ryż smażony - 6533 przepisów (strona:38/436)

Ryż smażony po chińsku z kurczakiem 544

Ryż z kurczakiem i jajkiem smażony po chińsku to szybkie i sycące danie z woka, którego składniki warzywne można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Składniki na 2 porcje: 150 g ryżu 2 jajka łyżeczka kurkumy 2 cebulki dymki pierś z kurczaka - opcjonalnie sos sojowy olej sezamowy dodatki warzywne np. czerwona papryka, zielony groszek, por, pędy bambusa(...)sosu sojowego. Cebulę dymkę i inne warzywa pokroić. Szczypior posiekać. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu, aż się lekko przyrumieni.  Dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut.  Wsypać ryż i wlać jajka, wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć krótko całość, aż jajka się zetną. Odstawić z ognia i ewentualnie doprawić

wyzwania kuchenne
Tymiankowy ryż na bulionie 169

garnku o grubym dnie olej z masłem. Wrzucić drobno pokrojone cebule i smażyć mieszając aż się zacznie lekko rumienić. Dodać usiekane listki tymianku .  Zamieszać.  Wsypać ryż i mieszając smażyć do lekkiego zeszklenia. Zalać gorącym bulionem i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn - trwa to ok. 20 minut. Po ugotowaniu gdy ryż jest

Buniabaje w kuchni
Roladki z boczku i wątróbki podawane z ryżem. 109

taki majowy, czerwcowy itd... weekend,  mam coś co można przygotować nawet w większej ilości, bez zbędnego zachodu. 0,5 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg chudego wędzonego boczku ryż Risotto łyżka majeranku sól i pieprz do smaku sok z jednej pomarańczy 0,5 szklanki piwa łyżeczka oleju Oraz: jakieś warzywa jako dodatki wykałaczki Boczek kroimy w cienkie plastry(...)każdej strony na rumiano. Obsmażone mięso podlewamy marynatą i dusimy pod pokrywką. Gotowe mięsko zdejmujemy niech sobie odpocznie,  a my na to co powstało w trakcie smażenia wsypujemy ryż. Celowo nie podałam ilości, bo to zależy dla ilu osób, lub na jakie apetyty potrawa jest szykowana. A więc ryż podsmażamy na patelni, następnie podlewamy wodą ( lub rosołem

Dieta moja pasja
Czarno i czerwono czyli Halloween obiad nie tylko dla zombies 101

kapusty , a kiedy już się pojawią kurki to oczywiście podaję je w sosie kurkowym. Głąbki z czarnej kapusty również przyrządziłam nietypowo, bo użyłam gotowej mieszanki na risotto. Ugotowałam więc ryż prawie tak jak gotuję kaszotto czy risotto. Farsz na gołąbki jest bardzo aromatyczny, bo naturalne produkty firmy The Green Woodpecker trill zawierają mnóstwo przypraw i suszonych grzybów. Farsz jedynie(...)przez 10 minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Odstaw na durszlaku. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wsyp suchą mieszankę na risotto i smażryż się zeszkli. Wlej połowę bulionu i gotuj ryż przez około 20 minut. Jak bulion wyparuje, wlej resztę i gotuj do jego wchłonięcia. Mieszaj ryż od czasu

codojedzenia
Risotto z groszkiem i szparagami oraz smażone na maśle przegrzebki 104

przegrzebek Risotto z groszkiem mrożonym i szparagami zielonymi Na łyżce masła i oliwie z oliwek smażę 2-3 minuty posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję ryż i całość smażę jeszcze minutę. Wlewam wino i redukuję o 2/3. Wlewam porcję bulionu- 100 ml i gotuję risotto na wolnym ogniu. W momencie kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewam(...)Gotuję całość 3 minuty i dodaję masło oraz parmezan. Całość dokładnie i energicznie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Główki szparag kroję wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewam masło i smażę na nim przez minutę główki szparag i groszek na wysokim ogniu. Warzywa powinny się delikatnie zarumienić i pozostać chrupiące. Na przegrzebkach tworzę nożem kratkę, uważając

