ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:38/442)

4 najsmaczniejsze dania kuchni japońskiej 179

fanów orientalnych dań, a mistrzów sushi przybywa – wielu kucharzy pragnie osiągnąć bowiem najlepszy poziom w przygotowywaniu popularnej potrawy od Japończyków. Na sushi składają się surowe ryby, owoce morza, warzywa i ryż – wszystko zawinięte w liście wodorostów. W przygotowaniu sushi bardzo istotna jest technika – dlatego nie każdy potrafi sporządzić je właściwie. Ramen – tradycyjna japońska zupa Inną popularną potrawą japońską, jest(...)ramen – tradycyjna zupa, bazująca na mięsnym wywarze, przypominającym w smaku polski rosół, jednak bardziej aromatycznym. Bulion urozmaicany jest dodatkiem warzyw, mięs lub ryb i owoców morza. Sekretem ramenu jest jednak wyjątkowy makaron produkowany z mąki pszennej – o wiele bardziej elastyczny  niż tradycyjny makaron. Smak ramenu poczuć można również w popularnych zupach instant. Wśród nich znajdują się zupy  Oyakata

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka meksykańska z ryżem, kurczakiem i chorizo 240

brązowym ryżem, kurczakiem, warzywami i chorizo w pysznym pomidorowym sosie. Całość zapieczona z serem. Bardzo smaczne, kolorowe i proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Polecam ten przepis jeśli lubisz pikantne i wyraziste dania. Składniki Ilość porcji: 2 Zapiekanka meksykańska: Pierś z kurczaka – 150 g Brązowy ryż – 100 g Czerwona fasola

ale Pysznie
Gołąbki z sosem warzywnym 224

marchew i pieczarki zetrzeć na grubej tarce, a następnie przełożyć na patelnię, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mięso wyłożyć do miseczki, dodać ryż i wystudzone warzywa. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Kapustę parzyć w dużym garnku kilka minut na lekkim gazie (nie gotować), aż liście zaczną odchodzić od całej kapusty i lekko

kuchnia doski
Paprykarz do słoików 381

smażącej się cebuli razem z tartą marchewką. Warzywa smażymy około 10 minut. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.  Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i mięso z ryb. Dokładnie mieszamy

Gotowanie jest łatwe
Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką 162

dodatkiem grzanek smakowało naprawdę bardzo dobrze! Następnym razem przygotuję taka wersję jako właśnie dodatek i ułożę na chrupiących grzankach. Wy np. możecie podać tak przygotowane warzywa z ryżem czy azjatyckim makaronem. Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką / 1 porcja Składniki: 1 kapusta pak choi 2 garście małych pieczarek 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz

Moja smaczna kuchnia
Risotto z fasolką szparagową i krewetkami 117

wytrawnego wina oliwa  z oliwek sól pieprz posiekana natka pietruszki  1 łyżka masła Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki i czosnek.   Do warzyw dodajemy ryż i smażymy go na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając.  Na koniec dodajemy fasolkę szparagową, wlewamy  wino, przyprawiamy i gdy lekko odparuje dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 181

stare kapcie, a nie pyszne danie :) Paprykę i cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy razem z pokrojonymi nóżkami na oliwie do miękkości. W misce mieszamy warzywa z ryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy

vegetanie
Domowy paprykarz szczeciński 175

Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.5. Cebulę dusimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy.6. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.7. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i rybę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.Smacznego!!!Źródło: Gotowanie z pasją

Kuchnia domowa Ani
Obiad do pracy – 5 pomysłów 110

ugotuj na parze lub tradycyjnie w wodzie brokuła. Cukinię pokrój w plasterki lub użyj spiralizatora, przelej wrzątkiem. Brokuła i cukinię dopraw odrobiną soli i pieprzu. Do pudełka włóż ryż, przygotowane warzywa i kurczaka w sosie korma. Dodatkowo możesz zabrać nieco świeżej kolendry. klopsiki tikka masala Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g piersi z indyka – 1 czubata

nietylkopasta.pl
JESIENNA ZUPA - na przecierze jarzynowym z cukinią i jabłkiem 135

sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Obrane ziemniaki i marchew kroję w niewielką kostkę, fasolkę szparagową na kawałeczki. Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, dodaję przygotowane warzywa, wsypuję ryż - gotuję na niewielkim ogniu przez 10 minut. Krok 3. Przygotowuję przecier jarzynowy : Cebulę, pora, cukinię, pomidory i jabłko kroję w kostkę - podduszam na maśle przez około

