ryż smażony - 6533 przepisów (strona:5/436)

Smażony ryż z kimchi 103

część zastąpić słodką, ale jednak musi to być ostre. Nacieramy kapustę pastą i upychamy do słoików. Ja swoje otworzyłem chyba po 3 miesiącach, ale pewnie miesiąc wystarczy.  Smażony ryż to taki wynalazek, który daje ryżowi nowe zycie, więc jak Wam zostało trochę ryżu to wystarczy go podsmażyć i dodać kimchi, które przeobrazi każdą potrawę w coś ciekawego. Składniki(...)ugotowany ryż, taki z poprzedniego dnia - cebula - szczypiorek - kimchi Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojony szczypiorek. Dodajemy ryż i smażymy cały czas mieszając. Dodajemy kimchi, dobrze mieszamy i smażymy chwilę

Kryzysowa Książka Kucharska
Smażony ryż z warzywami i tofu 70

się w smażonym ryżu, że teraz próbuje jego różne kombinacje. Szykujcie się więc, że nie jest to mój ostatni przepis, w którym świetnie możecie wykorzystać ryż który gdzieś Wam został z poprzedniego dnia. Tym razem postawiłam na wersję wegańską, z tofu, pachnącą imbirem, czosnkiem i prażonym sezamem. Składniki (na 2 porcje): 2 szklanki ugotowanego ryżu* 150g naturalnego tofu połowa(...)marynatę spod tofu, wrzucamy na to pokrojoną cebulę oraz paprykę – całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie i zacznie się rumienić – około 7-8 minut na średnim ogniu. Na minutę przed końcem smażenia wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy ugotowany ryż, podkręcamy na duży ogień i smażymy, mieszając tylko od czasu do czasu

Smaczna Strona
Czwartek: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora 115

pieprz do smaku Marynata ½ szklanki masła orzechowego 1 łyżeczka curry lub pasty curry ½ puszki mleka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny Olej do smażenia Ryż z kalafiora Mała główka kalafiora Szczypta kminu rzymskiego Szczypta curry Kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Krok(...)godziny. Wyjmij, obetrzyj z marynaty, ale nie do sucha, niech trochę marynaty na kurczaku zostanie, nadziej mięso na szpadelki do szaszłyków i smaż na średnio rozgrzanej patelni 10-12 minut w zależności od wielkości szaszłyków Podawaj z ryżem z kalafiora. Artykuł Czwartek: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Smażony ryż z krewetkami 118

Smażony ryż z warzywami już jedliśmy , to dziś pora na coś dla wielbicieli owoców morza.Krewetki niezwykle delikatne , aromatyczne , z dużą ilością świeżego czosnku i koperku.Smażone na prawdziwym maśle , z odrobiną soli.Ryż al dente, sypki …Całość tworzy fantastyczne danie, które jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad, jak i romantyczną kolację dla dwojga.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* krewetki(...)dojdzie )Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, cebulkę i odrobinę świeżo startego imbiru, złocimy.Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, przesmażamy.Dodajemy podgotowany ryż i na bardzo wolnym ogniu smażymy kilka minut.Na sam koniec doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu.Podajemy natychmiast ze świeżym koperkiem.Smacznego

Ostra na Słodko
Kurczak z brzoskwiniami 134

olej Wykonanie Ryż gotować ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na rozgrzany na patelni olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, doprawić vegetą. Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć osobno na oleju 10 minut. Oprószyć dwoma łyżeczkami curry. Brzoskwinie osączyć , pół szklanki syropu(...)śmietanę, dusić kilka minut. Podawać z ryżem z cebulą.     Uwaga – sprawdzona rada 1)        Aby skrócić czas smażenia ryżu cebulę można najpierw podsmażyć a dopiero potem dodać ryż Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał

Świat Smaku
Arancini z pieczarkami 181

ząbki czosnku - 6 łyżek startego żółtego sera - natka pietruszki - sól, pieprz (do smaku) - oliwa/olej Do panierowania: - 2 jajka - sezam - mąka - bułka tarta (może być panko) - olej do głębokiego smażenia Ryż i farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziły. Ponieważ ja wykorzystałam pozostałość ryżu po temari sushi (bardzo dobrze się sprawdził), uzupełniłam tylko składniki – starty parmezan, rozkłócone jajko(...)sól i pieprz (pominęłam cebulę). Jeżeli szykujemy od podstaw – podsmażamy na oleju/oliwie drobno pokrojoną cebulę. Gdy będzie szklista wsypujemy ryż. Całość mieszamy i smażymy przez chwilę. Cały czas mieszając porcjami wlewamy (po ½ szklanki) gorący bulion. Jak zostanie wchłonięty przez ryż – wlewamy kolejną porcję. I tak postępujemy, aż do wyczerpania bulionu (cały proces potrwa ok. 20 minut). Następnie dodajemy

mojewypiekiinietylko
Ryż meksykański (arroz rojo) 495

nazw nieznany w tradycyjnej kuchni hiszpańskiej. Przygotowuje się go z dodatkiem cebuli, czosnku, chili i pomidorów, choć stosowane są też inne składniki. Cebula, czosnek i sam ryż są najpierw smażone, a potem stopniowo zalewane bulionem i krojonymi pomidorami, czy też sokiem pomidorowym. Wszystko to nadaje ryżowi ciemną, czerwoną barwę, którą można jeszcze pogłębić np. dodatkiem mielonej czerwonej papryki. Smażenie(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-178 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-178 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Posiekane warzywa Najpierw podsmażamy warzywa... ...następnie smażymy również ryż Stopniowo dodajemy bulion i sok Ryż meksykański Post Ryż meksykański (arroz rojo) pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Papryki faszerowane ryżem i ziołami 133

Bardzo lubię faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się smaczniejsze od tradycyjnych okrągłych. Poza tym łatwiej mi się je faszeruje. Polecam!składniki6 podłużnych papryk2 ząbki czosnkuok 700 g pomidorów1 cebula - drobno posiekana1/2 szklanki ryżupęczek pietruszkiok 15 listków mięty1 łyżeczka suszonej miętysól, pieprzoliwa(...)odłożyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać pokrojone pomidory ( ok 2/3 porcji)   można podlać trochę wodą, posolić popieprzyć i gotować parę minut

Stare Gary
Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną 173

pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie

Stare Gary
Papryki faszerowane ryżem 179

Pierwszy raz spotkałam na rynku fioletowe podłużne papryki, znakomicie się upiekły, były bardzo miękkie. Rewelacyjny okazał się również turecki ryż do pilawu, kupiony na Targach Natura Food. Ryż doprawiałam przyprawą do faszerowanych pomidorów, przywiezioną z Grecji, ale spokojnie zastąpimy ją suszonymi ziołami tj oregano, miętą, bazylią.  Bardzo dobrym dodatkiem okazał się szpinak, dzięki któremu farsz(...)ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać  pomidory ( ok 1/2 puszki), szpinak, można podlać trochę wodą lub bulionem, posolić popieprzyć i gotować parę

Stare Gary
Papryki faszerowane fetą 148

umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dolać wino, posolić, popieprzyć, gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć

Stare Gary
Faszerowane papryki z mięsem 167

pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, szpinak,   posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn

Stare Gary
Risotto z kurczakiem w 5-ciu smakach 152

zeszkli dodać ryż arborio i stopniowo podlewać bulionem do czasu aż ryż będzie miękki (al dente), a tu znajdziecie przepis na prawdziwe risotto . Po około 10 minutach smażenia ryżu, dodać do niego kurczaka i smażyć razem do czasu aż ryż będzie miękki. Natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Brokułowe risotto natchnione winem i kurczak w sezamie 143

patelni. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było otoczone oliwą. Dodać wino i poczekać aż ryż go wchłonie a następnie wyparuje. W sumie ryż smażymy około 10 minut. Ryż doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce rozgniatamy brokuły widelcem. Na koniec dodajemy brokuły. Przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem(...)cytryny. Filet z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie kurczaka obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Kurczaka podajemy z risotto

Bon Appetit Małgorzaty