Mango Papaja
Tajlandia od kuchni 176

Tajlandii. Poza pad thai’em zajdziemy tu mnóstwo dań z makaronem w roli głownej z różnego rodzaju dodatkami i sosami. Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza(...)uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie.  Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry z kurczakiem Krewestki w sosie słodko-kwaśnym (z warzywami i świeżym ananasem) Owoce morza sprzedawane na ulicy

Zawsze głodna!
Risotto z zielonym groszkiem 137

łyżki oleju/oliwy 3 szkl bulionu 250 g mrożonego zielonego groszku sól, pieprz tarty ser Przygotowanie: Cebulę obieramy, siekamy drobno i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwile, aż się zeszkli. Następnie dodajemy chochlę bulionu, mieszamy . Gdy bulion zostanie wchłonięty, dodajemy kolejną porcję. Robimy tak, aż do zużycia całego bulionu. Po 15 minutach gotowania

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Risotto grzybowe na białym winie 115

pietruszkę ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka i cebulę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy grzyby, ryż i warzywa, smażymy jeszcze trochę do momentu aż ryż zrobi się szklisty, zalewamy winem. Dusimy do całkowitego odparowania płynu. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną

Szefowa kuchni
Risotto z zielonym groszkiem 240

Wystarczy wszystkie składniki dodać do blendera i dokładnie blendujemy. Risotto z zielonym groszkiem i pesto – przepis na risotto Na odrobinie oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy ryż i smażymy go przez dosłownie przez 1 minutę. Podlewamy połową bulionu i gotujemy aż cały bulion będzie wchłonięty. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego bulionu. Następnie dodajemy zielony groszek i całość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto z maślakami 156

wina wytrawnego niteczki szafranu Przygotować bulion z niteczkami szafranu. W kostkę pokroić cebulę.Czosnek posiekać. Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Na drugiej patelni: Maślaki obrać ze śluzowatej skórki. Pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić

AZgotuj!
RISOTTO z KONICZYNY 149

ulubione zioła – tymianek, kolendra, szałwia – kilka gałązek/listków Cebulę posiekać i przesmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na łyżce oliwy z dodatkiem łyżki masła. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty, półprzezroczysty. Zalać winem, wymieszać i poczekać aż wino odparuje. Dodać opłukaną koniczynę i chochlę wywaru warzywnego, zmniejszyć ogień pod patelnią. Odparowujący płyn trzeba

Dietolog
Brokuły pieczone z czosnkiem 161

Letnim hitem są u nas brokuły pieczone z czosnkiem i płatkami migdałowymi skropione sokiem z cytryny. Super nadają się na przekąskę lub dodatek do obiadu. A podane z ryżem i/lub smażonym tofu są zdrowo sycącym posiłkiem. Pychotka Składniki: 1 dorodna główka brokuła 4 ząbki czosnku (mniej lub więcej według preferencji) świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny garść płatków migdałowych sól

Lamarida.pl
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Małgosia z bloga Ósmy kolor tęczy + Linkowe Party 162

malowane wzory, chociaż nie jest to sztywną regułą. Po napełnieniu talerza okazuje się, że zielona tafla zupy niczym szczególnym się nie wyróżnia. Na powierzchni pojawia się więc czarny ryż i smażona na maśle fasolka. Dodatki układam tylko na jednej połowie talerza, aby nie zasłonić tej pięknej zieleni. Jest lepiej, ale to jeszcze nie to, co chcę osiągnąć. Dodaję więc

Chilli Czosnek i Oliwa
zupa ogórkowa z ryżem 163

Delikatnie doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny.  Teraz do drugiego garnka wlewamy olej i szklimy na nim posiekaną dymkę, następnie wsypujemy ryż i smażymy całość prze minutę ( cały czas mieszając), tak jak to się robi przy risotto. Następnie do garnka dodajemy bulion ( odcedzony przez durszlak) obrane i pokrojone marchewki, oraz posiekany seler

