pół słoiczka oliwek (w oryginalnym przepisie były zielone, ja jednak pod ręką miałam czarne) 4 ząbki czosnku1 łyżka suszonego oreganonatka pietruszkioliwa z oliweksólpieprz Do miski wrzucam po kolei: mięso mielone, drobno pokrojone 3 ząbki czosnku (gdy je pokroję posypuję solą i rozcieram), drobno pokrojoną cebulę, pokruszony ser feta, ugotowany ryż, 1 łyżkę oregano, drobno pokrojoną natkę pietruszki
Brzuszki Łakomczuszkijeszcze te przeklęte pałeczki. Dzięki nim mam wrażenie, że dłużej sushi jem niż przygotowuję. Ale pomału nabieram wprawy. Sushi maki #1250g ryżu do sushi8 łyżek octu ryżowego5 płatków glonów norikawałek surowego łososia kilka sztuk krewetekkilka sztuk paluszków krabowychogórek zielony pokrojony w słupkiżółta, czerwona, pomarańczowa papryka pokrojona w paskiósemki pomarańczypasta wasabiimbir marynowanysos sojowyRyż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudziłam. Wlałam
bastalenazazwyczaj tyle jest w opakowaniu) 6 paluszków surimi 1 awokado ½ dużego ogórka zielonego Serek śmietankowy Garść sezamu Mata bambusowa Dodatki: sos sojowy ciemny, wasabi Najtrudniejsza rzecz w przygotowywaniu sushi to przygotowanie ryżu. Najpierw trzeba go dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Płuczemy aż wodą będzie przejrzysta. Następnie ryż przekładamy do garnka i zalewamy wodą około 3-4cm nad jego
Kolizje SmakówPaleta barw, Mieszanka smaków... Tak, to właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama".SKŁADNIKI:- Tuńczyk w oleju, puszka,- Czerwony ryż, 100 g,- Por, 1 spory,- Papryka Czerwona, 1- Papryka Żółta, 1- Pomidor, 3-4,- Jajka, 3- Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/- Włoski ser sałatkowy, - Kukurydza, puszka,- Ziarenka "Piekło Niebo"- Sezam(...)Oliwek,- Majonez /u nas domowy/ - Czarny Pieprz do smaku.WYKONANIE:1. Gotujemy Czerwony ryż - 100 g (pół szklanki) w 1,5 szklanki lekko posolonej wody.Czas gotowania - do momentu, aż ryż wsiąknie całą wodę. Nie może być za miękki. Gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę masła lub oliwy z oliwek.2. Gotujemy jajka na twardo
Wypisz WymalujPyszne danie dla miłośników przyprawy curry :)SKŁADNIKI1 podwójna pierś z kurczaka (ok.450 g)1 duża cebula1 duża czerwona papryka1 duża zielona papryka1 puszka czerwonej fasoli1/2 szklanki bulionu warzywnego3 woreczki brązowego ryżu4-5 łyżek currysól, pieprzoliwa do smażenia PRZYGOTOWANIERyż gotujemy w/g wskazówek na opakowaniu.Na oliwie w dużym rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka. Solimy(...)pieprzymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę papryki i odsączoną fasolę. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowany ryż wsypujemy do dużego garnka i dodajemy curry. Przekładamy do garnka kurczaka z warzywami, mieszamy i gotujemy razem jeszcze 5 minut
Moje Kuchenne Rewelacjezielony około 80 g wędzonego łososia około 100 g paluszków krabowych 10 krewetek tygrysich (mogą być mrożone) majonez serek Philadelphia 1/2papryki czerwonej kawior (opcjonalnie) sezam Zaprawa do ryżu: 7 łyżek octu ryżowego 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu sojowego Akcesoria: mata bambusowa do rolowania sushi ostry nóż bez ząbków pałeczki drewniana lub bambusowa miska do ryż garnek(...)dużym stopniu na smak ryżu. Składniki zaprawy zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie wykładamy cały ryż do miski, wlewamy zaprawę i mieszamy delikatnie drewnianą łopatką. Ryż okrywamy wilgotną ściereczką-aby się nie zsechł i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie letni można przystąpić do robienia sushi. Etap III – przygotowanie składników Przygotowujemy wszystkie składniki do wypełnienia
Mania Gotowaniapoznańskich restauracji. I udało się! Danie jest lekkie, choć sycące i bardzo wakacyjne. Delikatni pikantne. Wyraziste. Po prostu pyszne. Świetnie pasuje czerwony ryż, z którym podałam curry. Czerwona pasta curry jest zdecydowanie łagodniejsza niż zielona, dlatego by wyczuć lekką pikanterię, trzeba dać jej znacznie więcej. Nie bój się zaszaleć! Z pewnością gardła nie wypali. WEGAŃSKIE CURRY Z LICZI(...)mleczko kokosowe, doprowadzam do wrzenia. Wrzucam groszek i owoce liczi, duszę około 5-6 minut. Doprawiam pieprzem i ewentualnie jeszcze pastą curry. Podaję z ugotowanym na sypko czerwonym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidałam pomidory rozdrobnione..[Są to oryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy wHurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę... 2 kg filetów z zielonego śledzia mąka olej- do smażenia Zalewa: 3 cebule 5 szklanek wody 6 łyżek cukru 2 małe koncentraty pomidorowe
Moje domowe kucharzeniePrzepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Ryż na gęsto z jabłkami, cynamonem, bakaliami i ziarenkami. Do picia zielona herbata z pigwą. Obiad: Pieczone pierogi ziemniaczane z kiełbasą. Do picia sok jabłkowy. Deser: Oponki serowe + kawa zbożowa Kolacja: Rooibos z wanilią, by się dobrze spało :) R E K L A M A google_ad_client
Smakowy Rajpłatków ryżowych i taki właśnie pokażę Wam dzisiaj. Potrzebne będą: - pół paczki płatków ryżowych instant , - 1 mała cytryna, - woda, sól, ewentualnie pieprz do smaku, - pęczek rzodkiewek i ogórek zielony albo/i szczypiorek. Płatki ryżowe należy zalać gorącą wodą ale TYLKO TYLE, ŻEBY PRZYKRYĆ PŁATKI, nie więcej. Przykryć i odstawić, żeby płatki wciągnęły wodę, 10 minut powinno wystarczyć. Gdyby komuś zdarzyło(...)KILKA GODZIN DO LODÓWKI. To jest warunek konieczny do nie sprawienia sobie zawodu smakowego - świeżo przygotowany "twarożek" z płatków ryżowych smakuje ryżem; po całej nocy w lodówce smakuje jak prawdziwy twarożek z rzodkiewką. Przed jedzeniem dodajemy drobno pokrojonego zielonego ogórka (dodany wcześniej bardzo rozwodni całą masę), kto lubi doprawia sobie pieprzem, można też dodać łyżkę oleju ale nie jest
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjednak, że mleka nie mam wystarczająco... W przypływie paniki i wizji przypalonego ryżu, dodałam kremówkę. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Śmietana bowiem nadaje całości niewiarygodnej więc, cudownie kremowej konsystencji. Rewelacja! Musicie tego spróbować!W ramach urozmaicenia wystąpiły śliwki, które akurat zalegały w naszej zielonej, owocowej misce. Wyszło pysznie.Waniliowy pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkamiSkładniki:(na 4 porcje(...)kory cynamonu długości 5 cm30 g masła4 śliwkiLaskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarenka. Całość włożyć do garnka, wlać mleko, wsypać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ryż, gotować na średnim ogniu przez 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie wlać kremówkę, gotować jeszcze 5-10 minut, aż masa nabierze kremowej konsystencji. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki oleju roślinnego 10 dag suszonych grzybów shiitake 8 dymek, cienko pokrojonych w plasterki 1 ząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej 2-3 łyżki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego 1 łyżka sherry lub półsłodkiego białego wina 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1-2 łyżki świeżo posikanej kolendry Wszystkie składniki do potraw(...)minuty, następnie włóż masło i wlej resztę oleju. Gdy masło się rozpuści, wsyp kawałki grzybów i smaż wszystko na średnim ogniu, ciągle mieszając przez 3-4 minuty.5. Ugotowany ryż rozdrobnij widelcem. Na patelnie z grzybami wlej sherry lub wino i wsyp ryż.6. Podgrzej wszystko, często mieszając, żeby ryż nie kleił się do patelni. Gdyby ryż
Apetyczna babeczkajest wiele, ale ja ostatnio upodobałam sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki
Kulinarne przygody Gatityschabowego, bo taka kombinacja najbardziej nam smakuje. Z składnikami można eksperymentować i dodać co kto lubi. Składniki: 120 g makaronu w kształcie ryżu 0,5 papryki świeżej 3 łyżki kukurydzy z puszki 10 cm zielonego ogórka sałatkowego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej
Ala piecze i gotuje