zemleć/utłuc) płaska łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku lub 3 ząbki przeciśnięte przez praskę łyżeczka kuminu łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka soli 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia ryż (ugotować w ilości wedle uznania) Przygotowanie: Najlepiej, jeżeli na noc, dzień przed przygotowywaniem tego dania namoczycie wszystkie strączki, mi się przypomniało o tym o 12, kiedy obiad był zaplanowany(...)kostkę i podsmaż ją przez 3 minut na dużej patelni/garnku, które pomieści całe danie. Dodaj drobno pokrojoną i wypestkowaną papryczkę oraz przyprawy (sól na samym końcu!), wymieszaj i smaż razem 1 minutę Dodaj ugotowane fasole lub te z puszki (puszkowane przepłucz w wodzie), wymieszaj i duś razem przez kilka minut. Dodaj pomidorową pulpę (jeżeli używasz świeżych pomidorów to możesz
greenscarfperturbacjach wróciłam na dobre i to z przytupem ;) Dziś tłusty czwartek, ale pączków nie będzie, będzie za to Azja w jej najlepszym wydaniu. Pamiętacie chińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem curry ? Dziś wrócimy do kuchni fusion z użyciem tych samych warzyw co wtedy, łącząc je dla odmiany z japońskim teriyaki. Co do makaronu - ja użyłam azjatyckich wstążek do woka(...)pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) - opakowanie mieszanki chińskich warzyw - 400 g makaronu azjatyckiego - ok. 4 łyżek sosu teriyaki - sos sojowy - imbir, słodka i ostra papryka - olej do smażenia Już widać, że będzie łatwo, nie? :) W pierwszej kolejności kroimy nasze piersi w paseczki lub kostkę, jak kto woli i marynujemy w trzech łyżkach teriyaki, dodając do tego pół łyżeczki
Kulinarne zapędy Kokosasmażonego ryżu w stylu chińskim idealnie pasuje sałatka z kapusty pekińskiej. Pewnie nie dla każdego smakosza - R podziękował - ale polecam, dla mnie była ciekawa. Trudno mi opisać smak, bo połączenie słodko-pikantne jak zawsze dla jednych będzie idealne a dla drugich dziwne. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: na dwie porcje 1/2 kg kapusty pekińskiej 1 łyżka(...)łyżeczki sambal oelek 1 łyżka cukru odrobina soli Przygotowanie: kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić na pół i pokroić w cienkie paski rozgrzać olej i maksymalnie przez 3 minuty smażyć kapustę cały czas mieszając wszystkie składniki na sos wymieszać i polać gorącą kapustę sałatkę przyprawić ewentualnie do smaku olejem sezamowym Smacznego
Gotowanie z pasjąmała łapka zamierza się na jedną podczas, gdy mama próbuje zrobić zdjęcia Ostatnio dostałam dużą ilość cukinii. Większość starłam i zrobiłam rodzinie pyszne babeczki, część dodałam do sałatki, ryżu i oczywiście babeczek Przyznam Wam szczerze, że bardzo lubię cukinię (nie tylko w tradycyjnym leczo ). Jednak kiedyś rzadziej z niej korzystałam. Dlaczego? Powód jest prosty nie przepadam za jej tarciem (zwłaszcza(...)gotowe. W przypadku młodej, małej cukinii nie musimy jej obierać. Powinniśmy uzyskać 1 szklankę startej cukinii. Ja starłam całą małą cukinię. 1 szklankę wykorzystałam do babeczek, a resztę do smażonego ryżu. W jednej misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i ciemne kakao. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajka. Do suchych składników dodajemy mokre, startą cukinię
Słodkie okruszkiTokio jest replika amerykańskiej Statuy Wolności, która spogląda na port przyległy do parku i wieżę Tokio Tower wzorowaną paryską wieżą Eiffla. Dania z mięsem Prefektura Shizuoka – Gyudon: miska ryżu, smażona wołowina z cebulą w słodkawym sosie. Domowe jedzenie z kuchni japońskiej. Obiad w zajeździe na 5. stacji szlaku Subashiri na górę Fuji. Kioto – Shoyu ramen: rosół z dodatkiem sosu(...)przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio – Omuraisu: omlet z ryżem, proste domowe jedzenie. Meido cafe, Akihabara Kioto – Okonomiyaki: Placek grillowany z kapustą. Kioto – pierożki z mąki ryżowej pokryte pastą miso. Restauracja Ume no Hana. Kioto – pierożek z tofu. Restauracja
Kuchcik gotujejeszcze do: – makaron z tofu – falafel – pad thai z kurczakiem – zupa pho z kurczakiem – sataye z kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem – Makaron alla puttanesca MAKARON SMAŻONY Z WARZYWAMI I TOFU Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 150-200 g makaronu ryżowego (najlepiej cienkiego) – 2 łyżki
nietylkopasta.pljest oparte na recyklinowych produktach czyli tym co gdzieś tam zalega w głębinach przepastnej lodówki :) U mnie wersja wg Jamiego Olivera z jego książki "5 składników". Ryz smażony z jajkiem pęczek dymki 250 g ugotowanego brązowego ryżu basmati 2 czubate łyżeczki dżemu z chili, ja użyłam słodkiego sosu chili 2 jajka 150 g groszku mrożonego (tofu, nerkowców
Dzieje kuchennej Wiewiórywystarczaja na jeden posiłek... Dlatego zdecydowałam rzucić wyzwanie i znaleźć domowy, na pewno tańszy, zamiennik. I udało się oczywiście, z pomoca poniższego sosu, bo obiad złożony ze sporego garnka smażonego ryżu (egg fried rice), kurczaka słodko-kwaśnego i dania stir-fry z zieleniny (chińska kapusta, papryka, edamame) i krewetek, kosztował okolice 10 funtów, a ja miałam jeszcze
Lejdi of the houseBinier Korzenne kuleczki w mlecznej czekoladzie Sernik kajmakowy Piernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem Ryżowa sałatka z wędzonym pstrągiem Na tacach można podać też zwykły obiad Szybki koperkowy smażony ryż z jajkiem i pieczarkami
Słodkie okruszkiwędzoną, ostrą i suszonymi ziołami. Wymieszać dokładnie w przyprawach. Odstawić na chwilkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę na jasny złoty kolor. Dodać czosnek posiekany drobno i ryż. Smażyć mieszając 1 minutkę. Na patelnię wlać wino i smażyć mieszając aż wino wyparuje. Wlać wywar, pomidory z puszki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone w plasterki. Gotować
Kuchnia Pokoleńmałe różyczki. Papryki umyj,oczyść, potnij w kosteczkę.Czosnek obierz, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Gdy tylko zacznie się robić brązowy , wyjmij go i wyrzuć. Na gorący tłuszcz wsyp ryż. Smaż, aż stanie się szklisty. Zalej go połową bulionu. Duś, a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej resztę bulionu. Duś ok. 20 minut. Dymki opłucz, pokrój
Różne smaki w kuchniprażone orzechy – do podania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pastę curry – przesmażamy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz wypłukany wcześniej ryż – smażymy ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy oczyszczone wcześniej mięso oraz pokrojone w kostkę papryki i kukurydzę. Podlewamy bulionem i zamykamy pokrywkę. Dusimy ok. 20 minut do miękkości
Ostra na Słodkopasty warzywnej curry Rolnik 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka wrzątku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia ryż Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Imbir obieramy ze skóry, ścieramy na tarce i dodajemy
Kuchnia MagdaLenydodając goździki, liść laurowy i kurkumę. Odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, gdy się rozpuści dodać pozostałe przyprawy oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gdy papryka zmięknie dorzucić ryż, smażyć chwilę mieszając. Po zdjęciu z ognia dodać posiekaną drobno nać pietruszki. Podawać bezzwłocznie, najlepiej jako dodatek do mięs
6niebopoprosiła mnie do przygotowania wpisu gościnnego na jej bloga Filozofia Smaku . Śniadanie : Frittata z łososiem Lunch : Grillowana pierś z kurczaka w przyprawie libańskiej 7 smaków (ras-el-hanout), ryz smażony z jajkiem i groszkiem, brokuł, pomidorki. Smacznego
Codzienne Gotowaniezagęści. Powstaje pyszny, aromatyczny sos, którym polewamy mięso. Do tak przygotowanego kurczaka polecam podać sałatę z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret lub mizerię z ogórka oraz ryż smażony z kalafiorem . SKŁADNIKI / 2 porcje 300 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól morska, pieprz, szczypta
cool and mintyniemal doskonały. Po drugie, zmieniliśmy także sposób podania, aby był praktyczny w warunkach grillowania „w terenie”. Zdajemy sobie sprawę, że dla większości z Was przygotowanie w takiej sytuacji np. smażonego ryżu będzie w najlepszym razie trudne, jeśli nie niemożliwe. Dlatego nasz wybór padł na wielokrotnie sprawdzoną sałatkę z mango – powiedzmy, że w tym wypadku bez dodatku avocado. Po trzecie, inne
Kulinarna Pokusafiletu z indyka mango z żurawiną od Eterno kawałek cukinii cebula czerwona 1 żabek czosnku żurawina suszona kurkuma pieprz z młotkowaną kolendrą sól 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia ryż naturalny brązowy Indyka umyłam, pokroiłam. Wrzuciłam na rozgrzany olej, dodałam pokrojona cebulę, cukinię, przepuszczony przez praskę czosnek. W międzyczasie gotowałam ryż. Jak mięso i warzywa będą miękkie
kruche babeczkizrobić by nie zepsuć, by była smaczna, prosta w przygotowaniu i inna niż znane mi przepisy? Dlatego postanowiłam sięgnąć do kuchni azjatyckiej i zamiast mięsa użyć jej do przygotowania smażonego ryżu z warzywami. I powiem wam że wyszło pyszne danie. Ośmiornica była idealna, miękka, podsmażona, pachnąca olejem sezamowych. Obie z córką stwierdziłyśmy, że to danie trzeba kiedyś koniecznie powtórzyć. Polecam
Bernika - moj kulinarny pamietnikpapryczka chili 1 cebulka dymka sól, pieprz olej Sposób przygotowania Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić ryż, podsmażyć. Zalać 1,5 szkl wody, … Czytaj dalej Ryż smażony z jajkiem
czarrna od kuchni1/2 szklanki krewetki mrożone 100 g łosoś wędzony plastry 50 g marchewka 1 szt cukinia 1/2 szt jajka 2 szt czosnek 3 ząbki masło … Czytaj dalej Ryż smażony z jajkiem i krewetkami
czarrna od kuchnisosem. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wszystkiemu ‘pyrkać’ aż sos zgęstnieje i zrobi się taki lekko kleisty ;) No i gotowe ;) Podajemy z warzywami albo innym ulubionym dodatkiem – u mnie smażony ‘ryż’ z kalafiora (polecam) :D Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćkukurydzy z puszki - wedle uznania Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym, ale jej nie rumienić! 2. Do cebuli dodać suchy ryż, chwilę smażyć aż ryż zrobi się szklisty. Następnie dodać część bulionu oraz marchewkę z groszkiem. Całość dusimy i stopniowo dodajemy bulion, aż ryż go wchłonie i będzie miękki. 3. Na koniec
Kuchnia domowa Anipieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy do degustacji pysznych dań. Dziękuję za zaproszenie
karmelowyprzygotowywaliśmy dania bez glutenu, wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: * żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej
kolorowotorcikowomąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba dla mnie oprócz naszej ryby było curry, a także gulasz z gęsich
Parowar Facetasosem: pstrąg 2 pomidory bazylia cytryna Przygotowanie: Na patelni wlać oliwę i zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojony czosnek pokrojony w plasterki. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i ryż. Smażyć przez około 2 minuty. Wlać szampana i odparować. Mieszając co jakiś czas. Gotować risotto przez około 15 minut wlewając stopniowo bulion. Pamiętajcie o mieszaniu. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoostrej pasty curry puszka mleczka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego szklanka bulionu sól pierz opakowanie śmietany 12% (opcjonalnie) czerwona ostra papryka kawałek świeżego korzenia imbiru olej do smażenia ryż W głębokim garnku podsmażyłam pokrojoną cebulę i czosnek. Posoliłam i wsypałam zieloną fasolkę.Wymieszałam. Przełożyłam wszystko do miski. Pokrojoną pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej żółtą
potrawyregionalnesmak to danie będzie dla Was. Składniki: filet z dorsza (bądź innej dowolnej ryby) puszka mleczka kokosowego cebula 3 ząbki czosnku pasta curry sól pieprz olej do smażenia ryż Cebulę pokroiłam w kostkę i lekko podsmażyłam. Starłam ząbki czosnku. Dodałam pastę curry. Wymieszałam. Wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i chwilkę podgrzewałam. Filety z dorsza pokroiłam w większą kostkę. Przez
potrawyregionalnełyżeczki mieszanki przypraw garam masala - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka octu winnego - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 5 łyżek śmietanki kremówki (30%) dodatki - 2 łyżki masła do smażenia - ryż biały Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i dodaję do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie podsmażam mięso
Kuchnia co dniaktóre miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl. Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również: Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą, Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna a Pascal dzielił się z nami wiedzą zdobytą podczas podróży po Azji. Produkty, użyte podczas
królestwo garówcebula- 1 duża * czosnek- 3 ząbki * mleko kokosowe- 400 ml * świeża kolendra- 3-4 łodyżki * imbir- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * ryż brązowy- 100 g Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać sprasowany czosnek oraz świeżo starty imbir, całość podsmażyć około 1 minutę
Kraina Miodem PłynącaJeśli nie masz w domu trawy cytrynowej ani przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka skrop cytryną lub posyp pieprzem cytrynowym - mięso uzyska podobny posmak. Danie doskonale komponuje się z ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się
Kuchnia po mojemuzdrowy obiadek w kilka minut. składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 słoiczki domowego sosu słodko-kwaśnego z cukinią o pojemności 0,5 l sól,pieprz olej do smażenia ryż Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Pokrojone mięso oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię przełożyć sos ze słoików i podgrzać. Dodać usmażonego kurczaka i dokładnie
Monia miesza i gotuje