łyżka masła Składniki na konfiturę z żurawiny: 100 gram mrożonej żurawiny 30 gram cukru 50 ml wody 1 łyżka miodu Przygotowanie: Filety suma dokładnie myjemy i osuszamy. Rybę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie opłukujemy z mleka, posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 1-2h, żeby przyprawy połączyły się z rybą
Życie zaczyna się w kuchniKarp to ryba, która jest królem świątecznego stołu. Z tego też względu Wigilia bez niego nie smakowałaby tak samo. Choć on sam w wielu regionach Polski, smakuje zupełnie inaczej! Oczywiście można by marudzić, że to wymysł PRL-u albo, że czasami pachnie mułem i ma dużo ości, lecz nie skosztować choćby odrobinkę po prostu nie wypada. W tym artykule przedstawię(...)jajko 2 łyżki mąki szczypta ziół prowansalskich szczypta kurkumy szczypta chili w proszku 4 łyżki oleju sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Każde sprawdzone dzwonko karpia dzielimy na 2 kawałki. Nacieramy rybę solą, ziołami prowansalskimi i kurkumą, po czym wstawiamy do lodówki na całą noc. Mąkę miksujemy z jajkiem, 1 łyżką oleju oraz chili na gładkie ciasto. Kawałki karpia oprószymy pieprzem
DajetPyszna, tradycyjna ryba po grecku podawana z warzywną pierzynką z marchwi, selera i pietruszki. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu. Składniki: 3-4 filety z dorsza 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora 2 białe cebule masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie szklanka domowego przecieru(...)maśle klarowanym. Następnie podlać szklanką domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie pelatti z puszki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę serujemy na ciepło z dodatkiem warzyw lub układamy w półmisku i przykrywamy warzywną pierzynką i podajemy na zimno
Pyry na GazNastępnie wymoczone filety kroimy na 4 lub 5 części i układamy w litrowym słoiku, przekładając je przyprawami. Na wierzchu układamy cebulę. Najlepiej podzielić składniki na dwie części i marynować ryby w dwóch słoikach. Tak przygotowane śledzie zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Ryby muszą się macerować minimum dwa dni w lodówce. Co jakiś czas trzeba
Gotujemy i jemyZapewne każdy lubi smak wędzonej wędliny, wędzonych ryb czy serów. Tego aromatu nie da się porównać z niczym innym. Smaku również. Zresztą cała otoczka wędzenia też jest niesamowita. Najpierw trzeba mięso, ryby czy sery stosownie przygotować. Później powoli spalające się drewno wytwarzające aromatyczny dym spowija je i otacza tym co ma w sobie najlepsze. To cały ceremoniał, który może trwać
Marder&Marder Manufacturedoskonale przełamują kremowość sosu. Do przygotowania potrawy użyłam łososia Mowi, którego już zapewne część z Was kojarzy z innych moich wpisów lub znacie z używania na co dzień. To ryba która jest zawsze świeża na półce – ma krótki termin przydatności do spożycia i nie zawiera żadnych konserwantów czy sztucznych dodatków. Najważniejsze jest jednak to, że jest hodowana w sposób(...)cytryny do podania Filety z łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy łososia ok. 3 minuty z każdej strony, zaczynając od strony skóry. Zdejmujemy z patelni rybę i odkładamy. Cebule szalotki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy. Na tej samej patelni (dodajemy oleju, jeśli potrzeba), podsmażamy pokrojone szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy czosnek, mieszamy, podsmażamy
Poezja smakuSkładniki: 330 g fileta z ryby (u mnie zębacz smugowy) 1/2 pora (zielona część) 1/2 czerwonej papryki 200 g brukselki sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Pora i paprykę pokroić, wrzucić … Czytaj dalej Ryba z brukselką