Moja Książka Kucharska
Pomidorówka - zupa pomidorowa z ryżem 169

doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z powierzchni wywaru szarą pianę, doprawiamy przyprawami i wrzucamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy do jej miękkości.  Z wywaru odławiamy mięso i warzywa, wsypujemy ryż. Gotujemy około 10 minut a następnie wlewamy przecier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie gotowy. Śmietanę dodajemy już na talerzu

Qchnia po prostu
Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) / Rassolnik Pickle Soup 83

Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) / Rassolnik Pickle Soup Dziś zapraszam na pyszną zupę ogórkową , ale nie taką tradycyjną, lecz pożywną zupę ogórkową naszych sąsiadów. Rassolnik (rosolnik

Lekcje w kuchni
Kurczak, warzywa, ryż 143

moim talerzu wylądował kurczak z warzywami i ryżem. Chyba jedno z moich ulubionych dań typu FAST.  Do porcji na dwa talerze potrzebowałam: 1 filet z kurczaka 1 torebkę ryżu  2 marchewki 1 cukinię 2 pomidory 2 łyżki oleju kokosowego paprykę słodką, czosnek granulowany, kurkumę, tymianek, oregano, pieprz ziołowy i sól Ryż standardowo gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)wedle własnych preferencji. Na oddzielnej patelce rozpuszczamy drugą łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią marchewkę pokrojoną w talarki, cukinie pokrojoną w półksiężyce oraz pomidora skrojonego w kostkę. Podsmażamy warzywa mieszając co jakiś czas, aż osiągną pożądaną miękkość. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką do smaku. Łączymy wszystkie składniki na talerzu i gotowe.  Zaletą tego dania jest to, że smakuje

Emskie Smaki
PYSZNA ZUPA KALAFIOROWA - jak zrobić. 110

jedną z najbardziej popularnych polskich zup. Zupa kalafiorowa ugotowana na rosole, zabielana śmietaną. Do kalafiorowej najczęściej wykorzystujemy rosół z drobiu. Zupa doskonale smakuje także z lanymi kluseczkami lub z ryżem. Smak kalafiorowej będzie ciekawszy, jeżeli dodamy do niej odrobinę curry w proszku lub gałki muszkatołowej Jak zrobić pyszną, domową zupę kalafiorową - sprawdź wypróbowany prosty przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki(...)surówka z marchewki i jabłka << < pyszna zupa kalafiorowa, halibut smażony i surówka z selera << < pyszna zupa kalafiorowa, potrawka z kurczaka z warzywami z ryżem i sałatą rzymską<< < pyszna zupa kalafiorowa, pulpeciki z indyka w sosie koperkowym, tłuczone ziemniaki i buraczki zasmażane<< < Smacznego :) Zupa kalafiorowa fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 130

tarce o dużych oczkach.  Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć cebulę, marchewki i koper włoski i smaż na średnim ogniu przez 10 min. aż warzywa zmiękną.  Dodaj ryż i wymieszaj, aż dobrze pokryje się tłuszczem i wymiesza z warzywami. Dolej 2 szklanki wody. sól i pieprz, listek laurowy, ziele angielskie i koper włoski. Przykryj(...)zmięknie i wchłonie całą wodę.  Filety ryby dopraw solą i pieprzem, ułóż na ryżu i gotuj pod przykryciem razem z pilawem przez 5 minut. Gotowy pilaw posyp posiekanym koperkiem. * Jestem ciekawa, czy jedliście kiedyś koper włoski? Czy wśród Was znajdują się miłośnicy tego warzywa? Napiszcie w komentarzach. Życzę Wam wspaniałej niedzieli

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż smażony z cebulką 107

jedynie do ugotowania w wodzie, urozmaić go dodatkiem smażonej cebulki To bardzo łatwy i lekkostrawny dodatek do mięs i warzyw. Skład na porcje dla 2 osób: 100 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła sól i pieprz   Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu (gotuj ok. 15-20 minut) . W tym czasie na patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekaną(...)przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.   Rady: 1. Podawaj jako dodatek do… mięs (kotletów schabowych lub mielonych, gołąbków, mięs pieczonych, klopsików), ryb, duszonych lub pieczonych warzyw. 2. Możesz przygotować ryż jako oddzielne samodzielne danie np. podsmażając z cebulą także boczek, kiełbasę, kurczaka, warzywa (papryczkę chili, brokuły, fasolkę szparagową, cukinię, suszone pomidory, paprykę, groszek konserwowy, kukurydzę konserwową), doprawiając

Kulinarne S.O.S.