ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:28/442)

Kurczak z ryżem curry z czerwoną fasolą 380

kurczaka. Solimy i  pieprzymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę papryki i odsączoną fasolę. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowany ryż wsypujemy do dużego garnka i dodajemy curry. Przekładamy do garnka kurczaka z warzywami, mieszamy i gotujemy razem jeszcze 5 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczone filety z kurczaka z warzywami i z żółtym ryżem 134

warzywami „stworzyło”  danie proste, ale ciekawe, smaczne i na dodatek kolorowe. Składniki: ok. 5 filetów z kurczaka, 4 średnie marchewki, 3 białe cebule, 1 łyżeczka Vegeta Natur pikantna z chili, 1  łyżeczka Vegeta Natur z koperkiem, 1 łyżeczka Vegeta Natur z czosnkiem, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka sosu ciemnego sojowego, ponadto: ok. 500 g ryżu jaśminowego(...)pomocą sitka. Brukselkę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Filety z kurczaka, warzywa wyjmujemy z rękawa, sos zlewamy i dodajemy do ryżu. Danie dla całej rodziny jest gotowe,  wystarczy  ryż podać z mięsem, warzywami  oprószyć mielonymi płatkami chili i dodać zielonej pietruszki

Moniki Smakołyki
Sałatka z tuńczykiem 3895

ogórków konserwowych (najlepiej lekko pikantnych) 1 pora 1 pęczek szczypiorku 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy (ja użyłam niefiltrowanego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego, który dał dodatkowo ciekawy, słonecznikowy posmak) przyprawy: biały pieprz, sól (niekoniecznie) Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (zwykle przez ok. 30 min.) i odcedzamy. Pora kroimy drobno(...)Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa, ugotowany ryż i tuńczyka. Dodajemy olej oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy. Sałatkę przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje oczywiście następnego dnia po przygotowaniu, gdy wszystkie

Ratunku obiad
Ryż z cukinią i wędzonym kurczakiem 249

Dania z ryżu to szybki pomysł na obiad.  Ryż z warzywami czy mięsem ma to do siebie, że można swobodnie bawić się smakiem. Dzisiaj jedno z moich ulubionych połączeń. Danie to ma dodatkowy atut, iż można zaliczyć je do lekkiego obiadu który świetnie nada się na podanie również jako ciepła kolacja.  Ryż

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łosoś z warzywami w miodzie i ryżem jaśminowym 168

Wiecie, że lubię eksperymentować w kuchni ;) Tym razem zrobiłam łososia z warzywami, podsmażonego na patelni, dodałam do wszystkiego miód i do tego mój ulubiony ryz jaśminowy :). Nam smakowało bardzo :)) Danie jest szybkie i proste. Jeśli lubicie ryby na słodko to polecam :))) Miłego dnia :) Składniki: filet z łososia mała cukinia  brokuł kukurydza z puszki suszone pomidory pomidorki koktajlowe(...)pieprzem. Na patelnię daję łyżeczkę oleju kokosowego, rozgrzewam. Wrzucam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, dodaję pokrojoną cukinię, podsmażam. Następnie drobno kroję czosnek i dorzucam do reszty. Dodaję resztę warzyw. Pomidorki kroję na połówki i dodaję pod koniec smażenia. Warzywa przesuwam na jedną stronę patelni. Łososia dzielę na 3 porcje i podsmażam na patelni obok warzyw. Dodaję 2 łyżki miodu. Łososia

kruche babeczki
Risotto z warzywami. 144

będzie źle smakować :), wręcz przeciwnie :) jest super, a przy tym łatwiejsza do wykonania. Tak wygląda ryż Arborio, specjalny do risotto. Ma ziarenka  grubsze ,  krótsze i bardziej pękate. Pola ryżowe w północnych Włoszech. Nasza wersja rissotto :) Risotto z warzywami(...)naszej wersji: (4 osoby) zioła prowansalskie mała papryczka chili oliwa z oliwek Ryż parboiled gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W trakcie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię w półplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się

vegetanie
Tajlandia od kuchni 176

Tajlandii. Poza pad thai’em zajdziemy tu mnóstwo dań z makaronem w roli głownej z różnego rodzaju dodatkami i sosami. Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza(...)czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie.  Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry z kurczakiem Krewestki w sosie słodko-kwaśnym (z warzywami i świeżym ananasem) Owoce morza sprzedawane na ulicy  Kraby sprzedawane na ulicy  Grillowane szaszłyki z jajek

Zawsze głodna!
Ryż smażony z marchewką, kukurydzą, papryką i ananasem 173

mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli stanie się to zanim ziarenka zmiękną, dodać odrobinę wody i kontynuować gotowanie ryżu do miękkości. W czasie, gdy gotuje się ryż usmażyć warzywa. Marchewki pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, plaster imbiru zetrzeć za tarce o drobnych oczkach. Ziarna kukurydzy odkroić z kolby. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego(...)czas. Paprykę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, około 5-8 minut. Ananasa obrać ze skóry, pokroić wzdłuż na ćwiartki, wyciąć twardy rdzeń. Połowę owocu pokroić na cząstki. Do warzyw dodać kawałki ananasa, zwiększyć ogień i smażyć przez około minutę. Dodać ugotowany ryż, starannie wymieszać, całość przesmażyć przez dalsze 2 minuty, ewentualnie doprawić

Even Better Food
Ryż carry z warzywami 121

rozgrzany olej wrzucić kapustę oraz marchewkę,  podsmażamy aż warzywa nabiorą złotego koloru. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podlewamy 1/3 szklanką wody,doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Gdy woda odparuje, a warzywa będą miękkie dodajemy ryż oraz carry. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy

magiczna kuchnia Kasi
Jedzonko do pracy #22 170

Dziś do pracy polecam zabrać bardzo smaczny, dietetyczny zestaw: Śniadanie : Sałatka z kaszy kuskus z buraczkiem i fetą. Lunch : Drobiowe "bolognese" z warzywami i ryżem. Przekąska : Roladka schabowa z farszem z duszonych warzyw. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jambalaya z resztkami z kurczaka 120

warzywa zmiękną. Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę. Wsyp wszystkie przyprawy, zamieszaj i smaż kolejną minutę. Krok 4 Wlej do warzyw bulion, zagotuj, a następnie dodaj pomidory z puszki i ponownie zagotuj. Do gorącego wywaru wsyp ryż, zamieszaj, przykryj i gotuj aż ryż będzie miękki – około 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Krok(...)patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj krewetki i smaż po minucie z każdej strony, aż nabiorą ładnej różowej barwy. Posól i popieprz. Odstaw z ognia. Krok 6 Ugotowany ryż i warzywa wymieszaj z chorizo i kurczakiem. Dopraw solą, ewentualnie pieprzem (chorizo zazwyczaj jest ostre, a w przyprawach był pieprz kajeński). Na wierzch wyłóż krewetki. Posyp posiekaną pietruszką Na deser proponujemy

Niedzielny kucharz
Kurczak z warzywami i ryżem 157

Piersi z kurczaka i warzywa duszone mleczku kokosowym a do tego ryż. Proste składniki i mamy pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. składniki: 600 g piersi z kurczaka 800 g młodej cukinii, u mnie zielona i żółta 400 g papryki, u mnie czerwona 1 duża cebula 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego sól,pieprz papryczka chili, świeża(...)mięso zmieni kolor. Potem wszystko zalać mleczkiem kokosowym i gotować aż warzywa będą miękkie. W trakcie doprawić jeszcze do smaku. Na koniec można całość zagęścić odobiną mąki, u mnie całość wyszła delikatnie zawiesista i nie zagęszczałam. Podawać z ryżem. Można na talerz wyłożyć najpierw ryż a na ryż kurczaka z warzywami i całość polać sosem lub od razu

Monia miesza i gotuje
Warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Lekki obiad lub syta kolacja. 232

często mieszając aż warzywa papryka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy około 3 łyżki wody, sos sojowy i całość delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Ze względu na dodatek sosu sojowego sól używamy dość oszczędnie. Mieszamy i smażymy jeszcze chwile, aby warzywa zmiękły (można przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu). Próbujemy. Na koniec do naszych warzyw dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy

Słodkie okruszki
Zapiekanka z żółtym ryżem, kurczakiem i brokułami 949

ryżowa z kurczakiem i warzywami - moja wariacja na temat  przepisu Ani Starmach :)  Ryż, do którego dodałam curry świetnie współgra z kurczakiem i warzywami. SKŁADNIKI (porcja na 4-5 osób) 3 woreczki ryżu  (u nas basmati) 3 łyżki curry 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)ogniu przez ok. 8 minut często mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż z marchewką i cebulą.   Dodajemy kurczaka i brokuły.  Posypujemy startym serem.  Wstawiamy do piekarnika na około 7 minut, by aromaty warzyw i mięsa się połączyły, a ser roztopił.    Od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z pomidorkami i parmezanem 148

Kuchnia włoska bazuje przede wszystkim na prostych składników, które w odpowiednim połączeniu tworzą wyśmienite danie. Tym razem będzie to makaron z pomidorkami i parmezanem. Lista składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z fasolką szparagową i ryżem 226

udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę. Z fasolki odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Por pokroić w półplasterki(...)wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, zalać 2-2,5 L zimnej wody, zagotować. Po 15 minutach gotowania wrzucamy fasolkę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wkładamy pokrojone warzywa, wsypujemy ryż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy ok 15 minut do miękkości warzyw. Na koniec zupę zabielamy, zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku solą

magiczna kuchnia Kasi