sałatka wegetariańska - 2474 przepisów (strona:92/165)

Śliwki w zalewie octowej do słoików i ocet śliwkowy 175

Słodko-kwaśny rarytasik na jesienne chłody i słoty. Przegryzanie aromatycznych śliwek przypomina wtedy piękną wrześniową pogodę. Przygotowuję je co roku według przepisu Maryli Musidłowskiej. Od kiedy

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety jaglano-kalafiorowe z chili 149

Co robicie z resztkami kalafiora, który nie został w całości zjedzony na obiad? Ja czasem zamrażam do wykorzystania w przyszłości w zapiekankach. Albo robię z niego

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidory faszerowane batatami 155

Często słyszy się o faszerowanej papryce czy cukinii, natomiast rzadziej przychodzi nam do głowy zrobienie tego samego z … pomidorami. Tymczasem okazuje się, że faszerowane pomidory

Powiedz dietom nie
Sól selerowa 121

Nadmiar soli nie wpływa pozytywnie na organizm, jednak nie należy całkowicie eliminować jej ze swojej diety. Warto pamiętać, że sól jest potrzebna, by organizm mógł dobrze

mojewypiekiinietylko
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 131

jest ciecierzyca czyli groch włoski, która z powodzeniem może zastąpić mięso, ponieważ zawiera białko o korzystnym dla nas składzie aminokwasowym (przypominający pełnowartościowe białko zwierzęce), co cieszy osoby na diecie wegetariańskiej. Ponadto jest bogata w fosfor, potas, żelazo, błonnik i witaminy z grupy B. Od lat wykorzystywane są właściwości lecznicze ciecierzycy. Jest pomocna m.in. w łagodzenia kaszlu, infekcji górnych dróg oddechowych(...)użyć ciecierzycy z puszki, która jest dostępna w sklepach. Hummus to danie proste, pożywne i pyszne. Klasycznie podawany z pitą, macą, bagietką lub krakersami, ale możemy go jeść z sałatkami, pieczonymi warzywami, a nawet z typowo polskim akcentem jakim są placki ziemniaczane :) Hummus jest doskonały na co dzień (np. jako smarowidło do kanapek), podczas spotkań z przyjaciółmi (m.in. jako

Taste Of My Day
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 117

Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom. koszt : 8,8-15,00 zł/ 500 gram Mąka jest dostępna w dobrych(...)ziaren sezamowych. Mączka z ziaren słonecznika Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową. koszt : około 6-8 zł/ 350 gram Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka

Tradycyjna Kuchnia
Jem zdrowo: Kasza gryczana z kozim serem i pieczonymi burakami 158

Kasza gryczana w innym wydaniu:) Może posłużyć jako lunchbox do pracy:) Jem zdrowo: Kasza gryczana z kozim serem i pieczonymi burakami Drukuj przepis Składniki 4 łyżki

CoolinarniePL
Mamma mia ! – makaronowy raj 235

swoją historię i na pewno większość krakowian odwiedziło to miejsce co najmniej raz w swoim życiu. Knajpka serwuje tylko i wyłącznie dania kuchni włoskiej. Pizza, makarony, owoce morza, ryby, sałatki, włoskie przystawki oraz desery to dania, które znajdziecie w czytelnie zaprojektowanej karcie. Wnętrze lokalu przypomina swoim wystrojem tradycyjną restaurację włoską. Ciepłe oświetlenie, kraciaste obrusy i zdjęcia na ścianach pozwalają poczuć(...)podkreśla smak tagliatelle i podkreśla jego wyjątkowy charakter. Tagliatelle primavera (Makaron wstążki w sosie śmietanowym z bobem, szparagami, groszkiem cukrowym i serem Grana Padano) Dla wszystkich, którzy lubią wersje wegetariańską makaronu jest to bardzo fajna pozycja z karty, która jest smaczna, lekka i sycąca. Tagliolini alla campagnola (Makaron wstążki z pomidorkami koktajlowymi,serem mozzarella, czosnkiem, świeżą bazylią i oliwą

I LOVE LIFE
JAK GOTOWAĆ SZPARAGI? 151

    Maj, miesiąc pod znakiem szparaga. Zielone, białe, duże, małe, grube i smukłe - wszystkie niezmiennie pyszne i obfitujące w kulinarne możliwości. Inwencja szparagowo-twórcza

W kuchni Karmel-itki
Caldo verde - portugalska zielona zupa 190

Tę zupę, typową dla portugalskiej kuchni, jadłam w lipcu w Fatimie i muszę przyznać, że skutecznie rozgrzewała wieczorami, gdy temperatura spadała o kilkanaście stopni w porównaniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z jajek z lubczykiem i tymiankiem 258

Witam serdecznie po bardzo długiej, bo prawie dwuletniej przerwie..................... Jeśli nie macie pomysłu na szybki, smaczny wiosenny obiad, to skorzystajcie z mojej propozycji. Kotlety z jajek

Gosia gotuje
Spaghetti z pieczarkami i jarmużem i "Ugotowani" 162

Na makaron miałam ochotę od kilku tygodni. Od kilku dni natomiast tęskniłam za smakiem pieczarek z serem pleśniowym. W lodówce znalazły się liście jarmużu. I tak

Weekendy w domu i ogrodzie
Weekend burgerożercy na Before Food Market (23.02.2017-25.02.2017) 155

sobie na każdy dzień, trwającego Festiwalu Burgerów, chociaż nie ukrywam, że ostatniego dnia mój żołądek się trochę buntował i na następny dzień była już dieta oczyszczająca ;) Zaczęłam od burgera wegetariańskiego - serwowanego od Challah - kuchnia żydowska . Nie ukrywam, pokładałam w nim bardzo duże nadzieje, bo falafel, który był serwowany w burgerze jako "kotlet" - to jest coś co uwielbiam. Niestety zawiodłam się(...)było pyszne. Krucjata zajęła u mnie 3 miejsce. Kolejnego dnia (ostatniego!), zaczęłam testowanie od burgera, serwowanego przez Szwalnie Smaków . Przepyszny policzek wołowy w bułce hamburgerowej i do tego obok sałatka. Nie ukrywam, zaskoczyło mnie takie podanie. Burger był dobry ale szczerze wolę mięso smażone w burgerze niż w sosie własnym. Śmiało mogę powiedzieć, że był to dobry obiad w bułce

CookYourself
Lazania z mięsem i szpinakiem - poczuj włoski klimat! 138

prostokątnym naczyniu naprzemiennie z farszem, a następnie zapieka. Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za lazanią, tym bardziej, że można ją przygotować na mnóstwo sposobów – w wersji mięsnej, wegetariańskiej, z dodatkiem aromatycznych przypraw, ziół, sosów. Sprawdzony przepis na lazanię przyda się w każdym domowym notesie z recepturami, bo to idealne danie i na co dzień, i od święta.  Mięso(...)przygotowane danie jest fantastycznym pomysłem na obiad lub kolację. Choć świetnie smakuje solo, jeżeli masz ochotę na dodatkową porcję warzyw na talerzu, podaj ją w towarzystwie kolorowych surówek lub sałatek.  Kuchnia włoska stanowi dobrą inspirację do tworzenia własnych, autorskich dań. Jeśli masz dosyć rutyny w kuchni, możesz przygotować lazanię z mięsem i szpinakiem albo wykorzystać inne pomysły. Zawsze pamiętaj

Moja smaczna kuchnia
Pstrąg łososiowy z salsą z fasolowo-pomidorą oraz z ryżem jaśminowym oraz Liebster Blog Award 123

pokazuje że marzenia w życiu się spełniają. Tą osobą jest Daria która prowadzi bloga mamałyga. Z Darią poznałam się z 15 lat temu (nawet zajadała u mnie w domu sałatkę). Kilka lat temu wyjechała do Warszawy i założyła bloga, teraz wydała książkę (W mojej Tajskiej kuchni) i gotuje w TVN. Pewnie i ona zmotywowała mnie do założenia bloga(...)stanie gotować? 11. Sprzęt kuchenny, który jest bezcenny. i nominuję:  1. Skrawek tęczy 2.  Wilk Syty 3.  Kuchnia Smakoszy 4.  Ania z Naturalnej Kuchni wegetariańskiej 5.  Agnieszka z Dom na obcasach 6. Ania z Kosmetyki ani 7.  Juliana z Obiad gotowy 8.  Ania Mii z Culinary island 9.  http://antynomicznie.blogspot.com

Łycha smaków