Nie wiem jak Was, ale mnie jesienią pociesza głównie sezon na grzyby. W dzieciństwie uwielbiałam wycieczki do las z rodzicami i poszukiwanie pięknych okazów, które później
Quinoa Raz!Znowu mamy fazę na " zdrowe odżywianie ". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać. Tych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWolicie tradycyjne potrawy czy tak jak ja eksperymentujecie w kuchni? Co powiecie na bezmięsne gołąbki z czerwonej kapusty faszerowane soczewicą i serem feta polane śmietanowym sosem
DietologRewelacyjne klopsiki, można je usmażyć na patelni lub upiec na blaszce w piekarniku. Wtedy będą idealne dla osób na diecie. Do garnka wlać wodę, dodać vegetę
Kuchnia PokoleńCo ciekawego można zrobić z pieczarek i cebuli, kiedy wraca się późno z pracy i pada na przysłowiowy pysk...ekhm, to znaczy twarz ;)? Szybka tarta z
Obiad za dychęKońcówka czerwca i początek lipca nieodmiennie kojarzą mi się z bobem. Dawniej jadałam go wyłącznie w piątki - ugotowany na fioletowo-brązowy kolor w posolonej wodzie. Aż
Weekendy w domu i ogrodzieZostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę
Weekendy w domu i ogrodzieHej :) Piątek 13-go, brzmi okropnie brrrrr :) Jesteście przesądni ? Unikacie ryzyka w takie dni ? My nie bardzo :) Zawsze wysyłamy kupon totolotka w takie dni, żeby przyciągnąć
vegetanieCzosnek niedźwiedzi ( Allium ursinum ), inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic, to roślina, której właściwości odkryli już starożytni Germanie. Traktowali oni czosnek niedźwiedzi jako uniwersalny lek. Starogermańska
mojewypiekiinietylkoSzybki, smaczny obiad robiony w trzech garnkach jednocześnie....sos, makaron i szpinak. Dużo mycia, ale warto , bo danie smaczne, estetyczne i......niedrogie, co u mnie ostatnio
Gosia gotujeRyż z jabłkami......smak dzieciństwa. Pachnący cynamonem....pyszotka ;) Chyba każdy lubi to danie ? Można jeszcze gorący polać gęstą śmietaną lub jogurtem , każda wersja jest
Takie tam pichcenieSłodko-kwaśny rarytasik na jesienne chłody i słoty. Przegryzanie aromatycznych śliwek przypomina wtedy piękną wrześniową pogodę. Przygotowuję je co roku według przepisu Maryli Musidłowskiej. Od kiedy
Weekendy w domu i ogrodzieCo robicie z resztkami kalafiora, który nie został w całości zjedzony na obiad? Ja czasem zamrażam do wykorzystania w przyszłości w zapiekankach. Albo robię z niego
Weekendy w domu i ogrodzieCzęsto słyszy się o faszerowanej papryce czy cukinii, natomiast rzadziej przychodzi nam do głowy zrobienie tego samego z … pomidorami. Tymczasem okazuje się, że faszerowane pomidory
Powiedz dietom nieNadmiar soli nie wpływa pozytywnie na organizm, jednak nie należy całkowicie eliminować jej ze swojej diety. Warto pamiętać, że sól jest potrzebna, by organizm mógł dobrze
mojewypiekiinietylko