Jeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu
Bernika - moj kulinarny pamietnikżyczeń ciepłych, rodzinnych świąt z czasem na chwile refleksji, radości a także tradycyjnego obżarstwa zostawiam Wam przepis na sałatkową wersję śledzia pod pierzynką. Prosto i szybko a jakże smacznie. Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych Matias 3-4 jajka na twardo ok 30 dag sera żółtego łyżka siekanego pora 4-5 łyżek majonezu Przygotowanie: Płaty śledziowe moczymy przez całą noc. Następnie(...)paski o grubości do 1 cm. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora (ilość w zależności od upodobań). Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu by sałatka uzyskała puszystą konsystencję pierzynki. Mniam. Pomysłów i koncepcji świątecznego śledzia w pierzynce i nie tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną z najprostszych i najmniej wyrafinowanych. Zapewniam jednak, że walory
Kuchnia po mojemudlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu i aby nie wysuszyć mięsa najlepiej jest ja obłożyć czymś tłustym jak podałam w składnikach możemy ją obłożyć różnymi produktami, zależy kto co ma w domu. Zamarynowaną perliczkę przekładamy do rękawa, dodajemy połówkę pomarańczy podzieloną na 4 części, główkę czosnku przekrojonego na pół i dwie gałązki rozmarynu(...)żeby skórka się przyrumieniła. Gotową perliczkę zostawiamy w uchylonym piekarniku na 15 min. Jak perliczka trochę odstoi dzielimy ja na części i podajemy np z sałatką z grillowanych warzyw
Piekielna Kuchnia Patisałata:) Gdyby usłyszał szpinak - nie ruszyłby w ogóle, a tak zjadł cały talerz:) Dopiero po zjedzeniu dowiedział się, że zjadł szpinak - śmiechu było co nie miara. Składniki: 2 garście świeżego szpinaku 1 garść rukoli 1/4 kostki sera feta 1 awokado 1 pomarańcza lub grejpfrut 1 garstka łuskanego słonecznika 9 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego pieprz(...)talerza. Na nim pokrojone wzdłuż awokado, pokrojoną w plastry pomarańczę, pokruszoną w palcach fetę. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Oliwę ubijamy z octem, pieprzem i solą. Polewamy sałatkę. SMACZNEGO :) OPCJONALNIE: 1 filet z kurczaka - nacieramy oliwą z oliwek z kostką rosołową, smażymy, kroimy na plasterki 1 bagietka z czosnkiem lub z ziołami, upieczoną przed podaniem
Blondynka Gotujewszystkim :) Dzisiaj szybki wegański obiad, kolacja, albo po prostu danie na stół w każdej chwili. Można jeść na zimno lub na gorąco. Jak kto woli. Fajna jako stylowa sałatka na imprezie w klimacie nieco arabskim. Ważne, że szybkie, zdrowe i bez problemu do zrobienia w każdej chwili. Lubimy takie arabskie specjały, a szczególnie przepadamy za kuskusem. Czy też lubicie takie(...)posmakuje Wam nasz przepis, tym bardziej, że jest uniwersalnym daniem i do wykorzystania w rożnych opcjach. Czas przygotowania ok. 20 min. Kuskus z kilkoma fajnymi dodatkami (4-5 osób) Składniki: 2 szklanki kuskus 1 młoda cukinia, średniej wielkości 1 puszka soczewicy 1/2 papryki 1/2 opakowania kiełków stir fry 10 czarnych oliwek garść słonecznika łuskanego garść pestek dyni szczypior oliwa
vegetanieCzas przygotowania: 1h Ilość porcji: 4 Składniki: Królik (waga ok. 1200-1300g) 250ml bulionu drobiowego 200ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki musztardy z gorczycą 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 20g masła 3-4 gałązki rozmarynu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól U nas królik został podany z ziemniaczkami i sałatką z buraków, jednak dodatki można komponować całkowicie
Kolizje Smakówproste - po prostu blendujemy ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania zielonej papki, którą następnie doprawiamy do smaku i chowamy do lodówki. Albo do słoika. Albo zużywamy od razu :DA do czego zużywamy? Tak naprawdę zależy to tylko od naszej wyobraźni. Świetnie pasuje do mięs i serów, może być bazą sosu do sałatki, można smarować nim chleb i tworzyć dzięki
Kulinarne zapędy Kokosasito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory z dodatkiem papryki, cebuli ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut zostawić w garnku do wystygnięcia słoiki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu smaczna sałatka do obiadu i nie tylko......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kilka pomidorków koktajlowych, 2 garstki rukoli, 1 mozzarella w kulce lub kilka małych kulek, 2 łyżki oliwy z oliwek, bazylia suszona. Przygotowanie: W podłużnej miseczce układamy listki rukoli. Następnie na zmianę układamy plasterki pomidorków koktajlowych i mozzarelli (najlepiej tych małych, bo pasują wielkością do pomidorków). Sałatkę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy suszoną bazylią
Aga w kuchnikalafiora z kukurydzą i koperkiem...Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora.Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek.Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany.Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla.Zapraszam!Składniki:1 średni kalafior (o wadze około 500 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);Pęczek koperku;1 łyżeczka soku z cytryny;3 - 4 łyżki majonezu(...)można dodać sam majonez, samą śmietanę lub też zastąpić je gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Do surówki można dodać woreczek (100 g) ugotowanego ryżu i zrobić z niej samodzieną sałatkę.Zamiast soku z cytryny można dodać kwasku cytrynowego.Surówka idealnie pasuje do mięsnych dań głównych czy potraw z grilla.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaPyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe z nadzieniem z mięsa mielonego. Uwierzcie mi smakuje bosko! Takie cudeńka podane z rana do herbaty lub kawy, lub wzięte se
Kuchnia ŁukaszaSezon na młodą kapustę właśnie trwa, więc trzeba to wykorzystać Taka surówka z młodej kapusty jest jedną z moich ulubionych, szkoda, że nie można jej mieć
e-PrzepisyKulinarneSurówka z buraków z jogurtem...Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.Do tego drobno posiekana cebula.A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem.Pycha!Składniki:1
Gospodyni MiejskaPyszna i chrupiąca surówka z tak lubianej przez wszystkich kapusty pekińskiej. Smaczny dodatek do obiadu, do grillowanych mięs, a dla nie mięsożerców - może stanowić pyszną
Walijskie PichcenieŚledzie na 1000 sposobów... już to przerobiłam. Ten jest pewnie 1001 :) Dodatek jabłka i awokado sprawia, że kwaśne śledzie stają się delikatniejsze. Dodałam również chrupiącą i
Czerwień i błękit