ryż smażony - 6533 przepisów (strona:21/436)

Ryżowe kotleciki 250

mielonych ;) Składniki: 2 woreczki ryżu kostka bulionowa cebula ok. 5 dużych pieczarek mielona papryka pół pęczka natki pietruszki 2 jajka bułka tarta pieprz sól olej do smażenia Wykonanie: 1. Ryż gotujemy(...)kostką rosołową przez ok. 15 minut. Wysypujemy z woreczków do miski i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, posypujemy papryką i smażymy. 3. Do ryżu dodajemy cebule, pieczarki, 2 jajka i 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. 4. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty

Pasja Smaku
Pomysł na… cieciorka i ryż 157

jarmużu 540 g, 1 opakowanie ciecierzycy w zalewie 1 łyżeczka oleju Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Siekamy drobno jarmuż i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez chwilę, dodajemy ryż i smażymy kilka minut. Na koniec zmniejszamy temperaturę i dodajemy odsączoną ciecierzycę

Kucharzyca
ryż z jablkami 133

Ryż ze smażonymi jabłkami Składniki dla trzech osób 1 szklanka ryżu 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyzki cukru 2 jabłka 2 łyżki masła 2 łyzki cukru brązowego cynamom Sposób przygotowania Do garnka wsypujemy ryż zalewamy go szklanką wody i zostawiamy na co najmniej dwie godziny ( najlepiej zostawić tak ryż na noc). ryż z wodą(...)wydrążamy gniazda nasienne ,kroimy je w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle. Pod koniec smażenia ( jabłka nie powinny się rozpaść a jedynie zrumienić) wsypujemy na patelnie brązowy cukier. Całość smażymy jeszcze przez minutę a następnie, mieszamy z ugotowanym ryżem i rozkładamy na talerze posypując każdą porcję cynamonem

Miód i pieprz
Ryba z szafranowym ryżem 170

Składniki : 200-250g białej ryby np. dorsz 1 łyżeczka sumaku 1 łyżka nasion kminu 1 duża cebula 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta szafranu 3/4 kubka ryżu 250ml bulionu rybnego oliwa  masło do smażenia natka pietruszki sól, biały pieprz Przygotowanie : Rybę umyć i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do miski, skropić oliwą, oprószyć sumakiem i delikatnie wymieszać. Odstawić(...)zacznie wydobywać aromat, dodać oliwę, a gdy ta się rozgrzeje, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać kurkumę, szafran i ryż i smażyć przez kilka minut. Wlać bulion i zagotować, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut lub do czasu aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby podlewać

Codzienne Gotowanie
RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM I JAJKIEM 383

wszelkiego rodzaju imprezach. Smakuje także dzieciom. Aby ryż nie sklejał się podczas smażenia, nie należy smażyć go od razu po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły. Dobrze jest ugotować go znacznie wcześniej, dokładnie odsączyć, cienką warstwą rozsypać na dużym talerzu i dokładnie ostudzić. Można także wykorzystać ryż pozostały z obiadu, który np. gotowaliśmy dzień wcześniej.  SKŁADNIKI / 2 porcje(...)minuty. Mieszamy z warzywami. Ponownie przesuwamy wszystko na bok, a w wolne miejsce wbijamy 2 jajka. Doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, tak by powstała jajecznica. Łączymy z warzywami. Wsypujemy ryż i smażymy całość przez około 2 minuty, często mieszając. Dodajemy olej sezamowy.  Odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy świeżymi kiełkami, skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki

cool and minty
Arancini – włoskie kulki ryżowe 338

łyżek startego żółtego seranatka pietruszki (opcjonalnie)sól, pieprz, oliwa Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i gdy już jest szklista wsypujemy ryż. Wszystko mieszamy i chwilę smażymyryż jest cały oblepiony oliwą i szklisty.Cały czas mieszając dolewamy po trochu gorącego wywaru a jak się wchłonie dolewamy następną porcję i tak aż do wyczerpania bulionu (wszystko

UgotujmyTo.pl
Dorsz z ryżem i warzywami 248

ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny -1/2 szklanki wody Rybę płuczemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i niedźwiedzim czosnkiem. Skrapiamy olejem. Marchew kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki a paprykę w paseczki. Rybę smażymy(...)Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw. Dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Sznycel z indyka w panierce pełnoziarnistej 217

Składniki: 500 g piersi z indyka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej pieprz sól 1 - 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki masło klarowane lub olej do smażenia dodatkowo: ryż pełnoziarnisty (u mnie Uncle Ben's) Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 cm. Każdy kawałek delikatnie roztłuc tłuczkiem(...)być świeże lub suszone). Przyprawione sznycle obtaczać w mące, następnie w roztrzepanym jajku i znów w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż będą przyrumienione z każdej strony. Uważać, zbyt długie smażenie może za bardzo wysuszyć mięso. Podawać z ugotowanym ryżem pełnoziarnistym i surówką z pomidorów i papryki.  PS. Przepis dodany do akcji "Zaryżykuj"zorganizowanej przez Szefa

Kuchcik gotuje
Risotto z boczkiem, kurkami i cukinią 151

szczypta soli i pieprzu  Pokrój w kostkę boczek i podsmaż na suchej patelni do zarumienia. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i kurki. Całość smaż 5-7 minut. Dodaj ryż i smaż minutę. Wlej Cydr i zredukuj jego ilość o połowę.  Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i razem ze skórką cytryny dodaj do składników na patelni. Wlej

Mango Papaja
Polskie risotto 142

wodzie na 1/2 godziny. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ryż który smażymy na maśle przez około minutę, należy uważać aby go nie przypalić. Dodajemy 100 ml bulionu. Następnie kroimy cebulę w piórka, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i smażymy na małym ogniu. Ryż należy co jakiś czas zamieszać, ale niezbyt energicznie aby nie zrobiła

Delusional Trine
Paprykowe miseczki nadziane mięsem 181

nasiona, zielone czubki zostawiamy. Skrapiamy od środka oliwą, solimy. Przygotowujemy farsz: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno nożem, szklimy na oliwie w głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy suchy ryż, mieszamy, smażymy 3 minuty aż ryż stanie się szklisty, dodajemy mielone mięso, pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem , w trakcie dodajemy pokrojone

Wanilia i Kardamon
Zupa ze świeżych pomidorów z mięsem mielonym i ryżem 219

garnku o grubym dnie smażymy mięso mielone. Jeśli jest chude dodajemy odrobinę oliwy. Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do mięsa, smażymy około 15 minut. Następnie dodajemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut.Usmażone pomidory rozdrabniamy blenderem i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy też bulion, sól, pieprz, paprykę i cukier. Całość gotujemy około 10 minut. Zupę podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z okoniem nilowym -- 226

czosnek posiekany i cukinie. Krótko smażymy, mieszając. Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu. Następnie, wlewamy do ryżu bulion.Mieszamy całość i zakrywamy garnek ,aby wszystko ładnie się samo gotowało. Ryż powinien gotować się około 15-20 minut(ja gotuje na indukcji w garnku

w mojej kuchni
Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 150

patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę (ok. 4 min.). Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.  Dodaj suchy ryż i smaż mieszając przez minutę lub dwie. Zalej gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj na mały ogniu przez 10-12 minut. W połowie gotowania na patelnię wrzuć groszek i pomidorki(...)koktajlowe przekrojone na pół.  Gdy ryż wchłonie cały bulion, spróbuj risotto i dopraw solą i pieprzem oraz skórką z cytryny. Risotto podziel na dwie części. Do pierwszej dodaj białą fasolkę oraz ser feta pokrojony w kostkę. Wymieszaj. Posyp listkami bazylii i podawaj na ciepło lub zimno.  ➤ Dla gotowego dania (risotto + fasola + feta) w 1 porcji: 498 kcal

Chilli Czosnek i Oliwa
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 189

patelni z każdej strony, a następnie włożyć na 7-8 minut do piekarnika. W czasie gdy dorsz piecze się w piekarniku lub smaży my przygotowujemy cytrynowe risotto. Nie ma z nim dużo pracy, wystarczy ryż podlewać gorącym bulionem i co jakiś czas przemieszać. Warto pamiętać, że ilość bulionu, którą wchłonie ryż może być różna,  dlatego dobrze jest(...)granicy wrzenia. W szerokim garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dorzucamy pokrojoną cebulkę i  smażymy do zeszklenia przez około 2 minuty. Wsypujemy ryż i smażymy mieszając przez 2-3 minuty. Dolewamy wino i odparowujemy. Stopniowo po około 1/3 szklanki wlewamy gorący bulion, co chwilę mieszając i przykrywając potrawę. Kolejną porcję bulionu dolewając  dopiero wtedy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania