sałatka wegetariańska - 2474 przepisów (strona:94/165)

KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 192

W czerwcu bieżącego roku, miałam okazję pierwszy raz gościć w Smart Studio przy ulicy Hożej 51 w Warszawie, w studiuKulinarnych Wyzwań Fairy, o czy możecie poczytać

W kuchni Karmel-itki
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 252

Dzień dobry, Na wiosnę mój parapet zazielenił się od doniczek ze świeżymi ziołami - bazylia, rozmaryn, mięta, tymianek, kolendra - nie może zabraknąć ich w mojej kuchni. A

Chilli Czosnek i Oliwa
Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem 169

Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem Kuchnia gruzińska jest mi obca , dopiero zaczynam ja odkrywać i misze przyznać , że warto . Bogactwo kulinarne tego regionu i pomysłowość niektórych potraw

Ogrodnik w podróży
"Sekret drzewa oliwnego" oraz sałata z marynowanymi śliwkami i mozzarellą 131

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. W związku z tym wyjątkowo zacznę od recenzji książki, po którą sięgnęłam przez wzgląd na okładkę. Oliwki uwielbiam

Weekendy w domu i ogrodzie
Najprostszy sos pieczarkowy 334

Dziś na blogu w roli głównej piękna, okrąglutka i bielutka pani pieczarka ! To najpopularniejszy i najczęściej jedzony na świecie grzyb. Pieczarki są uprawiane w pieczarkarnich - co

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenne tosty francuskie 207

"Serek wiosenny" robimy już dość długo, czasem nawet w zimie, gdy warzywa są w miarę okej, ale niestety najczęściej są przyklapnięte i bez smaku. Gdy tylko

Czarnawisienka
4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 199

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam przeróżne sosy i dipy! Od podstawowych, przez słodko-kwaśne, aż po czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 164

sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego. Lubie nowe smaki, nowe dania i z chęcią sięgam zarówno do kuchni wegańskiej jak i wegetariańskiej, jednak nie jest to poparte filozofią i misją dziejową. Natomiast uważam, że zachowanie niektórych wola o pomstę do nieba. Do kuchni bezmięsnej przekonują mnie moi znajomi, którzy o swojej kuchni(...)smażymy. Jak zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól, pieprz Buraki obieramy i gotujemy

ladykitchen
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 185

Witamy wszystkich czytających :) Dzisiaj wracamy do nadziewanych pieczarek. Temat przerobiony wzdłuż i wszerz przez wszystkich gotujących. Jednak postaramy się zainteresować Was naszą wersją. Jednak zanim zaczniemy

vegetanie
Lody truskawkowo-rabarbarowe podane z ekspandowaną quinoą oraz podsumowanie miodowej akcji 172

Dziś kończy się "Miodowa Akcja na pomoc pszczołom" mam dla Was jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem miodu, aby przypomnieć jak ważną rolę pełnią w naszym życiu

Quinoa Raz!
Pieczeń "mielonka" z fasoli i grzybów 139

W ubiegłym roku pierwszy raz posadziłam w ogródku fasolę odmiany Piękny Jaś. Wyrosła przeogromna i często trzeba było poprawiać jej podpory. Obrodziła niesamowicie, więc teraz wymyślam

Weekendy w domu i ogrodzie
W orzechowym raju- wegańskie muffiny bananowe nadziewane masłem orzechowym 194

Były tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie

peanutbuttermonster
JAK RADZIĆ SOBIE Z UPAŁAMI W MIEŚCIE? 201

    Prawdziwe tropiki - termometry pokazują powyżej 30 stopni Celsjusza, a prognozy zapowiadają większość sierpnia i początki września równie upalne.      Przy takiej pogodzie

W kuchni Karmel-itki
Kapuściane kotleciki bezglutenowe – przepis krok po kroku 148

O statnio w moje ręce wpadł stary przepiśnik mojej Mamy, który okazał się niesamowitą skarbnicą smakowitych przepisów. Znalazłam tam przepis na kotleciki kapuściane, który zaciekawił mnie

Okiem Blondynki by McBlondi
Koktajl bananowo-czekoladowy 105

Smaczliwka – czyli pospolite awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Jak sama nazwa wskazuje, jest smaczny i nadaję się do przyrządzenia wielu rodzaju potraw. Sałatek, kremów, past, koktajli i deserów.  Awokado jako pierwsi odkryli Meksykanie i szybko rozpowszechnili po całej Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, stamtąd wieść o tej niezwykłej roślinie powędrowała już na cały świat(...)Moja  wygląda   już  tak: W Meksyku z awokado przyrządzają pyszne guacamole, w Brazylii kuszą koktajle mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate). Japonia kusi wegetariańskim sushi. Eksperci uważają go za tzw. pożywienie doskonałe (z ang, superfood).  Smaczne jest nawet z dodatkiem soli i soku z cytryny lub oliwą z oliwek. Nie ważne w jaki sposób

Moja Mama Gotuje