ryż zielony - 500 przepisów (strona:8/34)

Risotto z kiełbasą i papryką 150

uzyskania perłowego koloru i zalanie ulubionym bulionem na którym ugotujemy ryż.   Risotto z kiełbasą i papryką  SKŁADNIKI: 100 g ryżu risotto 500 ml bulionu warzywnego 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 cebula biała 200 g kiełbasy podwawelskiej olej szczypiorek sól pieprz 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiamy masło dodajemy ryż

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak w sosie śmietanowym z brokułami i zielonym groszkiem 310

woreczek mrożonego groszku. Chwila myślenia i buszowania w sieci i mam pomysł na obiad. Żeby zachować pozory zdrowego odżywiania, kurczaka podałam z brązowym ryżem. Składniki: pierś z kurczaka kilka różyczek brokuła garść mrożonego zielonego groszku mała śmietana 18% sól, pieprz zioła prowansalskie  słodka papryka łyżka oleju Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, dodać łyżkę

Pasja Smaku
Zielone curry z kurczakiem, krewetkami i trawą cytrynową 212

pióra, czosnek w plasterki a imbir ścieramy na tarce. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju lub rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowane składniki. Smażymy ok. 1 minuty po czym dodajemy zieloną pastę curry - smażymy kolejne 3 minuty. 2. Do woka dodajemy mleko kokosowe, łodygi trawy cytrynowej rozgniecione nożem (lub rozbite młotkiem jeżeli będą wyjątkowo oporne), mieloną kolendrę, olej sezamowy i doprowadzamy(...)dodajemy sos rybny i gotujemy 3 minuty. 4. Curry przekładamy do miseczek, posypujemy pokrojoną w krążki papryczką (bez pestek) i liśćmi świeżej kolendry. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Zapraszam do wypróbowania prostszego przepisu na zielone curry z kurczakiem (klik

Tajskie smaki
Czerwony ryż zasmażany z warzywami i indykiem 178

czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Swój ryż przygotowałem z warzywami i kawałkami piersi indyka. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka czerwonego ryżu kawałek piersi indyka (ok. 300-400 g) 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 spore czerwone papryki 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku olej (użyłem tego

W SMAK
Pyszne i kremowe risotto :) 273

ryżu risotto;  2 łyżki masła;ok. 150 ml białego wytrawnego wina;filet z kurczaka;200 g pieczarek;papryka czerwona i zielona;cebula;sól, pieprz; 250 ml bulionu drobiowego. Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej patelni smażymy pokrojone w kostkę

Miksturownik
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 226

Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć aż do odparowania. Następnie dodać zielony groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. chwilę smażyć. Potem dodać ryż, wymieszać i zalać bulionem. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki. . Gdy ryż jest gotowy zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy starty

Bon Appetit Małgorzaty
WIEJSKIE RISOTTO 156

jeszcze swoje ulubione warzywa i będzie jeszcze smaczniej !Składniki:200g ryżu długoziarnistego150 g kiełbasy np.podwawelskiej1 papryka czerwonapół puszki kukurydzypół puszki zielonego groszku1 cebula1 litr bulionu warzywnegosól , pieprz do smakuWykonanie:Kiełbasę kroimy w plasterki, przesmażamy na rumiano, dodajemy ryż, podsmażamy ok 2minut dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulkę. Smażymy ok 3 minut, dolewamy bulion, doprawiamy do smaku solą

Z Majeczką w kuchni
Risotto ze szparagami 159

zielonych szparagów 6 łyżek masła 1 średnia cebula 10 dag żółtego sera  sól, pieprz Wykonanie: Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować na parze lub w garnku z wrzącą wodą. Ostudzić i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Główki szparagów pozostawić w całości. Na patelni roztopić 3 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż

Pasja Smaku
Sushi! 199

sól, cukier do doprawienia ryżu - łosoś wędzony - łosoś świeży - sos sojowy bez konserwantów -paluszki krabowe - kawior czarny - ogórek zielony - serek śmietankowy - imbir marynowany - kasza jaglana - norii  - wasabi Tym razem zrobiłam dwa rodzaje sushi, takie normalne jak zawsze z łososiem i ryżem, i drugie totalnie inne a mianowicie z kaszy jaglanej ;-) tak tak kaszy jaglanej i powiem(...)jest extra! Fajny patent na to jak zabierzecie sie za robienie sushi maków w domu a nagle okaże się że brakuje Wam ryżu. Spróbujcie jeżeli lubicie nowości nie zawiedziecie się! Sposób wykonania sushi: 1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie. 2. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie. 3. Zrób zaprawę do ryżu

SMYKWKUCHNI
Dietetyczny łosoś na sposób azjatycki 195

szklanka ryżu (+ 1 łyżeczka soli) 1 papryka 1 czerwona cebula 200g ananasa świeżego lub z puszki 1 mała puszka zielonego groszku 2 łyżki sezamu 2 łyżki słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka oleju Sos sojowy Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, tzn. około 10-12 minut od zawrzenia, ale najlepiej go pilnować i co pewien czas przemieszać

Smakowy Raj
Domowe SUSHI :D 194

sushi4 łyżeczki Octu ryżowego1,5 łyżeczki Cukru i pół łyżeczki soli1 Ogórek zielony albo 1 awokado1 Twarożek typu philadelphia100 Wędzony łosośWasabi – japoński zielony, bardzo ostry chrzanMarynowany imbirSos sojowyjasny i czarny sezam do ozdobyPałeczki i ostry nóżRyż:Ryż moczymy około pół godziny w wodzie. Następnie ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 164

bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawę sumak, czosnek niedźwiedzi, pieprz, odrobinę przyprawy Kucharek. Całość dobrze wyrobić. Liście botwinki umyć. Blanszować  kilka sekund(...)minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn  zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać  do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec  dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką,  przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą 441

The post Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Zielona zupa z pieczoną gęsią 202

tego, co nam zostanie z wielkiego ptaka.   Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4   Składniki:125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu,1 l bulionu,450 g mrożonego groszku,4 liście zielonego jarmużu,1 cebula,2 ząbki czosnku1/2 serka mascarpone,600-800 g pieczonej gęści (razem ze skórą),1/2 pikantnej papryczki,1/3 łyżeczki suszonej bazylii,1/3 łyżeczka

SzczyptaSmaQ
Zupa 5 smaków 174

papryka- 1 zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka z rosołu- prażona cebulka- natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki  pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki

mojewypiekiinietylko