ryż smażony - 6533 przepisów (strona:20/436)

Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty 168

ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy ,wyjmujemy z woreczków. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce smalcu,dodajemy do ryżu i kaszy, mięso smażymy na smalcu doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,smażymy jeszcze chwilkę i dodajemy do ryżu z kaszą i cebulą,mieszamy i doprawiamy jeszcze

Swojskie jedzonko
Potrawka z kurczakiem, batatem, tymiankiem i żurawiną 117

bliskiego... jestem wniebowzięta!  Składniki (na 2- 3 porcje): 1 duża pierś kurczaka  3/4 szklanki ryżu Arborio  1 mały batat  garść żurawiny suszonej  1 szklanka zaparzonej czarnej herbaty świeży tymianek  szalotka  czosnek  oliwa i masło do smażenia  sól, pieprz, kurkuma  1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego  1 lampka białego, wytrawnego(...)zarumienia i przełóż na talerz. Żurawinę namocz w herbacie. Na oliwie i maśle podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i smaż składniki kilka chwil. Wlej wino, zredukuj a następnie wlej bulion. Gotuj potrawkę około 12- 15 minut, aż ryż stanie się miękki ale nie rozgotowany. Na końcu dodaj świeży

Mango Papaja
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem 294

odparuje i lekko się przyrumienią. Odłożyć. Można smażyć od razu surowe grzyby. Cebulę drobno pokroić i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lekko zeszklić, nie przyrumieniać. Wsypać suchy ryż i smażyć mieszając, a kiedy ryż zacznie się przyrumieniać wlać jedną chochlę gorącego bulionu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dodać startą na tarce

https:KKuchniaMniam
Pilaw ze szpinakiem i morelami 139

sitku. Cebulę kroimy  w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i olej i smażymy na nim cebulę wraz z cynamonem. Gdy cebula delikatnie zmięknie wrzucamy ryż i smażymy przez 1,5 minuty, aż ryż będzie lekko szklisty. Dodajemy skórkę pomarańczową, pokrojone w paski morele, wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy ryż

Kulinarne przygody Gatity
Królewskie risotto ze szparagami i smardzami 197

główki, które lekko blanszujemy. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy posiekaną cebulę. Lekko ją podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) i smardze, smażymy razem ok minuty. Wsypujemy ryż i smażymy, aż ziarenka zaczną lekko zmieniać kolor. Następnie wlewamy wino, kiedy ryż je wchłonie dolewamy sukcesywnie po ok pół szkl wrzącego bulionu stale mieszając i dodając kolejną jego

Malinowe Pocałunki
Gołąbki z włoskiej kapusty. 184

szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju(...)patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor,dodajemy do ryżu,solimy i dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż,nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej

Przepisy i porady kulinarne
Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto 228

takiego zieloniutkiego właśnie. Z rożnych względów dzisiaj moja wersja tejże potrawy. Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto risotto z groszkiem: 1 cebula, drobno posiekana oliwa do smażenia sól, pieprz 300 g ryżu np arboraio 50 ml białego wina 750 ml bulionu warzywnego 150 g zielonego, mrożonego lub świeżego, groszku łyżka masła 25 g startego, długo dojrzewającego sera pesto: listki(...)jednego pęczka bazylii garść migdałów spora garść startego sera długo dojrzewającego ząbek czosnku, posiekany oliwa sól, pieprz Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy ryż i dalej smażymy by wchłonął tłuszcz i się zeszklił. Wlewamy wino, odparowujemy je, następnie stopniowo po chochelce dolewamy gorący bulion. Mieszamy risotto a przed każdą kolejna porcją bulionu czekamy aż ryż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szafranowe risotto z batatem i miętowa pierś kurczaka 177

niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy szafran oraz pokrojonego w kostkę batata i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy ryż, chwilę smażymy i wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion i ponownie dolewamy. Postępujemy w ten sposób aż do wykorzystania całego bulionu. W tym czasie na patelni(...)grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pierś kurczaka, po 5-6 minut z każdej strony. Następnie odstawiamy pierś by odpoczęła. Później kroimy pierś na mniejsze kawałki. Na koniec gotowania risotto dodajemy szczyptę soli i starty parmezan, dokładnie mieszamy. Ryż powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na talerzu układamy 2-3 łyżki risotto

