Trwa sezon na szparagi :) Na blogach kulinarnych pojawia się mnóstwo inspiracji na coraz to bardziej wymyślne dania ze szparagami w roli głównej...I dobrze! Bo szparagi
Zawsze głodna!Chcielibyśmy dzisiaj kontynuować wakacyjny temat wypraw kulinarnych. Ostatnio była grecka wyspa Korfu, wiec teraz jedziemy nieco na północ. Zabieramy Was na Bałkany :) Macedonia Niezwykłe miejsce. Malutkie
vegetanieNie wiem jak Wy, ale ja jestem bardzo „kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety
Moja DelicjaZa oknem coraz cieplej, coraz chętniej ściągamy ciepłe okrycia a my panie chcemy jak zwykle zrzucić kilka kilogramów aby ładnie wyglądać przed latem ;) Dlatego dzisiaj mam
Smakołyki AsiNie ma ziarna bardziej amerykańskiego niż kukurydza. Większość świata niestety zna tę roślinę jedynie w formie genetycznie zmodyfikowanej, ale w USA obecnie można kupić pradawne wersje
Jem więc JestemIdąc dziś w procesji przypomniałam sobie film z serii "Święta polskie" pt. " Biała sukienka " z Pawłem Małaszyńskim i Samborem Czarnotą. Rano wielkie przygotowania: prasowanie białych komunijnych
Weekendy w domu i ogrodzieDziś poszłam na łatwiznę moi Drodzy. I przyrządziłam coś pysznego, dietetycznego! Sznycelki a la cielęce zapiekane z ziemniaczkami w frytfannie Toscana. Generalnie obiad sam się zrobił
Z Kuchni Do KuchniJeśli po świętach macie dosyć tematu jedzenia, mam dla Was coś lekkiego. Koktajl malinowy z nasionami chia. Te małe nasionka mają wielką moc. Słyną ze swoich
Smakowity Blog KulinarnyDanie jest niezwykle szybkie do przygotowania a zarazem bardzo smaczne. Ja użyłam ziemniaczków, które zostały mi z obiadu i przygotowałam pyszną kolację. W lecie kiedy
Smakołyki AsiŚwietna sałateczka odpowiednia na każdą porę dnia, a składniki dostępne przez cały rok, a dodatkowo z niezbyt wysokim indeksem glikemicznym (o ile nie weźmiemy dojrzałych bananów
Państwo Wojtczuk gotująŚnieg. Sypie i sypie, i coś mu się przestać nie chce. Cały świat spowity białym, lepkim puchem. Śniegowe chmury, ciężkie i szare wiszą na nieboskłonie
W kuchni Karmel-itkiWitajcie :) Dzisiejszy wtorek okrzyknęliśmy makaronowym :) Uwielbiamy wszelkiego rodzaju makarony, od spaghetti przez świderki po cannelloni :) Możecie się zatem często spodziewać ciekawych dań z makaronem
vegetanieKiedy postanowiłem rozpocząć moją przygodę z dietą rozdzielną musiałem zrezygnować z kanapek z wędliną, serem białym i żółtym, jajkami itd... Otóż problem jest pozorny
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSezon na bób rozpoczęty. Nadszedł czas, aby to wspaniałe warzywo zagościło w naszych kuchniach. Bób jest rośliną strączkową bogatą w dużą zawartość białka, więc może
kulinarnyJadobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)przepis na boskie lody ze szczawiu i krem z selera z serem pleśniowym – genialne! Sarach Britton „My New Roots” – język polski Wydawałoby się, że na temat kuchni wegetariańskiej i wegańskiej powiedziano wiele, jeśli nie wszystko. Na polskim rynku co rusz pojawiają się publikacje traktujące o roślinkach, strączkach i innych kaszach i wszystkie wyglądają podobnie. I nagle pojawia się Sarach
ladykitchenWe wtorek Ostatki, czyli nasz tradycyjny polski śledzik, dlatego dziś zapraszam moich Czytelników na kolejny pyszny pomysł na tę wspaniała rybę. Śledzie w pomarańczach
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI NA SALATKĘ: 200 g mix sałat 4 pomidorki (lub jeden duży malinowy, ja użyłam pomidorków z działki mojego taty) garść sera gouda pokrojonego w kostkę
ClauditteMissCookingSobotni lekki, szybki i prosty obiad w wersji wegetariańskiej, choć myślę, że przypadnie on również do gustu mięsożercom - tak dla odmiany;) 30dkg makaronu (np. świderki) słoiczek odsączonych pomidorów suszonych w oleju ok. 280g (olej zostawić*) 2 łyżeczki gotowego zielonego pesto 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę starty parmezan (opcjonalnie) bazylia i oregano (najlepiej świeża) orzeszki pini lub płatki migdałowe (opcjonalnie(...)pomidorami, jeżeli są one zbyt suche ponownie dodać oleju z pomidorów. Podawać posypane parmezanem i bazylią. Smacznego * Olej może się przydać do doprawienia makaronu, a później do doprawienia sałatek, nadaje im specyficznego smaku
Codzienne Gotowaniedość nijakim lokalu Pasta Prima (byliśmy tam na kilka tygodni przed ostatecznym zamknięciem, ale postanowiłam nie publikować opinii). W karcie znajdziemy głównie burgery, do tego kilka dodatków i sałatki. Za to burgery mają w dwóch rozmiarach: regular i XXL. Lokal jest malutki, mieszczą się w nim zaledwie trzy stoliki, więc podejrzewam, że raczej będą chcieli postawić na dowóz. Klienci mogą(...)taka promocja do pierwszych 240 zamówień. Istnieje też możliwość zamiany wołowiny na grillowanego kurczaka, ale już np. nie ma opcji z rybą. Szkoda też, że nie ma żadnej wersji wegetariańskiej. Jalapeño Burger Honolulu Burger Pomiędzy rozmiarami burgerów jest widoczna różnica , więc tu nie można im nic zarzucić. Do tego muszę dodać, że moja porcja była spora, bo ledwo dałam
Pasja Smaku