ryż smażony - 6533 przepisów (strona:12/436)

Wegetariańskie. Krokiety ryżowe z selerem 93

oleju 2 łyżki masła sól, pieprz 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki cayenne 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 2 duże jajka do panierki bułka tara olej do smażenia Ryż ugotować od miękkości z dodatkiem soli (ok 30 minut), następnie odcedzić i wystudzić. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać(...)cebulkę, jak zacznie się rumienić dodać masło i warzywa, podsmażyć aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać przyprawy, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Ryż połączyć z warzywami, dodać jajka, wymieszać, formować krokieciki wielkości ok 7 cm, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor, następnie osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego

Mój pomysł na
Niebanalne kotlety mielone + ryż z warzywami 327

bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto-brązowo. Kotlecików wyszło mi sporo. Część można zamrozić lub zjeść następnego dnia. Są wtedy równie dobre. Takie kotlety można podać tradycyjnie: z ziemniaczkami i surówką/mizerią/sałatką lub z moim pomysłem na ryż. Na bazie ryżu można wyczarować masę przeróżnych potraw. Może stanowić(...)jego przygotowania potrzebujemy: 1,5 filiżanki ryżu 1 puszkę kukurydzy 1 dużą paprykę pokrojoną w kostkę przyprawy: sól, 3 łyżeczki curry i 2 słodkiej mielonej papryki olej do smażenia Ryż wsypujemy do wrzącej wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości. W tym czasie przesmażamy paprykę, ale tak by została nieco chrupiąca. Ryż odcedzamy i mieszamy z warzywami

Ratunku obiad
Kotlety mielone z ryżem (półmięsne) 95

700g mięsa mielone  300g ryżu (waga ugotowanego) 2 jajka 1 cebula (duża) 1 łyżka majeranku papryka słodka  sol, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. W misce umieścić mięso, ryż, cebulę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić(...)doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i umieścić na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron - na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym

Di gotuje
Kotlety ryżowe 216

szkl. ryżu cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego kilka suszonych pomidorów sól,pieprz, wegeta natka pietruszki bułka tarta do panierowania olej kujawski 3 ziarna do smażenia Ryż ugotować na sypko.Cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z  jajkami ,startym serem żółtym, pokrojonymi pomidorami i natką.Doprawić do smaku.Formować kotlety [ w razie(...)potrzeby można dodać troszkę bułki tartej], obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z włoską kapustą 170

smakuje.Składniki:-niewielka główka włoskiej kapusty-1/2 kg mielonego mięsa-20 dkg ryżu-2 marchewki-przyprawa do bigosu-przyprawa warzywna-pieprz ziołowy i naturalny-olej do smażenia   Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy.Kapustę nacinamy przy nasadzie liści i sparzamy. Wykorzystujemy całą kapustę, do ostatniego liścia.   Z liści ścinamy

Maminek kulinarny
Nasi goreng z kurczakiem 118

Nasi goreng” to dosłownie smażony ryż. U mnie w wersji z kurczakiem i pokrojonym omletem. Wszystko porządnie przyprawione i posypane kiełkami fasoli mung, orzechami nerkowca i szczypiorem. Dla mnie pysznie

Bullio
smażony ryż z jajkiem 126

wypróbuję następnym razem. Składniki: 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko wcześniej - musi być zimny 1 duże jajo 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: rozgrzać olej w głębokiej patelni/woku/garnku smażyć ryż ok 1 minutę tak aby ziarna były jak najbardziej rozdzielone dodać szybko roztrzepane jajo i mieszać tak aby pokryło w całości ziarna ryżu  mieszać tak długo aż jajo

Gotowanie z pasją
Indyk z porem, ryż i rukola z suszonym pomidorem 144

ząbki czosnku  1 łyżka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 18% sól różowa pieprz ryż biały długoziarnisty u mnie Halina troszkę kurkumy rukola suszone pomidory słonecznik olej kokosowy do smażenia Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Cebulę podsmażam na rozgrzanym oleju, dodaję pora i czosnek. Podsmażam na małym ogniu. Indyka kroję, podsmażam na drugiej patelni. Jak por będzie już

kruche babeczki
Paprykarz „bydgoski” 136

mielonego, 50-70 g ryżu, ¼ małej główki białej kapusty, 1 średnią cebulę, 1 średnią marchewkę, kilka – kilkanaście pieczarek marynowanych, 3-4 łyżeczki ketchupu, sól, pieprz, cukier, tłuszcz do smażenia. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż odstaw do wystudzenia. Kapustę dość drobno poszatkuj. Cebulę obierz i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Marchew obierz, umyj i ugotuj. Ugotowaną

blog.moje-pasje.info
placuszki ryżowe z duszonymi śliwkami 140

szklanka ryżu 2 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego szczypta soli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego 300 g małych śliwek olej do smażenia Ryż ugotować na mleku z solą i połową cukru. Wystudzić. Jajka ubić z pozostałym cukrem i dodać do ryżu. Dodać budyń i cynamon, dokłądnie wymieszać a najlepiej zmiksować. Ze śliwek usunąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Risotto ze szpinakiem 128

ryż, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte olejem.  2. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, wymieszać. Wlać wino, zredukować na dużym ogniu. Wlać ¼ bulionu, ciągle mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wlać kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż ryż będzie

Obiad gotowy
Bałkańska wariacja risotto 161

większą kostkę ok. 2×2 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni lub w woku. Dodać bakłażana i cukinię i podsmażyć przez chwilę. Dodać posiekany czosnek i ryż. Smażyć przez ok. 5 minut. Pomidory obrać ze skóry i pokroić drobno, dodać do warzyw i ryżu. Zalać szklanką wody, dodać przyprawy i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką. Piec

Kucharzyca
Risotto z pieczarkami i suszonymi grzybami 150

będą miękkie, przepłukać je dwukrotnie i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Na łyżce masła podsmażyć cebulę, pieczarki i grzyby. Następnie dodać ryż. Smażyć jeszcze przez chwilę. Kostkę bulionową rozpuścić w dużym kubku gorącej wody (najlepiej 500 ml). Do ryżu dodawać niewielką ilość bulionu, czekać aż się wchłonie i dolewać kolejną porcję bulionu

Pasja Smaku
Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii 120

zrobić z nich miseczki) po czym wytnij gorzki środek (głąb). Posiekaj szczypior. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę - zaszklij ją po czym dodaj ryż. Smaż go mieszając kilka minut do chwili, aż tłuszcz z cebulą otoczą ziarna. Dodaj posiekanego pora. Podlewaj  ryż    bulionem  i mieszaj

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania