Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze
mojewypiekiinietylkoTofu - już sama nazwa dotąd mnie odstraszała i zupełnie nie wiem dlaczego! Masz tak czasem? Że czegoś nie znasz, nigdy nie nadarzyła się okazja, by choć
Kolorowy PrzepisownikŁatwe w przygotowaniu i niezawodne naleśniki, które świetnie nadają się na popołudniowy deser. Choć są delikatne i mięciutkie, dzięki zawartości oleju nie przywierają do patelni i
cool and mintyChłodniejsze i wilgotne dni jesieni sprawiają, że nabiera się ochoty na nieco bardziej energetyczne dania z dodatkiem kasz. Uzupełnieniem są sezonowe warzywa, dynie i oczywiście grzyby
Weekendy w domu i ogrodzieKetchup jadam rzadko. Są jednak potrawy, w których się przydaje. Pomidory w tym roku słabo dojrzewają, za to cukinia obrodziła i nie zdążamy z jej spożywaniem
Weekendy w domu i ogrodzieKiszone ogórki znają wszyscy i chyba w każdym domu przechowuje się ,,tajemną, recepturę" na przygotowanie, ulubionych ogórków. Przepisy na słoikowe przetwory prawie bez zmian przejęłam
Codziennik KuchennyBurgery mają całkiem niezłe. Była tam już kilka miesięcy temu, więc od tego czasu trochę z pewnością zmieniło się w menu. Ostatnio dodali do karty nawet wersję wegetariańską (za 14 zł). Pozostałe ceny burgerów wahają się od 18 do 22 zł. Moją opinię o lokalu znajdziecie TU . Św. Michał - Pub regionalny , ul. Grodzka 16 Do św. Michała warto zajrzeć(...)jednak nie mogę pominąć takiego miejsca, bo wiele osób je chwali. Ja wrócę do nich za jakiś czas.Do wyboru kilka burgerów, ceny 26-28 zł. Podawane z frytkami i sałatką sezonową. Caffe Trybunalska , ul. Rynek 4 Na bardzo przez innych chwalonych burgerach byliśmy w Trybunalskiej we wrześniu. Czy najlepsze to ciężko powiedzieć, ale z pewnością najdroższe. Dla mnie zdecydowanie było
Pasja SmakuW jednej z arabski knajp jadłam ostatnio ciasto borek z serkiem feta. Tak bardzo zachwyciła mnie ta potrawa, że postanowiłam zrobić ją w domowych
Jadło i czytadłoW czerwcu bieżącego roku, miałam okazję pierwszy raz gościć w Smart Studio przy ulicy Hożej 51 w Warszawie, w studiuKulinarnych Wyzwań Fairy, o czy możecie poczytać
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry, Na wiosnę mój parapet zazielenił się od doniczek ze świeżymi ziołami - bazylia, rozmaryn, mięta, tymianek, kolendra - nie może zabraknąć ich w mojej kuchni. A
Chilli Czosnek i OliwaGruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem Kuchnia gruzińska jest mi obca , dopiero zaczynam ja odkrywać i misze przyznać , że warto . Bogactwo kulinarne tego regionu i pomysłowość niektórych potraw
Ogrodnik w podróżyDziś obchodzimy Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. W związku z tym wyjątkowo zacznę od recenzji książki, po którą sięgnęłam przez wzgląd na okładkę. Oliwki uwielbiam
Weekendy w domu i ogrodzieDziś na blogu w roli głównej piękna, okrąglutka i bielutka pani pieczarka ! To najpopularniejszy i najczęściej jedzony na świecie grzyb. Pieczarki są uprawiane w pieczarkarnich - co
Kulinarne przygody Gatity"Serek wiosenny" robimy już dość długo, czasem nawet w zimie, gdy warzywa są w miarę okej, ale niestety najczęściej są przyklapnięte i bez smaku. Gdy tylko
CzarnawisienkaNie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam przeróżne sosy i dipy! Od podstawowych, przez słodko-kwaśne, aż po czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek
Ekocozy | Naturalnie na co dzień