ryż - 22970 przepisów (strona:105/1532)

Papryka nadziewana ryżem i bakłażanem 85

bakłażan i cebulę, podsmażyć na średnim ogniu, aż bakłażan będzie miękki. Dołożyć mięso mielone, dalej podsmażać do lekkiego zarumienienia się mięsa. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru, majeranek. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Papryki nadziać przygotowanym farszem, przykryć odciętą górną częścią i włożyć do garnka do gotowania na parze. Papryki(...)nadziewane ryżem i bakłażanem są gotowe po ok. 15 minutach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Papryka nadziewana ryżem i bakłażanem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sałatka z piersi kurczaka 79

gotował się pod nadzorem, dobrze było znów zjeść sałatkę z piersi kurczaka i odpędzić niedobre wspomnienie. Składniki na sałatkę z piersi kurczaka 1 / 2 piersi kurczaka 1 / 2 szklanki ryżu 1 / 2 puszki kukurydzy 150 g ananasa (świeżego lub z puszki) 1 / 2 czerwonej papryki kilka łyżek majonezu 1 / 2 łyżeczki kurkumy w proszku sól i pieprz do smaku olej(...)ugotować z odrobiną soli na sypko, odstawić do wystygnięcia. Kukurydzę odcedzić, przepłukać. Ananas pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kosteczkę. Do miski włożyć mięso, ryż, kukurydzę, ananas, paprykę i kilka łyżek majonezu, odrobinę posolić i popieprzyć. Sałatkę z kurczaka dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki, aby się schłodziła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z piersi

niecodziennikpary
Pudding ryżowy 73

ochoty stać 30-40 minut przy piecu, pilnując, żeby nic się przypaliło. Jakiś czas temu w książce kucharskiej natrafiłem na przepis na pudding ryżowy , jest on podobny do mlecznego ryżu, jedynie dodaje się skórkę z cytryny lub pomarańczy i odrobinę budyniu. Od kilku dni ten przepis za mną chodził, aż wreszcie się zdecydowałem i jedynie żałowałem, że nie zrobiłem więcej(...)mleka wsypać ryż, gotować ok. 30 minut na małym ogniu, na początku od czasu do czasu mieszając, pod koniec trzeba bardzo często mieszać, żeby się nie przypaliło. Gdy ryż będzie już miękki, wyjąc skórkę, rozrobić budyń w dodatkowym mleku, wlać go do garnka i jeszcze dwie minuty gotować, żeby pudding zgęstniał. Przelać do naczynia, w którym będzie podawany

niecodziennikpary
Risotto z cukinią 56

Dopiero świeże cukinie wypatrzone w sklepie skłoniły nas do zrobienia cukiniowego risotto. Pracy jest mało, ale trzeba przygotować się na długie stanie przy kuchence, dolewanie rosołu i ciągłe mieszanie ryżu. Wszystko zajęło nam godzinę, ale zdecydowanie risotto z cukinią było tego warte. Składniki na risotto z cukinią 250 g ryżu do risotto 400 g cukinii 1 średnia cebula 1 szklanka(...)kremówką zblendować. Do głębokiej patelni wrzucić cebulę, ryż i wlać wino. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Następnie wlać porcję rosołu i nie przerywając mieszania, zredukować płyn. Te czynności powtarzać do wykorzystania całego rosołu. Do ryżu dodać zblendowaną cukinię, dorzucić cukinię pokrojoną w kostkę. Ciągle mieszając, gotować

niecodziennikpary
Deser kakaowo-bananowy na ryżu 109

kakao. cukier do smaku. Zdrowy i smaczny sprawdzi się też świetnie na śniadanie czy zdrowa słodka przekąska. 5 małych deserków 1 średni i dojrzały banan 100 gramów białego zwykłego ryżu 250 ml. wody 250 ml. mleka 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki cukru szczypta soli Mleko z wodą i cukrem zagotować, wsypać ryż doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień(...)bardzo małego. Ryż gotujemy do miękkości co jakiś czas mieszając aby się nie przypalił. Banana rozgniatamy widelcem na miazgę.( można skropić odrobiną soku z cytryny dzięki czemu zachowa swój kolor i nie ściemnieje). Ryż studzimy i miksujemy na jednolitą masę,  następnie dzielimy na dwie równe części.  Do jednej części dodajemy kakao, do drugiej rozgniecionego banana. Dokładnie

Andzia Pichci
GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 100

przede wszystkim: wybór mięsa mielonego: od indyczego po wszelakie rodzaje mięsa wieprzowego czy wołowego, dla mnie najlepsze połączenie kilku rodzajów mięs; jedni dodają ryż, drudzy nie; dodawanie suchego ryżu do mięsa lub uprzednio ugotowanego; przyprawianie: gdy jedni wybiorą tradycyjnie sól i pieprz, liść laurowy i ziele, drudzy dodadzą ulubione zioła i przyprawy, np. paprykę słodką/ostrą, lubczyk, kolendrę(...)Farsz do gołąbków Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości, studzę. Mięso wkładam do miski. Cebule obieram i kroję w drobniutką kostkę, dodaję do mięsa razem z wystudzonym ryżem. Mięso przyprawiam, mieszam dokładnie, odstawiam na kilka minut na bok. Sos pomidorowy W małym garnku na łyżce masła przesmażam pokrojone w drobną kostkę pomidory, przyprawiam lubczykiem, solą i pieprzem. Dodaję

Zasmakuj Kuchni
Risotto pieczarkowe z kurczakiem 84

mięso. Podsmażyć do zrumienienia. Przełożyć na talerz. Na patelnię dodać cebulę. Zeszklić, dodać pieczarki. Podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Jak pieczarki zmniejszą swoją objętość, wsypać ryż. Podsmażyć, aż ryż się zeszkli. Następnie wlać wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dodawać porcjami bulion. Cały czas smażyć i mieszać. Z ostatnią partią bulionu dodać usmażone mięso. Doprawić solą i pieprzem

Danka Pichci
ryżowo-ogórkowe kotlety... 136

tarta bułka 3-4 szklanki, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba jogurt naturalny 380 gram, sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie, ogórek zielony 1 sztuka  większy Ryż ugotowany w zupie ogórkowej ( wsypałam za dużo i zupa była za gęsta, więc wykorzystałam nadmiar do kotletów = POLECAM nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu w zupie ), odcedzić na sitku(...)mnie z 5 szklanek ryżu. Do odcedzonego ryżu w misce wsypać tartą bułkę, jajko (przypraw nie trzeba gdyż zupa była doprawiona), wszystko dobrze ręką wyrobić na gęstą masę. Formować kotlety okrągłe nie za grube i na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy i na talerz. Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym francuskim, ogórkiem obranym

W Mojej Kuchni Lubię
Ryż z kurczakiem i brokułem 97

kurczaka, a warzywa możemy zmieniać według własnego uznania albo w zależności od tego, co mamy pod ręką. Jeżeli nie mamy ochoty na danie z mięsem to możemy przygotować sam ryż z warzywami i będzie również smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 300 g filetu z piersi kurczaka 120 g ryżu 1 nieduża marchew 1 cebula 1 mały brokuł(...)dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz umytą, obraną, pokrojoną w plasterki marchew. Smażyć około 10 minut (można podlać odrobiną wody). Następnie dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowany ryż i brokuła. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Dodać sos sojowy i chwilę podsmażyć. Przed podaniem posypać uprażonym sezamem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Zupa z kurczakiem i ryżem 82

przygotowaną mąkę z mlekiem dodaj do gorącej zupy. Dorzuć też gotowanego lub pieczonego kurczaka, uprzednio pokrojonego dość drobno. Razem z kurczakiem dodaj ugotowany czarny ryż (możesz zastąpić go ryżem brązowym). Gotuj zupę przez 5 minut aż zagęści się. Na koniec dopraw zupę sokiem z cytryny i dodaj świeżą natkę pietruszki. Podawaj od razu lub następnego dnia. Ze względu(...)dodatek mleka przechowuj zupę w lodówce maksymalnie 2 dni. SMACZNEGO! Artykuł Zupa z kurczakiem i ryżem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Risotto paprykowe 101

około 3 minuty. Po tym czasie wlewamy na patelnię wino, mieszamy i gotujemy do odparowania.   Passatę pomidorową wlewamy do bulionu i mieszamy. Wlewamy około 1/4 płyny do ryżu, mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy do chwili wchłonięcia przez ryż całego płynu. Następnie powtarzamy dwukrotnie krok z wlewaniem bulionu – płyn powinniśmy podzielić tak aby starczył(...)dolewki, w sumie. Przed ostatnim dodaniem bulionu dodajemy do ryżu pokrojoną paprykę, dopiero wlewamy bulion, delikatnie mieszamy, zmniejszamy ogień na minimum i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.   Po całym tym czasie gotowania ryż powinien być idealnie ugotowany – jeszcze lekko na ząb, ale kremowy. Przed podaniem doprawiamy go solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki

Smaczna Strona
Azerbejdżan - Słodki płow (Şirin plov) 158

daktyli - kilka kasztanów (opcjonalnie) - purée z dyni (jako propozycja dodatku, opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Ryż przemywamy ciepłą wodą, co spowoduje wypłukanie skrobi. Płuczemy dopóki woda nie będzie przezroczysta. 2) Ryż moczymy w misce z ciepłą wodą  i 2 łyżeczkami soli przez przynajmniej godzinę. Następnie gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 7-8 minut. Po tym czasie(...)ryż odcedzamy i płuczemy. 3) Do kubka wsypujemy szafran i zalewamy około 3 łyżkami gorącej wody. 4) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy rodzynki. Smażymy przez 2 minuty, następnie dodajemy morele, daktyle i kasztany pokrojone w ćwiartki. Podsmażymy przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu, często mieszając. 5) Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ryż mieszamy

Roślinożerni urlopowicze
Risotto z krewetkami 122

przepłukany ryż, przesmaż aż się zeszkli i stopniowo dodawaj bulion (tutaj znajdziesz przepisy na domowe bulionetki - pozwolą Ci zaoszczędzić trochę czasu). Gotuj mieszając i pilnując, ile bulionu wypije ryż (w miarę potrzeby musisz go stopniowo dolewać) przez około 20 minut. 4. Oczyść krewetki i dodaj do ryżu. 5. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, a strączki groszku przekrój(...)pół - dodaj wszystko do ryżu. 6. Gotuj ryż z dodatkami jeszcze kilka minut, a przed podaniem posyp natką pietruszki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat

Z notatnika dietetyka
Risotto z gorgonzolą i kapustą (Risotto con gorgonzola e verza) 101

łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone szalotki i 2 ząbki czosnku.  Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut, mieszając od czasu do czasu. Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy, dopóki wino nie odparuje.  Do ryżu dodajemy kapustę.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu(...)napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nierozgotowany. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu.  Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy resztę masła oraz pokrojony w kostkę ser gorgonzola, mieszamy. Risotto przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty. Przed podaniem risotto oprószamy czarnym pieprzem

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania