ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:31/442)

Gołąbki z warzywami 83

robimy to tak: Wycinamy głąb, odrywamy liście i je sparzamy 5 min. Zgrubienie usuwamy. Ryż gotujemy 10 min. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Smażymy na maśle, wymieszanej z oliwą. Warzywa dodajemy do ryżu z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy sosem rybnym oraz ostrygowym. Do smaku doprawiamy solą. Farsz zawijamy w liście kapusty

R'n'G Kitchen
POMIDOR FASZEROWANY MAKARONEM 115

Jesienią faszerowane pomidory są u nas dość często. Czasami zamieniamy pomidor na cukinię albo bakłażana, żeby urozmaicić obiady. Faszerujemy warzywa wszystkim: kaszą, ryżem, makaronem... mięsem albo warzywami. Staram się tak dobierać składniki aby każdy zjadł obiad. Nie wiem jak u Was ale u mnie jeden nie lubi papryki, a drugi nie zje niczego co ma w sobie ogórek lub marchewkę

Kuchnia w oparach
LunchBox: Ryż naturalny z zieloną soczewicą w curry 116

znajomym pojemniczek i widelec (czyli w moim przypadku pałeczki;) i proponuję, by spróbowali. By zobaczyli, że to nie tylko ryż i jakieś warzywo spakowane do plastyku na zimno. Że odpowiednio przyprawione warzywa czy dobry gatunek ryżu smakują naprawdę wyśmienicie, nawet na zimno. Nie raz opornie, ale próbowali. Niedługo później w poniedziałki i środy szykowałam po kilka lunchów, tak znajomym(...)patrzą na wasze lunche, nie przejmujcie się i reagujcie pozytywnie; w niedługim czasie nie będą na to zwracać uwagi lub nawet zaczną sami szykować obiadki na wynos ;) Składniki: - 100g ryżu naturalnego                  - 1 łyżeczka curry - 40g zielonej soczewicy                - ¼ łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka nasion konopi

Wegańska kuchnia orientalna
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 141

pracy :) Ryż z soczewicą i warzywami : (4 osoby) Składniki: 2 torebki ryżu parboiled 1 puszka soczewicy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta lub pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średni burak 1 cebula czerwona makaron rosołowy np. "Babuni" szczypiorek garam masala, pasta tandoori, pieprz, tymianek oliwa z oliwek Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)wsypujemy warzywa, lekko podlewamy wodą i dodajemy garść makaronu. Warzywa z przyprawami dusimy ok. 10-15 min., aż staną się miękkie, jednak pamiętając o tym, aby pozostały kruche. Dodajemy opłukaną soczewicę i jeszcze chwilkę dusimy. Wtedy dodajemy świeżo zmielony pieprz i roztarty w dłoniach tymianek, dzięki temu uwolnimy jego pełny bukiet aromatów. Na koniec dodajemy ryż, wszystko mieszamy

vegetanie
Kotlety ryżowe 159

zmodyfikowałam i na obiad zrobiłam kotlety ryżowe z warzywami. Przyznaję- bardzo smaczne! Polecam! Kotlety ryżowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu, mały por, 1/2 papryki zielonej, cebula, 2 marchewki, pietruszka, ziemniak, 1/2 małego selera, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, bułka tarta, 4 jajka, olej. Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzamy(...)pietruszkę, seler, ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na małą kostkę. Warzywa gotujemy do miękkości i studzimy.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, pora kroimy w cienkie talarki a paprykę w paseczki. Cebulę, pora i paprykę podsmażamy na oleju i studzimy. Wszystkie warzywa siekamy na mniejsze kawałki. Ryż, ugotowane i podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy 2 jajka i przyprawy

paapilotkaa
Faszerowane papryki 168

czym dodajemy ugotowany ryż i dusimy przez 3-4 min. w każdej z papryk ucinamy górną część, wyciągamy gniazda nasienne i faszerujemy ryżem z warzywami.  Sos pomidorowy: pomidory kroimy w kostkę zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy zioła: bazylia, majeranek, tymianek oraz sól i pieprz. gotujemy przez 5 min.  Do sosu dodajemy faszerowany papryki (najlepiej

