dodatkiem dyni i lekką serową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka150 g marchwi mini lub 1 duża marchewszklanka mrożonego zielonego groszkuok. 150 g dyni, np. Hokaido1/2 selera2-3 ząbki czosnku1/2 cebuliposiekana natka pietruszki2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio1 łyżka ziół do pizzysól i pieprz2 trójkąciki sera topionego2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Umyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody(...)gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrany i pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż
Czerwień i błękitchilli z pestkami (ilość papryczki chilli zależy od tego czy lubimy ostre dania) szczypior 150-200 gram ryżu olej do smażenia sos sojowy olej sezamowy ocet ryżowy cukier 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (albo ziemniaczana) rozrobiona w gorącej wodzie Sałatka: średni ogórek zielony małe jabłko 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru WYKONANIE W woku rozgrzewamy mocno olej do smażenia(...)następnie na jeszcze mniejsze kawałki np. na pół (na jeden kęs). Dorzucamy pokrojoną kaczkę do składników w woku. Wszystko mieszamy aż utworzy się w miarę gęsty sos. Podajemy z ryżem lub makaronem chow mein. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dodatkiem może być sałatka z ogórka i jabłka. Brzmi banalnie, ale to daje ciekawy efekt smakowy. Sałatka: ogórka obieramy i kroimy w cienkie
OstryKęsżucia, w proszku, z różnymi dodatkami (ekstrakt z ananasa, witaminy A,C,E, magnez, wyciąg z zielonej herbaty). Błonnik jest substancją zawartą wyłącznie w produktach roślinnych – warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych oraz produktach zbożowych (szczególnie w otrębach, brązowym ryżu, pieczywie żytnim i razowym, płatkach owsianych). Jego spożycie powinno wynosić od 20-40 g dziennie, w przypadku
Powiedz dietom nieSKŁADNIKI 1/2 kg piersi kurczaka 1 cebula 2 dymki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki zielonej pasty curry 100ml bulionu drobiowego 400ml mleka kokosowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego pół limonki olej do smażenia 2-3 woreczki ryżu jaśminowego lub basmati PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dymkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki
Moje Kuchenne Rewelacjezawsze (czego z całego serca im życzę).Najpierw była ceremonia w kościele - piękna i bardzo wzruszająca. Później obrzucanie ryżem młodej pary, po czym udaliśmy się na piknik. Tak, tak - nie wszyscy byli zaproszeni na wesele, więc najpierw pojechaliśmy w cudowne, zielone miejsce, gdzie była muzyka, kawa, herbata i ciasto. Dopiero późnym popołudniem udaliśmy się do hotelu, gdzie odbywało się przyjęcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIntensywnie zielone i bardzo, ale to bardzo kremowe. A do tego niezwykle sycące. Letni obiad. Polecam. Składniki (na 1 - 2 porcje): 100 g ryżu do risotto 1 cebulka 300 g ugotowanego i obranego bobu 150 ml białego wytrawnego wina 200 - 250 ml bulionu Parmesan 2 łyżki oliwy łyżeczka masła sól, pieprz Wykonanie: Bób gotujemy przez 5 minut we wrzątku(...)zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Ok. 250 g bobu miksujemy blenderem. W garnku podgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy. Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino i gotujemy mieszając, aż całe zostanie wchłonięte przez ryż. Wlewamy po chochli gorącego bulionu i cały czas mieszamy. Z przedostatnią chochlą dodajemy zmiksowany bób
Sto kolorów kuchnimaszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno pokroić cebulę. Usmażyć na rumiano na oleju. Wymieszać mięso, ryż, zioła, cebulę , skórkę cytrynową. Doprawić do smaku przyprawami. Z papryk odciąć górną część tzw. ,, czapeczki". Usunąć pestki , a z ,, czapeczki" wykroić zielony środek. Nadziewać papryki farszem wkładając w każdą 4 kostki Fety. Przykryć każdą ,,czapeczką" ( ja przypinam je wykałaczką ). Ułożyć
Buniabaje w kuchniszklanki ryżu do risotto (arborio) 2 łyżki masła 1 pojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5 litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około 7 suszonych pomidorów 10 dag startego parmezanu pieprz, sól bazylia, oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy(...)końce i gotujemy około 5-6 minut na parze. Kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę oraz czosnek, uważając aby się nie przypalił. Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając aż ryż się lekko zarumieni. Dodajemy wino, cały czas mieszając, kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy około
Mania Gotowaniatrakcie grillowania przełożyć na drugą stronę. Plastry polędwicy są cienkie i 10 minut wystarczy. Polędwiczki podałem z ryżem, warzywami i owocami w sosie kwaśno słodkim. Salsa do dań z grilla. Składniki. 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt. papryka zielona 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 ananas 1 kiwi 1 pomidor 1 plater melon słodki przyprawa
Kulinarny karnet Christopherazielony kolor nie jest zbyt atrakcyjny wizualnie, ale to powód parzenia szczawiu wrzącym bulionem, który z soczyście zielonego koloru traci swój intensywny kolor. Jej wygląd mogą poprawić dodatki: kleks śmietany, jajka, oraz ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowany na sypko ryż lub domowe kluseczki. Szczaw to synonim biedy, bardzo rzadko jest uprawiany, rośnie sobie na łąkach, przy drodze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakaron ze szpinakiem i kurczakiem. Szpinak wiele osób odstrasza, ale wystarcza dodać do zielonej papki słodką śmietanę, czosnek i trochę soku z cytryny, a nabiera naprawdę
zjem to blog kulinarnyczosnku wyciśniętego przez praskę garść zielonego mrożonego groszku z marchewką Sposób przygotowania: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. D odać mięso zmielone przez maszynkę o grubych oczkach i pokrojoną w drobną kosteczkę podsmażoną na oleju cebulę, oraz ugotowany na sypko ryż. Wszystko przemieszać, doprawić solą, pieprzem
Gosia gotujeMarchewkę myjemy, obieramy i obierakiem wycinamy 4 paski, tak samo postępujemy z burakiem. Kawałek zielonej części pora myjemy i kroimy w kostkę. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż. Na najniższym poziomie w parowarze układamy pojemnik z quinoa. Na drugim poziomie na folii aluminiowej plastry schabu, na które
Parowar FacetaProsty ,smaczny, kolorowy obiad SKŁADNIKI 600g piersi z kurczaka
Moje Kuchenne Rewelacje