Dalej pozostajemy w tematyce Fit i zdrowo! Dzisiaj mam dla Was zdrową i pyszną propozycje na lunch do pracy, szkoły czy jako zdrowy posiłek na kolację
SMYKWKUCHNIChoć młode wersje warzyw na ogół smakują lepiej niż dojrzali „osobnicy”, to ziemniaki zdają się tu bić wszystkie inne warzywa na głowę. Te małe, słodkie bulwy
Even Better FoodI jak po świętach? Odpoczęci, najedzeni, przejedzeni jak nakazuje tradycja? Cieszę się, że u nas w domu odeszło się już od przygotowywanie jedzenia na zapas, jakby
Cooking for EmilyMini burgery pieczarkowo-jajeczne przygotowałam na tegoroczny Piknik Smakosza. Przepis na nie znalazłam na blogu Lawendowy Dom. Są niebywale proste do wykonania i bardzo smakowite. Do
Pasja SmakuPogoda nam dopisuje. Do tego stopnia, że w atmosferze ogólnej sauny w otoczeniu wentylatorów ostatnią rzeczą, na którą człowiek ma ochotę jest stanie przy parujących garach
Kulinarne zapędy KokosaWiem, wiem. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już dawno za nami. Mimo to, że na horyzoncie nowe venty i kulinarne imprezy, nie pozostanie Festiwal bez echa. Tych
W kuchni Karmel-itkiJedzenie rękami jest sexi, a wszelkie warzywa nadają się do tego doskonale. Grillowane marchewki to mój absolutny hit tegorocznych grillowych spotkań, a żeby wykorzystać całość warzywa
Słodki KompromisMoja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje sałaty. Duże ilości rukoli, roszponki oraz sałaty lodowej z pysznymi dodatkami. Dzisiaj wersja sałat z karmelizowanymi figami, z dodatkiem
Smaczne Zdroweilością . Zamiast sięgać po jogurty 0% tłuszczu lub odtłuszczone sery, zdrowiej jest, wzorem Greków i pozostałych mieszkańców krajów śródziemnomorskich, dodać mały kawałek pełnotłustej ale aromatycznej fety do sałatki warzywnej, zetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać raz w tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje(...)cenniejsze (zazwyczaj trzymali kozy, rzadko krowy), a ponadto grecka religia prawosławna wymagała od nich zachowywania postu aż przez 180 dni w roku, dlatego musieli oprzeć swoją kuchnię na daniach wegetariańskich. Mięso nie stanowiło podstawowego składnika posiłku, lecz dodatek - jednorazowo spożywano ok 60 g ( pamiętacie, co pisał Dr. Henry Blackburn – „trochę jagnięciny” ). Grecy są mistrzami w tworzeniu dań łączących warzywa
Chilli Czosnek i OliwaJak wiecie jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy , jak i ciecierzycy . Zupy/ kremy, kotlety, farsze, hummusy albo inne pyszności z grochu wprost uwielbiam! Dziś pokażę Wam jak
Ostra na SłodkoWakacje to taki wspaniały czas, gdy sklepowe półki i okoliczne bazarki uginają się od różnorodnych warzyw. Warto skorzystać z dobroci, jakie serwuje nam natura. Postarajcie
kulinarnyJaBotwinka kusiła mnie od zawsze. kojarzy mi się z wiejskim jedzeniem, bezpretensjonalnym i wszechstronnym zastosowaniem oraz świeżym, letnim smakiem. Prawie zawsze moja wizyta na targowisku kończy
Słodki Kompromiskotlety (lub krajanki czy kostki) to produkty wytwarzane głównie z sojowej mąki. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a smakiem przypominają mięso (stąd pojawiają się w wegetariańskim menu, tak jak tofu, stosunkowo często). Sos sojowy produkuje się poprzez fermentację solonej i odpowiednio doprawionej soi. Sosy sojowe dzielą się na tzw. tamari, czyli te dojrzewające(...)produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest podobne do przyrządzania grochu. Najpierw powinno się moczyć ziarna soi przez 12 godzin, a następnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą
Smiling ShrimpIntegracja blogerów kulinarnych z Wielkopolski pełną parą!W sobotę, tj. 1. września, reprezentacyjna ekipa spotkała się w KontenerArtnad Wartą w Poznaniu.Pomimo wątpliwości, co do pogody, mieliśmy
W kuchni Karmel-itkiramach wspólnego gotowania z Gin , Mirabelką , Emilią , Martą i Anią przygotowujemy dziś wegetariański przepis z kapustą. Ja zdecydowałam się opublikować przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kolorowych papryk i kukurydzy w prostym winegrecie. To duża dawka witaminy C na odporność i cała tęcza kolorów na pochmurne jesienne dni. Surówkę podałam z polędwiczką wieprzową w sosie pomidorowym(...)połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Papryki pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać
Czerwień i błękitprostu do miseczki. Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki, które my zjedlibyśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Niektóre powstałe tak połączenia wyglądają nieco dziwnie np. chleb żytni + banan + grapefruit + mięta, ale część wygląda bardzo smakowicie(...)leżą w supermarkecie obok tych już ugotowanych na twardo jajek, którym nigdy nie mogłam się nadziwić. Każdy przepis zawiera poradę jak zamieniając jeden ze składników, zamienić przepis w wersję wegetariańską cz wegańską. Książka to idealny poradnik dla osób, które nie mają pomysłów, gdy robią zakupy, a potem muszą jeść ciągle to samo, bo nic nie mają w domu rano
Ugotowane pozamiatane