Łycha smaków
Kontynentalny MIX :) 153

ryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej) 2 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula papryczka chili (mała) garam masala, tymianek, pieprz Składniki na ciasto mieszamy w misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na czas przygotowania nadzienia. Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy(...)oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Po czym wycinamy kwadrat, powinien mieć bok ok. 8 cm. Na środek układamy farsz

vegetanie
PILAF Z RYŻEM I MARCHEWKĄ 144

dopasowaną pokrywką), na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Smażymy, często mieszając, przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.  Dodajemy ryż oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy posiekane morele i odsączoną ciecierzycę. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty. Dolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką

cool and minty
Zapiekanka Hokus pokus 146

sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    Doprawiamy przyprawą oraz solą. 3.    Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 4.    Warzywa również gotujemy w osolonej wodzie. 5.    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ryż. 6.    Sos rozrabiamy w 1 szk. wody, gotujemy(...)Doprawiamy pieprzem oraz solą. 11.         Pieczarki wykładamy na ryż. 12.         Grzyby przykrywamy mięsem. 13.         Na Mięso warzywa. 14.         Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch zapiekanki, dwie minutki

Kulinarna Chwila
Miruna w panierce szpinakowo- miętowej 183

nasza panierka Rybę pokroić na dzwonka, pokropić sokiem z cytryny, lekko posolić i zostawić na około 10 min. W tym czasie ugotować ryż, u mnie była to torebka ryżu parboiled- (gotowany przez 15 min) Rozgrzać tłuszcz na patelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu(...)doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubimy warzywa surowe, cukinię i marchewkę możemy zjeść na świeżo, posypane uprażonymi pestkami dyni Rybę podawać z ryżem i warzywami, polałam sosem chrzanowym, a to dlatego, że świeżego chrzanu jest teraz pod dostatkiem :)  Dodatki warzywne: mała cukinia  2 marchewki uprażone pestki z dyni do smażenia - masło

Proste Potrawy
Ryż z warzywami, kiełkami i świeżą miętą 153

posypać ziarnem sezamowym. Ugotować ryż według wskazań na opakowaniu z dodatkiem soli Gdy ryż jest ugotowany wymieszać go jeszcze gorący z pociętą w paseczki miętą. Połączyć warzywa z ryżem i podawać na ciepło lub zimno

Sztuka gotowania w/g Samiry
Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 152

się ich użyć. Wszystkie składniki należy wcześniej podsmażyć lub zblanszować (jeśli tego wymagają) po dodaniu ryżu działamy już bardzo szybko, nie będzie czasu na dopieczeni mięsa lub zmiękczenie warzyw. Doprawiajcie ryż do smaku, ma byś słodko-kwaśno-słono-pikantny. W rezultacie otrzymacie aromatyczny, szybki posiłek, udekorowany omletem, kolendrą i cząstkami limonki, danie, które zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia

Słodki Kompromis
Zarządzanie dietą rozdzielną w czasie 153

serów itp). Śniadanie II - białkowe: Wędlina z ogórkiem kiszonym. Obiad: Danie I - węglowodanowe: Zupa, w której w skład wchodzą kartofle lub ryż. Obiad: Danie II - białkowe: Kotlet z czerwonymi buraczkami. Podwieczorek - Pierwsza część kolacji - Kanapki z warzywami. Kolacja: Przekąska białkowa : Kilka plasterków szynki z papryką marynowaną. Rozpatrując to w czasie, posiłki mogą wyglądać następująco: 07:00 przed wyjściem(...)Obiad: danie II - białkowe: Pieczeń z piersi kurczaka z ogórkiem kiszonym (można zabrać z domu w pudełku na jedzenie) 17:00 Obiad: danie I - węglowodanowe: Zupa lub ryż z warzywami 19:00 Podwieczorek: Przekąska białkowa: Kiełbaska z zieloną sałatką 21:00 Sałatka ziemniaczana: mały posiłek - Przekąska, ok 2 godziny przed snem Warto pamiętać by przynajmniej 1 posiłek w ciągu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa rybna z pieczarkami, krewetkami, ryżem i warzywami 183

czasie wywar przelać przez durszlak do innego dużego garnka lub wybrać sitkiem warzywa (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w talarki pory, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, opłukane zimną wodą na sitku krewetki i ryż. Gotować 5 minut(...)międzyczasie umyć szparagi, odkroić twardą końcówkę i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać szparagi i cukinię, po czym gotować do miękkości warzyw i ryżu. Na koniec dodać umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki, pogniecioną widelcem marchewkę oraz doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem

Passions hobbies life
Zupa z brukselką i fasolką szparagową 187

Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Do zimnej wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz ryż. Gotujemy ok. 15-20 minut. Kolejno dodajemy przyprawy i koncentrat pomidory. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta