ryż smażony - 6533 przepisów (strona:21/436)

Gołąbki z włoskiej kapusty. 146

szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju(...)patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor,dodajemy do ryżu,solimy i dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż,nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej

Przepisy i porady kulinarne
Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto 175

takiego zieloniutkiego właśnie. Z rożnych względów dzisiaj moja wersja tejże potrawy. Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto risotto z groszkiem: 1 cebula, drobno posiekana oliwa do smażenia sól, pieprz 300 g ryżu np arboraio 50 ml białego wina 750 ml bulionu warzywnego 150 g zielonego, mrożonego lub świeżego, groszku łyżka masła 25 g startego, długo dojrzewającego sera pesto: listki(...)jednego pęczka bazylii garść migdałów spora garść startego sera długo dojrzewającego ząbek czosnku, posiekany oliwa sól, pieprz Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy ryż i dalej smażymy by wchłonął tłuszcz i się zeszklił. Wlewamy wino, odparowujemy je, następnie stopniowo po chochelce dolewamy gorący bulion. Mieszamy risotto a przed każdą kolejna porcją bulionu czekamy aż ryż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szafranowe risotto z batatem i miętowa pierś kurczaka 120

niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy szafran oraz pokrojonego w kostkę batata i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy ryż, chwilę smażymy i wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion i ponownie dolewamy. Postępujemy w ten sposób aż do wykorzystania całego bulionu. W tym czasie na patelni(...)grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pierś kurczaka, po 5-6 minut z każdej strony. Następnie odstawiamy pierś by odpoczęła. Później kroimy pierś na mniejsze kawałki. Na koniec gotowania risotto dodajemy szczyptę soli i starty parmezan, dokładnie mieszamy. Ryż powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na talerzu układamy 2-3 łyżki risotto

Mango Papaja
Szafranowe risotto z batatem i miętowa pierś kurczaka 107

niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy szafran oraz pokrojonego w kostkę batata i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy ryż, chwilę smażymy i wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion i ponownie dolewamy. Postępujemy w ten sposób aż do wykorzystania całego bulionu. W tym czasie na patelni(...)grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pierś kurczaka, po 5-6 minut z każdej strony. Następnie odstawiamy pierś by odpoczęła. Później kroimy pierś na mniejsze kawałki. Na koniec gotowania risotto dodajemy szczyptę soli i starty parmezan, dokładnie mieszamy. Ryż powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na talerzu układamy 2-3 łyżki risotto

Mango Papaja
Ryż z warzywami 190

niedużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę, następnie dodać ryż i smażyć, aż zrobi się szklisty cały czas mieszając. Dodać marchewkę, pietruszkę i selera i wszystko razem podsmażyć, na końcu dodać paprykę i cukinię, jeszcze chwilę smażyć. Podsmażone warzywa z ryżem zalać szklanką bulionu, dodać nieco pieprzu i odrobinę soli, dodać po ok. 1/2 łyżeczki suszonej

Mix smaku
Nei Choru / Ghee Rice - Dinesh's recipies 127

razem goździki, cynamon i kardamon. Rozgrzać masło ghee na szerokiej i głębokiej patelni. Dodać (opcjonalnie) rozgnieciony imbir i czosnek i smażyć około 1 do 2 minut. Dodać posiekaną cebulę i smażyć , aż stanie się szklista.. Dodać umyty ryż i smażyć mieszając go przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu.   Dodać sól i wrzącą wodę. Przykryć(...)plasterki orzechy nerkowca i rodzynki po  5-10 sztuk olej lub mało ghee Rozgrzać olej / ghee na patelni i smażyć nerkowca wraz z rodzynkami aż uzyskają złoty kolor . W tym samym oleju podsmażyć plasterki cebuli , Udekorować gotowany ryż cebulką , orzechami nerkowca i rodzynkami.   Zdjęcie pochodzi ze strony Goodgawker.com

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Filipino Arroz a'la Cubana, czyli filipiński ryż po kubańsku 111

smażyć jeszcze minutę dla uwolnienia aromatu. Do składników na patelni dodać mięso. Smażyć aż się zetnie. Dodać pokrojone drobno pomidory, marchew i ziemniaki. Całość wymieszać i podsmażyć jeszcze 3-4 minuty. Całość zalać bulionem i dusić aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odstawić pod przykryciem by nie ostygł. Banany pokroić(...)patelni rozgrzać większą ilość oleju (na wysokość około 1 cm.). Usmażyć banany z obu stron na złoto. Usmażyć jajka sadzone posypane solą i pieprzem. Ugotowany ryż podawać z porcją mięsa i smażonymi bananami, opcjonalnie z półplasterkami limonki lub cytryny.     Smacznego

Zielona Kuchnia
Papryka faszerowana 140

całą noc. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Doprawić cukrem, cynamonem, sosem sojowym, oregano i bazylią. Pod koniec smażenia dodać ryż i puszkę pomidorów. Smażyć na średnim ogniu. Doprawić do smaku. Papryki dokładnie umyć. Ściąć górę papryk, środek wydrążyć, oczyścić i delikatnie posolić. Faszerować mięsem. Piec w piekarniku nagrzanym

CookYourself
Risotto z bobem i świeżym groszkiem 197

łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Szalotkę i czosnek kroimy bardzo drobno i smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie na patelnię wrzucamy ryż i całość smażymy chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy wino, mieszamy i staramy się część wina odparować. Teraz wlewamy bulion, najlepiej stopniowo. Kiedy ryż wchłonie bulion wlewamy kolejną porcję- około 1/2 szklanki

Mango Papaja
Risotto z brązowymi pieczarkammi 141

się zeszkli. Następnie dodać drobniutko posiekany czosnek i smażyć 1-2 minuty. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć 3-4 minuty, Po tym czasie na patelnię wsypać ryż i smażyć kolejne 3-4 minuty, aż ryż się zeszkli. Wlać wino oraz 1/3 bulionu. Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. W międzyczasie mieszać co parę

DefinicjaSmaku
Ryżowe kotleciki 181

mielonych ;) Składniki: 2 woreczki ryżu kostka bulionowa cebula ok. 5 dużych pieczarek mielona papryka pół pęczka natki pietruszki 2 jajka bułka tarta pieprz sól olej do smażenia Wykonanie: 1. Ryż gotujemy(...)kostką rosołową przez ok. 15 minut. Wysypujemy z woreczków do miski i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, posypujemy papryką i smażymy. 3. Do ryżu dodajemy cebule, pieczarki, 2 jajka i 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. 4. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty

Pasja Smaku
Pomysł na… cieciorka i ryż 99

jarmużu 540 g, 1 opakowanie ciecierzycy w zalewie 1 łyżeczka oleju Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Siekamy drobno jarmuż i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez chwilę, dodajemy ryż i smażymy kilka minut. Na koniec zmniejszamy temperaturę i dodajemy odsączoną ciecierzycę

Kucharzyca
ryż z jablkami 78

Ryż ze smażonymi jabłkami Składniki dla trzech osób 1 szklanka ryżu 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyzki cukru 2 jabłka 2 łyżki masła 2 łyzki cukru brązowego cynamom Sposób przygotowania Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go szklanką wody i zostawiamy na co najmniej dwie godziny ( najlepiej zostawić tak ryż na noc). ryż z wodą(...)wydrążamy gniazda nasienne ,kroimy je w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle. Pod koniec smażenia ( jabłka nie powinny się rozpaść a jedynie zrumienić) wsypujemy na patelnie brązowy cukier. Całość smażymy jeszcze przez minutę a następnie, mieszamy z ugotowanym ryżem i rozkładamy na talerze posypując każdą porcję cynamonem

Miód i pieprz
Ryba z szafranowym ryżem 117

Składniki : 200-250g białej ryby np. dorsz 1 łyżeczka sumaku 1 łyżka nasion kminu 1 duża cebula 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta szafranu 3/4 kubka ryżu 250ml bulionu rybnego oliwa  masło do smażenia natka pietruszki sól, biały pieprz Przygotowanie : Rybę umyć i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do miski, skropić oliwą, oprószyć sumakiem i delikatnie wymieszać. Odstawić(...)zacznie wydobywać aromat, dodać oliwę, a gdy ta się rozgrzeje, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać kurkumę, szafran i ryż i smażyć przez kilka minut. Wlać bulion i zagotować, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut lub do czasu aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby podlewać

Codzienne Gotowanie
RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I JAJKIEM 343

wszelkiego rodzaju imprezach. Smakuje także dzieciom. Aby ryż nie sklejał się podczas smażenia, nie należy smażyć go od razu po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły. Dobrze jest ugotować go znacznie wcześniej, dokładnie odsączyć, cienką warstwą rozsypać na dużym talerzu i dokładnie ostudzić. Można także wykorzystać ryż pozostały z obiadu, który np. gotowaliśmy dzień wcześniej.  SKŁADNIKI / 2 porcje(...)minuty. Mieszamy z warzywami. Ponownie przesuwamy wszystko na bok, a w wolne miejsce wbijamy 2 jajka. Doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, tak by powstała jajecznica. Łączymy z warzywami. Wsypujemy ryż i smażymy całość przez około 2 minuty, często mieszając. Dodajemy olej sezamowy.  Odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy świeżymi kiełkami, skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki

cool and minty

Proponowane wyszukiwania