ryż - 22970 przepisów (strona:107/1532)

Papryka faszerowana mięsem 101

mięsa mielonego - wieprzowego, wołowo-wieprzowego, drobiowego sól i pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 3 papryki ser żółty do posypania Przygotowanie: Ugotować ryż - w garnuszku umieścić ryż, zalać wodą, posolić i wstawić na palnik. Gdy woda się zagotuje zakryć pokrywką, zmniejszyć moc palnika i gotować 15 min aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę(...)Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulkę na złoto. Do podsmażonej cebuli dodać mięso i podsmażyć około 2 min. Mięso z cebulą wymieszać z ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Gdy ostygnie dodać jajko i wymieszać. Paprykę przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, posolić wnętrze i połówki papryki wypełnić mięsem

Kocham..lubię..gotuję..
Ciastka ryżowe ze śliwką 93

przepis na CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO  LINK Wartość odżywcza 1 ciastka: 70 kcal B 1 g W 13 g T 3g Składniki: (ok 24 szt.) ▪ 180 g ryżu  ▪ 180 g mąki (u mnie mieszanka gryczanej i owsianej bg) ▪ 30 g oleju kokosowego ▪ pół łyżeczki cynamonu ▪ ok. 500 g śliwek bez pestek ▪ 2 łyżki miodu  Przygotowanie: 1. Ryż(...)się rozpuścił. Mieszamy i ostawiamy do ostygnięcia.  2. Śliwki blendujemy na mus, tylko żeby nie przesadzić i nie zrobił się zbyt lejący. 3. Do większej miski wrzucamy ryż, przesianą mąkę, cynamon, miód i mieszamy łyżką (ja zrobiłam to ręcznie, wtedy mam pewność, że dobrze wszystko się połączyło). Na koniec dodajemy śliwki i wszystko mieszamy.  4. Blaszkę wykładamy

zdrowo i aktywnie
Risotto z grzybami leśnymi 99

razem niebeczowanego chardonnay) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło(...)cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut tak, aby cebulka się zeszkliła. Partiami po ok. ¼ kubka dolewamy wino, cały czas lekko zagotowując. Za każdym razem, gdy ryż „wypije” wino, dolewamy kolejną jego porcję. Następnie, podobnie postępujemy z bulionem – dolewamy część i co jakiś czas mieszając sprawdzamy stopień ugotowania ryżu. Gdy ryż będzie miękki i będzie delikatnie

Kate's Kitchen
Ryż po azjatycku 149

może i nie mam jakiejś super wiedzy, ale staram się jednak nie być ignorantem, dlatego, postaram się przedstawić Wam miejsca na mapie, skąd zaciągnięte są inspiracje. Sam smażony ryż, jest wzięty z Chin. Ogórek, jest co prawda jedzony, np. w Tajlandii, ale raczej na surowo jako przekąska do ostrych dań. W Korei jada się ogórki w sosie sojowym(...)raczej marynowane. Ja trochę popłynąłem z tym smażeniem. taka trochę moja wariacja, ale wierzcie mi, to był strzał w dziesiątkę. Składniki: - ryż - świeży ogórek - sos sojowy - szczypiorek Wykonanie: Ryż gotujemy. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy sosu sojowego i chwilę smażymy. Dodajemy ryżu i znów chwilę smażymy. Podajemy posypane szczypiorkiem

Kryzysowa Książka Kucharska
Risotto z grzybami leśnymi 90

razem niebeczowanego chardonnay) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat. Dodajemy masło(...)cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut tak, aby cebulka się zeszkliła. Partiami po ok. ¼ kubka dolewamy wino, cały czas lekko zagotowując. Za każdym razem, gdy ryż „wypije” wino, dolewamy kolejną jego porcję. Następnie, podobnie postępujemy z bulionem – dolewamy część i co jakiś czas mieszając sprawdzamy stopień ugotowania ryżu. Gdy ryż będzie miękki i będzie delikatnie

Kate's Kitchen
Risotto z borowikami, parmezanem i masełkiem truflowym 151

dodać pokrojone na plasterki umyte i osuszone prawdziwki.  Smażyć pod przykryciem 5 minut aż puszczą sok, wsypać suchy ryż i wlać wino, dusić do momentu odparowania. Gdy ryż wchłonie wino wlać szklankę gorącego bulionu, wymieszać. Gotować aż ryż wchłonie bulion. Dolać kolejną porcję bulionu  i robić to do momentu aż ryż będzie miękki

Wanilia i Kardamon
Papryka faszerowana mięsem mielonym. Krok po kroku. 189

Ryż opłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą. Gotuj na małym ogniu w 250 ml osolonej wody, przez 12-15 minut. Następnie ugotowany ryż przełóż na sitko, przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Poczekaj aż nadmiar wody odcieknie, odstaw na bok.   Z papryki odkrój “czapeczki”, wytnij białe(...)się zetnie, a cebula skarmelizuje dodaj utarty czosnek. Smaż jeszcze 1 minutę, dopraw solą i pieprzem, przełóż mięso do miski.     Krok 3:   Dodaj ryż, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną niezbyt drobno natkę pietruszki, sos do kurczaka z papryką. Dopraw solą i pieprzem, dopraw do smaku.     Krok

kuron.com.pl
ryż paraboliczny+czarny ryż z warzywami... 111

Składniki: ryż paraboliczny z czarnym ryżem 2 szklanki, sól 1 łyżeczka, woda 3 litry olej rzepakowy 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki średnie, marchew 3 sztuki średnie, seler 1 sztuka średnia, pietruszka 1 sztuka korzeń, groszek zielony 25 dag strączki, fasolka szparagowa 25 dag, papryka czerwona 3 sztuki średnie, kalarepka 1 sztuka duża, seler nać 2 sztuki, zielona część pora(...)sztuka, przyprawa kebab-gyros 1/2 opakowania, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania Ryż paraboliczny z czarnym ryżem wsypać na wrzątek osolony, gotować z 20 minut co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak. Składniki warzywne dodawać wg podanej kolejności: na oleju zeszklić cebule pokrojone z cukrem, wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszka korzeń, podsmażać z 10 minut. Wsypać pokrojoną kalarepkę, papryki

W Mojej Kuchni Lubię
„Arroz de Valencia” a Chroniona Nazwa Pochodzenia! 93

które to nawadnianie jest szczególną praktyką dla tego obszaru zimą, gdy pola leżą odłogiem. Taka praktyka przerywa cykle biologiczne niektórych organizmów glebowych i służy odkażaniu gleby.     Charakterystyka Ryż ten charakteryzuje się dużą zdolnością wchłaniania smaku jak również bardzo ważnym czynnikiem jest jednakowa wielkość ziaren. Jednorod­ność zapewnia, że wszystkie ziarna będą gotowały się tak samo długo(...)walenckim „Denominació d’Orige »Arròs de València«”. Znak ten nie tylko chroni producentów przed nieuczciwą konkurencją, ale zwiększa także wiarygodność produktów w oczach konsumentów.     Tradycja uprawy ryżu w Walencji jest ściśle związana z kuchnią tego regionu. Kuchnia Walencji obejmuje wiele potraw, których składnikiem jest ryż, takich jak różnego rodzaju paelle , ryże caldosos i zapiekane dania

Gotuj po hiszpańsku
Letnie przepisy: risotto groszkiem i truflami oraz perskie lody 130

dania miały głębie smaku umami i piękny grzybowy aromat.   Risotto z groszkiem i letnią truflą Składniki na 4 porcje: kilo groszku w łupinach (albo pół kilo wyłuskanego) szklanka ryżu do risotto (u mnie arborio) cebula – drobno pokrojona 2 łyżki masła do smażenia 2 małe trufle letnie Przepis na risi e bisi z truflą, czyli risotto z zielonym groszkiem(...)kilku minutach dodajemy suchy ryż. Smażymy kilka minut. Wlewamy odsączoną wodę, w której gotowały się łupiny groszku a same łupiny wyrzucamy. Dodajemy sól do smaku. Gotujemy aż ryż wchłonie całą wodę i będzie al dente (ok 15 minut). Przekładamy na talerz. Posypujemy startą na tarce truflą. Jakie jeszcze letnie dania są proste a zaskoczą gości? Lato to przecież

Ugotowane pozamiatane
Sałatka ryżowa na ciepło 94

Całość dusimy z odrobiną soli, żeby warzywa zmiękły. Kolejno dodajemy na patelnię ugotowany i obrany bób, który podgrzewamy z pozostałymi warzywami. Po warzywach czas na ryż. Dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy do momentu aż ryż zrobi się ciepły. W międzyczasie ser Sirtakis kroimy w kostkę i na dużym ogniu podsmażamy

MamaOskarka
Risotto po węgiersku 154

desce i przygotować w jednym garnku, zalet tego rozwiązania nie muszę chyba omawiać:). Mięso, ryż, papryka, marchew, pieczarki i pomidory - wyszło pycha! 2 duże filety z kurczaka 300g ryżu do risotto 1,5 l ciepłego bulionu mięsnego lub warzywnego 250ml czerwonego, wytrawnego wina 2 duże papryki 300g pieczarek 2 cebule 5 ząbków czosnku  3 marchewki  2 łyżki(...)smażymy mieszając do momentu aż będzie szklisty. Wtedy dodajemy warzywa, smażymy chwilę, dodajemy sól i przyprawy. Wlewamy wino, dusimy do jego odparowania.  Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu i momentu kiedy ryż i warzywa będą miękkie.  3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie więcej soli

Szefowa kuchni
Szybka wieprzowina z marchewką i dymką 103

ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku ryż do podania Przepis 1 Mięso kroimy na kawałki 1x1 cm. Marchewkę obieramy, a następnie obieraczką "tniemy" ją na cienkie, długie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dymkę(...)siekamy. W międzyczasie wstawiamy do gotowania ryż. 2 Na patelni/woku rozgrzewamy mocno olej - wrzucamy mięso, marchewkę i czosnek. Podsmażamy na dużym ogniu około 15 minut, aż mięso się lekko zarumieni. 3 Następnie dodajemy przyprawy: paprykę słodką, ostrą, kumin, sos rybny, mieszamy. Podsmażamy jeszcze około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. 4 Danie zdejmujemy z ognia i wrzucamy

Kuchnia Bazylii
Kotleciki z ryżem i warzywami 171

strąku 100 gram pieczarek 100 gram cebuli 1/4 szklanki wody lub bulionu Ulubione przyprawy tutaj sól, pieprz ziołowy,papryka wędzona,czosnek, Ryż ugotować ,ale można też wykorzystać ryż który pozostał z poprzedniego obiadu. Warzywa kroimy w kosteczkę, krótko przesmażamy na patelni. Do miski przekładamy mięso mielone, ugotowany ryż i warzywa. Przyprawiamy dodajemy wodę lub bulion dokładnie wyrabiamy

Andzia Pichci
„Arroz de Valencia” a Chroniona Nazwa Pochodzenia! 110

które to nawadnianie jest szczególną praktyką dla tego obszaru zimą, gdy pola leżą odłogiem. Taka praktyka przerywa cykle biologiczne niektórych organizmów glebowych i służy odkażaniu gleby.     Charakterystyka Ryż ten charakteryzuje się dużą zdolnością wchłaniania smaku jak również bardzo ważnym czynnikiem jest jednakowa wielkość ziaren. Jednorod­ność zapewnia, że wszystkie ziarna będą gotowały się tak samo długo(...)walenckim „Denominació d’Orige »Arròs de València«”. Znak ten nie tylko chroni producentów przed nieuczciwą konkurencją, ale zwiększa także wiarygodność produktów w oczach konsumentów.     Tradycja uprawy ryżu w Walencji jest ściśle związana z kuchnią tego regionu. Kuchnia Walencji obejmuje wiele potraw, których składnikiem jest ryż, takich jak różnego rodzaju paelle , ryże caldosos i zapiekane dania

Gotuj po hiszpańsku

Proponowane wyszukiwania