Miód i pieprz
Risotto z gruszką, gorgonzolą i migdałami 146

bulion. W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki.  Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Po tym czasie wrzucić gruszkę i ser. Wymieszać. Gotować ok 3 minuty

AZgotuj!
BLENDER RĘCZNY DESIRE 3W1 Russell Hobbs -Wielki Pomocnik w małej kuchni Ratatouille z cukinią , fenkułem i dzikim ryżem 102

cały rok! Składniki - 1 duży fenkuł lub 2 mniejsze - puszka krojonych pomidorów - 1 duża lub 2 małe cukinie baby - 1 cebula najlepiej czerwona - tymianek - olej kokosowy virgin do smażenia Skworcu - ryż dziki  Skworcu Do pasty pomidorowej -4 suszone pomidory z zalewy - pół łyżeczki suszonego rozmarynu - ząbek czosnku - 2 cm imbiru świeżego - sól himalajska do smaku opcjonalnie pół łyżeczki

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone pomidory 142

żaroodpornym naczyniu Czosnek obrać, przełożyć pomiędzy pomidorami ząbki obranego czosnku Posypać solą, pieprzem, polać oliwą Piec w temp. około 160 *C przez około 30 min Pomidory podałam z ryżemsmażoną wątróbką

Proste Potrawy
Tradycyjny łosoś wędzony 154

Łosoś przygotowywany według tego przepisu smakuje rewelacyjnie podawany z ryżem i smażonymi warzywami. A przygotowanie tego łososia jest bardzo proste przy użyciu wędzarni Bradley Smoker.   Składniki:   1 duży filet z łososia   Solanka: 1l wody 125 ml soli 125 ml syropu klonowego 60 ml ciemnego rumu 60 ml soku z cytryny 10 ziaren ziela angielskiego 10 całych ząbków

naRuszcie
Ryż ze szpinakiem 138

Ryż gotujemy na sypko. W rondelku rozpuszczamy masło ,szklimy na nim posiekaną cebulę ,dodajemy szpinak i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do szpinaku wrzucamy ryż i smażymy ok. 2 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Ryżowe knedle z truskawkami 153

szkoda tylko że nie da się najeść na zapas, tak aby starczyło smaku na zimowe dni. A tymczasem zrobiłam knedle ale takie nietypowe bo z ryżu i smażone na głębokim tłuszczu. Są przepyszne więc zachęcam do ich zrobienia. Ryżowe knedle z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kotlety Ryżowe 168

jeszcze lepiej smakują. Składniki: ¾ szklanki ryżu 4 jajka ½ pęczku natki pietruszki 1 łyżka mąki sól pieprz bułka tarta do opanierowana kotletów olej do smażenia Wykonanie: 3 jajka ugotować na twardo i ostudzić. Ryż ugotować(...)najlepiej tak żeby się kleił, ostudzić. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Do ryżu dodać pokrojone jajka, pietruszkę, mąkę, 1 surowe jajko i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękami lepić niewielkie kotleciki. Podczas formowania należy mocno ściskać porcje ryżu, żeby podczas smażenia kotlety się nie rozleciały. Kotleciki panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju

Mama Gotuje
Ryż smażony po chińsku 323

Ryż smażony po chińsku... Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym. Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku. Smażone na rozgrzanym oleju. Pyszny dodatek do dań chińskich

Gospodyni Miejska
Boczek w zielonej paście curry z cydrem 182

Wiecie, że jesteśmy fanami boczku. Boczek na kanapce, z ryżem, zapiekany, smażony. Każdy boczek jest dobry. A że tłusty trochę, świetnym nośnikiem smaku jest. I jeśli tylko mamy pomysł i dobre przyprawy, to naprawdę ciężko go zepsuć. Oprócz boczku jesteśmy … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 182

Leon, Castilla la Mancha i Madrytu.  W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż z cukinią i fetą na sposób śródziemnomorski 156

pokroić w kostkę. Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim cukinię i paprykę. Wsypać ryż i smażyć razem. Dolać 600 ml wody, dodać przyprawę śródziemnomorską, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i chili. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu około 25 minut, mieszając

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania