temperaturze poniżej 25 stopni C ma konsystencję stałą, przypominającą masło. Nie zalecam stosowania regularnego, ale sporadycznie możecie go używać do smażenia naleśników, drobiu lub - najlepiej- na zimno do owsianki, sałatek, deserów. Temat wpływu tłuszczów nasyconych na choroby układu krążenia wciąż podlega wielu dyskusjom. Obecnie istnieje coraz więcej badań podających w wątpliwość szkodliwość tłuszczów nasyconych(...)zwierzęcych), za to negujących kwasy omega-6, które przez wiele lat były uważane za zdrowe. Wg mnie najlepiej podejść do tego całościowo, nie skupiając się tylko na jednym składniku. Na nasz stan zdrowia ma wpływ mnóstwo czynników, tych zależnych i niezależnych od nas. Kluczem jest różnorodność diety, nie zachęcam Was do jedzeniu oleju (jakiegokolwiek) kilogramami, tak samo jak nie zachęcam
Powiedz dietom niemoja ulubiona sałatka śledziowa. Nie wymyśliłam jej, po prostu kiedyś jej spróbowałam i zakochałam się. Być może ją znacie a jak nie to spróbujcie. Idealnie nadaje się na wielkanocny stół jak również na zwykłą kolację. No wiecie śniadanie też może być pod warunkiem, że nie wychodzicie z domu hehe jest w niej duża ilość cebuli. Składniki: 5 filetów
Niezły Młynekzimną wodą wszystkie składniki zalewy zagotować z pokrojoną cebulą do wyparzonych słoiczków wkładać pieczarki prawie do pełna i wlać gorącą zalewę, mocno zakręcić i pasteryzować z 10 minut wyjąć z garnka, postawić na zakrętkach do wystygnięcia, potem schować w ciemne, chłodne miejsce, po 2 tygodniach są dobre do jedzenia pieczarki są dobre np. do tatara, pizzy, sałatek i jako zagrycha
W Mojej Kuchni Lubięodlewam powstałą wodę. Sałatka nie podcieka potem sokiem i wygląda estetyczniej, zwłaszcza jeśli postoi dłużej. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. W salaterce układamy warstwowo: kapustę pekińską, odrobinę sosu jogurtowo-majonezowego, jajka, ogórek,pomidor,pokrojony szczypior z dymką, znowu sos i tak aż do wyczerpania składników. Całość posypujemy świeżo
Walijskie Pichceniedyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcjeCzas
Kulinarne przygody Gatitywięcej przeciwutleniaczy niż przeciętna zielona herbata,Inne zaobserwowane właściwości Stevii: działa przeciwgrzybiczno, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalne, przeciwnowotworowo, przeciwbiegunkowo oraz wzmacnia odporność, zapobiega i hamuje rozwój bakterii i organizmów zakaźnych. (źródło)Składniki:1 opakowanie świeżego szpinaku (u mnie z ogródka)20 dag boczku wędzonego (plastry)1 serek z niebieską pleśnią1 gruszkakilka pomidorków koktajlowychkilka listków stewiigotowy sos balsamiczny albo na bazie miodu(...)plastry, pomidorki przekrawamy na połówki. Na półmisku układamy szpinak, pomidorki, kawałki sera, plastry gruszki, smażony boczek, oraz listki stewii. Całość polewamy ulubionym sosesm. U mnie sos balsamiczny ale sałatka dobrze smakuje z sosem na bazie oliwy, musztardy i miodu. Smacznego!moja stewia Możesz zamówić stewię tutaj: http://www.naszekrzewy.pl
Bon Appetit MałgorzatyNajlepsze muffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez
Kuchnia Łukaszaoliwy ;) Składniki : 5 dużych liści sałaty rzymskiej kulka mozzarelli (125 g) 6 śliwek marynowanych 10 oliwek kiełki soczewicy oliwa Sałatę i mozzarellę pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Oliwki przepołowić. W salaterce umieścić sałatę. Na niej rozrzucić połówki śliwek marynowanych, kawałki mozzarelli, połówki oliwek i kiełki soczewicy. Całość polać dużą ilością oliwy. Może dzięki tej sałatce przedłużymy sobie życie
Weekendy w domu i ogrodziebardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności
Karo in the KitchenPochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI: 3 duże cykorie pół puszki groszku konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo pół czerwonej papryki 1 mała cebula 2 łyżki majonezu sól, pieprz, curry, oregano KROK 1: Liście cykorii oddzielić od siebie, umyć i dokładnie osuszyć KROK 2: Jajka, cebulę oraz paprykę pokroić w drobna kostkę Połączyć z groszkiem, majonezem oraz doprawić. Wypełnić sałatką "łódeczki" liści cykorii SMACZNEGO!!! Koszt
smacznieinatematmorelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami.Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam!SKŁADNIKI:6 szt. matiasów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego nie można nazwać pomidorem, lecz jedynie namiastką.Pomidory zapiekane dość często robię. To wbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe do zrobienia. I jakie smaczne :)Składniki:duże pomidory,mięso
Codzienna kuchnia niecodziennapożywna sałatka, której podstawą jest wędzony łosoś i kuskus razowy od firmy Fresano(do nabycia tutaj). Dzięki połączeniu z aromatycznymi suszonymi pomidorami oraz czerwoną fasolą uzyskamy prawdziwe bogactwo smaku. Nie da się go precyzyjnie opisać- tego po prostu trzeba spróbować! Porcja to 372kcal w tym 28,9g białka, 8,2g tłuszczu oraz 41,7g węglowodanów. SKŁADNIKI: 40g razowej kaszy
peanutbuttermonster