suszonej bazylii Przygotowanie: Ziemniaka dokładnie myjemy wraz ze skórką, to w niej mamy bogactwo witamin. Możemy pomóc sobie szczotką ja mam taką jedną do warzyw. Ziemniaka ciach, ciach na kostkę. Przekładamy do głębszego naczynia. W słoiczku (bo tak najwygodniej) mieszamy ze sobą oliwę, bazylię i dosłownie szczyptę soli, ucieramy(...)się 4 tys. lat temu i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem czy warzywami. Curry uważana jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Pomaga w walce z nowotworami, przyspiesza metabolizm, wspomaga procesy trawienne, chroni serce… Lecznicze właściwości tej orientalnej przyprawy wynikają
ClauditteMissCookingDania z ryżem to szybki i prosty pomysł na obiad. Dzisiaj jedna z takich propozycji. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z kurczaka, na którym wcześniej ugotowałam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosób, więc zmniejszcie składniki albo podajcie na przyjęciu czy spotkaniu rodzinnym. Fajne jest tutaj to że wszystko robi się w piekarniku, poza małymi przygotowaniami wcześniej. Kurczak z ryżem i warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemiałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g) 2 cebule 2 małe(...)cukier i gotujemy na małym gazie jeszcze około 20 min. Próbujemy i jesli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem i nasz sos jest gotowy. Najlepiej podawać z ryżem
W kuchni bez szafekŚwietną okazją do wypróbowania libańskiej wersji gołąbków stał się temat wspólnego gotowania z Mirableką , czyli dietetyczne gołąbki. A te z pewnością zaliczają się do tej kategorii! Nadziewane ryżem i warzywami , od spożywanych przeze mnie często dolmades różnią się dodatkiem uwielbianej przez Libańczyków ciecierzycy oraz korzennym posmakiem, który zawdzięczamy tradycyjnej libańskiej mieszance siedmiu przypraw. Spokojnie można ją zrobić samemu w domu(...)płynie szybciej. On, perfekcjonista, denerwował się trochę, że gołąbki nie chcą się ładnie zwinąć, jednak myślę, że ostatecznie wyszły nam całkiem zgrabne. Wystarczy układać je w garnku bardzo ciasno - ryż w czasie gotowania napęcznieje i nada im pożądany kształt. I nie wiedzieć kiedy, zwinęliśmy chyba z 60 sztuk! :) Po ugotowaniu polaliśmy je oliwą i delektowaliśmy się ich smakiem. Bajka
Chilli Czosnek i Oliwaświeżym imbirze, ale jeśli akurat takiego nie ma, to z powodzeniem zastąpi go mielony. Połączenie imbiru z sosem sojowym stosuję nie tylko do mięsa, świetnie również pasuje do warzyw. Karkówkę najlepiej wybierać niezbyt tłustą i kawałki raczej średniej wielkości. Bardzo duże są raczej ze starszej sztuki i mięso może być niezbyt smaczne po upieczeniu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania(...)stopni C piekarniku 50 - 60 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć i z 10 minut piec bez przykrywania, aby delikatnie się zapiekło. Tak przygotowane mięso dobrze smakuje z ryżem i warzywami. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domupatelni z odrobiną oliwy podsmażamy kukurydzę, dodajemy ugotowaną fasolkę i ryż. Mieszamy i smażymy wszystko razem przez ok. 4 minuty. Marynatę z łososia zagotowujemy. Na talerzach układamy ryż z warzywami, łososia i polewamy go zagotowanym sosem. Po wierzchu posypujemy sezamem. Smacznego! Artykuł Łosoś teriyaki z fasolką pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie wiem jaki jest prawdziwy przepis na to danie. Odtworzyłam je tak, jak zapamiętałam z kilku wizyt w restauracji "Złoty Smok". Pewnego razu, gdy zamówiłam je
Pasja Smakuopakowanie marchewki z groszkiem 1 łyżka masła szczypta pieprzu i soli Ryż ugotowałam, marchewkę z groszkiem ugotowałam na parze i wymieszałam ryż z warzywami i masłem, lekko doprawiłam pieprzem i solą. Smacznego ! Pulpety w sosie śmietanowym
Kuchnia na wzgórzuJesień ! Sezon na dynię można uznać za rozpoczęty, nie wiem jak u Was, ale u mnie na ogrodzie w tym roku obrodziła obficie.
Wanilia i Kardamonsoczysta, a warzywa pozostają nadal chrupiące. Japońska mieszanka shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) i dodany do marynaty mirin ( słodka sake) nadają potrawie wspaniały smak i aromat. Wołowina z warzywami to świetny pomysł na szybki obiad. Spróbujcie sami :) Składniki - proporcje dla 2-3 osób jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 350-400 g wołowiny(...)smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiękka i soczysta, a warzywa pozostają nadal chrupiące. Japońska mieszanka shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) i dodany do marynaty mirin (słodka sake) nadają potrawie wspaniały smak i aromat. Wołowina z warzywami to świetny pomysł na szybki obiad. Spróbujcie sami :) Składniki - proporcje dla 2-3 osób jako miarka posłużyła mi szklanka o pojemności 250 ml około 350-400 g wołowiny(...)smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ
Cztery FajeryDobre i sycące danie, to nie tylko takie, z wielkim kawałkiem mięsa na talerzu. Owszem, sam jestem mięsożercom, jednak jako kucharz muszę też zaspokoić podniebienia zarówno
Jacob TastesDzień Dobry w niedzielę :) Mam dzisiaj dla Was pyszną propozycję na lekki obiad. My uwielbiamy takie dania. Kotleciki ryżowe z kaszą są pyszne. Zawsze robiłam
IzabelawkuchniWykonanie: W dużym garnku rozgrzać olej. Wsypać cebulę i poddusić. Dodać świeże warzywa i przyprawy i smażyć 10 minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Wlać kilka łyżek wody jeżeli warzywa zaczną przywierać (moje nie przywierały). Dodać pozostałe składniki (fasolę, pomidory, kaszę / ryż, wodę). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny(...)Zamieszać i gotować odkryte przez około 20 minut, aż warzywa i kasza / ryż będą gotowe. Doprawić ewentualnie do smaku (sosem lub pieprzem cayenne, ja nie dodawałam). Posypać natką / kolendrą. Część dania można zamrozić
Sto kolorów kuchni