ryż zielony - 500 przepisów (strona:5/34)

Krewetki po tajsku 91

galangal, kmin, limonka)250 g krewetek1 cukinia kilka liści miętynatka pietruszkiryżPrzygotowanie:Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zieloną pastę curry i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy krewetki i dusimy, aż się ugotują. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię. Całość trzeba zagotować. Podajemy z ryżem, posypujemy posiekaną pietruszką i miętą

Smakowity Blog Kulinarny
Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto 175

białego wina 750 ml bulionu warzywnego 150 g zielonego, mrożonego lub świeżego, groszku łyżka masła 25 g startego, długo dojrzewającego sera pesto: listki z jednego pęczka bazylii garść migdałów spora garść startego sera długo dojrzewającego ząbek czosnku, posiekany oliwa sól, pieprz Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy ryż i dalej smażymy by wchłonął tłuszcz i się(...) wchłonie poprzednią. W połowie smażenia dorzucamy rozmrożony groszek. Składniki pesto, oprócz oliwy, miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem. Do zielonej papki wlewamy cienka strużką oliwę i dalej blendujemy aż do otrzymania konsystencji jaka nam odpowiada. Gdy ryż wchłonie cały bulion zestawiamy rondel z ognia. Dodajemy ser i masło, ew. doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy udekorowane

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 398

sera i tak powstała ta pyszna sałatka. składniki: 1 średni słoik marynowanych pieczarek (700ml) 1 słoiczek zielonej fasolki szparagowej  (500 ml) 1 puszka czerwonej fasoli 1 woreczek brązowego ryżu 250 g żółtego sera 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki majonezu Ryż ugotować, osączyć i wystudzić. Czerwoną fasolę przepłukać i osączyć na sicie. Zieloną fasolkę konserwową pokroić

Monia miesza i gotuje
Pilaw z jarzynami 92

dodajemy jej więcej, gdyż ryż ma mieć konsystencje raczej sypką i niż mokrą, czy papkowatą. Czas gotowania zależy od twardości ryżu. Najlepiej po 10 minutach sprawdzić, czy jest wystarczająco miękki. Należy też zwrócić uwagę na kleistość ryżu. Jeśli jest zbyt lepki, dobrze go po uduszeniu pozostawić bez przykrycia na pewien czas, np. na czas duszenia jarzyn :) W osobnym garnku(...)wolnym ogniu, pod przykryciem, co pewien czas mieszając, do czasu aż marchewka będzie miękka, czyli około 5 minut. Jarzyny zdejmujemy z ognia i mieszamy z ryżem. Na koniec, przed podaniem dodajemy zieleninę, czyli zielone części jarzyn, tzw. „nać”, która sprawia, że smak i zapach pilaw staje się bardziej wyrazisty. Ja miałam mrożoną pietruszkę, ale śmiało można dodać świeżej

Smakowy Raj
KALAFIOROWO-BROKUŁOWA Z RYŻEM 254

ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! Składniki: pół kalafiora pół brokuła 3 marchewki 1 pietruszka łodyga selera naciowego kawałek selera sól śmietana 12% koperek woreczek ryżu Wykonanie:Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko osolony bulion. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je i bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy do niego różyczki kalafiora(...)brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem

Walijskie Pichcenie
Ryżowa zapiekanka z kurczakiem 468

stwierdziłabym nawet że dobra alternatywa dla niezapowiedzianych gości ! ;) Składniki : 2 woreczki ryżu 1 cała pierś z kurczaka 250ml śmietanki 30% 100g żółtego sera 1 zielony ogórek szklarniowy sól pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie :  Ryż ugotować - najlepiej, żeby nie był rozgotowany . Pierś z kurczaka umyć osuszyć i  pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie - tak by mięso było białe na wierzchu

Garnkowe fanaberie
Zupa pomidorowa na rosole. Porosołowa błyskawiczna pomidorówka. 161

śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok.2-3 minuty. Jeśli jest potrzeba to doprawiam sosem sojowym, lub domową wegetą. Taką pomidorówkę podaję najczęściej z ryżem lub drobniutkim makaronem, posypaną zieloną pietruszką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zielone curry z kurczakiem 188

jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Sok z limonki dodajemy dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie zmieni smak z kwaśnego na gorzki. Curry

