ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:33/442)

Kurczak z warzywami pieczony na ryżu 578

Kurczak zapiekany na ryżu to proste i szybie do przygotowania danie. Na dno wsypujemy ryż, dodajemy warzywa, kurczaka, całość zalewamy pomidorową zalewą i do pieca. Pyszne, sycące danie jednogarnkowe, zapraszam. Składniki: 4 woreczki ryżu brązowego 4 udka 1 czerwona papryka 2 cebule 2 marchewki 2-3 łodygi zalewa 4 szklanki wody 6 łyżek przecieru pomidorowego(...)dałam ok.1 1/2 łyżeczki, zagotować. Przygotować blaszkę/naczynie żaroodporne. Marchewkę, cebulę obrać. Paprykę, seler naciowy pokroić w paseczki, c ebulę oraz marchewkę w plastry. Na dno wsypać ryż, na nim ułożyć warstwę cebuli na nią marchewkę, paprykę i seler naciowy. Na wierzch ułożyć kawałki kurczaka. Całość zalać zalewą. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika

magiczna kuchnia Kasi
Środa: Sałatka z soczewicy, ryżu, krewetek i chorizo 164

zawiera potężny ładunek białka, potasu i kwasu foliowego. Jest warzywem bardzo zdrowym, zalecanym do konsumpcji kobietom w ciąży. W daniu jakie chcemy Wam zaproponować soczewica tworzy duet z ryżem. Ona jest czerwona, on żółty za sprawą kurkumy. Aromat soczewicy nadaje chorizo, co zbliża ją w kierunku kuchni włoskiej. Ryż zrobiony jest bardziej na wschodnią nutę. Świetnie robi mu dodatek(...)smaż 2-3 minuty. Wrzuć cynamon, dodaj łyżeczkę kurkumy i rozprowadź w ryżu. Zalej wodą, na centymetr powyżej powierzchni ryżu. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do ryżu drugą połowę krewetek, wmieszaj je w warzywa i duś 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj soczewicę

Niedzielny kucharz
Okrągła cukinia faszerowana mięsem z indyka z ryżem i warzywami 191

średnicy nie przekraczającej 10 cm. To niezwykle ekologiczne warzywko, bo nie chłonie metali ciężkich, dtatego tym bardziej warta polecenia. Pierwsze okazy wypełniłam mielonym mięsem z indyka i ryżem z dodatkiem warzyw. Cukinię podałam z czosnkowym dipem jogurtowym! Pyszny, zdrowy i kolorowy obiad lub super kolacja! Składniki: 3-4 okrągłe cukinie 300 g mielonego mięsa z indyczego udźca 1 szklanka ugotowanego(...)koniec smażenia dodać zielony groszek. Mrożony groszek dodać pod sam koniec i trzymać na patelni tylko do rozmrożenia. Świeży groszek można dodać wcześniej posmażone warzywa wymieszać z mielonym mięsem i ryżem. Mocno doprawić solą i mielonym pieprzem z młynka. Dodać posiekaną zielona pietruszkę wypełnić cukinię przygotowanym farszem, posypać startym na tarce parmezanem i przykryć odciętymi czapeczkami. Ustawić w natłuszczonym, żaroodpornym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paprykowe curry z cukinią 154

curry oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie ok 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią i będą miękkie.  2. W między czasie nastawiamy ryż i jeśli warzywa: kalafior, brokuły i marchewka są mrożone, to rozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby nie rozgotowały się, a były al dente.  3. Do dużego garnka dodajemy(...)blendujemy. 4. Naczynie z pomidorami dajemy do zagotowania się i dodajemy do niego mleczko kokosowe, a także całość doprawiamy przyprawami.  5. Teraz pozostaje nam połączyć warzywa z curry, a następnie podać z ryżem i świeżą pietruszką lub kolendrą.  6. Wszystkie smaki zostały doskonale połączone, więc nasze curry powinno być kwaśne, słodkie i nieco ostre, ale nie wypalające. Jeśli

Bananowe Pole
Ryż z marynowanym tofu 154

Marynowane tofu idealnie nadaje się do dania głównego podsmażone z warzywami i ryżem smakuje wybornie :)   Składniki: 1 opakowanie zamarynowanego tofu (przepis znajdziesz tuta j ) ryż 1/2 cukinii 1/3 pora 2 ząbki czosnku 1 cukinia czerwona garść kiełek na patelnię 2 łyżki płatków drożdżowych   olej kokosowy pieprz, sól Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy , kroimy w talarki i podsmażamy(...)dodajemy pokrojoną w kostkę papryk ę , cukinię i tofu. Całość przyprawiamy pieprzem , solą i podsmażamy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy kiełki i danie gotowe.  Ze względu iż tofu jest zamarynowane w przyprawach nie musimy dania mocno doprawiać.  Podajemy z ugotowanym ryżem

