ryba - 22624 przepisów (strona:379/1509)

3 przepisy na karpia 76

Karp to ryba, która jest królem świątecznego stołu. Z tego też względu Wigilia bez niego nie smakowałaby tak samo. Choć on sam w wielu regionach Polski, smakuje zupełnie inaczej! Oczywiście można by marudzić, że to wymysł PRL-u albo, że czasami pachnie mułem i ma dużo ości, lecz nie skosztować choćby odrobinkę po prostu nie wypada. W tym artykule przedstawię(...)jajko 2 łyżki mąki szczypta ziół prowansalskich szczypta kurkumy szczypta chili w proszku 4 łyżki oleju sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Każde sprawdzone dzwonko karpia dzielimy na 2 kawałki. Nacieramy rybę solą, ziołami prowansalskimi i kurkumą, po czym wstawiamy do lodówki na całą noc. Mąkę miksujemy z jajkiem, 1 łyżką oleju oraz chili na gładkie ciasto. Kawałki karpia oprószymy pieprzem

Dajet
Ryba w stylu tandoori 134

Składniki: 4 kawałki ryby 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szalotki 2 ząbki czosnku po 1/2 łyżeczki imbiru, garam masali i kurkumy 1/4 łyżeczki ostrej papryki … Czytaj dalej Ryba w stylu tandoori

czarrna od kuchni
Miska sushi bez zawijania 82

popularnego japońskiego dania. Pomysł, żeby składniki włożyć do miski, a nie zawijać w glony nori wziął się od hawajskiej potrawy: poke, czyli prostej sałatki z pokrojonej w kostkę surowej ryby i warzyw podanych na ugotowanym ryżu. Miska sushi bez zawijania powstaje dokładnie w taki sam sposób. Jeśli chodzi o składniki możesz spróbować odtworzyć skład ulubionego sushi, albo po prostu dodać(...)masz w kuchni, albo lubisz najbardziej. Nasza miska sushi bez zawiania bliska jest amerykańskiej wersji sushi California Rolls z rybą, awokado, marchewką i ogórkiem. Użyliśmy jednak wędzonego łososia, a nie świeżego. Dorzuciliśmy też rzodkiewkę dla koloru i chrupkości. Jest także jarmuż, którego w sushi raczej nie uświadczysz, ale uwierz, że świetnie pasuje do całego towarzystwa, bo jest al dente, zielony

Niedzielny kucharz
Tarta z tuńczykiem i ricottą. 89

która jest łatwa do przygotowania i bardzo aromatyczna. Pyszna tarta z kruchym ciastem i kremowym nadzieniem. Ta prosta tarta jest wspaniałym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia. Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję

Zdrowy Styl Joanny
Morszczuk pieczony z cytryną 119

sokiem oraz nacieramy solą, odstawiamy na 30minut. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na jego dnie układamy plastry cytryny i cebuli. Posypujemy koperkiem i układamy kawałki ryby. Wierzch oprószamy pieprzem ziołowym. Naczynie przykrywamy przykrywką lub srebrną folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie z naczynia, na rybie

Qchnia po prostu
Łosoś pieczony w pomarańczach 74

Łosoś pieczony w pomarańczach to mój sposób na udany i szybki obiad W zasadzie robi się sam w piekarniku Podszykowanie ryby trwa zaledwie kilka minut i gotowe! Polecam serdecznie! Najczęściej zjadamy go w towarzystwie brązowego ryżu i oczywiście warzyw, dziś padło na groszek z marchewką. Zapraszam do prostego przepisu na pysznego łososia. Łosoś pieczony w pomarańczach – składniki (2 porcje(...)połówki pomarańczy wyciśnij sok, a drugą połówkę pokrój w plastry. Łososia umieść w naczyniu do zapiekania, zalej wyciśniętym sokiem z pomarańczy, a na wierzch ułóż plastry owocu. Tak przygotowaną rybę odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Piecz w rozgrzanym na 210 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 20 minut. Podawaj np. z ulubioną surówką i brązowym ryżem. Smacznego! WARTOŚCI

Natka Pietruszki
Ryba w warzywach 173

Składniki: 4 kawałki ulubionej ryby, u mnie kostka z mintaja 1 papryka 1 marchewka 1/2 pora 2 ząbki czosnku 20 g suszonych pomidorów (bez oleju) 1 puszka krojonych pomidorów przyprawa … Czytaj dalej Ryba w warzywach

czarrna od kuchni
Galantyna rybna w galarecie 91

oraz sól. Zagotuj i gotuj przez 5-10 minut. Zdejmij z ognia. Do gorącego wsyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia (nie gotuj ponownie) . Pozostaw w temperaturze pokojowej, by ostygła. Rybę umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel maszynką lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj. Gazę rozłóż na blacie, posmaruj ją masłem. Wyłóż masę, uformuj wałek(...)przed planowanym podaniem.   Polecam również:       (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Polecam: Tatar ze śledzia po węgiersku Tatar z łososia z majonezem Śledź w sosie tatarskim Ryba po grecku Śledź po polsku

