około 1/2 kg miąższu dyni 1 czerwona papryka 1 duża cebula pęczek koperku sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku 1 łyżeczka oleju rzepakowego 100 g ryżu ugotowanego na sypku Obierz warzywa, pokrój je odpowiednio - brokuły w różyczki, cebulę w drobną kosteczkę, dynie w większą a paprykę w paseczki. Ugotuj brokuła w lekko osolonej wodzie. Na oleju na patelni(...)ryżem uprzednio ugotowanym i zagrzej na patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem czarnym , jeśli trzeba. Półmisek z rybą udekoruj rózyczkami brokuła. Podawaj rybę z ryżem z warzywami posypaną posiekanym koperkiem
Gotuj Sam!ciekawy efekt. KALAFIOROWY RYŻ Z WARZYWAMI I TOFU Czas przygotowania 20 minut Składniki na 2 porcje Pół niewielkiego kalafiora 2 duże pomidory Pół dużej cukinii Kostka tofu Ząbek czosnku Pół czerwonej cebuli Kurkuma, imbir, sos sojowy, sos rybny, chili, sól, pieprz Kalafiora zetrzeć na tarce tak, żeby przypominał ziarenka ryżu Ryż wrzucić do garnka, dolać około ćwierć szklanki(...)czasie odcedzić z pozostałej wody Warzywa pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek Dodać warzywa i podlać wodą, dusić aż cukinia zmięknie, a pomidory puszczą sok Do warzyw wkruszyć tofu, doprawić sosem sojowym, rybnym, chili, solą i pieprzem Warzywa podawać z kalafiorowym ryżem
HealthyCreationsrozgrzany na patelni olej, wrzucamy warzywa i krótko podsmażamy. Po chwili wsypujemy suchy ryż i dalej smażymy, mieszając aby się nie przypalił. Oleju powinno być tyle aby warzywa i ryż były nim lekko pokryte, ale nie pływały w tłuszczu! Zamiast oleju rzepakowego można użyć klarowane masło. Następnie wlewamy wino na patelnię – taka czynność/ technika, która pozwala ,,odkleić(...)odparowaniu wina, dolewamy gorący bulion. Robimy to stopniowo, chochla po chochli, aby skrobia z ziarenek ryżu powoli się uwalniała, nadając naszemu rissoto kremową konsystencję. Dolewamy bulion do czasu, aż ryż będzie al’ dente, zajmie to około 15 minut. Wykorzystałam do tego 3 szklanki bulionu. Po zdjęciu z ognia dodajcie pokrojone w większą kostkę awokado, starty parmezan i łyżkę masła
KierunekuchniaZapraszam do ugotowania mojego dania chińskiego bezglutenowego, bardzo aromatycznego ryżu z kurczakiem i warzywami, wymagającego trochę czasu do pokrojenia tych wszystkich warzyw, ale warto się natrudzić, bo jest to naprawdę doskonała kompozycja imitująca danie kuchni orientalnej. I jak zawsze w przypadku dań pełnych przypraw - najlepsze na drugi dzień :-) Z podanych proporcji wychodzi obiad dla 3-osobowej rodziny (dwoje dorosłych(...)oleju sezamowego kilka łyżek kiełków fasoli mung odrobina octu winnego trochę wody odrobina mąki kukurydzianej sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, chili, imbir oliwa z wytłoczyn do smażenia ryż Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy w cząstki. 2. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz pokrojoną pierś z kurczaka, sypiemy wszystkimi przyprawami, oprószmy mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy. Uważamy
Kawa z mlekiemnastępnie dodajemy pokrojona pierś z kurczaka, a kiedy się podsmaży dodajemy zamrożone warzywa. 3. Całość smażymy około 10-15 minut, można pod przykryciem a pod koniec odkryć przykrywkę aby warzywa się troszkę przypiekły. 4. Do warzyw z kurczakiem dodajemy pomidory z puszki, wodę z pod gotowania ryżu, sól, pieprz, paprykę ostrą i wędzoną oraz dodajemy podgotowany ryż i mieszamy(...)całość. Próbujemy i ewent. jeszcze doprawiamy do smaku. 5. Najpierw wykładamy połowę ryżu z warzywami i posypujemy częścią tartej mozzarelli, a następnie resztę ryżu. Pieczemy w 180 stop przez około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy zapiekankę resztą mozzarelli. Ja jeszcze starłam dupkę rolady ustrzyckiej
Gotowanie...to proste !pulpetów z makaronem orzo 8. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej paprykę zieloną i czerwoną. Podsmażone przekładamy na talerz. Na patelnię wysypujemy mrożone warzywa, chwilę smażymy. Połowę warzyw przekładamy do makaronu orzo. Do drugiej połowy dodajemy ryż i usmażone papryki. 9. Wyciągamy z piekarnika pulpety i kurczaka w sosie teriyaki. Pulpety przekładamy do makaronu orzo, dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy(...)smaku. Danie gotowe. 10. Upieczonego kurczaka dzielimy dwoma widelcami na mniejsze kawałki, dodajemy do ryżu i warzyw, doprawiamy do smaku, mieszamy. Trzecie danie gotowe. Do zrobienia tego zestawu trzeba rondelka na ugotowanie ryżu (z pokrywką), dużego garnka na makaron, patelni na usmażenie krewetek, patelni na usmażenie papryk i warzyw, blaszki do pieczenia na pulpety i żaroodpornego naczynia do pieczenia kurczaka
Niedzielny kucharzZnakomita ryba w połączeniu z pikantną marynatą z limonką, bukiet warzyw i ryż z czerwoną fasolą sprawiają, że danie jest naprawdę idealne. Dobra marynata to podstawa wszystkiego. Kto ma dziś ochotę na taką rybkę? 500 g pstrąga łososiowego Marynata: 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego czosnku 0,5 łyżeczki białego pieprzu 0,5 łyżeczki oregano(...)łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki 2 łyżki oleju Dodatkowo: 250 g warzyw na patelnię Hortex 100 g ryżu 50 g czerwonej fasoli Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową
VioletoweKucharzenieCarnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku garść liści bazylii około 500 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek, masło(...)wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania dodaj pieczone warzywa do ryżu (około 5 minut przed końcem gotowania). Następnie dodaj posiekane liście bazylii. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Rondel przykryj pokrywką i odstaw
Moja pasja smakuryżu dzikiego & parboiled · warzywa Wykonanie: Rozmrożone filety pokroić, zblendować. Dodać białka, ponownie blendować, aż masa zesztywnieje. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Wstawić do lodówki pod przykryciem na min. 30 minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut). Przygotować sos – jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i niewielką ilością(...)pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem. Podawać z ryżem i warzywami wedle uznania:) Dzisiaj użyłam dorsza, ale potrawę można także zrobić z innej „białomięsnej” ryby, np. mintaja czy soli. Nie polecam natomiast pangi i tilapii, ponieważ ich wartość odżywcza pozostawia
Powiedz dietom niedodaje się sezonowe warzywa. A więc co macie pod ręką i co lubicie polecam. Wykonanie: Mięso wołowe pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski i zalać dwoma łyżkami ryżowego winegre oraz łyżką sosu sojowego i oleju sezamowego. Odstawić wszystko. Teraz warzywa: wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto. Gotujemy ryż. Następnie rozgrzewamy(...)poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo itd. Smażymy tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić piekarnik na minimalne ciepło i wykładać kolejne usmażone warzywa na blaszkę. Blaszkę trzymać w piekarniku. Chodzi o to, aby warzywa były ciepłe podczas serwowania. Podczas
Smaki Przyprawy i Kolorypoklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo itd. Smażymy tylko chwilę po 30 sekund. Ponieważ cały proces zabiera trochę czasu, warto nastawić piekarnik na minimalne ciepło i wykładać kolejne usmażone warzywa na blaszkę. Blaszkę trzymać w piekarniku. Chodzi o to, aby warzywa były ciepłe podczas serwowania. Podczas(...)łyżki oleju sezamowego i na koniec dodaję starty czosnek. Bierzemy głęboką miskę i układamy na jej dnie ryż a na ryż kładziemy mięso, dookoła ryżu układamy warzywa, polewamy całość sosem, na to kładziemy jajko i sypiemy ziarenka sezamu. W ten sposób serwujemy. Natomiast przed zjedzeniem należy wszytko wymieszać. 5 minut później
Kulinarna rozmowaNajlepiej po prostu uduszony z cebulką, ale tym razem postanowiłam zaszaleć. Kupiłam limonkę, imbir, papryczki piri-piri oraz kilka innych składników i zaczęłam kulinarne zmagania. Niestety nie miałam takich warzyw, jakie bardzo chciałam mieć, ale nie przejęłam się nic a nic. Postanowiłam i tak wykorzystać te, które już kupiłam. I chociaż kompozycja warzywna nie za bardzo odpowiadała mojemu pragnieniu orientalnych(...)Teraz już cały czas pilnujemy i uważamy, by nie rozgotować warzyw. Marchewka powinna zostać al dente. A już na pewno nie możemy dopuścić do sytuacji, kiedy zacznie tracić kształt i się rozpadać. Tak drobno pokrojone warzywa nie potrzebują dużo czasu, więc nawet chwila może o wszystkim zaważyć. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy groszek z puszki (mrożony wymagałby wcześniejszego dodania!) i rozmieszaną
Ratunku obiadpory, gdy miałam ochotę na ryż z warzywami, używałam zwykłego, białego ryżu. Ale tym razem kupiłam ryż do risotto i jest różnica w smaku... Składniki: 3 łyżki masła 1 posiekana szalotka 2 szklanki ryżu arborio 850 ml wrzącego wywaru warzywnego 1 cukinia 120 gramów szynki (u mnie końcówki wędzonek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz sól - opcjonalnie(...)dawałam ze względu na wędzonkę) Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szalotkę ok. 3-4 minut Dodajemy ryż i smażymy ok. 2 minut aż będzie szklisty Wlewamy porcjami, po pół szklanki wywaru z warzyw i gotujemy Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż
Szczęśliwa kuchniapółplasterki, seler naciowy w paseczki, a cebulę w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy z oliwek, wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Warzywa wymieszać z ryżem. Tak przygotowany ryż z warzywami wyłożyć na talerz, na wierzch położyć kawałki osączonego łososia i całość polać przygotowanym sosem. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasipory, gdy miałam ochotę na ryż z warzywami, używałam zwykłego, białego ryżu. Ale tym razem kupiłam ryż do risotto i jest różnica w smaku... Składniki: 3 łyżki masła 1 posiekana szalotka 2 szklanki ryżu arborio 850 ml wrzącego wywaru warzywnego 1 cukinia 120 gramów szynki (u mnie końcówki wędzonek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz sól - opcjonalnie(...)dawałam ze względu na wędzonkę) Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szalotkę ok. 3-4 minut Dodajemy ryż i smażymy ok. 2 minut aż będzie szklisty Wlewamy porcjami, po pół szklanki wywaru z warzyw i gotujemy Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com