Łycha smaków
Zupa gołąbkowa. Pożywna, gęsta zupa o smaku gołąbków. 395

grubszych oczkach. Warzywa wraz z cebulą i porem przekładam do garnka z mięsem. Gotuje ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy ryż. Kiedy ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję przecier pomidorowy i ewentualnie znów doprawiam solą, pieprzem, czy sosem sojowym. Na końcu zupę zagęszczam śmietaną. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczona cukinia z mięsem i warzywami 102

stopniowo. Zapiekaną cukinię kochamy, ryż i warzywa również. Mięso z indyka nie jest nam obce. Więc do dzieła ;) Składniki: 4 okrągłe cukinie 100 g ryżu 1 czerwona papryka 1 por (biała część) 1 marchew 150 g indyczego mięsa mielonego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz Przygotowanie:  Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż w przepisie zawartym

R'n'G Kitchen
Chiński, żółty ryż z curry 345

przez około 5 minut. Do ryżu z cebulą i chili dodać startą marchewkę, posiekany szczypiorek, przyprawić curry, imbirem, solą i pieprzem, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać. Następnie na środku patelni z ryżem zrobić wolne miejsce, wbić w nie jajo i smażyć, aż się zetnie. Ścięte jajo energicznie i szybko wymieszać z ryżem i warzywami. Zdjąć z ognia. Doprawić solą

Gospodyni Miejska
Arancini , sycylijskie , nadziewane , kulki ryżowe 132

wina półwytrawnego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej Warzywa siekamy drobniutko , naprawdę jak tylko się da Podsmażamy na oleju lub oliwie z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku i solą do smaku . Jak już się zrumienią i zmiękną dodajemy ryż , wlewamy 2 szklanki wody , 1/2 szklanki wina(...)cukier , dokładamy kostki rosołowe cielęce . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo aż ryż będzie miękki i kleisty , a woda całkowicie się wchłonie . Odstawiamy do wystygnięcia . Zimny ryż z warzywami , powinien być kleisty i miękki . Nabieramy duża łyżkę , wkładamy do środka kawałek mozzarelli i formujemy kulkę . Każda kulę obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , powtarzamy

Ogrodnik w podróży
Papryki faszerowane kaszą, pieczarkami, serem i żurawiną 177

Czerwone zachody słońca. Pola pełne żółtych kółek. Sierpniowe, nastrojowe wieczory... Paprykę można faszerować niemalże wszystkim. Kaszą, mięsem, ryżem, serem, warzywami czy bakaliami. U nas tym razem zagościły w wydaniu z kaszą, pieczarkami, żółtym serem i słodkim akcentem w postaci żurawiny. A jak smakowało? Powiem Wam, że bardzo dobrze. Lubimy eksperymentować z farszami do warzyw. Na blogu znajdziecie też przepisy

My simple kitchen
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem 281

pewnego czasu miałem ochotę zrobić risotto. Takie prawdziwe na białym winie, a nie ryż z warzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro . Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem

Gotuj z Misiem
Faszerowana papryka 211

pomysł na obiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać   z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej (najbardziej chyba lubię wersję z ryżem i warzywami lub kuskusem). Dzisiaj przedstawiam Wam paprykę w tej pierwszej. Swego czasu też proponowałam Wam na blogu bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym . Dzisiejsza papryka jest o wiele bogatsza w różne dodatki(...)mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała cebula Kilkucentymetrowy kawałek cukinii i dyni 1 torebka ryżu (100g) 100 ml passaty pomidorowej 60 g mozzarelli (pół kulki) Przyprawa włoska Słodka papryka w proszku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną

Fabryka pomysłów
Jak ugotować ryż? 187

jest dość uniwersalnym dodatkiem do obiadu, pasuje praktycznie do wszystkich dań, zarówno tych z mięsem, jak i z samych warzyw. Ugotowanie ryżu na sypko na początku może sprawić nieco trudności, dlatego podpowiem, jak to zrobić.  Jak ugotować ryż? Często ze względu na wygodę wybieramy ryż do gotowania w torebkach, ale nie jest to dobry wybór. Ryż

Gotuj w domu
Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym 285

warzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt suche, dodajemy wodę. Smażymy jeszcze około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące.Pieprzymy i solimy do smaku. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły. Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem

Apetyt na Zielone

Proponowane wyszukiwania