czarrna od kuchnikosztowanie...tak kilka razy pod rząd :) Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu :) Zachęcam do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny! Składniki: * 25 dkg wędzonej ryby (brzuszki łososia lub makrela) * 10 dkg białego ryżu * 1 marchew * 1 pietruszka * 1 cebula * 3 łyżki oleju roślinnego * 2/3 szklanki bulionu * 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego * sól, pieprz * 2 łyżeczki(...)niż pietruszka * miałam odrobinę bulionu drobiowego, dolałam dodatkowo wody. Bulion nie jest konieczny, jeśli akurat go nie mamy, proszę dolać wody i przyprawić dodatkowo. * z soleniem uważać, bo wędzone ryby same w sobie są słone * miałam brzuszki wędzone z łososia i uważam, że takie są idealne do paprykarza, makrela ma bardziej intensywny smak i zapach Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąrodzaje śledzików. Najczęściej kupuję odfiletowane płaty śledziowe zwane matiasami. Co to jest matias i czym się różni od zwykłego śledzia? Matias to młody śledź, który jest większy i tłuściejszy. Ryba jest o wiele delikatniejsza w smaku. Ale jeśli nie trafię na matiasy to i zwykły solony śledź mnie zadowoli. Przepisy na śledzie Hitem ostatnich lat są u nas śledzie(...)Oczywiście nie stronię od cebuli . Bardzo lubię śledzie z czerwoną cebulą . Taki słoik śledzi mogą pochłonąć w ciągu jednego dnia. Mówię prawdę jeśli mówię, że lubię śledziki. Zazwyczaj kroję rybę w na mniejsze kawałeczki. Zalewę przyrządzam z octu już po dwóch dniach śledzie są lekko kwaśne i aż proszą się żeby je zjeść. Ze śledzi można zrobić sałatkę śledziową
codojedzeniaDzień dobry :-) Moje dzieci polubiły kotleciki z tuńczyka. Szczególnie córka, która samego nie bardzo zje, ewentualnie w paście do kanapek. Tak więc przemycam ryby w inny sposób, choć nie powiem, paluszki rybne uwielbia. Wolimy zamiast kurczaka zjeść rybę, więc chce im urozmaicić, żeby się za szybko nie znudziła. Tym razem kotleciki zrobiłam z koperkiem. Wyszły pyszne, polecam i miłego dzionka
kruche babeczkizrobić. Wiele wersji już robiliśmy, tym razem skorzystaliśmy z przepisu [*] Christophera . Warto wypróbować. Składniki: 450 g fileta z karpia 250 g mieszanki groszku z marchewką wywar z ryby 6 łyżeczek żelatyny sól, pieprz Przygotowanie: Karpia ugotowałem z włoszczyzną i obrałem. Wywar połączyłem z żelatyną. Wywar sklarowałem ( można pominąć ), ale nie każdy taki lubi. Do małych miseczek, filiżanek nałożyłem kawałki ryby
R'n'G KitchenSurimi to paluszki zrobione z mielonego mięsa ryby, które wyglądem przypominają nóżki kraba. Jedni je lubią, a inni nadal nie mogą się do nich przekonać. Osobom należącym do tej pierwszej grupy polecam bardzo dobrą sałatkę z paluszkami krabowymi. Jest łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu Świetna na przekąskę… na kolację… do pracy… dla gości… na imprezę
Kulinarne S.O.S.Surimi to paluszki zrobione z mielonego mięsa ryby, które wyglądem przypominają nóżki kraba. Jedni je lubią, a inni nadal nie mogą się do nich przekonać. Osobom należącym do tej pierwszej grupy polecam bardzo dobrą sałatkę z paluszkami krabowymi. Jest łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu Świetna na przekąskę… na kolację… do pracy… dla gości… na imprezę
Kulinarny S.O.S.plasterki. Papryczkę chili myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w cienkie słupki. Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy skórę i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz pora. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy czosnek, papryczkę chili oraz starty imbir(...)Dodajemy słupki marchewki oraz pietruszki, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy wodą ok. 1,5 litra. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Do zupy dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy jeszcze przez około 15 min. Przyprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na talerz
Kuchnia MagdaLenyplasterki. Papryczkę chili myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w cienkie słupki. Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy skórę i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz pora. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy czosnek, papryczkę chili oraz starty imbir(...)Dodajemy słupki marchewki oraz pietruszki, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy wodą ok. 1,5 litra. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Do zupy dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy jeszcze przez około 15 min. Przyprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na talerz
Kuchnia MagdaLeny