Mango Papaja
Szafranowe risotto z batatem i miętowa pierś kurczaka 155

niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy szafran oraz pokrojonego w kostkę batata i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy ryż, chwilę smażymy i wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion i ponownie dolewamy. Postępujemy w ten sposób aż do wykorzystania całego bulionu. W tym czasie na patelni(...)grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pierś kurczaka, po 5-6 minut z każdej strony. Następnie odstawiamy pierś by odpoczęła. Później kroimy pierś na mniejsze kawałki. Na koniec gotowania risotto dodajemy szczyptę soli i starty parmezan, dokładnie mieszamy. Ryż powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na talerzu układamy 2-3 łyżki risotto

Mango Papaja
Ryż z warzywami 244

niedużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę, następnie dodać ryż i smażyć, aż zrobi się szklisty cały czas mieszając. Dodać marchewkę, pietruszkę i selera i wszystko razem podsmażyć, na końcu dodać paprykę i cukinię, jeszcze chwilę smażyć. Podsmażone warzywa z ryżem zalać szklanką bulionu, dodać nieco pieprzu i odrobinę soli, dodać po ok. 1/2 łyżeczki suszonej

Mix smaku
Nei Choru / Ghee Rice - Dinesh's recipies 178

razem goździki, cynamon i kardamon. Rozgrzać masło ghee na szerokiej i głębokiej patelni. Dodać (opcjonalnie) rozgnieciony imbir i czosnek i smażyć około 1 do 2 minut. Dodać posiekaną cebulę i smażyć , aż stanie się szklista.. Dodać umyty ryż i smażyć mieszając go przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu.   Dodać sól i wrzącą wodę. Przykryć(...)plasterki orzechy nerkowca i rodzynki po  5-10 sztuk olej lub mało ghee Rozgrzać olej / ghee na patelni i smażyć nerkowca wraz z rodzynkami aż uzyskają złoty kolor . W tym samym oleju podsmażyć plasterki cebuli , Udekorować gotowany ryż cebulką , orzechami nerkowca i rodzynkami.   Zdjęcie pochodzi ze strony Goodgawker.com

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Filipino Arroz a'la Cubana, czyli filipiński ryż po kubańsku 164

smażyć jeszcze minutę dla uwolnienia aromatu. Do składników na patelni dodać mięso. Smażyć aż się zetnie. Dodać pokrojone drobno pomidory, marchew i ziemniaki. Całość wymieszać i podsmażyć jeszcze 3-4 minuty. Całość zalać bulionem i dusić aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odstawić pod przykryciem by nie ostygł. Banany pokroić(...)patelni rozgrzać większą ilość oleju (na wysokość około 1 cm.). Usmażyć banany z obu stron na złoto. Usmażyć jajka sadzone posypane solą i pieprzem. Ugotowany ryż podawać z porcją mięsa i smażonymi bananami, opcjonalnie z półplasterkami limonki lub cytryny.     Smacznego

Zielona Kuchnia
Papryka faszerowana 188

całą noc. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Doprawić cukrem, cynamonem, sosem sojowym, oregano i bazylią. Pod koniec smażenia dodać ryż i puszkę pomidorów. Smażyć na średnim ogniu. Doprawić do smaku. Papryki dokładnie umyć. Ściąć górę papryk, środek wydrążyć, oczyścić i delikatnie posolić. Faszerować mięsem. Piec w piekarniku nagrzanym

CookYourself
Risotto z bobem i świeżym groszkiem 256

łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Szalotkę i czosnek kroimy bardzo drobno i smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie na patelnię wrzucamy ryż i całość smażymy chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy wino, mieszamy i staramy się część wina odparować. Teraz wlewamy bulion, najlepiej stopniowo. Kiedy ryż wchłonie bulion wlewamy kolejną porcję- około 1/2 szklanki

Mango Papaja
Risotto z brązowymi pieczarkammi 183

się zeszkli. Następnie dodać drobniutko posiekany czosnek i smażyć 1-2 minuty. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć 3-4 minuty, Po tym czasie na patelnię wsypać ryż i smażyć kolejne 3-4 minuty, aż ryż się zeszkli. Wlać wino oraz 1/3 bulionu. Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. W międzyczasie mieszać co parę

DefinicjaSmaku