ryż smażony - 6533 przepisów (strona:15/436)

Ryż z kurczakiem, warzywami i serkiem mascarpone 118

filety z kurczaka 1/2 cukinii pół słoiczka suszonych pomidorów garść słonecznika  kukurydza cebula czerwona ząbek czosnku sól różowa natka pietruszki 1/2 opakowania serka mascarpone olej kokosowy do smażenia Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Cebule kroję, podsmażam na oleju kokosowym, dodaję czosnek, kurczaka pokrojonego w kostkę i cukinię pokrojoną w plasterki. Wszystko chwile podsmażam, dodaję słonecznik., kukurydze

kruche babeczki
Risotto z krewetkami i groszkiem 138

wina sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Jeżeli używamy mrożonych krewetek to rozmrozić. Świeże obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Zeszklić cebulę, dodać czosnek. Po chwili dodać ryż, smażyć chwilę. Zalać winem i poczekać, aż wyparuje. Dodać groszek mrożony, od tego czasu dolewać po chochli bulionu. Przy przedostatniej porcji bulionu dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy skończy

Moja Galeria Smaku
Pad thai z wołowiną 463

żaden smak nie powinien się wybijać ponad inne, żadnego smaku nie może też zabraknąć. Pad thai to symfonia, w której jeden niewłaściwy dźwięk psuje całe wrażenie. Jak wszystkie smażone ryże, dania stir-fry i dalekowschodnie potrawy z woka tak i pad thai to szybki posiłek pod jednym warunkiem – wszystko trzeba naszykować sobie odpowiednio wcześniej, bo najważniejszy przy woku jest(...)czas – to ekstremalnie szybkie smażenie, nie ma już czasu na krojenie, odmierzanie i ważenie składników.   Potrawa ta, mimo że uważana za sztandarowe danie kuchni tajskiej, pochodzi prosto z Chin – jej pełna nazwa to kway teow pad Thai czyli makaron ryżowy stir-fry po Tajsku. Pad thai jest połączeniem chińskiej techniki smażenia z tajskim zamiłowaniem do szczególnego zestawu smaków

Karo in the Kitchen
Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i kaparami 106

rondlu rozgrzewamy oliwę (można użyć tej ze słoika z suszonymi pomidorami). Na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wsypujemy ryż. Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając po czym wlewamy wino. Kiedy wino się wchłonie dolewamy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy. Po zredukowaniu się płynu dolewamy kolejną porcję bulionu i tak dolewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Wieprzowina Adobo 291

jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju. W ten sam sposób możemy też przygotować kurczaka. Jest słodko-kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka) 1 Cebula 80 ml Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych(...)dodajemy melasy, ewentualnie 2 łyżki brązowego cukru jeśli nie jesteśmy paleo) 2 Liście laurowe 1 łyżka Czarnego pieprzu ziarnistego 6 ząbków Czosnku 1 szklanka Wody Olej kokosowy (do smażenia) Sól (do smaku) Mięso kroimy na drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy połowę do mięsa razem z sosem sojowym, octem ryżowym i listkami laurowymi. Marynujemy minimum 20 minut, możemy nawet

Oslov.
„Ryż” z kalafiora z mięsem mielonym i warzywami 192

Zakochałam się w tym daniu od pierwszego wejrzenia (spróbowania?:)) Naprawdę! Pyszny smażonyryż” z kalafiora z dodatkiem mięsa mielonego z indyka  w towarzystwie warzyw. Całość stanowi zdrowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Idealny dla tych, którzy starają się jeść zdrowo :) Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Mała(...)malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pozostałe warzywa. Całość smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Dorzucamy mięso i przyprawy: sól

Kolizje Smaków
Studencki obiad na bogato 174

puszki ok. 10 suszonych pomidorów w oliwie  3-4 kwiaty szczypiorku 2 kwiatostany szałwii sól i pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka oliwy lub masła do smażenia Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Brokuła kroimy na drobne cząstki, usuwając grube łodygi. Kiełbaski kroimy w plasterki, pomidory w nieregularną kostkę. Na patelni podsmażamy brokuły z kiełbasą. Kiedy brokuły nieco

les mirabelles
Risotto ze szparagami 163

patelni rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła. Dodać posiekaną cebulę, oprószyć sporą szczyptą soli. Zeszklić na niewielkim ogniu przez 3 do 5 minut. Do miękkiej cebulki dodać ryż. Smażyć aż będzie błyszczący, ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać wino, zamieszać, odparować. Wlać ok. pół szklanki gorącego bulionu, zamieszać. Za każdym razem, kiedy wywar zostanie

Pełny talerz
A Ty zaRYŻykujesz? 8 kg paczka od UncleBens 203

książkę z przepisami i autografem Joseph'a Dziękuję !!! A Was zapraszam na stronę. Uważam, że warto zaRYŻykować! Jeśli jesteście ciekawi moich propozycji znajdziecie je tutaj , wśród nich: smażony ryż z jajkiem i pieczarkami , szybki deser ryżowy z karmelizowanym jabłkiem . A poza nimi na stronie znajdziecie mnóstwo innych ryżowych inspiracji

Słodkie okruszki
Piersi kurczaka z kaparami, szalotką i skórką cytrynową 108

patelni ok. 3 minuty. Dodałem startą skórkę cytryny, kapary, skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem szczyptą soli i pieprzu. Wymieszałem, poddusiłem minutkę. Na przesmażonych filetach rozłożyłem farsz. Podałem z ryżem smażonym na maśle

R'n'G Kitchen
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami 191

były z białym ryżem i smażoną kiełbasą z cebulką, doprawione świeżo mielonym pieprzem. Na dodatek były one pieczone raz klasycznie we własnym sosie innym razem w sosie pomidorowym. I dzisiaj ja przygotowałam właśnie taką wersję pomidorową ...  Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek wody 500 g kiełbasy(...)sypko. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość do zarumienienia. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz zawijamy w liście kapusty. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
schab po chińsku 170

płyty, dolewamy marynatę i dokładnie mieszamy - jeśli sos będzie za gęsty dodajemy odrobinę letniej wody i mieszamy schab układamy na talerzu i posypujemy sezamem Podajemy z makaronem lub ryżem smażonym i surówką :)  Smacznego

Gotowanie z pasją
Kremowe risotto z fasolką szparagową 199

olejem. Kiedy jest już rozgrzana wrzucamy cebulkę i obsmażamy na złoty kolor. W między czasie kroimy parówkę w kostkę. Dorzucamy do podsmażanej cebulki, a po 2 minutach dorzucamy ryż. Smażymy, aż zrobi się szklisty. Następnie zalewamy gorącym bulionem, koniecznie zakrywamy przykrywką i gotujmy około 15 minut (pod koniec czasu kontrolujemy, czy nie brakuje na patelni bulionu, jeśli

Kolizje Smaków
Domowy paprykarz z tuńczykiem 124

ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki słodkiej paprya ostra w proszku sól, pieprz woda Ponadto: olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie (może być odrobinę rozgotowany). Natomiast cebulę należy posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na tych najmniejszych). Cebulę zeszklić (oprószoną solą

Di gotuje
Czerwone curry i "Odzyskać utracone" 179

Maroka) 300 ml mleka kokosowego 3 liście limonki kaffir 2 cm imbiru papryka czerwona 2 chili łyżka słodkiego sosu chili świeża kolendra sól pieprz czarny łyżka oleju do smażenia Ryż wypłukać i zalać dwiema szklankami wody. Gotować do odparowania i wchłonięcia wody. Potem przykryć pokrywką. Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, połową łyżeczki papryki w proszku i szafranem

Weekendy w domu i ogrodzie