salatka z 3 skladnikow - 3515 przepisów (strona:154/235)

Tortilla z Kurczakiem Na Szybko 239

mało pracy, a najeść się można ;) Sos jogurtowy czosnkowo-bazyliowny zrobił dobrą robotę. Zwykle sosem polewam zawartość tortilli, tym razem wszystkie warzywa wymieszałam z sosem, tworząc przy okazji pyszną sałatkę (identyczną zrobiłam do obiadu drugiego dnia). Mięso marynowało się w kompozycji przypraw wymyśloną przez mojego syna. Od siebie dorzuciłam świeży tymianek. Obiad idealny, bo w sumie sam się robił(...)pobiegłam na trening! Potem było tylko szczęście :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 4 placki tortilli (tak kupiłam, a co!) 1 podwójna pierś z kurczaka listki z kilku gałązek świeżego tymianku sól (używam różowej soli himalajskej ) pieprz młotkowany z kolendrą mieszanka grill ziołowy

Blondynka Gotuje
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 190

cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety niektóre receptury zawarte w książce wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz kosztownych składników czy też bardziej skomplikowanych

Chilli Czosnek i Oliwa
Colesław 149

również na kolację. Polecam :) Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice "Julia Gold" mała główka białej kapusty czerwona cebula 1-2 marchewki pół jabłka 1/2 pęczka koperku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka musztardy 1-2 łyżki majonezu lub gęstej śmietany Kapustę ścieram na grubej tarce, marchew i jabłko na nieco mniejszej. Cebulę i koperek drobno siekam. Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski

Smakołyki Asi
Mizeria najprostsza, ogórki w śmietanie 290

Mizeria.U mnie bardzo prosta i delikatna.Bez dodatku pieprzu,cukru i innych przypraw czy ziół. Z minimalną ilością soli. Czuć smak ogórka i śmietany i myslę,że

Kuchnia z widokiem na ogród
Sakiewki z kaszanką 194

   Zamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak.  Warto skosztować.Potrzebujemy:     

Maminek kulinarny
Kochanie śniadanie... 139

łóżka śniadanie ;) Taka mała rzecz, a jak cieszy ;) Składniki:1 jajko0,5 papryki czerwonej5 pomidorków koktajlowychrukola5 małych kulek mozzarelli5 oliwek zielonych1 łyżka oliwy z oliwektymianekchlebmasłopieprzsólPRZYGOTOWANIE:  Warzywa dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie kroimy pomidorki koktajlowe na połówki, dodajemy rukolę, odsączone kulki mozzarelli, kilka oliwek i polewamy naszą sałatkę oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Chlebek smarujemy masłem. Jajko rozbijamy

Aga w kuchni
Chłodnik z pieczonych buraków 158

pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się sałatka z pieczonych buraków z  dodatkiem fety.Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania pure. A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie(...)blogu: chłodnik: pomidory ogórek  gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik z fetą  chłodnik ogórkowy  szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik z pieczonych buraków Składniki: 700 g buraków 400 g naturalnego jogurtu 400 g kefiru 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny posiekany koperek Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy

Kulinarne przygody Gatity
Ogórki konserwowe ( korniszony ) 256

konserwowe ogórki do sałatek, kanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie :) Zalewa do ogórków:( na około 2-2,5kg ogórków )* 9 szklanek wody* 1 szklanka octu 10%* 3 łyżki soli* 5 łyżek cukruDo słoika:* natka pietruszki - gałązka* ziele angielski - 2-3 ziarna* liść laurowy* kilka plastrów marchewki* koperDo słoików wrzucić dodatki, ułożyć umyte ogórki.Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą

kolorowotorcikowo
Sałatka do obiadu z marynowaną fasolką 221

Oto jeden ze sposobów na wykorzystanie marynowanej fasolki szparagowej. Przepis znalazłam na Moim gotowaniu.Składniki:kilka liści sałaty masłowej2 pomidory1 słoik fasolki marynowanejsól, pieprzoregano, bazylia2-3

Kuchnia domowa Ani
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 169

moje miejsce gdzie smaków poszukuję, łączę produkty, z nich dania przygotowuję. Przepisy na kartkach papieru zapisuję, a dania fotografuję. Jestem kulinarną amatorką, ale smakową „doktorką”. Badam smakiem wszystkie składniki  i często powstają z nich smakołyki.  Gotować lubię w samotności, ale zapraszam do smakowania gości. Na co dzień zawodowo pracuję, a gotowanie  jako pasję traktuję. Dzieci dają(...)często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na  al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, świderki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Czas dań wykonania, prostota przygotowania, w mojej kuchni

Moniki Smakołyki
Kluski z tartych ziemniaków 237

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 130

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Podsmażane ziemniaki 105

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 125

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Rösti / jajko / anchois 104

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów