ryż smażony - 6533 przepisów (strona:28/436)

Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 147

wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut (nie dodawaj soli, bo soczewica może się wtedy rozgotować). Do gotującej się soczewicy dodaj ryż, połowę usmażonej cebuli (pozostałą część smaż dalej), sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym(...)ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Sprawdź smak i w razie czego dopraw jeszcze solą i pieprzem. W czasie gotowanie ryżu i soczewicy należy dalej smażyć pozostałą cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż uzyska brązowy kolor.  Gotowy ryż z soczewicą podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Na wierzchu układamy

Chilli Czosnek i Oliwa
Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym 100

ryż biały. Jednak jest zdrowszy i na dłużej zaspokaja apetyt. Dodałam mu cytrusowego smaku dzięki limonce i okrasiłam aromatem czosnku i selera naciowego. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 1 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łodygi(...)teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się

Czerwień i błękit
Rizotto z gruszką i serem Gorgonzola czyli Risotto alle pere e gorgonzola 172

Odstawić na bok.Cebulę i drugą, obraną, gruszkę, drobno pokroić. Rozgrzać oliwę z resztą masła w garnku z grubym dnem , wrzucić cebulę i gruszkę i chwilę obsmażyć. Dodać ryż i smażyć , cały czas mieszając drewnianą łyżką , przez ok 3-4 minuty. Wlać wino, czekać aż odparuje. Cały czas mieszać ryż aby nie przywarł do dna garnka. W międzyczasie(...)ryż wchłonie płyn. I tak dodawać  po łyżce do momentu aż cały bulion zostanie zużyty a  ryż będzie miękki. Zajęło mi to mniej więcej 20 minut. Zdjąć garnek z ognia, wrzucić gorgonzolę i smażoną gruszkę , dobrze wymieszać , przyprawić pieprzem i podawać .Bardzo dobre

Stare Gary
Zielone risotto 58

łyżkę masła (opcjonalnie). 1. Ryż przepłucz na sicie i osącz. Ja użyłam ryżu arborio - jest to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach. Idealnie nadaje się właśnie do risotto. Teoretycznie można użyć innego rodzaju ryżu, ja jednak polecam do tego typu dań wykorzystywać arborio. 2. Na dużej patelni rozgrzej olej, wsyp ryż i smaż aż się zeszkli cały

Z notatnika dietetyka
Środa: Risi e bisi, czyli ryż z groszkiem i pesto 145

groszkiem. Podawaj z tartym parmezanem. Wersja dla mniej leniwych:) Krok 1 Kilkakrotnie przepłucz ryż w zimnej wodzie. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, wysyp na nią ryż i smaż mieszając aż ziarenka zrobią się szkliste. Następnie zalej ryż szklanką wina, podkręć temperaturę, zagotuj wino i gotuj aż odparuje. Wtedy zalej ryż niepełną szklanką bulionu i gotuj

Niedzielny kucharz
Risotto z dynią 156

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać ryż i smażyć go aż zrobi się szklisty i przezroczysty. Do ryżu dodać dynię i po jednej hohelce bulionu. Ryż gotować co chwilę mieszając, gdy ryż wchłonie bulion, dodać jego kolejną porcję. Ryż doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Mama Gotuje
Kurczak z ryżem curry z czerwoną fasolą 361

duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 woreczki brązowego ryżu 4-5 łyżek curry sól, pieprz oliwa do smażenia  PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w/g wskazówek na opakowaniu. Na oliwie w dużym rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną pierś  z kurczaka. Solimy i  pieprzymy. Gdy mięso się

Moje Kuchenne Rewelacje
Skrzydełka Hot&Spicy z grzybowym risotto i brokułami. 122

posiekaną cebulkę musimy zeszklić w rondelku na 1 łyżce masła, następnie dodajemy ryż i smażymy przez chwilkę cały czas mieszając. Stopniowo podlewamy bulionem nad powierzchnie ryżu. W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w ćwiartki z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy ryż jest już prawie gotowy (nie wchłonął się jeszcze cały bulion) dodajemy pieczarki, mieszamy i odstawiamy(...)Kolejnym krokiem jest ugotowanie  wody z dość dużą ilością soli. Gdy się zagotuje wrzucamy małe różyczki brokułów i gotujemy aż będą al dente (max 10 min). W międzyczasie smażymy skrzydełka na mocnym ogniu na oleju w którym się marynowały, aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie zmniejszamy gaz do połowy i smażymy jeszcze 10 minut pod przykryciem obracając co jakiś

Wspólne smaki
Polędwica w sosie curry 122

Składniki 1 polędwica wieprzowa (około 300g) 1 puszka ananasów 2 margaryna do smażenia 1 łyżeczka curry 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zielonego pieprzu 1 mała łyżeczka soli 1 mała łyżeczka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 posiekany ząbek czosnku Masło lub margaryna do smażenia Ugotowany ryż Przygotowanie Polędwicę wieprzową należy natrzeć mieszanką soli, pieprzu, majeranku oraz posiekanego czosnku(...)patelni rozgrzać margarynę, smażyć polędwicę z każdej strony około 15 minut. Najlepiej jednak wykorzystać termometr do mięsa i smażyć do osiągnięcie temperatury 58 C wewnątrz najgrubszego miejsca polędwicy. W takiej temperaturze powinniśmy otrzymać średnio wysmażoną polędwice o lekko różowym kolorze. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone kawałki ananasa. Dolewamy pół litra wody, oraz dodajemy przyprawy: curry i zielony pieprz. Mąkę

zjem to blog kulinarny
Grzybowe risotto ze szpinakiem i kurczakiem 166

ręki, znacznie ułatwi nam to pracę Na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę, po chwili dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.. Kiedy zacznie się rumienić wsypujemy ryż i smażymy przez około 2 minuty, aż się zeszkli. Zalewamy winem, uważając na powstałą parę i mieszamy, aż do wchłonięcia płynu, Dodajemy po chochli bulionu z pieczarkami i mieszamy

Kuchnia od dwojga
Placki ryżowe z budyniem 125

Składniki 100 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier według własnego smaku olej do smażenia Ugotowany ryż zblendować , dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlewać łyżką małe placki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. placki ryżowe z budyniem

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym 178

podsmażyć. Do cebuli dodać mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną papryczkę chilli i resztę przypraw. Smażyć przez chwilę. Dodać, ryż i soczewicę, smażyć przez ok. 3 minuty a następnie dodać gorący bulion, dynię i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko wymieszać i zagotować. Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec

Mama Gotuje
Wiosenna sałatka z groszkiem 162

mrożonego  groszku  3 cienkie kotlety schabu wieprzowego 1/2 zielonego ogórka 2 łyżki posiekanego koperku oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy do dokładnego odsączenia. Kotlety oprószamy solą i pieprzem i smażymy z obydwu stron

Kulinarne przygody Gatity
Risotto Truskawkowe i Szparagami 108

SKŁADNIKI: olej do smażenia wg uznania  (lub 50g masła) bulion wegetarianski 1,75 Litra truskawki 150 gr ocet winny wg uznania ryż 100Gramów szparagi 3 sztuki cukier 4 łyżki  (4-5 łyżek) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1.  Podsmażamy na gorącym(...)tłuszczu cebulkę do zarumienia, 2.  Dodajemy ryż i smażymy do wchłonięcia przez niego tłuszczu i cebulki. 3.  Dodajemy szklankę bulionu, octu winnego i smażymy do wchłonięcia o tak dodajemy kolejną szklankę. 4.  Dodajemy pokrojone szparagi i dodajemy kolejną szklankę bulionu i tak powtarzamy czynność aż ryż i szparagi będą miękkie. 5.  Na koniec dodajemy

pichciszto
PLACKI RYŻOWE Z JABŁKIEM 114

Przetwory z borówki . Składniki na około 15 placków: * około woreczka ugotowanego ryżu * 2 jabłka * 2 jajka * 2 łyżki cukru * 1 łyżeczka cynamonu * 3/4 szklanki mąki * olej do smażenia Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić na sitku. Jabłka obrać ze skórek, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wsypać ryż, jabłka, dodać jajka(...)cukier, cynamon i mąkę i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać na patelnię małe porcję masy ryżowej formując placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Zrób to smacznie