ryż smażony - 6533 przepisów (strona:36/436)

Risotto z kalarepą, marchwią, groszkiem i cydrem 187

łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz, najlepiej cytrynowy W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać cydr i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion, dodać startą obrane i starte grubo marchew i kalarepę oraz groszek. Gotować do całkowitego odparowania

Czerwień i błękit
Risotto z kurczakiem kukurydzianym 119

Oliwę wlać do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru i dusić do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać kurczaka i podsmażyć go na rumiano. Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 200 ml bulionu, gotować mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną

królestwo garów
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 540

mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut z każdej strony . W międzyczasie przygotować sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso,drobno pokrojoną smażoną cebulkę,ryż,całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią,przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie,główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście,z których usuwamy

Różne smaki w kuchni
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 140

sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut z każdej strony .  W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy  dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście

Różne smaki w kuchni
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 129

pieprz mielony - sól- ziele angielskie- koncentrat pomidorowyKapustę należy obgotowac we wrzątku po 20 minut z każdej strony . W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy  dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy.Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyńcze liście

Słodkości i nie tylko
Risotto z grzybami 109

łyżki masła Wykonanie: • Cebulę drobno posiekać. • W dużej patelni o wysokich brzegach lub rondlu rozgrzać oliwę z  masłem, wrzucić cebulę i zeszklić. • Wrzucić ryżsmażyć przez 2 minuty, dolewając w trakcie łyżkę bulionu. • Wlać resztę bulionu, suszoną włoszczyznę, przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić i gotować 15 minut cały czas mieszając. • Grzyby rozmrozić

To co kocham
Risotto z grasicą 131

włożyć do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru i dusić do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać grasicę i podsmażyć ją na rumiano. Grasicę wyjąć, wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu, włożyć grasicę, dodać tymianek i gotować mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką

królestwo garów
Risotto z podgrzybkami 155

mieszając, dusiłam kilka minut. Cebulę obrałam i pokroiłam  kostkę. W dużym rondlu rozgrzałam oliwę i masło, wrzuciłam cebulę i smażyłam ją powoli do zeszklenia. Dodałam osączony ryż i mieszając smażyłam około minuty, aż wszystkie ziarenka dobrze pokryły się tłuszczem. Wlałam wino, kilka razy przemieszałam, a następnie dolałam szklankę bulionu i dołożyłam podduszone grzyby. Każdą następną porcję bulionu dolewałam

Kuchenne zapiski Edyty
domowy paprykarz a la szczeciński 267

1i1/2 – 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chilli sól, cukier do smaku tłuszcz do smażenia wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę część startą

Domowy Smak Jedzenia
Risotto z kurczakiem 686

ryż i smażyć dwie minuty. Cały czas mieszać. Dodać posiekaną cebulkę i kurczaka. Smażyć mieszając tak długo aż kurczak straci kolor surowizny a cebulka zmięknie. Wlać wywar i pozostałe warzywa. Zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Teraz już trzeba gotować na średnim ogniu. Co chwilkę mieszać, gotować do całkowitego wchłonięcia wywaru przez ryż. Ryż

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem 230

sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka mirinu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek imbiru olej do smażenia: arachidowy lub rzepakowy do podania: ryż (ja użyłam jaśminowego) po podania – opcjonalnie: azjatycka sałatka z ogórków listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g polędwiczek wieprzowych 1 duża, czerwona(...)sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka mirinu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek imbiru olej do smażenia: arachidowy lub rzepakowy do podania: ryż (ja użyłam jaśminowego) po podania - opcjonalnie: azjatycka sałatka z ogórków'; document.write(" "); Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy sos chilli, sos sojowy, sos ostrygowy, mirin, olej sezamowy. Dodajemy

Poezja smaku
Risotto z dynia i szalwia 165

masła 40 g startego parmezanu + do posypania Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Na średnim ogniu, w rondlu do zapiekania, szklimy cebulę na łyżce oliwy. Dodajemy szałwię chwilkę smażymy, wsypujemy ryż, kawałki dyni, wlewamy bulion, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gdy risotto będzie miało jeszcze troszkę płynna konsystencję wyjmujemy je z pieca. Odkrywamy, dodajemy sól, pieprz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Różowe risotto. 177

ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego) kilka orzechów włoskich zielona pietruszka Wykonanie: Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino. Kiedy wino się wchłonie zredukować ogień i rozpocząć dodawanie bulionu. Dolewać bulion porcjami, czekając na wchłonięcie poprzedniej i wciąż delikatnie

zadanie-gotowanie
#3 Malezja: nie bój się Azji ! 144

żadnej osoby otyłej. Mijając stragany z ogromnymi garami tłuszczu w których skwierczały obiady dla tubylców nie mogłam się temu nadziwić. Bo jak to... jedzenie najważniejszym posiłkiem dnia, najlepiej smażone, dużo ryżu i sosów, ah no i nie zapominajmy o panierkach. O zgrozo! Gdzie żywieniowiec w takim świecie odnajdzie sens wpajanej mu nauki ?! No ale... McDonalny puste, KFC nie widać, czekolada

Gawron w rosole
Ryż cytrynowy 101

Czosnek i trawę cytrynowa posiekać. Paprykę drobno pokroić. Liście limonki rozerwać. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić czosnek, trawę cytrynową, ostrą paprykę, liście limonki, przesmażyć. Wrzucić ryż i smażyć mieszając dopóki nie zrobi się lekko szklisty. Wlać wino i mieszając smażyć aż płyn wyparuje. Wlać wodę, dodać sól, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień(...)czasie zawijam garnek w ściereczkę a następnie zawijam w kołdrę, tam spokojnie „dochodzi” i dłuższy czas będzie prawie gorący. To stary sposób naszych Babć i Mam... polecam. Ryż można przygotować wcześniej, wstawić pod kołderkę i spokojnie zająć się przygotowaniem mięsa czy innych dodatków. zastawa

królestwo garów