przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, skrapiamy maggi lub sosem sojowym smażymy do miękkości mięsa (można delikatnie podlewać wodą), karkówkę podajemy na półmisku np. z zieloną sałatą, ryżem, dip w osobnym naczyńku
Kuchnia BeatyZa oknem i na termometrze lato :) Ale ciągle jeszcze mamy wiosnę i dlatego weekendowo proponuję wiosenną sałatkę, która przepięknie pachnie ;)Za przepis dziękuję Justynce;) A za
Lawendowe Niebozapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną sałatą .Smacznego!Uwagi: Przepis oryginalny przewidziany był do zrobienia w wolnowarze. Tym razem postanowiłam zrobić metodą tradycyjną
Stare Garyszlachetna i delikatna rybka, że nie sposób jej nie lubić. Staram się, żeby chociaż raz w miesiącu królował na moim stole...Tym razem w otoczeniu ryżu i zielonej fasolki z wodySkładniki:600 g łososia 2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 seler naciowysólpieprz białyliść laurowyziele angielskieodrobina cytrynyWykonanie:Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli
Walijskie Pichceniedodać mleko kokosowe i dusić, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty aromatyczny sos Odrobinę posolić, dodać bazylię - wymieszać, pogotować chwilę razem Ja podawałam to danie z ryżem i zieloną sałatą na słodko. Całość nadaje się na małe przyjęcie, całkiem oryginalne i smaczne danie. Na obiad świąteczny pasuje również
Proste Potrawynajlepiej! Dzisiaj bardzo prosty choć dla cierpliwych przepis na risotto ze szparagami przygotowany na cydrze lubelskim a nie na białym winie. Wyszło obłędne! Szczerze polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: - pęczek zielonych szparagów - ryż jaśminowy - sól, pieprz - masło - 150 ml cydru lubelskiego - woda - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku WYKONANIE: - przygotuj dość spory garnek, ustaw go na kuchni na małym ogniu
SMYKWKUCHNIszczypiorku szczypta białego pieprzu sól przepis Zieloną paprykę wydrążamy z ziaren, oczyszczamy i kroimy w paski, cebulę kroimy w kostkę a szczypiorek drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebule oraz pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy do momentu aż papryka zmięknie. Do garnka wlewamy gorący wywar z warzyw, wsypujemy opłukany ryż i gotujemy go do miękkości. Do ugotowanego
Smakowite Daniaogóle pomińcie. Składniki: 250 g obranych krewetek 1 marchewka 1/2 sztuki zielonej papryki 1/2 sztuki papryki chili 1 ząbek czosnku masło do smażenia 1 szklanka ryżu basmati 1 jajko sok z cytryny sól, pieprz sos sojowy curry do dekoracji: posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia 1. Ryż opłukać. Do rondelka wlać szklanki wody, posolić ją i dodać ryż. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. 2.Warzywa obrać i umyć. Marchewkę pokroić w dosyć cienkie słupki, zieloną paprykę w drobną kostkę a papryczkę chili bardzo mocno posiekać. 3. Rozgrzać odrobinę masła i przesmażyć na nim marchewkę. Gdy zmieni ona kolor dodać paprykę i papryczkę chili. Wszystko ze sobą przesmażyć. 4. Krewetki przemyć. Do garnka
Ugotowaćrównież spróbować z pieczonymi ziemniakami bądź po prostu z chlebem (zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka)Składniki na 3 osoby:2 piersi z kurczaka2 woreczki ryżu dzikiego1 słoik sosu(...)tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 15 minut). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po ok. 10 minutach na patelnię dodajemy mieszankę warzyw mrożonych i całość smażymy przez
Emcia Pichcitrakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej, posolonej wody wsypałam 1 szklankę białego ryżu. Ryż gotował się tak jak makaron, ( często go mieszałam) gdy był
Proste Potrawybazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf)świeża natka pietruszki Wstawiamy wodę na herbatę. Do kubka wkładamy 2 torebki herbaty zielonej liczi i zalewamy wrzątkiem. Parzymy 5 minut. W tym czasie pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kładziemy do głębokiego naczynia.Po 5 minutach zalewamy ją herbatą, żeby cała się przykryła i odstawiamy(...)kroimy świeżą natkę. Pierś obsypujemy pieprzem czarnym, przyprawą do dań słodkich w młynku i posypujemy świeżą natką.Filet wstawiamy również na tacce z folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż na 2 poziomie i zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan. Na 3 poziom parowaru wstawiamy tackę z pestkami owocu.Włączamy parowar
Parowar Facetaszklanka- mleko – 220 ml- jajko – 2 szt- olej – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – szczyptaFARSZ:- ryż ( basmati ) – 150 g- papryka czerwona – 100 g- papryka zielona – 100 g- świeża bazylia – 1 pęczek- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy.Smażymy duże naleśniki.Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Ryż
Ostra na Słodkokolejny, mocno bazyliowy efekt "czyszczenia" przeze mnie lodówki i spiżarki :)Składniki:- 200 g ryżu- 200 g zielonych oliwek - puszka sardynek w oleju- kilka listków świeżej bazylii - saszetka oleju Kujawski z bazylią i czosnkiem - sól, pieprz, chilli, bazylia suszona Na początku musimy ugotować ryż - najlepiej na sypko, wtedy nie będzie taki kleisty, jak ten z woreczka. Proporcja standardowa - wody
Kulinarne zapędy KokosaDlatego też połączyłam ją z chrupiącą panierką, z kurczakiem i ryżem. Zapraszam na zieloną ucztę ! SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka szpinak pół cebuli, 2 ząbki czosnku 4 plastry szynki prosciutto 100 gram fasoli szparagowej mrożonej 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej ryż KURCZAK Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie
Mój Smak na Życie...czasem dobrze zjeść. Zwłaszcza, że okazja temu sprzyja. W końcu podwójnie urodzinowy obiad do czegoś zobowiązuje! Dzisiejszy wpis nie będzie może spektakularny pod względem kulinarnym. Zamieszczam
bastalenaMojej córce bardziej smakowała wersja bez pomidorów ( i taką zrobię następnym razem ), ale i tak sos miał fajny, oryginalny smak. Dodatkiem była zielona sałata i ryż, choć to danie można jeść bez ryżu . Sałatę polałam olejem Rzepakowym zmieszanym z sokiem z cytryny :) Smacznego! Olej wykorzystałam do obiadu dwukrotnie, zrobiłam też szybką marynatę. Olej RZEPAKOWY wykorzystałam
Proste Potrawycałym daniem i niesamowicie chrupiącą cebulką. Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem Składniki na 2 porcje: 250g czarnego ryżu (u mnie Venere Gallo). 2 dzwonki świeżego łososia 300 g słodkiego zielonego groszku( u mnie mrożony) 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Sól, pieprz, natka pietruszki, ew. warzywko Wykonanie: Gotujemy(...)aromatyzujemy go na patelni, na której wcześniej smażyliśmy łososia. Przy pomocy okrągłej foremki na risotto, formujemy coś na kształt małego tortu. Na dno kładziemy czarny ryż, następnie kawałeczki łososia i zielony groszek. Dekorujemy pietruszką. Przepis bierze udział w konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. (*) Czarny ryż
Mia Cucina Sofieta