ryż zielony - 500 przepisów (strona:11/34)

Sałatka makaronowa 1569

schabowego, bo taka kombinacja najbardziej nam smakuje. Z składnikami można eksperymentować i dodać co kto lubi. Składniki: 120 g makaronu w kształcie ryżu 0,5 papryki świeżej 3 łyżki kukurydzy z puszki 10 cm  zielonego ogórka sałatkowego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej

Ala piecze i gotuje
Minestrone 178

minestrone. Najlepiej Wam to wytłumaczy ...Wikipedia ! Minestrone - zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach

Z Kuchni Do Kuchni
Leczo 158

mogło się obyć bez lecza :)  Najczęściej podaję leczo z plackami ziemniaczanymi, ale jeśli wolicie lżejszą wersję, to może być też z ryżem :) Składniki 1,2 kg pomidorów, 1,2 kg papryki (czerwonej, żółtej, zielonej), 0,6 kg cebuli, 0,5 litra przecieru pomidorowego, 0,5 kiełbasy z szynki, 1 łyżka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżka cukru

Delicious Titbits
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 175

600ml bulionu (można uzupełnić wodą, łącznie musi być 1200ml płynów)- 3 cebule- 5 ząbków czosnku- 1kg cienkich, zielonych szparag (2 pęczki)- sól i pieprz do smaku+ dodatkowo:- ok.1 szklanki mleka ryżowego (do gotowania szparag) - nie trzeba- olej kokosowy bezzapachowy do podsmażenia ryżu (lub masło)- trochę parmezanu lub startego cheddara (nie trzeba)- szczypior do posypania dania (nie trzeba)- chili w młynku(...)mlekiem odlać. Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego (ok.2-3 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Do warzyw na patelni wsypujemy ryż i smażymy mieszając aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy gorący bulion (gdy mam go mniej, to po prostu rozcieńczam go z wodą, ważne by łącznie z mlekiem było 1200ml płynów

Smaczne Zdrowe
Najlepsze sushi - futomaki z melonem 220

inspiracji. Najczęściej przygotowywanym przeze mnie japońskim daniem jest oczywiście sushi. Uwielbiam eksperymentować i używam różnych, niekoniecznie japońskich dodatków. Np. kiedyś wymyśliłam, że zamiast ogórka czy awokado lepszy będzie świeży zielony melon. Wszystkim tak bardzo zasmakowała ta wersja, że stała się naszym absolutnym nr 1. Chociaż mam książki z setkami przepisów na sushi, na razie domownicy nie zgadzają się na większe(...)przepadacie za smakiem wodorostów nori, mamy też wersję nigiri, którą samodzielnie przygotowała moja 5-letnia córeczka :) Składniki: ryż do sushi 1 szklanka woda 1,5 szklanki ocet ryżowy lub jabłkowy 2 łyżki sól 0,5 łyżeczki cukier 1,5 łyżki zielony podłużny melon 1 plaster łosoś (może być wędzony) około 100g ser śmietankowy w plastrach np. paprykowy kilka plasterków

głodny alergik
Paella de verduras (wegetariańska) 213

cebula 1 papryczka chilli oliwa 1 nieduża cukinia 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 200 g sezonowych warzyw (u mnie zielona fasolka i groszek, może być np. bób) szczypta szafranu 1 łyżeczka wędzonej papryki pimenton 200 g ryżu do paelli np. bomba lub, jako zamiennik, do rissotto, np. arborio lub carnaroli 600 ml wody lub bulionu warzywnego sól, pieprz(...)papryką wędzoną. Dolej wodę lub bulion, wymieszaj i duś 20-30 minut (jest to szczególnie ważne, gdy dodajesz wodę, ponieważ musi ona nabrać smaku od warzyw, dzięki temu ryż będzie smaczny, jeżeli dodasz bulion możesz smażyć warzywa krócej). Spróbuj i dopraw sofrito (czyli warzywa) solą i pieprzem. Podpraż ryż na suchej patelni przez 20 sekund, po czym rozprowadź

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 133

zielone. Jako dodatek nasze ulubione grzanki z pomidorami, sałatka i sos czosnkowy z siekanymi liśćmi selera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy.   Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek ryżu parboiled 1 marchewka 1/4 selera 1 mała kalarepa pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, ostra papryka Gotujemy w lekko osolonej wodzie woreczek ryżu razem z łyżeczką(...)kurkumy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w międzyczasie marchewkę i seler ucieramy na tarce o małych oczkach. W misce mieszamy ryż z warzywami i doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Możecie skropić delikatnie farsz sosem sojowym, jeżeli będzie dla Was zbyt mało słony. Teraz papryczki pozbawiamy górnej części i wyrzucamy gniazda nasienne. Farsz nakładamy do papryk i układamy na blaszce

vegetanie
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 246

można je podawać na różne sposoby. Klopsiki można również przygotować na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym oraz klopsiki z ryżem.  Klopsiki w pikantnym sosie lutenica są też lekkie i puszyste, do tego szybkie w przygotowaniu. A najważniejsze, że klopsiki są bardzo smaczne, a ten sos lutenica  jest jednym z najlepszych(...)dokładnie w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony, Dodajemy do podsmażonych klopsików sos lutenica, ajwar, rozkruszone ziele angielskie, rozgniecione ziele, zielony pieprz i dusimy na małym ogniu 15 minut, aż sos zgęstnie, podajemy z ryżem, natką pietruszki. Smacznego. The post Klopsiki w pikantnym sosie lutenica appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Burgery z zieloną soczewicą 132

moje szafki kuchenne pękają w szwach i można w nich znaleźć różne ryże, kasze, makarony, mąki, otręby, cukry, fasole i... i soczewicę. Zarówno czerwoną jak i zieloną. Tym razem zielona się bardziej do mnie uśmiechnęła i powędrowała na nasze talerze.Burgery z zielonej soczewicy są bardzo smaczne, sycące i doskonale nadają się czy to właśnie do bułki

Pora coś zjeść
Ratatuj- Ratatouille 335

lubi 'przekładańca':)Dodatkowo zapiekłam z mozarellą i podałam z pęczakiem, ale Wy możecie użyć inny ser (albo i bez), zamiast pęczaku-ryż, albo podać z grzanką np.czosnkową- jak wolicie.* bakłażan- 1 szt.* cukinia zielona- 1 szt.* cukinia żółta- 1 szt.* papryka czerwona- 1 szt.* pomidory- 4 szt.* cebula- 1 szt.* czosnek- 1 ząbek* oliwa* przyprawy: tymianek, bazylia, sól

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak w sosie miodowym 525

rozgrzanym oleju przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do składników na patelni. Na koniec dodać zielony groszek.3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut.4. Danie podawać z ryżem lub makaronem ryżowym

Pasja Smaku
Risotto ze szpinakiem 154

Witajcie!Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto.Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem! Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu

Pora coś zjeść
Paprykowy kurczak na ryżu 2104

średnia cebula;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia, zielona papryka;1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;300 g białego ryżu;1 płaska łyżka curry;Pieprz;Sól;250 ml + 125 ml zimnej wody;1/4 pęczka natki(...)przy czym do wody, w której będzie gotowany, dodać łyżkę sproszkowanego curry. Odcedzić.Na dno podłużnego naczynia lub na każdy talerz oddzielnie układać zabarwiony na żółto od curry, gorący ryż. Na ryż wyłożyć kurczaka z sosem. Wierzch oprószyć posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 dorosłych osób.Można użyć papryk

Gospodyni Miejska
Bengalska ryba po polsku. 149

Czego tu "nie" trzeba? -ryba; u mnie solidny kawał dorsza -mleko kokosowe 400ml -gorczyca w ziarnach biała -2 chilli zielone -kurkuma -kolendra w liściach i w ziarnach -kardamon -czosnek -kmin żymski -cynamon -imbir -gałka muszkatołowa -anyż -rodzynki -miód -sól -ryż jaśminowy, dziki i czerwony, ugotowany na pół twardo Najważniejsza jest baza do ryby. Pasta w zasadzie. Nie jest łatwo(...)przyrządzić i to kwestia cierpliwości raczej niż trudności w przygotowaniu. Potrzebujemy dwie łyżki ziaren gorczycy i chilli zielone na początek. Ucieramy te dwa składniki w moździerzu do momentu uzyskania jednolitej papki, co jakiś czas podlewając kroplą wody. Później dodajemy sypkie w/w składniki po szczypcie. Dalej ucieramy. Dodajemy świeżych liści kolendry i ostatecznie ucieramy na jednolitą masę. U mnie wyszło piekielnie

BaRepas
Jambalaya 291

Jest przepyszna- a córka powiedziała że zapach kojarzy jej sie z .....leczo :) PolecamZaczynamy:  Składniki:2 łyżki oleju2 cebule1 zielona paprika2 zielone łodygo selera3 ząbki czosnku2 łyżeczki papryki500 gr filetów z kurczaka100 gr kabanosów1 puszka pomidorów450 gr ryżu długoziarnistegook 800 ml bulionu kurczakowego  1 łyżeczka oregano2 liście lauroweszczypior, natka pietruszkisol I pieprzWykonanie:Na rozgrzanym oleju, na średnim gazie, smażymy(...)Dodajemy łyżeczkę papryki. Następnie kabanosy I pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smażymy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, oregano, liść laurowy. Mieszamy do zagotowania. Dodajemy ryż I zalewamy bulionem. Pod przykryciem "dusimy" od czasu do czasu mieszając około20-25 min. Aż ryż będzie miękki.Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Wrzucamy pokrojoną pietruszkę

Smaki Edyty
Paella mixta 160

przyprawy do paelli sól olej do smażenia 1 cytryna Wykonanie: Najpierw robimy sofrito, czyli smażoną bazę do naszego dania. W skład sofrito wchodzi: cebula, czosnek, pomidor i zielona papryka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, Gdy cebula się lekko zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Wszystko dusimy na małyn ogniu(...)minut i przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy znowu olej i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dorzucamy sofrito i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oleju jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy fasolkę pokrojoną

Kulinarne przygody Gatity