Pita w takim cieniutkim wydaniu to niezwykle popularne pieczywo pochodzące z Bliskiego Wschodu i rejonu Maghrebu. Mówi się, że każda rodzina z tamtego rejonu świata ma
zobacz ich smakSkładniki: - 6 dużych liści kapusty pekińskiej - 3 łyżki kukurydzy z puszki - średniej wielkości pomidor - 3 łyżki oliwy extra virgin - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę pekińską
Tanie przepisy studenckieOrzechy laskowe to nic innego, jak owoce leszczyny. Posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dostarczają dużo wartościowego białka oraz witamin. Już 100g tych orzechów pokrywa
mojewypiekiinietylkoImprezowe potrawy rządzą się swoimi własnymi prawami. Dania powinny być proste (w sensie skomplikowania sposobu jedzenia), efektownie wyglądające, no i oczywiście - smaczne. Te koreczki idealnie wpisują
Życie zamknięte w smakuWiele osób zwraca się do mnie z pytaniem, które chyba często gości na ustachkobiet. A w szczególności, kiedy zbliża się wykwintny rodzinny obiad,jakaś ważna w
W kuchni Karmel-itkinowym wykonaniu, jak i zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wśród proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina(...)Brasserie Moderne) oraz Paweł Anders (Winestone), jak również autorka książki i blogerka Joanna Drzazga („Pysznie dla rodziny i przyjaciół”) oraz Karolina i Maciej Szaciłłowie (autorzy bloga medytujemy.pl, promujący kuchnię wegetariańską i wegańską), oraz David Gaboriaud, kulinarny podróżnik mieszkający w Polsce, którego styl łączy tradycje kulinarne obu krajów. Różnorodność doświadczeń, stylów i koncepcji kulinarnych poszczególnych kucharzy będących autorami przepisów, decydują
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTrwa sezon na szparagi :) Na blogach kulinarnych pojawia się mnóstwo inspiracji na coraz to bardziej wymyślne dania ze szparagami w roli głównej...I dobrze! Bo szparagi
Zawsze głodna!Chcielibyśmy dzisiaj kontynuować wakacyjny temat wypraw kulinarnych. Ostatnio była grecka wyspa Korfu, wiec teraz jedziemy nieco na północ. Zabieramy Was na Bałkany :) Macedonia Niezwykłe miejsce. Malutkie
vegetanieNie wiem jak Wy, ale ja jestem bardzo „kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety
Moja DelicjaZa oknem coraz cieplej, coraz chętniej ściągamy ciepłe okrycia a my panie chcemy jak zwykle zrzucić kilka kilogramów aby ładnie wyglądać przed latem ;) Dlatego dzisiaj mam
Smakołyki AsiNie ma ziarna bardziej amerykańskiego niż kukurydza. Większość świata niestety zna tę roślinę jedynie w formie genetycznie zmodyfikowanej, ale w USA obecnie można kupić pradawne wersje
Jem więc JestemIdąc dziś w procesji przypomniałam sobie film z serii "Święta polskie" pt. " Biała sukienka " z Pawłem Małaszyńskim i Samborem Czarnotą. Rano wielkie przygotowania: prasowanie białych komunijnych
Weekendy w domu i ogrodzieDziś poszłam na łatwiznę moi Drodzy. I przyrządziłam coś pysznego, dietetycznego! Sznycelki a la cielęce zapiekane z ziemniaczkami w frytfannie Toscana. Generalnie obiad sam się zrobił
Z Kuchni Do KuchniJeśli po świętach macie dosyć tematu jedzenia, mam dla Was coś lekkiego. Koktajl malinowy z nasionami chia. Te małe nasionka mają wielką moc. Słyną ze swoich
Smakowity Blog KulinarnyDanie jest niezwykle szybkie do przygotowania a zarazem bardzo smaczne. Ja użyłam ziemniaczków, które zostały mi z obiadu i przygotowałam pyszną kolację. W lecie kiedy
Smakołyki Asi