majeranek, czosnek granulowany, szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki 0,5 litra ulubionego soku pomidorowego, kostka bulionowa 10-12 sztuk papryki mały pęczek świeżego koperku Olej do smażenia Ryż ugotować, wystudzić. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na łyżce oleju, wystudzić. Mięso wyłożyć do miski dodać ryż, cebulkę , koncentrat oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Paprykę umyć odciąć górną część
W garach u Gosikostkę. Cebulę siekam drobno, tak samo obrany czosnek, wrzucam na głęboką patelnię lub do rondla, dodaję 2 łyżki masła i przesmażam aż się zeszkli, wtedy wsypuję ryż, smażę 2,3 minuty aż stanie się szklisty, podlewam ostrożnie białym winem i duszę aż wino odparuje. Lekko solę do smaku, dodaję pokrojoną paprykę, oraz cukinię, wlewam chochlę bulionu
Wanilia i Kardamonwoda- 700 ml (lub bulion, wtedy nie dodawać suszonej włoszczyzny) * ziele angielskie- 3 szt. * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * listek laurowy- 1 szt. * koncentrat pomidorowy- 2 łyżki * olej ryżowy- do smażenia Ryż ugotować (wyjąć 5 minut przed czasem podanym na opakowaniu), zalać zimną wodą i ostudzić. Kapustę drobno poszatkować. Mięso wraz z cebulą zmielić, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać
Kraina Miodem Płynącarodziny, na zadławienie się ością, postanowiłam przygotować kotleciki. No bo jeśli nawet jakaś ość umknie moim oczom, to podczas mielenia mięsa przestanie już być taka groźna. Kotleciki podałam ze smażonym ryżem i brokułami, było smacznie :) SKŁADNIKI: 500 g mięsa z dorsza (bez ości) 1 drobno pokrojona szalotka 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 marchewka starta na tarce
Kuchnia w opałachimbir w proszku 5 łyżek ketchupu sok z puszki z ananasa 2 łyżki sosu sojowego papryka ostra do doprawienia łyżeczka cukru sól oraz pieprz do smaku olej do smażenia ryż do podania Przepis 1 Czosnek siekamy, imbir ścieramy na tarce. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy składniki się zeszklą dodajemy kurczaka i podsmażamy. 2 Następnie zalewamy całość sokiem z ananasa
Kuchnia Bazyliiciekawymi wynalazkami w sferze kulinarnej. O spaghetti z cukinii zapewne już słyszeliście, ale co powiecie na metamorfozę kalafiora? Ktoś mądry wykombinował, że po rozdrobnieniu do złudzenia przypomina sypki ryż lub kuskus . Sprytne, prawda? Ja węglowodanów nie unikam, ale ta koncepcja udawanego "kuskusu" po prostu mnie zachwyciła. Czyż nie jest to świetny pomysł na przemycenie większej ilości warzyw(...)przeciwieństwie do warzywnego spaghetti uzyskiwanego za pomocą specjalnej obieraczki). Wystarczy, że rozdrobnimy pulsacyjnie kalafiora w robocie kuchennym lub zetrzemy go na tarce i już możemy się cieszyć kalafiorowym smażonym ryżem lub tabbouleh :) Nie wymaga to wiele wysiłku, kalafior kruszy się niemal sam. Możemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia
Chilli Czosnek i Oliwagołąbki wychodzą przepyszne. Zapraszam Zapraszam Was też na film i mój kanał YouTube SKŁADNIKI GOŁĄBKI -750g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej -200g ryżu (polecam parabolied 2 woreczki po 100g) -1 średnia cebula -ok 250g poszatkowanej białej kapusty -sól, pieprz do smaku -papryka słodka w proszku -2 jajka -ok pół szklanki bułki tartej(...)pomidorowy słoiczek 190g -majeranek ok łyżeczka -pieprz pół łyżeczki -papryka słodka w proszku ok łyżeczka -wegeta ok łyżeczka -2 ząbki czosnku -750ml wody DODATKOWO -olej do smażenia Ryż gotujemy i odcedzamy z nadmiaru wody. Kapustę szatkujemy drobno. Do miski dajemy mięso mielone, dodajemy ryż, kapustę, trzemy cebulę na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 jajka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupłaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej do smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat
Ostra na Słodkokostkę. Na rozgrzany olej wrzucam posiekaną cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Kiedy cebulka będzie lekko złotawa dodaję kurczaka. Dodaję 1 łyżkę przyprawy gyros. Smażę. Ryż gotuję tak by był lekko twardawy. Do kurczaka dodaję ryż a następnie 1 szklankę wody, przeciez oraz przyprawy. Duszę ok 10 min. Podaję na gorąco
Gotowanie PatkiSkładniki: 500 g mięsa mielonego,2 suszone grzyby,1 cebula,1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam,buraczki ćwikłowe kulki Orzech,ryż kleisty,olej z pestek dyni Oleofarm. Przygotowanie: Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy(...)podsmażone grzybki z cebulką, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w ziarnach, jeśli nie chcą się przyklejać to możemy zwilżyć kotleciki trochę wodą. Smażymy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu, zostawiamy do ostudzenia. Formujemy kuleczki z ryżu, mocno dociskając. Podajemy z buraczkami ćwikłowymi
Aga w kuchnipeperoncinos salt, pepper Fish: 300 g salmon olive oil, salt, pepper Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidory suszone w paski. Podsmażamy wszystko chwilę na rozgrzanej patelni, dorzucamy ryż i smażymy wszystko razem przez chwilę. Zalewamy całość winem i zmniejszamy ogień, mieszamy od czasu do czasu, aż ryż w całości wchłonie płyn. Gdy to nastąpi dolewamy połowę bulionu(...)ciągle smażymy mieszając aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie w misce mieszamy jogurt ze startym na małych oczkach cheddarem, posiekanymi kaparami oraz zmiażdżonymi ostrymi papryczkami. Łososia skrapiamy oliwą, przyprawiamy pieprzem i solą, odstawiamy na bok. Gdy ryż znowu wchłonie całość płynu dolewamy pozostałą część bulionu, a gdy ryż wchłonie prawie cały płyn dorzucamy na patelnię jogurt
Martyna Cookssztuka - czosnek - 2 ząbki - oliwa - 3 łyżki Sposób przygotowania: Bulion podzielić na 3 części. Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, gdy będzie miękka dodać ryż. Smażyć około 15 minut, mieszając, a następnie dodać pierwszą część bulionu. Dusić do czas wchłonięcia bulionu (około 10 minut). Dodać drugą porcję bulionu. Gdy bulion zostanie wchłonięty dodać podgotowanego w wodzie(...)wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Pierś z kurczaka przyprawić, pokroić w kostkę, grillować na patelni, a następnie dodać ją do ryżu z warzywami. Całość posypać startym serem Mozzarella, dokładnie wymieszać. Smacznego
Fit-aminazemleć/utłuc) płaska łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku lub 3 ząbki przeciśnięte przez praskę łyżeczka kuminu łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka soli 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia ryż (ugotować w ilości wedle uznania) Przygotowanie: Najlepiej, jeżeli na noc, dzień przed przygotowywaniem tego dania namoczycie wszystkie strączki, mi się przypomniało o tym o 12, kiedy obiad był zaplanowany(...)kostkę i podsmaż ją przez 3 minut na dużej patelni/garnku, które pomieści całe danie. Dodaj drobno pokrojoną i wypestkowaną papryczkę oraz przyprawy (sól na samym końcu!), wymieszaj i smaż razem 1 minutę Dodaj ugotowane fasole lub te z puszki (puszkowane przepłucz w wodzie), wymieszaj i duś razem przez kilka minut. Dodaj pomidorową pulpę (jeżeli używasz świeżych pomidorów to możesz
greenscarfperturbacjach wróciłam na dobre i to z przytupem ;) Dziś tłusty czwartek, ale pączków nie będzie, będzie za to Azja w jej najlepszym wydaniu. Pamiętacie chińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem curry ? Dziś wrócimy do kuchni fusion z użyciem tych samych warzyw co wtedy, łącząc je dla odmiany z japońskim teriyaki. Co do makaronu - ja użyłam azjatyckich wstążek do woka(...)pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) - opakowanie mieszanki chińskich warzyw - 400 g makaronu azjatyckiego - ok. 4 łyżek sosu teriyaki - sos sojowy - imbir, słodka i ostra papryka - olej do smażenia Już widać, że będzie łatwo, nie? :) W pierwszej kolejności kroimy nasze piersi w paseczki lub kostkę, jak kto woli i marynujemy w trzech łyżkach teriyaki, dodając do tego pół łyżeczki
Kulinarne zapędy Kokosasmażonego ryżu w stylu chińskim idealnie pasuje sałatka z kapusty pekińskiej. Pewnie nie dla każdego smakosza - R podziękował - ale polecam, dla mnie była ciekawa. Trudno mi opisać smak, bo połączenie słodko-pikantne jak zawsze dla jednych będzie idealne a dla drugich dziwne. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: na dwie porcje 1/2 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka(...)łyżeczki sambal oelek 1 łyżka cukru odrobina soli Przygotowanie: kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić na pół i pokroić w cienkie paski rozgrzać olej i maksymalnie przez 3 minuty smażyć kapustę cały czas mieszając wszystkie składniki na sos wymieszać i polać gorącą kapustę sałatkę przyprawić ewentualnie do smaku olejem sezamowym Smacznego
Gotowanie z pasją