SKŁADNIKI NA SALATKĘ: 200 g mix sałat 4 pomidorki (lub jeden duży malinowy, ja użyłam pomidorków z działki mojego taty) garść sera gouda pokrojonego w kostkę
ClauditteMissCookingSobotni lekki, szybki i prosty obiad w wersji wegetariańskiej, choć myślę, że przypadnie on również do gustu mięsożercom - tak dla odmiany;) 30dkg makaronu (np. świderki) słoiczek odsączonych pomidorów suszonych w oleju ok. 280g (olej zostawić*) 2 łyżeczki gotowego zielonego pesto 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę starty parmezan (opcjonalnie) bazylia i oregano (najlepiej świeża) orzeszki pini lub płatki migdałowe (opcjonalnie(...)pomidorami, jeżeli są one zbyt suche ponownie dodać oleju z pomidorów. Podawać posypane parmezanem i bazylią. Smacznego * Olej może się przydać do doprawienia makaronu, a później do doprawienia sałatek, nadaje im specyficznego smaku
Codzienne Gotowaniedość nijakim lokalu Pasta Prima (byliśmy tam na kilka tygodni przed ostatecznym zamknięciem, ale postanowiłam nie publikować opinii). W karcie znajdziemy głównie burgery, do tego kilka dodatków i sałatki. Za to burgery mają w dwóch rozmiarach: regular i XXL. Lokal jest malutki, mieszczą się w nim zaledwie trzy stoliki, więc podejrzewam, że raczej będą chcieli postawić na dowóz. Klienci mogą(...)taka promocja do pierwszych 240 zamówień. Istnieje też możliwość zamiany wołowiny na grillowanego kurczaka, ale już np. nie ma opcji z rybą. Szkoda też, że nie ma żadnej wersji wegetariańskiej. Jalapeño Burger Honolulu Burger Pomiędzy rozmiarami burgerów jest widoczna różnica , więc tu nie można im nic zarzucić. Do tego muszę dodać, że moja porcja była spora, bo ledwo dałam
Pasja SmakuJesień w kuchni jest fajna. Zmieniają się co prawda smaki, bo na dworze robi się chłodniej i w naturalny sposób trzeba ogrzać organizm, ale za
Przysmaki KarolkiTydzień Francuskiej Kuchni w sklepach Lidl, trwa. Wczoraj na blogu mogliście zapoznać się z przepysznym przepisem na pieczony francuski ser, podany z karmelizowanymi gruszkami, orzechami
SMYKWKUCHNIC ukinia to niesamowite warzywo. Przy odrobinie wyobraźni można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron
Food Squarechutney to jeden z najbardziej popularnych, aromatycznych dodatków do dań kuchni indyjskiej.Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych(...)przykryciem. Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz i sól do smaku ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek młode ziemniaki sałatka babuni warzywna u mnie Orzech oliwa z oliwek Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki
Z Kuchni Do KuchniOwoce granatowca właściwego są bogatym źródłem witaminy C, E, B oraz A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i
mojewypiekiinietylkowiedzą, że warzywa i owoce od niepamiętnych czasów były na samym końcu mojej listy kulinarnych preferencji. Paweł co prawda od wielu lat stara się mnie "ucywilizować" przygotowując wszelkiego rodzaju sałatki i surówki lub przemycając warzywa do różnych potraw, ale oprócz sosu tzatziki i pierożków samosa (sambousa), które bardzo lubię na niewiele się to zdało. Co więcej, zdarza się(...)Jednak podane w książce przepisy umożliwiają ich modyfikację zgodnie z preferencjami czytelników i właśnie w ten właśnie sposób na bazie przepisu z "The Green Kitchen. Zielono & zdrowo" powstała niewegetariańska wersja zupy z pieczonych pomidorów i ciecierzycy :) I choć absolutnie nie zamierzam w dającej się przewidzieć przyszłości zrezygnować z mięsa, to "The Green Kitchen. Zielono & zdrowo" uważam, za jedną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNajpopularniejszą warzywną zupą buraczkową jest barszcz ukraiński, który w wersji mniej lub bardziej zbliżonej do oryginału jest zapewne znany w większości domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny
Even Better FoodOlej z natki pietruszki to przede wszystkim piękny element dekoracyjny. Kilka kropel oleju pietruszkowego na białym talerzu obok dania lub delikatne „esy floresy” potrafią
Moja DelicjaB ób aż się prosił, by zrobić z niego zielone kopytka (a właściwie to ' bobytka '). Cudowne, w optymistycznym kolorze, pachnące latem. Wprost nie można się im
Food SquareJak to mówią „coś się zaczyna, coś się kończy”…A ja wciąż nie mogę uwierzyć, że kończy się tak szybko. Dopiero co zaczynałam
Fill The Bowlpolskich upraw od wyselekcjonowanych dostawców, dzięki czemu charakteryzują się wysoką jakością oraz wspaniałym smakiem. Ziarna mają wiele zastosowań, zaczynając od tych prostych, czyli jako dodatek/posypka do owsianek, placuszków, ciast, sałatek a kończąc na koktajlach, napojach roślinnych czy sosach. CZEKOLADY: KONOPIE / PYŁEK PSZCZELI 🍫 Skład 🍫 : czekolada ciemna: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy * ziarna konopi(...)czuć charakterystycznej goryczki. Obie smakuję podobnie, jednak przegryzając ziarna konopi czujesz chrupiące konopie, a przegryzając pyłek czujesz mięciutki pyłek :) Czekolady mogą być spożywane także przez osoby będące na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej (chyba, że eliminujesz także produkty pszczele). ZIARNA KONOPI W MIODZIE Jest to naturalny miód wielokwiatowy, pochodzący z własnej pasieki. Robiony ręcznie, tradycyjnymi metodami. Przetwarzany w temperaturze poniżej
Zdrowie na języku :POstatni dostałam przepyszne wegetariańskie produkty z Firmy Primavika http://www.primavika.pl/ Jednym z nich był Pasztet pomidorowy z cieciorką postanowiłam go jakoś wykorzystać . Miałam chęć na jajko więc pomyślałam że stworzę pyszny krem żółtkowo - pasztetowy z dodatkiem szczypiorku i koperku. Nadzienie wyszło pyszne , jajka szybko znikły z talerza(...)krem , dodać sól i pieprz do smaku. Szpryckę do dekoracji napełnić kremem żółtkowo - pasztetowy i nadziewać puste łódeczki z jajek . Wierzch posypać szczypiorkiem lub koperkiem . Podawać na młodej sałatce . Pyszne , proste . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania pysznych , ekologicznych bez konserwantów , produktów PRIMAVIKA http://www.primavika.pl
Sama słodycz i szczypta chili