ryż smażony - 6533 przepisów (strona:10/436)

Risotto z krewetkami, dynią i pestkami dyni 133

sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * świeży koper- do posypania * ulubiony starty ser- do posypania (opcjonalnie)  Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wsypać ryż, smażyć, aż będzie przeźroczysty, a następnie wlać wino. Kiedy wino się odparuje, to należy wlać 2 chochelki gorącego bulionu, a kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu

Kraina Miodem Płynąca
Ryż po neapolitańsku 197

łyżeczki oregano  1 kostka rosołowa oliwa do smażenia  sól  pieprz  Wykonanie   Do wysokiego garnka rozgrzewamy oliwę , następnie wsypujemy ryż i smażymyryż nam się zarumieni , kiedy ryż będzie usmażony na złoty kolor to delikatnie dodajemy z 2 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż ryż

Mój Smak
Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką 216

wolisz w cienkie pół plastry - dodaj do cebulki - podsmaż chwilkę, żeby zmiękłą, ale się nie rozpadła- ma pozostać lekko chrupka. Gotowe warzywa zdejmij z patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty. Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino

kolorowotorcikowo
ZEYTİNYAĞLI SARMA, czyli faszerowane liście winogron 135

Mieszając od czasu do czasu, zrumienić je. Wyjąć je do miski, a na oliwę wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić ją. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Cały czas mieszając smażyć ryż około 2min. Dodać koncentrat i mieszać jeszcze trochę. Wrzucić rodzynki i orzechy do garnka. Wlać wodę i zmniejszyć ogień. Gotować, aż woda wyparuje. Wyłączyć ogień i dodać przyprawy

Tureckie Przepisy
Kurczak w cieście (kulki) – jak od „chińczyka” 217

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 400g mąki 300ml mleka 15g proszku do pieczenia pół szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 3 jajka sól i pieprz olej do smażenia ryż ogórki słodko-kwaśne Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, wiórkami, jajkami i cukrem. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy na małe kawałki(...)doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki wrzucamy do przygotowanej panierki. W wysokim garnku rozgrzewamy olej – smażymy w głębokim tłuszczu jak pączki. Kawałki kurczaka wkładamy na łyżce do gorącego oleju, smaży na złoto. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka podałam z ryżem oraz ogórkami słodko-kwaśnymi. Ważne: Olej nie może być zbyt gorący, bo panierka się przypiecze

Gotowanie i blogowanie
Dyniowe risotto z krewetkami chili- lemon 100

dużym ogniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaję startą dynię, całość duszę 4-5 minut. Dodaję ryż. Smażę jeszcze 2-3 minuty i wlewam pierwszą porcję bulionu (150 ml), mieszam i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy ryż wchłonie bulion wlewam kolejną jego porcję i tak do wykorzystania

Mango Papaja
RYŻ Z BOCZNIAKAMI I KURCZAKIEM 111

rozgrzać oliwę i dodać cebulę, którą zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka i pokrojone w paski boczniaki. Smażyć 5-8 minut od czasu do czasu mieszając. Wsypać ryż.  Smażyć do czasu, aż ziarna zrobią się przezroczyste. Całość zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem.   Przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu

Kuchnia w opałach
Risotto z pieczarkami, gotowanym indykiem i białym winem 112

Risotto to wdzięczne i proste danie, które można przygotować szybko:). Wersja z gotowanym mięsem jest równie smaczna jak ze smażonym, moim zdaniem nadaje ono całemu daniu lekkości. 500g fileta z piersi indyka 300g ryżu do risotto 500g pieczarek 2 marchewki  2 cebule 2 ząbki czosnku  3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina sól, pieprz, papryka(...)Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki.  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, cebulę, marchewkę i czosnek - do odparowania wody. Dodajemy ryż, smażymy chwilę, następnie zalewamy winem, ponownie dusimy do odparowania płynów. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy natkę pietruszki oraz starty

Szefowa kuchni
Ryżowe kulki ze szparagami 241

pokroić w plasterki lub półplasterki. Seler obrać, pokroić w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażać aż lekko zmięknie.   Dodać posiekany czosnek i ryżsmażyć, cały czas mieszając drewnianą łyżką, przez ok 3-4 minuty  aż ziarenka staną się przezroczyste . Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż(...)pieprzem odstawić aby ryż całkiem wystygł.  Z zimnego ryżu uformować 8 kulek wielkości piłeczek golfowych. Każdą zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie obtoczyć w tartej bułce.  W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, włożyć do niego kilka kulek i  smażyć przewracając, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Wyjąć łyżką cedzakową

Stare Gary
Risotto z kurczakiem 221

drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy ok 5 min. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I przeciśnięty czosnek przez praskę- ok 3 min. Dodajemy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy fasolkę I kukurydzę. Dodajemy szklankę bulionu. Mieszamy , gotując. Gdy woda wyparowuje dodajemy bullion. Gotujemy ok 15-20 min. W międzyczasie kroimy na cząstki usmażonego kurczaka

Smaki Edyty
RISOTTO NA CYDRZE Z GROSZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM ORAZ SZAŁWIĄ 129

masło -1 łyżka * szałwia * tymianek * sól * pieprz * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy posiekany czosnek oraz ryżsmażymy ok. 1 minutę. Całość zalewamy cydrem, a kiedy ryż wchłonie cydr dodajemy po kubku bulionu ( każdy kolejny dodajemy dopiero po wchłonięciu poprzedniego ). Na koniec dodajemy masło, ugotowany wcześniej zielony groszek

Ostra na Słodko
Ryż z bazylią 120

torebki na sito i przelewałam przez chwilę zimną wodą. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy dokładnie odcedzony ryż, dodajemy przyprawy sól, pieprz, curry, paprykę chilli i smażymyryż wchłonie trochę masła. Jak zacznie się lekko lepić, przesuwamy go na połowę patelni a na wolną patelnię wbijamy jajko i mieszamy je jak na jajecznicę. Jak jako zacznie się lekko(...)ścinać mieszamy je dokładnie z ryżem ciągle smażymy do momentu aż całkowicie się nie zetnie. Na sam koniec dodajemy posiekaną bazylie, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Piekielna Kuchnia Pati
Risotto z grzybami leśnymi 162

smaku  odstawiamy- na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy- dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz pociętą na drobno cebulę szklimy, aby nie przypalić- dosypujemy ryż smażymy, mieszamy aż stanie się przezroczysty- na tak przygotowany ryż wlewamy wino białe (wino ma mieć temperaturę pokojową )- odparowujemy- teraz na ryż wlewamy po łyżce wazowej naszego bulionu mieszamy

Basia w kuchni
Placuszki z brązowego ryżu i młodej kiszonej kapusty z pomidorowym sosem i warzywami 136

passaty pomidorowej 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka włoskich ziół 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz i cukier do smaku pół pęczka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Ryż ugotować w osolonym wrzątku nieco dłużej niż w przepisie na opakowaniu (ok. 40 minut). Zostawić w wodzie jeszcze 20 minut, by napęczniał. Potem wyjąć i odcedzić. Kapustę ugotować do miękkości(...)sosu razem z passatą pomidorową. Po kilku minutach przyprawić solą, pieprzem i cukrem, jeśli sos jest za kwaśny. Ostudzoną kapustę i ryż wymieszać z rozkłóconymi jajkami, kaszą, ziołami i kminkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Smażyć na niewielkiej ilości oleju okrągłe placuszki z obu stron na rumiano. Wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym z warzywami. Można udekorować

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania