sałatka wegetariańska - 2474 przepisów (strona:83/165)

Konopie - właściwości zdrowotne, żywność :) 143

polskich upraw od wyselekcjonowanych dostawców, dzięki czemu charakteryzują się wysoką jakością oraz wspaniałym smakiem. Ziarna mają wiele zastosowań, zaczynając od tych prostych, czyli jako dodatek/posypka do owsianek, placuszków, ciast, sałatek a kończąc na koktajlach, napojach roślinnych czy sosach.  CZEKOLADY: KONOPIE / PYŁEK PSZCZELI 🍫 Skład 🍫 : czekolada ciemna: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy * ziarna konopi(...)czuć charakterystycznej goryczki. Obie smakuję podobnie, jednak przegryzając ziarna konopi czujesz chrupiące konopie, a przegryzając pyłek czujesz mięciutki pyłek :) Czekolady mogą być spożywane także przez osoby będące na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej (chyba, że eliminujesz także produkty pszczele). ZIARNA KONOPI W MIODZIE  Jest to naturalny miód wielokwiatowy, pochodzący z własnej pasieki. Robiony ręcznie, tradycyjnymi metodami. Przetwarzany w temperaturze poniżej

Zdrowie na języku :P
Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy 122

Ostatni dostałam przepyszne wegetariańskie produkty z Firmy Primavika    http://www.primavika.pl/ Jednym z nich był Pasztet pomidorowy z cieciorką  postanowiłam go jakoś wykorzystać . Miałam chęć na jajko więc pomyślałam że stworzę pyszny krem żółtkowo -  pasztetowy z dodatkiem szczypiorku i koperku. Nadzienie wyszło pyszne , jajka szybko znikły z talerza(...)krem , dodać sól i pieprz do smaku. Szpryckę do dekoracji napełnić kremem żółtkowo - pasztetowy i nadziewać puste łódeczki z jajek . Wierzch posypać szczypiorkiem lub koperkiem . Podawać na młodej sałatce  . Pyszne , proste . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania pysznych , ekologicznych bez konserwantów , produktów  PRIMAVIKA   http://www.primavika.pl

Sama słodycz i szczypta chili
buraczane kotlety z fasoli (wegańskie i bezglutenowe) 180

W ankiecie którą jakiś czas przeprowadzałam na blogu dużo osób wyraziło ochotę na większą liczbę przepisów obiadowych. Dzisiaj proponuję Wam kolety z białej fasoli w buraczanej

chili & sugar
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 116

To już szparagowe ostatki ! Jeszcze w sklepach znajdziecie ostatnie pęczki ze szparagami. A obok szparagów już zieleni się dumnie bób ! Właśnie  w najlepsze trwa na

Kulinarne przygody Gatity
Smażony tempeh 139

Shoyu, bio czosnek. Firma: Sunfood. Cena: ok. 15zł. Masa netto: 210g. Tempeh wytwarzany jest z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji (pochodzi z kuchni indonezyjskiej). Jest szeroko stosowany w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Lubię soję w wielu wydaniach (np. tofu i parówki sojowe), ale tempeh nie przypadł mi do gustu. Ma lekko orzechowy posmak (co jest na plus), ale całość jakoś(...)probiotykiem i dobrym białkowym składnikiem diety odchudzającej). Co warto jeszcze dodać? Jest bezglutenowy, całkowicie roślinny, pełnowartościowy i nieprzetworzony. Można z niego przyrządzić wiele dań (np. kotlety, przekąski, kanapki i sałatki). Można go grillować, smażyć, dusić i zamrażać. Łatwo komponuje się z wieloma przyprawami i marynatami. Przykładowe przepisy dostępne tutaj. Informacje pochodzą ze strony http://tempehservice.com/. Smażony tempeh Ingredients

Qlinarnie i Qlinarnie
Marynowane śledzie II 150

Ostatki, czyli nasz przysłowiowy Śledzik zbliża się wielkimi krokami. Dziś podrzucam Wam kolejny już przepis na marynowane śledzie. Ich pierwszą wersję znajdziecie tutaj ( klik ), są one

Kulinarne przygody Gatity
Smakowite kąski z selera :) 157

Hej :) Dzisiaj mamy dla Was nasze autorskie danie.  Nazwaliśmy je "Selerowe Kaski" :) Danie nawiązuje do południa Europy świeżością kolorami i smakiem. Mamy nadzieje, że spodoba

vegetanie
PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM 111

Propozycja idealna na podwieczorek, kolację, śniadanie czy deser... jabłka nadziewane twarożkiem z cynamonem, kokosem oraz orzechami, zapieczone w piekarniku i podane z gęstym, aromatycznym sosem o

Kuchnia MagdaLeny
Pesto z rukoli ze słonecznikiem 126

Pesto to rodzaj pysznego i szybkiego sosu/pasty, z przygotowaniem którego poradzi sobie nawet totalny, kuchenny laik. Pesto jest o tyle fajne, że ma dużo zastosowań, a

Kolorowy Przepisownik
Sezamowe chipsy z jarmużu 134

Jarmuż to odmiana kapusty. Jest skarbnicą beta-karotenu, białka, błonnika, witamin – zwłaszcza C i K, soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu – silnego

mojewypiekiinietylko
Jarmuż z jabłkami. 127

Jarmuż z jabłkami. Co roku z wielka niecierpliwością czekam na jarmuż. Jest to jedna z najstarszych form użytkowych roślin kapustnych. Jego ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego

Kulinarny karnet Christophera
Zdrowa żywność od Bio-rytm :) 135

lepszej jakości. Ziarna soi świetnie sprawdzają się w daniach jednogarnkowych, zupach, warzywnych potrawach, pasztetach itp. Są bardzo dobrym źródłem biała roślinnego, dlatego często znajdują się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Poniższa soja nie zawiera informacji o GMO, dlatego też nie jestem w pełni usatysfakcjonowana z tego produktu, aczkolwiek wierzę, że nie jest genetycznie modyfikowana :( Dajcie znać jakie jest Wasze zdanie(...)najbardziej lubię w wersji chrupkiej, gdzie tą chrupkość nabierają podczas prażenia na suchej patelni. Wtedy świetnie sprawdzają się jako przekąska. Ponad to dodaje je także do owsianek, placków, wypieków, sałatek czy zup. Odznaczają się wysoką zawartością magnezu, fosforu i cynku.  MIGDAŁY BLANSZOWANE  Muszę przyznać, że to moje pierwsze migdały tego rodzaju. Bardzo lubię te zwykłe, ale zawsze chciałam

Zdrowie na języku :P
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 117

Witajcie :) Menu na dzisiaj to kolejna podróż do Azji i chyba najsłynniejsze danie z tamtego regionu, czyli sajgonki :) Bardzo popularne danie w południowo-wschodniej części Azji

vegetanie
Chipsy z jarmużu 132

To mega zdrowe warzywo z rodziny kapustnych jest jak potwór z Loch Ness, wszyscy o nim mówią, niektórzy nawet widzieli, ale większość nie wie co z

Słodki Kompromis
Zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą 113

Gorąca, aromatyczna zupa to doskonała propozycja obiadu w zimny dzień. Doskonale syci i rozgrzewa, a pikanterię zawdzięcza paście harissa, którą uwielbiam! Może znaleźć się w menu

Smakowity Blog Kulinarny