczykiem, otulony lekkim sosem jogurtowo musztardowym. Idealna. Tuńczyk na Świeżym Liściu Szpinaku Składniki: 1 Papryka Zielona 10 dag sera żółtego tartego 1 puszka tuńczyka z wody 1/2 pora 2 jajka ugotowane na twardo 2 garście szpinaku świeżego 3 łyżki(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka majonezu pieprz,sól Sposób Przygotowania: Paprykę kroję w kostkę Pora kroję i dodaję do papryki Dodajemy tarty Ser Żółty Dodaje Jajko Dodaje Tuńczyka z Wody Dodajemy Sos Sałatkę Kładę na Liściach Szpinaku SMACZNEGO
Gotowanie Patkijest to jakaś sałatka super light, w końcu mamy w niej ziemniaki, ale przecież nie samą sałatą człowiek żyje Jest za to smaczna, sycąca i bez dodatku majonezu zawiera naprawdę niewiele kalorii. Składniki: brokuł mały por 3 średnie ziemniaki marchew ok 10 pieczarek marynowanych (180 g) 220 ml jogurtu greckiego light 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy
e-PrzepisyKulinarnebędą się dużo łatwiej kroić. Por czyścimy i kroimy w plasterki. Zagotowujemy rosołek, wrzucamy do niego por i chwilkę razem gotujemy. Zdejmujemy z ognia do dodajemy ocet i zalewę z ogórków. Całość mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, musztardą i cukrem. Dodajemy do pora ziemniaki, dokładnie mieszamy i odstawiamy całość na minimum 30 minut. Rzodkiewkę myjemy i kroimy(...)paski i krótko podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w krążki o obtaczamy w mące. Następnie również na rozgrzanym oleju smażymy, aż będzie brązowo-złota i chrupiąca. Podając sałatkę najpierw nakładamy warzywa, następnie kiełbasę i na samą górę cebulkę, jednak jeżeli wszystko nam się wymiesza to nadal jest pyszne. ….Smacznego
KasiaiKrzysiu.plSurówka po żydowsku Szybka, prosta i pyszna surówka z młodej białej kapusty i warzyw. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchew 1/3 małego pora (biała część) 2-3 ogórki kiszone 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 pęczek pietruszki 2 łyżeczki soli 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska(...)pora i ogórki kiszone w półplasterki *** *** Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy *** *** W miseczce mieszamy sok z cytryny z miodem i oliwą *** *** Tak przygotowany sos dodajemy do surówki, mieszamy *** *** Surówkę odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Blog z ApetytemSałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri Po wczorajszych muszlach pora na coś lżejszego. To idealna propozycja dla tych, którzy mają na liście noworocznych postanowień zrzucenie kilku kilogramów. ;) Przygotowanie całego dania od początku do końca nie zajmie więcej niż 20 minut. Nawet jeżeli będziecie specjalnie gotować kaszę. Krewetki smażymy króciutko, a fasoli i sosu(...)gotować nie trzeba. Ja wyrobiłam się w tym czasie przygotowując chimichurri bez użycia blendera. Jednak z takim pomocnikiem przygotowywanie posiłków jest o wiele łatwiejsze. :) Sałatka jest jednocześnie syta i lekka. Można ją jeść na ciepło lub na zimno. No i oczywiście jest bardzo smaczna. Chimichurri jest po prostu stworzone do owoców morza i świetnie tu pasuje. To coś jak pesto
Pełny talerzSałatka z czerwoną fasolą to wspaniała propozycja na szybki obiad lub kolację. Przygotowując taką sałatkę nie tylko zaspokajamy głód, ale także dostarczamy cennych wartości odżywczych. Składniki puszka fasoli czerwonej puszka groszku zielonego 1 por 1 jabłko ser żółty ząbek czosnku majonez sól pieprz Przygotowanie Fasole i groszek odsączyć z zalewy, por drobno posiekać. Jabłko i ser żółty zetrzeć na tarce
Wasze Przepisypora 1 pełna łyżka majonezu Folwark 1 pełna łyżka sosu czosnkowego Folwark sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski przekładamy cieciorkę z puszki, dodajemy posiekany por, pokrojoną polędwicę sopocką i pokrojone w kostki rzodkiewki. Następnie dodajemy majonez i sos czosnkowy, całość mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i próbujemy (opcjonalnie doprawiamy). Lekko czosnkowa sałatka
Słodkie okruszkiteż bardzo szybka w przygotowaniu. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu ala-piecze.blogspot.com Sałatka z marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, sitka, łyżkę, garnek, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (270g), ½ puszki kukurydzy, białą część z 1 mniejszego pora, 3 jajka, 1 łyżkę posiekanego koperku, 1-2 łyżki majonezu, sól, kolorowy pieprz. Jajka(...)dekoracji, a resztę pokrój w kostkę. Z pora zdejmij wierzchnie liście. Przekrój go wzdłuż na pół, dobrze umyj i wysusz. Por pokrój w półplasterki. Do większej miski przełóż jajka, pieczarki, kukurydzę, por, koperek i majonez. Całość dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę wstaw na 1-2 godziny do lodówki
blog.moje-pasje.infobył czas kiedy pojawiała się na stole nieco zbyt często. Szczęśliwie warzywa z rosołu zjadają nasze psy, więc sałatkę robię teraz wtedy kiedy mam na nią ochotę , a nie kiedy trzeba zagospodarować resztki. składniki ugotowana włoszczyzna ( bez pora): 1 marchewka 2 pietruszki seler 2 - 3 ogórki kiszone(...)ugotowane 2 - 3 ziemniaki jajko ugotowane na twardo cebula dowolne zioła - szczypiorek,koperek, pietruszka, drobno pokrojone majonez oliwa (tyle, żeby sałatka nie była sucha) 1 - 2 łyżki musztardy sól , pieprz przygotowanie wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Dodać majonez, oliwę, musztardę, wymieszać , dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Smacznego
Stare Garysałatce miały znaleźć się brzoskwinie, ale zanim ją zrobiłam, zwiędły. Zaraz obok leżało mango, któremu do zwiędnięcia było jeszcze daleko, więc wylądowało w sałatce. Wyszło zacnie. Za jakiś czas zamienię indyka na inne mięso, ale o tym dowiecie się w swoim czasie. Składniki: 500 g filetu z indyka pół szklanki ryżu 1 mango mała biała część pora(...)godzinę. Po tym czasie obsmażamy mięso na złoty kolor, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojonego w półplasterki pora, pokrojone w małą kostkę mango, poszatkowaną natkę. Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z ryżem, indykiem i mango pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyleżało mango, któremu do zwiędnięcia było jeszcze daleko, więc wylądowało w sałatce. Wyszło zacnie. Za jakiś czas zamienię indyka na inne mięso, ale o tym dowiecie się w swoim czasie. Składniki: 500 g filetu z indyka pół szklanki ryżu 1 mango mała biała część pora 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół pęczka natki pietruszki(...)godzinę. Po tym czasie obsmażamy mięso na złoty kolor, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojonego w półplasterki pora, pokrojone w małą kostkę mango, poszatkowaną natkę. Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovy