Wspólnie z innymi blogerami kulinarnymi i nie tylko, przygotowaliśmy cztery pyszne dania: lekką sałatkę dzikim ryżem, szpinakiem i kozim serem pieczonego jesiotra podanego na dzikim ryżu z grejpfrutem i pistacjami steaki z jaśminowym ryżem i sosem z kurek zapiekankę z kurczaka i warzyw z ryżem długoziarnistym Na deser natomiast dostaliśmy pyszną panna cottę z ryżu z cynamonem, przygotowaną specjalnie
Kulinarne przygody Gatitygustów i smaków. Sushi oznacza ryż przyprawiony octem, połączony z rybą,owocami morza i warzywami. Przygotowanie ryżu do sushi. Odmierzyć odpowiednią ilość. Opłukać obficie wodą, zmieniając ją co najmniej trzy razy. Woda powinna być przeźroczysta, po ostatnim płukaniu. Wsypać ryż do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować na średnim ogniu. Kiedy zacznie wrzeć,podkręcić gaz na maksimum
potrawyregionalneChciałam Wam dzisiaj zaproponować ryż z warzywami oraz kurczakiem. Moim zdaniem pycha:) Składniki ok. 250g. ryżu, pierś z kurczaka, 1 papryka, ok 8 oliwek, 2 pomidory,1 duża cebula, 3-4 ząbki czosnku, mozarella, masło, kurkuma, zioła, bazylia, oregano, kostka rosołowa, sól, pieprz, przyprawa gyros do kurczaka. 1.Ugotować ryż z przyprawa kurkuma. Następnie możemy podsmażyć
Kuchnia Pełna Pasjipassat, śmietany lub świeżych pomidorów i innych warzyw, np. pieczarek i sera. Dziś gołąbki wg przepisu Ani Starmach. Gołąbki z mięsem, ryżem i pomidorami. Dodałam do nich od siebie lubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków, zwiększyłam ilość passaty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego 120 g białego ryżu 1,5 l domowego, gęstego przecieru pomidorowego(...)kupnej passaty pomidorowej) 2 l bulionu/rosołu/wody 1 główka kapusty 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 2 cebule sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka Przygotowanie: Cebule przesmaż na maśle. Ryż ugotuj al dente (3–4 minuty krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu). W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj przyprawy, dobrze wymieszaj. Z masy uformuj
Zasmakuj Kuchnibyło w 100% wegańskie. Paweł wcześniej się napracował, bo przygotował bardzo aromatyczny bulion przyprawiony warzywami, suszonymi grzybami, cynamonem i imbirem. Bulion petarda! Taki wywar to bym mogła pić litrami! Czekały na nas też półprodukty i oczywiście ugotowana i zblendowana dynia. Do tego przepisu użyliśmy ryżu do risotto, tradycyjnego arborio, który w przypadku diabetyków, nie jest wskazany w dużych ilościach(...)warzywnego 1 cebula 50ml białego wina (opcjonalnie) Marchew, cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. Do garnka (z grubym dnem) wlać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Dodać ryż i podsmażyć ciągle mieszając, aż ryż stanie się szklisty. Jeśli jest używane – teraz wlać wino i poczekać aż odparuje, lub od razu przejść do dolania chochelki
Dietologprzygotowania: Warzywa myjemy, obieramy (oprócz patisnów, wykrajamy tylko pestki z wewnątrz) i kroimy w kostkę. Skrzydełka przepłukujemy i zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się będą gotować. Następnie dodajemy ryż oraz warzywa. Gotujemy na małych ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liście laurowe. Blendujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestawywaru warzywnego 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw (450 g) 4 łyżki oliwy z oliwek przyprawa pikantna do kurczaka sól, pieprz Najlepiej dzień wcześniej (lub kilka godzin przed pieczeniem) udka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić pikantną przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki. Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż, następnie wlać gorący wywar. Ryż(...)Następnie ułożyć surowe udka z kurczaka i wsypać zamrożoną mieszankę warzyw. Warzywa wyrównać. Na sam koniec, warzywa przyprawić solą oraz pieprzem i polać oliwą z oliwek. Danie piec bez przykrycia w 180ºC przez około 1,5 godziny (do lekkiego zarumienienia). Gotowe od razu podawać. Układanie zapiekanki: surowy ryż, gorący wywar, surowe udka i zamrożone warzywa Pomysł na przepis
UgotowaćPRZYGOTOWANIE : Brokuł dzielimy na różyczki, marchew obieramy i kroimy w plastry. Warzywa gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy, z marchewki odkładamy 2 kawałki na trzonki choinki, resztę drobno kroimy. Jajka gotujemy i obieramy. Ryż gotujemy, odcedzamy, studzimy. Do miski przekładamy ryż, odcedzonego tuńczyka, przyprawy, majonez i dokładnie mieszamy. Na kwadratowy talerz nakładamy część sałatki
Kulinarne Fantazje MarioliWitajcie :) Dzisiaj pysznie, szybko i zdrowo. Zapraszam na wyśmienity czarny ryż firmy Radix Bis. Z dodatkiem duszonych warzyw na masełku smakuje wyśmienicie. Właściwości zdrowotne ryżu czarnego : nie jest łuskany (jak biały), zatem nie jest pozbawiony wielu dobroczynnych składników, m.in. błonnika , dzięki któremu poprawia się praca przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na wzrok, układ krążenia, a także pamięć(...)Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki, kapustę w paseczki,pieczarki w półplasterki, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa i oprószamy przyprawami, dusimy na małym ogniu tak długo aż cukinia będzie miękka taka na ząb ale nie może się rozpadać. Gdy warzywa będą gotowe dodajemy ryż
Sama słodycz i szczypta chiliDuże kapelusze pieczarek portobello, faszerowane ryżem z warzywami i zapiekane pod warstwą ciągnącego sera mozzarella. To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb lub jako samodzielne danie. Całość jest banalnie prosta do przygotowania, świetna na eleganckie przyjęcia rodzinne i mniej oficjalne imprezy(...)gronie znajomych. Farsz do pieczarek można przygotować wcześniej, nawet z 1-2 u dniowym wyprzedzeniem. Należy ugotować ryż i zostawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Zimny, lekko posolić i spulchnić widelcem, a następnie wymieszać z podsmażonymi z koncentratem pomidorowym warzywami. W dniu podania nałożyć do kapeluszy, przykryć grubym plastrem sera i krótko zapiec w wysokiej temperaturze
cool and mintyryżu i warzywa, które nadadzą daniu smaku. Tym razem moje papryki nadziałam ryżem, mięsem, pomidorami, kukurydzą i cebulą. Tajemnicą mojego farszu jest dodatek startego sera grana padano, który idealnie skleja nadzienie i sprawia, że danie ma bardziej bogatszy smak. Składniki: 3-4 papryki 300 g mięsa mielonego (z indyka, wołowego, wołowo-wieprzowego) 1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati) 1/2 szklanki(...)łyżeczka mielonej papryki ostrej 1/4 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Papryki przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne pozostawiając ogonki. Wnętrze każdej połówki lekko posolić i odstawić. Ryż przesypać do rondelka, zalać szklanką wody, dodać pół łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok 15 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Cebulę drobno posiekać
Kulinarne Inspiracjerewelacja. Danie szybkie w przygotowaniu, smacznie, kurczak wychodzi soczysty. Naprawdę gorąco polecam :) Składniki: * 5 kawałków podudzi z kurczaka (mogą być też pałki) * 2 szklanki ryżu * 2 paczki mrożonych warzyw * przyprawy do natarcia kurczaka Zalewa: * 6 szklanek wody * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki cukru * po 1 łyżce ostrej i słodkiej papryki * 1 łyżeczka oregano * 1 łyżeczka bazylii(...)Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami. Odstawić na około 2 godziny. Przygotować zalewę: Gorącą wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, cukrem, ziołami i przyprawami. Na blachę wysypać ryż, na to warzywa mrożone. Całość zalać gorącą zalewą. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około półtora godziny, co chwilę polewając wierzch
Zrób to smacznieczerwonej fasoli + brązowy ryż + marchewka z dynią Dynia, jak zapewne wiecie, jest bardzo zdrowym warzywem. Osobiście używam głównie odmiany hokkaido; ma intensywny pomarańczowy kolor, orzechowo- maślany smak i nie rozmięka w gotowaniu jak inne odmiany. Co jeszcze wyróżnia dynię hokkaido? Potężna dawka witaminy A- trochę ponad 100gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to witamina bardzo(...)Marchewkę i dynię obrać, pokroić w kostkę, ugotować w garnku na parze (ok. 5 minut) - Awokado posiekać w kostkę, dodać do ryżu, wymieszać i przełożyć na talerz - Dal posypać posiekaną natką i skropić oliwą, przełożyć obok ryżu - Dodać warzywa z pary. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnawyrzucać jedzenia, dlatego postanowiłem wykorzystać go na następny dzień. Wpadłem na pomysł zrobienia warzywo- ryżowych kotlecików. Są bardzo smaczne i dobrym pomysłem na lunch czy dodatek do jakiegoś mięsa, ewentualnie tak jak w moim przypadku do sałaty. Składniki : 150 g ugotowanego ryżu , 2 marchewki , Garść fasolki szparagowej zielonej, Pól pora , Kumin , Sól, pieprz, Kolendra, 3 jajka, Pół(...)obieramy i blanszujemy. Następnie schładzamy ją w zimnej wodzie, by pozostała pięknie zielona . Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, podobnie postępujemy z porem . Do miski wsypujemy ryż oraz warzywa i przyprawy. Dodajemy mąkę i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju . Smacznego
cookplsmaki także komponowały się świetnie – sosy je dodatkowo wzmocniły. Do dania możecie użyć także świeżych warzyw. Jeżeli lubicie dania z ryżem, wypróbujcie także poniższych przepisów: Wieprzowina po chińsku z ryżem Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Jednogarnkowa ryba z ryżem Ryż z kurczakiem i jarmużem Przepis na ryż z kurczakiem i mieszanką chińską Drukuj przepis Porcji(...)złoty kolor na dużym ogniu - około 10 minut, aby był zrumieniony. Przekładamy do innego naczynia. Na tej samej patelni podsmażamy do rozmrożenia mieszankę warzyw. 4 Kurczaka oraz warzywa mieszamy i łączymy je z ugotowanym ryżem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli posiadamy, także sosem sojowym oraz rybnym. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Artykuł Ryż z kurczakiem
Kuchnia BazyliiJedną z moich ulubionych greckich potraw jest gemista (gr. γεμιστά), czyli warzywa faszerowane ryżem. Mogą to być pomidory, cukinie, papryki, czy bakłażany, jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu. Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając(...)pyszna wersja, świetna na lekki obiad, a nawet na przystawkę, bo takie pomidorki możecie też podać na zimno. Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Składniki / na 8 pomidorów: 8 dużych pomidorów oliwa 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 150 g ryżu basmati lub innego długoziarnistego 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy garść
Chilli Czosnek i Oliwa