Kulinarny S.O.S.
Śledzie z bakaliami 56

Ciąg dalszy śledzi, tym razem z bakaliami. Zawsze przepadałam za słodkimi dodatkami do ryb. Wiele razy miałam możliwość próbowania śledzi zrobionych w ten sposób i zawsze mi smakowały. Zastanawiałam się jedynie nad tłuszczem jakim je zaleję. Oliwę mogę pić litrami, więc pierwszym pomysłem była właśnie ów ona. Potem doszłam do wniosku, że nie wszyscy przecież muszą się katować oliwą(...)mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, chwilę smażymy, nie rumienimy jej, musi po prostu trochę zmięknąć. Pod koniec smażenia dorzucamy do niej bakalie. Studzimy. Do ryb wrzucamy resztę składników, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba, można dolać oleju. Przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Artykuł Śledzie z bakaliami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pstrąg z kaszą jaglaną i brokułami 56

Zastanawiam się tylko na tym, czy mogłam użyć skórki z cytryny… pewnie nie. Jeżeli jednak uważacie, że coś tutaj nie gra, dodajcie coś od siebie. Polecam czosnek do ryby, a do kaszy np. czerwoną cebulę albo świeżą chili – coś co podkręci całość. Składniki: 2 pstrągi 1 szklanka kaszy jaglanej 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku(...)krótko przelewamy ją wodą. W międzyczasie gotujemy różyczki kalafiora, też nie za długo, musi być jędrny. Pstrągi pieczemy w 180 stopniach, około 15 minut (pod warunkiem, że pieczemy filety, ryby w całości pieczemy dłużej). Kaszę wrzucamy do miski, dodajemy do niej poszatkowane zioła, startą skórkę z cytryny i różyczki brokuła, doprawiamy solą, dolewamy sok z cytryny i oliwę. Podajemy

Kardamonovy
Łosoś pieczony z imbirem i pomarańczami 57

dużo pisać, to jest dobre i koniec. Za tydzień święta, jeżeli chcecie odmiany, zróbcie rybę przygotowaną w ten sposób. Proste, szybkie, przyjemne i mega smaczne. Zresztą, co ja wyskakuję tutaj ze świętami, zróbcie kiedykolwiek. Łososia podałam z sałatką z czerwonej soczewicy, przepis niebawem. Raczcie się. Składniki: 300 g filetu łososia 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru parę plasterków(...)dołu) w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Można piec w pergaminie lub w naczyniu żaroodpornym. U mnie skończyło się na pergaminie w naczyniu żaroodpornym :). Przed pieczeniem, rybę skrapiamy odrobiną oleju i nakładamy na nią plasterki pomarańczy. Artykuł Łosoś pieczony z imbirem i pomarańczami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Łosoś pieczony w maśle orzechowym 56

sojowego, rozdrobnionego czosnku, miodu i imbiru robimy sos. Obtaczamy nim łososia, poza stroną ze skórą (reszta sosu przyda się w trakcie konsumpcji, wierzcie mi :)). Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju, rybę wkładamy do naczynia (skórą do dołu), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i rumienimy lekko łososia. W międzyczasie gotujemy ryż do miękkości, odcedzamy(...)cebulę, rumienimy. Dodajemy do tego ryż, startą na najmniejszych oczkach skórkę z limonki i sok z limonki. Doprawiamy solą i mieszamy. Ryż wykładamy na talerze, kładziemy na nim kawałki ryby. Całość posypujemy pokrojonym w mniejsze kawałki szczypiorkiem, pokrojoną w plasterki chili i sezamem.  Artykuł Łosoś pieczony w maśle orzechowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa 91

warstwę krakersów lekko smarujemy odrobiną majonezu. Dekorujemy startymi na tarce żółtkami, pokrojoną w półplasterki rzodkiewką i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego! Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na śledzie oraz ryby. Min. śledzie marynowane w musztardzie , sałatka warstwowa z rybą panierowaną, oraz zimne ciasto z łososiem . Polecamy też pyszne śledzie po japońsku . Artykuł Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa pochodzi

Kuchnia Na Wypasie
Papryka z wędzonym dorszem 90

danie na szybki i zdrowy obiad. Smaczny i pożywny posiłek, który przygotujesz bez dużego wysiłku. Na pewno będą nim zachwyceni wegetarianie i osoby dbające o zdrowe odżywianie. Sama wędzona ryba z czasem może nieco spowszednieć, dlatego warto zmieniać jej rodzaj i sposób podania. Dorsz jest bardzo smaczną i dość chudą rybą, warto więc go jeść, będąc na diecie. Świetnie

Kuchcik gotuje
Pieczony łosoś z sałatą z sosem musztardowym 92

sałatą z sosem musztardowym Pieczony łosoś z sałatą z sosem musztardowym – przepis Łososia myjemy, osuszamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Pieczemy rybę przez ok 15 minut w temperaturze 200 st. C. W miseczce mieszamy musztardę, miód, ocet jabłkowy, oliwę, odrobinę pieprzu i soki. Powstanie nam w ten sposób przepyszny sos do sałaty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!