My Culinary Art
Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową 235

treningi. Co wieczór o 19 przygotowywałam posiłki na drugi dzień by zaoszczędzić czas i udało się. W szkole pojawiałam się z pojemiczkami zapełnionymi sałatką lub kurczakiem, ryżem i warzywami + do tego zielona herbatka lub kawka. Od razu przyjemniej siedziało mi się w szkole. Multum sprawdzianów, ale jestem z siebie dumna bo żadnego nie zawaliłam, a niektóre napisałam wręcz zadowalająco

Czarnawisienka
Ryba w mleczku kokosowym 141

sosu sojowego 1 suszony liść limonki kaffir (lub skórka starta z limonki) sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeża kolendra lub szczypiorek do posypania czerwone lub zielone chili do posypania (opcjonalnie) ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły) Przygotowanie kokosa: Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię lub wok. Włączamy średni ogień i prażymy wiórki, cały czas mieszając łopatką

Poezja smaku
Zielone curry z kurczakiem 158

jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego

Tajskie smaki
Roladki z kurczaka z cukinią i serkiem Ricotta 147

Moja propozycja na niedzielny obiad, to roladki z kurczaka z cukinią nadziewane pomarańczową papryką, serkiem Ricotta, zielonymi oliwkami nadziewanymi anchois i aromatyczną bazylią, podane z kolorowym ryżem doprawionym awokado z bazylią i oliwą z oliwek. Pychota!!! Aromatyczne i przesmaczne danie, niezbyt kaloryczne - POLECAM!!!SKŁADNIKI pierś z kurczakapomarańczowa paprykabazylia świeżazielone oliwki nadziewane anchoiswłoski serek Ricottaoliwa z oliwek i masłosól(...)plasterku cukinii układamy kurczaka, łyżkę  serka, i cieniutkie paseczki papryki, zawijamy, nakłuwamy szpikulcami. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 45 minut. Ryż gotujemy, awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną bazylię i płaską łyżeczkę solonego masła. Mieszamy z ryżem.    Życzę Smacznego!!! pozdrawiam cieplutko ;-))))     Zachęcam do zaznaczania reakcji

SMYKWKUCHNI
Sushi z wędzonym łososiem 98

pomidory ok. ½ zielonego ogórka lub awokado Sos sojowy Wasabi (ostry, zielony chrzan) Imbir marynowany ew. Zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie                    Dodatkowo: Mata z bambusa pałeczki Na początek gotujemy ryż. Przed gotowaniem kilka razy przepłukujemy go w wodzie, do momentu aż będzie

Smakowy Raj
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 240

dzień ;) Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki, i wpadłam na myśl, żeby zrobić ryż, ale inaczej niż na sypko. Kulki ryżowe:półtorej szklanki ryżu,2 jajka,3 średnie marchewki,mały pęczek zielonej pietruszki,1 łyżeczka kurkumy,sól, pieprz, ostra papryka,mąka ziemniaczana do obtoczenia kulek.Ryż podzielić na połowę. Jedną część ugotować w osolonej wodzie, drugą

Codzienna kuchnia niecodzienna
RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. 187

kolejną sezonową propozycję, gdyż risotto z groszkiem zielonym, prosto z własnego przydomowego ogródka. Słodki, jędrny i jeden z moich ulubionych sezonowych warzyw. Nadaje się do naprawdę wielu dań i czyni z nich coś pysznego.Risotto nie powinno być z brązowego ryżu. Po pierwsze, z zasady. Po drugie - z wygody. Ryż brązowy przez to, że nie jest łuskany, potrzebuje o wiele(...)tego wyjdzie. Wyszło naprawdę smaczne, pomijając fakt długiego stania w kuchni.   RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. /własny;/ 4-6 porcji 3 woreczki brązowego ryżu 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeży) sól, pieprz 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego Ryż płuczę na sicie

W kuchni Karmel-itki