Czerwone zachody słońca. Pola pełne żółtych kółek. Sierpniowe, nastrojowe wieczory... Paprykę można faszerować niemalże wszystkim. Kaszą, mięsem, ryżem, serem, warzywami czy bakaliami. U nas tym razem zagościły w wydaniu z kaszą, pieczarkami, żółtym serem i słodkim akcentem w postaci żurawiny. A jak smakowało? Powiem Wam, że bardzo dobrze. Lubimy eksperymentować z farszami do warzyw. Na blogu znajdziecie też przepisy
My simple kitchenpewnego czasu miałem ochotę zrobić risotto. Takie prawdziwe na białym winie, a nie ryż z warzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem specjalny ryż (taki okrągły) i przystąpiłem do gotowania. Do risotto wybrałem białe wino Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro . Doskonale pasowało do tej potrawy i z trudem
Gotuj z Misiempomysł na obiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej (najbardziej chyba lubię wersję z ryżem i warzywami lub kuskusem). Dzisiaj przedstawiam Wam paprykę w tej pierwszej. Swego czasu też proponowałam Wam na blogu bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym . Dzisiejsza papryka jest o wiele bogatsza w różne dodatki(...)mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała cebula Kilkucentymetrowy kawałek cukinii i dyni 1 torebka ryżu (100g) 100 ml passaty pomidorowej 60 g mozzarelli (pół kulki) Przyprawa włoska Słodka papryka w proszku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną
Fabryka pomysłówjest dość uniwersalnym dodatkiem do obiadu, pasuje praktycznie do wszystkich dań, zarówno tych z mięsem, jak i z samych warzyw. Ugotowanie ryżu na sypko na początku może sprawić nieco trudności, dlatego podpowiem, jak to zrobić. Jak ugotować ryż? Często ze względu na wygodę wybieramy ryż do gotowania w torebkach, ale nie jest to dobry wybór. Ryż
Gotuj w domuwarzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt suche, dodajemy wodę. Smażymy jeszcze około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące.Pieprzymy i solimy do smaku. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły. Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem
Apetyt na Zielonełyżki wody dusić 20 min. Ryż ugotować na sypko, Parówki pokroić w paski, podsmażyć na złoty kolor na maśle z dodatkiem oregano i słodkiej papryki, Połączyć: warzywa, parówkę, ryż pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Można podawać- pamiętajcie na drugi dzień równie dobre
Kuchnia BeatyKolejna odsłona niezastąpionego ryżu... Uwielbiam ryż, świetnie pasuje do mięs jak i warzyw. Mam wrażenie, że w każdym daniu odkrywam go na nowo, z coraz to
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiminut na małym ogniu. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę lub pora pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa i dusić na średnim ogniu, często mieszając. Po 5-u minutach dodać cukier, przykryć patelnię i dusić kolejne 5-8 minut.Warzywa nie powinny się przysmażyć. 2. Podduszone warzywa przełożyć do bulionu z ryżem, przykryć garnek i gotować na małym(...)razie potrzeby lekko zwiększyć ogień). 3. Po tym czasie spróbować, jeszcze ewentualnie doprawić, wlać do smaku sok z cytryny, przykryć i gotować jeszcze 2-3 minuty. Ryż powinien być lekko rozgotowany, a warzywa miękkie. Zupę posypujemy koperkiem i/lub pietruszką, można też dodać zieleninę w ostatnim etapie gotowania,będzie wtedy delikatniejsza. Smak zupy zależy od naszych osobistych upodobań; ja lubię
Kuchnia Prezydentowejwięc dziś najwyższa pora! Walizki spakowane i wsiadamy w samolot do Tajlandii. Dziś mam dla Was przepis inspirowany tajskim daniem Kho Phat Kung czyli ryż smażony z krewetkami. Ja danie wzbogaciłam o pyszne warzywa i chrupiące orzechy nerkowca. Danie łatwe do zrobienia, szybkie i mega mega pyszne! SKŁADNIKI : * tajski ryż jaśminowy – 400 g * świeże, oczyszczone krewetki(...)panierujemy w panko. Papryki oraz pomidory kroimy w kostkę, kukurydzę w plastry. W woku rozgrzewamy olej chili, podsmażamy posiekany cebulę, dodajemy czosnek. Wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy brązowy cukier, przesmażamy kilka minut a warzywa zmiękną. Dodajemy ryż i posiekane orzechy, chwilkę przesmażamy, odsuwamy go na bok woka, na środek wbijamy jajko i mieszamy tak, żeby powstała jajecznica. Kiedy jajko się
Ostra na Słodkoobiad do czegoś zobowiązuje! Dzisiejszy wpis nie będzie może spektakularny pod względem kulinarnym. Zamieszczam go raczej jako ciekawostkę kulinarną. Smażony wieloryb z warzywami mięso z wieloryba cebula 1 łyżka oliwy mąka do obtoczenia pieprz ryż marchew groszek zielony kukurydza kminek 1 szklanka rosołu warzywnego Mięso z wieloryba miałam okazję jeść już 2 razy. Jak dla mnie z wyglądu(...)zmiękło. Ryż wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Gdy lekko zbrązowiał zalałam go szklanką rosołu. Po chwili dorzuciłam warzywa i dusiłam na małym ogniu, aż ryż wchłonął rosół, a warzywa zmiękły. Doprawiłam kminkiem (ostatnio nie mogę się bez niego obejść
bastalenarację ten ktoś, ale pod taką własnie nazwą poznałam to danie będąc nastolatką. Tamto risotto, nazywane przeze mnie kryzysowym z racji czasów, jakie wtedy były, to raczej zapiekany ryż z warzywami. Ktoś może złośliwie powiedzieć, że nie wiem czym jest prawdziwe risotto i jak się je prawidłowo przygotowuje. Wiem, naprawdę wiem, bo w moim domu często się je jada(...)różnych konfiguracjach smakowych. Nie wszystko jednak da się pokazywać na blogu, przede wszystkim z racji ograniczeń czasowych :) Dzisiaj zapraszam na kremowe risotto z dynią i rodzynkami. Składniki: 1 szklanka ryżu (użyłam brązowego, choć do risotto najlepszy jest arborio) ok. 2 szklanki dyni (użyłam piżmowej) obranej i pokrojonej w kostkę (ok. 1-1,5 cm) 2 niewielkie cebule 1 ostra papryczka
Codzienna kuchnia niecodziennadzisiaj coś bez mieszania i do tego z jednego naczynia :D pyszne soczyste mięsko z ryżem i warzywami :) Składniki: 5-6 podudzi z kurczaka 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 łyżki oliwy 1 szklanka ryżu 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 papryka 1 l wody słoiczek przecieru pomidorowego/5 łyżek ketchupu 3 ząbki(...)sól pieprz Przygotowanie: Pałeczki z kurczaka umyć, oszuszyć, lekko naciąć, posypać paprykami i polać olejem (można pominąć ten etap). Odstawić na ok. 1 h. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać ryż, pokrojoną w plastry marchew i pokrojoną w kostkę paprykę, lekko przemieszać. Na to wyłożyć pokrojoną cebulę. Do garnka wlać 1 l wody, dodać koncentrat, posiekany czosnek, cukier, vegetę, sól
Malinowo w kuchnimiski razem z ryżem. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju tak, by lekko zmiękły (powinny być nadal lekko chrupiące). Groszek ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać warzywa z ryżem i mięsem jeszcze na ciepło. Doprawić całość curry i solą. Można jeść na ciepło, ale najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce i smaki się przegryzą. Wtedy można
Kulinarne Inspiracjeolej i podsmażaj przez 3 minuty posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso i podsmażaj przez 5 minut. Kolejno dodaj pokrojone w cienkie słupki warzywa. Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie opłukaj ryż pod bieżącą wodą i ugotuj w 350 ml wody(...)warzyw dodaj mleczko kokosowe oraz pozostałą cześć przyprawy. Wymieszaj i gotuj już na pełnym ogniu, aby naturalnie zagęścić potrawę. Potrwa to ok. 10 minut. Kurczaka z warzywami podawaj z ryżej. Posyp szczypiorkiem. Wartości odżywcze dla 1 z 3 porcji: energia: 500 kcal białko: 34 g tłuszcze: 16,5 g węglowodany: 56 g błonnik
Zdrowie na języku :P