zrobić by nie zepsuć, by była smaczna, prosta w przygotowaniu i inna niż znane mi przepisy? Dlatego postanowiłam sięgnąć do kuchni azjatyckiej i zamiast mięsa użyć jej do przygotowania smażonego ryżu z warzywami. I powiem wam że wyszło pyszne danie. Ośmiornica była idealna, miękka, podsmażona, pachnąca olejem sezamowych. Obie z córką stwierdziłyśmy, że to danie trzeba kiedyś koniecznie powtórzyć. Polecam
Bernika - moj kulinarny pamietnikpapryczka chili 1 cebulka dymka sól, pieprz olej Sposób przygotowania Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić ryż, podsmażyć. Zalać 1,5 szkl wody, … Czytaj dalej Ryż smażony z jajkiem
czarrna od kuchni1/2 szklanki krewetki mrożone 100 g łosoś wędzony plastry 50 g marchewka 1 szt cukinia 1/2 szt jajka 2 szt czosnek 3 ząbki masło … Czytaj dalej Ryż smażony z jajkiem i krewetkami
czarrna od kuchnisosem. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wszystkiemu ‘pyrkać’ aż sos zgęstnieje i zrobi się taki lekko kleisty ;) No i gotowe ;) Podajemy z warzywami albo innym ulubionym dodatkiem – u mnie smażony ‘ryż’ z kalafiora (polecam) :D Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćkukurydzy z puszki - wedle uznania Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym, ale jej nie rumienić! 2. Do cebuli dodać suchy ryż, chwilę smażyć aż ryż zrobi się szklisty. Następnie dodać część bulionu oraz marchewkę z groszkiem. Całość dusimy i stopniowo dodajemy bulion, aż ryż go wchłonie i będzie miękki. 3. Na koniec
Kuchnia domowa Anipieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy do degustacji pysznych dań. Dziękuję za zaproszenie
karmelowyprzygotowywaliśmy dania bez glutenu, wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: * żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej
kolorowotorcikowomąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba dla mnie oprócz naszej ryby było curry, a także gulasz z gęsich
Parowar Facetasosem: pstrąg 2 pomidory bazylia cytryna Przygotowanie: Na patelni wlać oliwę i zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojony czosnek pokrojony w plasterki. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i ryż. Smażyć przez około 2 minuty. Wlać szampana i odparować. Mieszając co jakiś czas. Gotować risotto przez około 15 minut wlewając stopniowo bulion. Pamiętajcie o mieszaniu. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoostrej pasty curry puszka mleczka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego szklanka bulionu sól pierz opakowanie śmietany 12% (opcjonalnie) czerwona ostra papryka kawałek świeżego korzenia imbiru olej do smażenia ryż W głębokim garnku podsmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek. Posoliłam i wsypałam zieloną fasolkę.Wymieszałam. Przełożyłam wszystko do miski. Pokrojoną pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej żółtą
potrawyregionalnesmak to danie będzie dla Was. Składniki: filet z dorsza (bądź innej dowolnej ryby) puszka mleczka kokosowego cebula 3 ząbki czosnku pasta curry sól pieprz olej do smażenia ryż Cebulę pokroiłam w kostkę i lekko podsmażyłam. Starłam ząbki czosnku. Dodałam pastę curry. Wymieszałam. Wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i chwilkę podgrzewałam. Filety z dorsza pokroiłam w większą kostkę. Przez
potrawyregionalnełyżeczki mieszanki przypraw garam masala - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka octu winnego - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 5 łyżek śmietanki kremówki (30%) dodatki - 2 łyżki masła do smażenia - ryż biały Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie podsmażam mięso
Kuchnia co dniaktóre miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl. Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również: Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą, Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna a Pascal dzielił się z nami wiedzą zdobytą podczas podróży po Azji. Produkty, użyte podczas
królestwo garówcebula- 1 duża * czosnek- 3 ząbki * mleko kokosowe- 400 ml * świeża kolendra- 3-4 łodyżki * imbir- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * ryż brązowy- 100 g Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać sprasowany czosnek oraz świeżo starty imbir, całość podsmażyć około 1 minutę
Kraina Miodem PłynącaJeśli nie masz w domu trawy cytrynowej ani przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka skrop cytryną lub posyp pieprzem cytrynowym - mięso uzyska podobny posmak. Danie doskonale komponuje się z ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się
Kuchnia po mojemu