W ankiecie którą jakiś czas przeprowadzałam na blogu dużo osób wyraziło ochotę na większą liczbę przepisów obiadowych. Dzisiaj proponuję Wam kolety z białej fasoli w buraczanej
chili & sugarTo już szparagowe ostatki ! Jeszcze w sklepach znajdziecie ostatnie pęczki ze szparagami. A obok szparagów już zieleni się dumnie bób ! Właśnie w najlepsze trwa na
Kulinarne przygody GatityShoyu, bio czosnek. Firma: Sunfood. Cena: ok. 15zł. Masa netto: 210g. Tempeh wytwarzany jest z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji (pochodzi z kuchni indonezyjskiej). Jest szeroko stosowany w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Lubię soję w wielu wydaniach (np. tofu i parówki sojowe), ale tempeh nie przypadł mi do gustu. Ma lekko orzechowy posmak (co jest na plus), ale całość jakoś(...)probiotykiem i dobrym białkowym składnikiem diety odchudzającej). Co warto jeszcze dodać? Jest bezglutenowy, całkowicie roślinny, pełnowartościowy i nieprzetworzony. Można z niego przyrządzić wiele dań (np. kotlety, przekąski, kanapki i sałatki). Można go grillować, smażyć, dusić i zamrażać. Łatwo komponuje się z wieloma przyprawami i marynatami. Przykładowe przepisy dostępne tutaj. Informacje pochodzą ze strony http://tempehservice.com/. Smażony tempeh Ingredients
Qlinarnie i QlinarnieOstatki, czyli nasz przysłowiowy Śledzik zbliża się wielkimi krokami. Dziś podrzucam Wam kolejny już przepis na marynowane śledzie. Ich pierwszą wersję znajdziecie tutaj ( klik ), są one
Kulinarne przygody GatityHej :) Dzisiaj mamy dla Was nasze autorskie danie. Nazwaliśmy je "Selerowe Kaski" :) Danie nawiązuje do południa Europy świeżością kolorami i smakiem. Mamy nadzieje, że spodoba
vegetaniePropozycja idealna na podwieczorek, kolację, śniadanie czy deser... jabłka nadziewane twarożkiem z cynamonem, kokosem oraz orzechami, zapieczone w piekarniku i podane z gęstym, aromatycznym sosem o
Kuchnia MagdaLenyPesto to rodzaj pysznego i szybkiego sosu/pasty, z przygotowaniem którego poradzi sobie nawet totalny, kuchenny laik. Pesto jest o tyle fajne, że ma dużo zastosowań, a
Kolorowy PrzepisownikJarmuż to odmiana kapusty. Jest skarbnicą beta-karotenu, białka, błonnika, witamin – zwłaszcza C i K, soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu – silnego
mojewypiekiinietylkoJarmuż z jabłkami. Co roku z wielka niecierpliwością czekam na jarmuż. Jest to jedna z najstarszych form użytkowych roślin kapustnych. Jego ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego
Kulinarny karnet Christopheralepszej jakości. Ziarna soi świetnie sprawdzają się w daniach jednogarnkowych, zupach, warzywnych potrawach, pasztetach itp. Są bardzo dobrym źródłem biała roślinnego, dlatego często znajdują się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Poniższa soja nie zawiera informacji o GMO, dlatego też nie jestem w pełni usatysfakcjonowana z tego produktu, aczkolwiek wierzę, że nie jest genetycznie modyfikowana :( Dajcie znać jakie jest Wasze zdanie(...)najbardziej lubię w wersji chrupkiej, gdzie tą chrupkość nabierają podczas prażenia na suchej patelni. Wtedy świetnie sprawdzają się jako przekąska. Ponad to dodaje je także do owsianek, placków, wypieków, sałatek czy zup. Odznaczają się wysoką zawartością magnezu, fosforu i cynku. MIGDAŁY BLANSZOWANE Muszę przyznać, że to moje pierwsze migdały tego rodzaju. Bardzo lubię te zwykłe, ale zawsze chciałam
Zdrowie na języku :PWitajcie :) Menu na dzisiaj to kolejna podróż do Azji i chyba najsłynniejsze danie z tamtego regionu, czyli sajgonki :) Bardzo popularne danie w południowo-wschodniej części Azji
vegetanieTo mega zdrowe warzywo z rodziny kapustnych jest jak potwór z Loch Ness, wszyscy o nim mówią, niektórzy nawet widzieli, ale większość nie wie co z
Słodki KompromisGorąca, aromatyczna zupa to doskonała propozycja obiadu w zimny dzień. Doskonale syci i rozgrzewa, a pikanterię zawdzięcza paście harissa, którą uwielbiam! Może znaleźć się w menu
Smakowity Blog KulinarnyZimą, gdy narażeni jesteśmy na niekorzystne warunki atmosferyczne i czyhające zewsząd wirusy, powinniśmy szczególnie dbać o prawidłową, bogatą w niezbędne witaminy i składniki odżywcze dietę. Choć
Even Better Foodmocno przyrumienione. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Wcześniej zajadaliśmy się nią w dużych ilościach dodając do śniadań, sałatek, ale zawsze na surowo. Okazuje się, że rzodkiewki w piecu zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje się, dodając słodyczy, niezmieniony pozostaje natomiast lekko ostry, pieprzny smak. Polecamy ten sposób(...)zrobić. Smakuje doskonale. To według nas kolejny hit (po pieczonych rzodkiewkach) w tym menu na tydzień. Jest równocześnie i miękki i jędrny, mięsisty. Choć to danie na wskroś wegetariańskie posmakuje nawet zatwardziałym stekożercom. Kalafior sam w sobie nie jest zbyt wyrazisty w smaku, można powiedzieć nawet, że wręcz nieco mdły. Dlatego trzeba go dobrze przyprawić. Pełnię smaku wydobywają z niego
Niedzielny kucharz