ryż zielony - 500 przepisów (strona:6/34)

Poniedziałkowy "fit" - papryki faszerowane 176

indyka i ryż brązowy. Papryki wybierajmy duże i w ulubionych kolorach. Papryki faszerowane SKŁADNIKI: 3 papryki 250 g mięsa mielonego z indyka 100 g ryżu  sól 1 duża cebula pieprz pół pęczka zielonej pietruszki oliwa kostka rosołowa lub szklanka bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Papryki myjemy, ścinamy wierzch i usuwamy pestki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sezonowe quesadillas i CTK 197

cukinii. Dodatek wędzonej papryki gwarantuje bardzo oryginalny smak. Oczywiście możesz eksperymentować z nadzieniem, dodać ser, itp. Pozostały farsz (po nadzianiu tortilli), można zjeść następnego dnia z ryżem lub kaszą. Składniki: 2-3 garści zielonej fasolki, drobno pokrojonej olej 1-2 cebule 7-8 pieczarek, drobno pokrojonych 1 cukinia, pokrojona w cienkie plastry wędzona papryka: ostra i słodka sól 4 tortille

Qlinarnie i Qlinarnie
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 165

porcjiprzepis z książki Łatwa kuchnia śródziemnomorska, Claudia RodenSkładniki: 8 łyżek oliwy 1/2 kg cebuli, pokrojonej na pół a następnie w cienkie talarki 250 g zielonej lub brązowej soczewicy* 250 g długoziarnistego ryżu (u mnie basmati) sól, pieprz * soczewica czerwona nie nadaje się, gdyż rozpadnie się w czasie gotowania Przygotowanie: Rozgrzej 4 łyżki oliwy na dużej patelni i wrzuć na nią(...)garnka, zalej 1 l. wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut (nie dodawaj soli, bo soczewica może się wtedy rozgotować). Do gotującej się soczewicy dodaj ryż, połowę usmażonej cebuli (pozostałą część smaż dalej), sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak na prażonym ryżu z pietruszkowym pesto 192

cytryny, 200 ml bulionu, 100 g ryżu okrągłego brązowego, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, 1 łyżka kapary, 50 g startego parmezanu, młody groszek zielony, szczypiorek, sól himalajska, pieprz kolorowy świeżo zmielony.  Przygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą i pieprzem,  obtaczamy w igiełkach tymianku i posiekanego rozmarynu. Dodajemy skórkę z cytryny i odstawiamy(...)oleju, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Uduszonego kurczaka przed podaniem delikatnie podsmażamy na oleju, do uzyskania złotawego koloru. Na talerzu układamy ryż połączony z  pesto, a na nim kurczaka. Dodajemy zielony groszek i uduszoną w mięsie czerwoną cebulę. Całość ozdabiamy zieloną pietruszką i szczypiorkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Maki sushi w dwóch smakach i nigiri sushi - najprostsze 284

posmarować wasabi).  Najpierw obok siebie, a potem awokado na łososiu i odwrotnie. Zwijamy sushi za pomocą maty bambusowej od strony z nadzieniem do strony bez ryżu. Maki sushi z marchewką i zielonymi szparagami: marchew obieramy i kroimy w słupki, ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy ok. 3 min. w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, doprawiamy pieprzem i grillujemy krótko

chwile dla mnie
Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino 131

risotto, a wręcz sypki. Mi osobiście bardzo smakuje, choc Mama stwierdziła, że woli wersję tradycyjną z ryżem arborio. Ja jednak polecam , bo idealnie się moim zdaniem komponuje z chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino     5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu

Gosia gotuje
Sałatka z ryżem i łososiem w sosie koperkowym 351

robi i fajnie smakuje.  składniki: 1 woreczek ryżu, u mnie paraboliczyny 2 puszki polędwicy z łososia w sosie koperkowym SuperFish Prestige 1 duży zielony ogórek 2 łyżki posiekanego koperku świeżo zmielony kolorowy pieprz Ryż ugotować i wystudzić. Do ryżu dodać zawartość obu puszek razem z sosem koperkowym. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać

Monia miesza i gotuje
Moros y cristianos/ Maurowie i chrześcijanie 209

została nam na później :)Składniki na 4 duże porcje:400 g fasoli czarnej100 g białego ryżuPół cebuliPół papryki czerwonejOreganoSólCzosnekPieprz zielony lub ziołowyOliwaPrzygotowanie:Fasolę opłukać i namaczać całą noc w wodzie. Następnego dnia gotować przez ok. godzinę aż zmięknie. Ryż gotować zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy na drobniuteńką kostkę. Wrzucamy

Czarnawisienka
Lekki rosołek z kurczaka 154

poście.Zapraszam.Składniki na 4 porcje4 kości z nóżek kurczaka + 4 grzbiety2/3 małe marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 cebula1/1,2 l wody sól,pieprz1 listek laurowy2/3 ziarenka ziela angielskiegogałązka lubczykunatka zielonej pietruszkiWykonanieopłukane kości włożyć do garnka i zalać zimną wodą.Dodać sól i doprowadzić do wrzenia.Powstałe szumowiny zebrać łyżkądodać umyte warzywa, listek laurowy,ziele angielskie i gotować na bardzo małym(...)życ do rosoługotować mięso do miekkości na bardzo małym ogniu,około 1 godzinypo ugotowaniu doprawić do smaku sola i ewentualnie odrobina pieprzu.Podawać z makaronem,ryżem lub  kostką z kaszy manny posypujac zieloną pietruszką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kukuryku w Meksyku 189

tortille 1 pierś z kurczaka 100 g ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli groszek zielony 250 ml rosołu drobiowego lub warzywnego starty żółty ser przyprawy (wedle uznania) 1 łyżka oliwy Kostkę rosołowa rozpuściłam w szklance wrzątku.  Do garnka wsypałam ryż, zalałam bulionem i odstawiłam do napęcznienia.  Kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na łyżce oliwy

bastalena
Pilaw z mięsa mielonego 201

porcję wtedy do pół łyżeczki. Myśle , że to danie może się stać ulubionym daniem w naszej kuchni.* Pasta curry- mamy trzy rodzaje- żółta- najmniej ostra, zielona- średnia I czerwona bardzo ostra. Składniki : 3/4 szkl ryżu basmati250 gr mięsa mielonego100 gr fasolki szparagowej100 gr kukurydzy ( baby )200 gr pieczarek1 kiełbasa - podwędzana1-2 łyżek pasty curry 1 cebula2 łyżki oleju400 ml rosołu(...)Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki- smażymy następne 2 min. Dodajemy mielone- obsmażamy by mięso nie było rózowe.W międzyczasie na patelni obsmażamy pieczarki.Dodajemy paste curry- mieszamy. Wrzucamy ryż. Odsmażamy ryż ok 2 min. Dolewamy bulionu kurczakowego, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 10 min.  Po 10 min dodajemy kukurydzę I fasolkę. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy

Smaki Edyty
Sałatka z ryżem i fetą 377

będzie smakować. Składniki: 3/4 szklanki ryżu, 2 pomidory, papryka, 1/4 puszki kukurydzy, 1/2 główki cebuli, 3 ogórki kiszone, garść oliwek: zielonych i czarnych, ser typu Feta, pierś z kurczaka, sos vinegrett. 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy, np przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy

Kuchnia Pełna Pasji
Olej rzepakowy w dietetycznym TORCIE kakaowym z soczewicy i ryżu :) 115

ryżu brązowego (waga przed ugotowaniem) - 200 g soczewicy zielonej (waga przed ugotowaniem) - 2 jajka - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 100 g miodu gryczanego (bądź innego) - 110 g dojrzałego banana (waga bez skórki) (1 duży) - 190g obranych jabłek (2 średnie) - 50g zmielonych orzechów ziemnych - 4 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżki kakao Ryż i soczewicę zalewamy 1l wrzątku z odrobiną soli. Polecam

Zdrowie na języku :P
Risotto ze szparagami 113

także mięty i skórki cytrynowej, które nadały potrawie świeżości.. Zapraszam na risotto ze szparagami Risotto ze szparagami – składniki:szklanka ryżu arboriopęczek szparagów1 cebula250 g boczku wędzonegoszklanka zielonego groszku (rozmrożonego)skórka otarta z jednej cytrynykilka listków mięty1-2 łyżki startego parmezanu1 łyżka serka kremowego1 litr gorącego bulionuoliwa, pieprz mielony1. Szparagi opłukać, odciąć końcówki i kilka minut grillować na patelni(...)skórkę zetrzeć na tarce. Listki mięty posiekać.2. W dużym rondelku podsmażyć pokrojony boczek, dodać oliwę i pokrojoną cebulę i kilka minut dusić aż cebula zmięknie. Doprawić pieprzem. Wsypać ryż i mieszać aż ryż zrobi się szklisty. Podlać odrobiną bulionu i mieszać aż cały płyn się wchłonie. Czynność powtarzać do momentu aż ryż zrobi się miękki

UgotujmyTo.pl
"Risotto" z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią 143

mój pomysł  na danie z ryżemSkładniki: 2 woreczki białego ryżu1 woreczek naturalnego, dzikiego (brązowego) ryżu2 pęta kiełbasy20 dag boczku surowegoPół cukinii wielkości ogórkaPorŚrednia cebulaPuszka zielonego groszkuSzczypior lub natka pietruszkiSól pieprzOlej do smażeniaGotujemy ryż w wrzątku. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę. Usmażone mięsa odstawiamy na bok. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w paseczki

Bon Appetit Małgorzaty